Evaluarea unei urgențe neurologice
Evaluarea unei urgențe neurologice depinde de starea pacientului, astfel încât bolnavii inconștienți și care nu pot respira singuri vor fi intubați și transferați în secția de terapie intensivă. În caz de alterare a stării de conștiență, pentru evaluare medicii folosesc scala Glasgow (GCS), care include:
- răspunsul ocular notat de la 1 (nu deschide ochii) până la 4 (deschide ochii spontan);
- răspunsul verbal notat de la 1 (nu vorbește) până la 5 (orientat, vorbește coerent);
- răspunsul motor notat de la 1 (nu se mișcă) până la 6 (execută comenzi).
Astfel, leziunile cerebrale sunt considerate severe dacă punctajul este mai mic de 8, moderate dacă punctajul este între 9 și 12 și minore dacă valoarea GSC este mai mare de 13.
În plus, examinarea neurologică cuprinde și măsurarea semnelor vitale (saturație în oxigen, frecvență cardiacă, tensiune arterială), prezența sau absența reflexelor (osteo-tendinoase și cutanate, inclusiv semnul Babinski), reactivitatea pupilelor la lumină, flexibilitatea gâtului, precum și tonusul și mobilitatea membrelor.
În caz de traumatisme sau de AVC, medicul recomandă investigații imagistice precum CT sau RMN cranio-cerebral, ori angiografie, iar în meningită sau tulburări autoimune poate fi de ajutor examinarea lichidului cefalorahidian, prin puncție lombară. Alte analize includ EEG (mai ales în status epilepticus), screening pentru intoxicații/droguri și hemoleucogramă, completată de coagulogramă.