Urgențele neurochirurgicale sunt afecțiuni acute, care necesită tratament rapid pentru a preveni leziuni severe ale sistemului nervos. Acestea pot apărea brusc sau pot evolua treptat, până la o stare critică. În Compartimentul de Primiri Urgențe de la Spitalul Clinic SANADOR, pacienții cu urgențe neurochirurgicale beneficiază de o evaluare medicală rapidă, pentru prevenirea complicațiilor.

Printre cauzele principale se numără traumatismele cranio-cerebrale directe, accidentele vasculare cerebrale embolice și hemoragiile cauzate de anevrisme cerebrale rupte. Alte urgențe în neurochirurgie includ hidrocefalia acută și infecțiile cerebrale, cum ar fi abcesele, care necesită intervenție imediată. Pe lângă acestea, leziunile acute ale coloanei vertebrale, provocate de traumatisme, compresii sau infecții, pot duce la complicații grave dacă nu sunt tratate la timp. Intervenția promptă este importantă pentru a preveni deteriorarea neurologică și dizabilitatea pe termen lung.

Pacienții pot să apeleze Serviciul de Ambulanță SANADOR, care dispune de flotă proprie de autospeciale și dispecerat propriu - telefon 021.9699.

  • Vino la Compartimentul de Primiri Urgențe al Spitalului Clinic SANADOR! Sună la 021.9699!

Cele mai întâlnite urgențe în neurochirurgie

Cele mai frecvente urgențe în neurochirugie includ hemoragiile cerebrale, cum ar fi hemoragia intraparenchimatoasă, hemoragia intraventriculară și hemoragia subarahnoidiană. Acestea pot pune presiune pe creier și pot duce la edem cerebral, necesitând intervenție rapidă.

Hematoamele epidurale și subdurale, care apar de obicei în urma unor lovituri la cap, trebuie, de asemenea, tratate rapid pentru a preveni agravarea stării pacientului. Alte situații urgente includ accidentele vasculare cerebrale ischemice, hidrocefalia acută și edemul cerebral, care pot pune viața în pericol. Infecțiile cerebrale, necesită, de asemenea, tratamente rapide, iar tumorile cerebrale sau apoplexia hipofizară pot necesita intervenții pentru a reduce presiunea intracraniană.

Leziunile la cap și traumatismele vertebo-medulare sunt frecvente în urgențele neurochirurgicale și pot avea un impact major asupra sănătății pacientului. Urgențele spinale sunt mai puțin frecvente, dar sunt cauzate de compresia bruscă a măduvei spinării sau a rădăcinilor nervoase, care poate apărea în urma unor hernii de disc, traumatisme, tumori sau infecții.

Cum recunoști o urgență neurochirurgicală

Urgențele neurochirurgicale pot apărea rapid, prin manifestarea unor simptome fizice și cognitive, care indică leziuni grave. În cazul traumatismelor cranio-cerebrale, semnele ce necesită atenție urgentă includ dureri de cap intense, amețeli, confuzie, senzația de greață și vărsături. De asemenea, crizele convulsive sau epileptice, diplopia și dilatarea asimetrică a pupilelor sunt semne importante. Dacă se observă scurgeri clare provenind din nas sau urechi, aceasta poate semnala o leziune craniană semnificativă. Alte simptome care necesită intervenție rapidă includ disartrie, slăbiciune musculară, dificultăți de mișcare, instabilitate, pierderea coordonării.

Semnele cognitive și comportamentale, precum alterarea conștienței pe termen scurt, dificultăți de trezire, probleme de concentrare, inhibarea capacității de a lua decizii, sunt indicii importante pentru identificarea unei urgențe neurochirurgicale. Aceste simptome pot fi însoțite de tulburări de somn și de nervozitate.

La leziunile măduvei spinării, simptomele pot include senzație de amorțire, furnicături în membre, pierderea de putere sau imposibilitatea de a se mișca în diferite părți ale corpului, dureri intense la nivelul gâtului, capului sau coloanei vertebrale, probleme respiratorii și incontinență urinară sau incontinență fecală.

  • Compartimentul de Primiri Urgențe al Spitalului Clinic SANADOR este disponibil nonstop! Sună la 021.9699!

Ce trebuie să faci în cazul unei urgențe neurochirurgicale

În cazul unei urgențe neurochirurgicale, primul pas este contactarea serviciilor de urgență, pentru a asigura transportul rapid al pacientului la spital. Înainte de sosirea echipajului medical, trebuie menținută o poziție stabilă a pacientului, evitând mișcările care ar putea agrava leziunile. Dacă apar dificultăți de respirație, este important să asigurați căile respiratorii libere și să administrați oxigen, dacă este posibil, iar în cazul unei leziuni la cap sau gât, mișcarea coloanei cervicale trebuie evitată, pentru a preveni alte leziuni.

Odată ajuns la spital, managementul pacientului cu traumatisme cranio-cerebrale severe se concentrează pe stabilizarea sa prin controlul căilor respiratorii și menținerea unei tensiuni arteriale adecvate. Prevenirea leziunilor secundare, cum ar fi hipoxia și hipotensiunea arterială, este importantă, pentru a nu agrava starea pacientului.

  • Vino la SANADOR și beneficiază de îngrijire medicală de performanță!

Evaluarea urgențelor neurochirurgicale

Evaluarea urgențelor de neurochirurgie începe cu măsurarea scorului GCS (Scorul de Comă Glasgow). Dacă pacientul are o stare de conștiență alterată sau scăzută, deficite neurologice localizate, leziuni profunde ale craniului sau modificări ale examenului neurologic, există un risc de leziune la nivelul creierului. În acest caz, este indicată o tomografie computerizată a capului și internarea pentru observație sau tratament.

Istoricul pacientului trebuie să se concentreze pe părțile corpului afectate și pe descrierea simptomelor. În timpul examinării de urgență, medicul verifică tonusul muscular, puterea musculară, senzațiile de contact și durere, poziția articulațiilor și reflexele, inclusiv semnul Babinski.

  • Alege SANADOR pentru diagnostic prompt și tratament modern, cu rezultate bune pe termen lung!

Gestionarea unei urgențe neurochirurgicale

Gestionarea inițială a unui traumatism cranio-cerebral se concentrează pe stabilizarea pacientului prin asigurarea unei căi respiratorii libere și menținerea circulației sanguine, urmat de diagnosticarea rapidă și tratarea leziunilor cerebrale. Este importantă o tomografie computerizată și internarea pacientului, pentru observație sau tratament. Scopul este de a preveni sau corecta eventualele deficite neurologice. Medicul va monitoriza constant starea pacientului, ajustând tratamentele în funcție de evoluția acestuia.

În funcție de gravitatea leziunii, tratamentul poate include intervenții chirurgicale pentru a elibera presiunea asupra creierului sau a stabiliza coloana vertebrală, împiedicând astfel leziunile suplimentare. De asemenea, se aplică măsuri de susținere pentru a sprijini recuperarea completă sau parțială a funcțiilor neurologice.

Gestionarea urgențelor neurochirurgicale în Compartimentul de Primiri Urgențe al Spitalului Clinic SANADOR

Echipa medicală a Compartimentului de Primiri Urgențe de la Spitalul Clinic SANADOR evaluează și gestionează cu promptitudine urgențele neurochirurgicale. Pacienții au acces nonstop la servicii de medicină de urgență asigurate de o echipă experimentată. Pentru stabilirea diagnosticului corect, pacienții beneficiază de investigații imagistice avansate, precum CT 128 slice și RMN 3 Tesla, și de analize de laborator efectuate prin protocol point-of-care.

Compartimentul de Primiri Urgențe de la Spitalul Clinic SANADOR deține flotă proprie de ambulanțe, dotate la cele mai înalte standarde.

Atunci când este necesară o intervenție de neurochirurgie, operația este realizată în regim de urgență la Spitalul Clinic SANADOR, unde funcționează permanent linie de gardă de neurochirurgie și linie de gardă de anestezie și terapie intensivă. Intervențiile neurochirurgicale sunt efectuate de neurochirurgi cu vastă experiență, într-un bloc operator foarte bine dotat, cu sprijinul Secției de Anestezie și Terapie Intensivă de categoria I.

  • Fiecare clipă contează! Sună la 021.9699 și cheamă o ambulanță SANADOR!

Spitalul Clinic SANADOR

  • Adresa

    Str. Sevastopol nr. 9, sector 1, București

  • Program

    NON-STOP

  • Metrou

    Liniile M1, M2 - Stația Piața Victoriei

  • STB

    20, 24, 34, 42, 45, 131, 182, 300, 301, 381, 783

SANADOR