Urgențele neurologice implică afectarea bruscă și severă a sistemului nervos central sau periferic, adică a creierului, măduvei spinării și nervilor periferici. În Compartimentul de Primiri Urgențe al Spitalului Clinic SANADOR, pacienții cu urgențe neurologice beneficiază de servicii medicale prompte, esențiale pentru intervenția rapidă și eficientă în cazurile critice.

Pacienții cu urgențe medicale pot să apeleze Serviciul de Ambulanță SANADOR, disponibil nonstop - telefon 021.9699.

Aceste urgențe apar, în general, la adulți și sunt o importantă cauză de morbiditate (provocând comă, stare vegetativă, paralizii) și mortalitate la nivel mondial, fiind a treia cauză de deces în lume.  

  • Fiecare clipă contează! Sună la 021 9699 și cheamă o ambulanță SANADOR!

Cele mai frecvente urgențe în neurologie

Principalele urgențe în neurologie includ:

  • Vino la SANADOR și beneficiază de îngrijire medicală de performanță!

Cum recunoști o urgență neurologică

În general, traumatismele și convulsiile sunt vizibile la examinarea fizică, în timp ce restul afecțiunilor determină modificări brusc instalate, precum:

Febra, vărsăturile „în jet”, alături de rigiditatea nucală („gât înțepenit”) și fotofobie (sensibilitate crescută la lumină) indică meningită sau meningoencefalită, mai frecvente la copii sau bebeluși.

În urgențele neurovasculare de tipul accidentului vascular cerebral apar cel mai adesea următoarele manifestări clinice:

  • slăbiciune semnificativă la nivelul unui membru sau a feței (poate determina asimetrie facială);
  • dificultatăți în exprimare (afazie) și uneori la mers;
  • afectare bruscă a vederii (de exemeplu, diplopie);
  • iritabilitate sau confuzie cu alterarea stării de conștiență.
  • Compartimentul de Primiri Urgențe al Spitalului Clinic SANADOR este disponibil nonstop! Sună la 021.9699!

Ce trebuie să faci în cazul unei urgențe neurologice

În caz de traumatism, este importantă acordarea primului ajutor prin imobilizarea victimei, uneori cu aplicarea de guler cervical, și evitarea mișcărilor bruște, care pot deplasa o eventuală vertebră fracturată, cu secționarea măduvei spinării. Pe de altă parte, în caz de status epilepticus sau de pierdere a cunoștinței, bolnavul trebuie așezat în poziție laterală de siguranță, iar în caz de stop cardiac se aplică manevrele de resuscitare cardio-pulmonară.

În toate situațiile, este absolut necesar transportul victimei la spital cât mai rapid posibil, deoarece amânarea tratamentului specific poate duce la afectare cerebrală permanentă sau chiar deces.

Evaluarea unei urgențe neurologice

Evaluarea unei urgențe neurologice depinde de starea pacientului, astfel încât bolnavii inconștienți și care nu pot respira singuri vor fi intubați și transferați în secția de terapie intensivă. În caz de alterare a stării de conștiență, pentru evaluare medicii folosesc scala Glasgow (GCS), care include:

  • răspunsul ocular notat de la 1 (nu deschide ochii) până la 4 (deschide ochii spontan);
  • răspunsul verbal notat de la 1 (nu vorbește) până la 5 (orientat, vorbește coerent);
  • răspunsul motor notat de la 1 (nu se mișcă) până la 6 (execută comenzi).

Astfel, leziunile cerebrale sunt considerate severe dacă punctajul este mai mic de 8, moderate dacă punctajul este între 9 și 12 și minore dacă valoarea GSC este mai mare de 13.

În plus, examinarea neurologică cuprinde și măsurarea semnelor vitale (saturație în oxigen, frecvență cardiacă, tensiune arterială), prezența sau absența reflexelor (osteo-tendinoase și cutanate, inclusiv semnul Babinski), reactivitatea pupilelor la lumină, flexibilitatea gâtului, precum și tonusul și mobilitatea membrelor.

În caz de traumatisme sau de AVC, medicul recomandă investigații imagistice precum CT sau RMN cranio-cerebral, ori angiografie, iar în meningită sau tulburări autoimune poate fi de ajutor examinarea lichidului cefalorahidian, prin puncție lombară. Alte analize includ EEG (mai ales în status epilepticus), screening pentru intoxicații/droguri și hemoleucogramă, completată de coagulogramă.

Gestionarea urgențelor neurologice

Menținerea parametriilor vitali în limite normale este esențială și este realizată prin oxigenoterapie sau intubație oro-traheală, dacă este cazul, completată de administrarea de medicație anticonvulsivantă și analgezice (uneori chiar derivați de opioide).

În traumatisme se suturează fracturile și se evacuează hematoamele cerebrale, uneori prin craniectomie decompresivă. Orice fractură vertebrală se va stabiliza chirurgical, pentru a preveni secționarea măduvei spinării, iar orice hernie de disc severă, care comprimă măduva, va fi operată în urgență, alături de alte afecțiuni care pot determina mielopatie, precum metastazele.

Spitalul Clinic SANADOR dispune de flotă proprie de ambulanțe, oferind asistență medicală de urgență prespitalicească și transport asistat la spital.

Edemul cerebral se combate prin administrare de diuretice și uneori poate fi necesară inducerea comei medicamentoase, pentru a proteja creierul de leziuni traumatice. Restul urgențelor neurologice sunt tratate în funcție de afecțiunea de bază. Astfel, meningoencefalita bacteriană este tratată cu antibiotice prin administrare intravenos a medicamentului, respectiv cu antivirale în caz de afectare virală.

Tromboliza intravenoasă sau trombectomia endovasculară, completate de corectarea valorilor tensiunii arteriale, sunt esențiale în accidentul vascular ischemic și cu cât medicul efectuează mai rapid cu atât scad șansele de sechele permanente. În miastenia gravis și în sindromul Guillan-Barré, tratamentul constă în plasmafereză sau administrare intravenoasă de imunoglobuline.

În toate situațiile, după remiterea evenimentului acut, este recomandată reabilitarea neurologică, care are eficiență maximă în primele 6 luni post-eveniment.

Gestionarea urgențelor neurologice în Compartimentul de Primiri Urgențe al Spitalului Clinic SANADOR

La Spitalul Clinic SANADOR, pacienții cu urgențe neurologice beneficiază de servicii medicale de înaltă calitate, disponibile non-stop în Compartimentul de Primiri Urgențe, deservit de o echipă experimentată de medici urgentiști și asistenți specializați în medicină de urgență. La Spitalul Clinic SANADOR funcționează permanent 26 de linii de gardă care includ specialități precum neurologie, neurochirurgie și terapie intensivă.

Investigațiile imagistice sunt realizate în regim de urgență, cu echipamente performante, precum CT 128 slice și RMN 3 Tesla, pentru diagnostic rapid și tratament corect. De asemenea, pacienții beneficiază de angiografie cerebrală și de test EEG pentru epilepsie, esențiale pentru evaluarea rapidă a afecțiunilor neurologice acute.

În cazul unui AVC ischemic acut, pacienții au acces la tratament prin tromboliză intravenoasă, dacă se prezintă la spital în primele 4 ore și jumătate de la apariția simptomelor și dacă nu există contraindicații. Tratamentul este administrat în deplină siguranță pe Secția de Neurologie, sub atenta supraveghere a unui medic neurolog.

Spitalul Clinic SANADOR dispune de flotă proprie de ambulanțe și de dispecerat dedicat (021.9699), disponibil nonstop, asigurând transport medical specializat și asistență prespitalicească pentru pacienții cu manifestări neurologice acute.​​​​​​​​​​​​​​​​

  • Spitalul Clinic SANADOR este singurul spital privat care dispune de CPU (Compartiment de Primiri Urgențe). Sună la 021.9699!

Spitalul Clinic SANADOR

  • Adresa

    Str. Sevastopol nr. 9, sector 1, București

  • Program

    NON-STOP

  • Metrou

    Liniile M1, M2 - Stația Piața Victoriei

  • STB

    20, 24, 34, 42, 45, 131, 182, 300, 301, 381, 783

SANADOR