Ce sunt urgențele neonatale

Urgențele neonatale sunt complicații care pot pune în pericol viața nou-născutului. Acestea pot să apară în primele zile de viață, când copilul este încă în maternitate, sau ulterior, în următoarele patru săptămâni, când acesta este deja la domiciliu. În Compartimentul de Primiri Urgențe de la Spitalul Clinic SANADOR, urgențele la nou-născuți sunt gestionate cu promptitudine. Atunci când sunt necesare îngrijiri medicale avansate, micuții beneficiază de internare pe Secția de Terapie Intensivă Neonatală de categoria I, dotată cu echipamente performante.

Secția de Terapie Intensivă de la Spitalul Clinic SANADOR este dotată cu aparatură de ultimă generație.

Termenul de nou-născut definește prima lună de viață a copilului. În această perioadă, părinții trebuie să urmărească atent starea generală a micuțului, deoarece acesta se poate decompensa rapid. Orice croșet febril, starea de somnolență sau de agitație, plânsul excesiv, diminuarea poftei de mâncare sau a diurezei trebuie semnalate rapid medicului.

Cele mai întâlnite urgențe medicale la nou-născuți

Sepsisul neonatal este una dintre cele mai frecvente urgențe medicale la nou-născuți. De obicei, cauza sepsisului este infecția cu streptococul beta-hemolitic, netratată corespunzător. Deși acest streptococ prezent în colul uterin al mamei nu produce simptome importante, la nou-născut infecția se poate complica cu sepsis și reprezintă o urgență neonatală.

Convulsiile neonatale reprezintă o altă urgență la nou-născut. Acestea pot avea multiple cauze: lipsa de oxigen, infecțiile sau tulburări metabolice precum hipoglicemia (scăderea valorii glicemiei sub 40mg/dl).

Printre alte urgențe în neonatologie se numără și boala hemoragică a nou-născutului. Aceasta apare în special la copiii care nu au primit injecția intra-musculară cu vitamina K în maternitate. Sângerările pot fi ușoare, doar la nivelul bontului ombilical, digestive sau, în cazuri grave, intra-craniene. Boala hemoragică a nou-născutului apare tipic în prima săptămână de viață, însă poate să apară și în forma tardivă (în jurul vârstei de trei săptămâni).

Cauze și factori de risc pentru urgențe neonatale

Urgențele neonatale se pot datora infecțiilor, malformațiilor congenitale sau lipsei de dezvoltare a anumitor sisteme, precum cel respirator. Un factor de risc important pentru dezvoltarea urgențelor neonatale este nașterea prematură.

Nou-născutul prematur are greutate mai mică la naștere și în funcție de cât de devreme este născut, anumite sisteme de organe pot fi incomplet dezvoltate. Fumatul în sarcină predispune de asemenea la o restricție de creștere intrauterină și se poate asocia cu diferite urgențe neonatale, precum apneea în somn.

Un alt factor de risc pentru producerea urgențelor neonatale, precum sepsisul, este infecția maternă din timpul sarcinii. Infecțiile urinare netratate, apărute în special în trimestrul trei de sarcină, pot duce la sepsis neonatal cu evoluție severă.

  • Vino la SANADOR pentru investigații avansate, esențiale în stabilirea unui diagnostic rapid și precis!

Cum se manifestă o urgență medicală la nou-născut

Când apare o urgență medicală la nou-născut, acesta poate să nu respire, să nu prezinte puls perceptibil sau să fie evidentă cianoza neonatală. O urgență neonatală se poate manifesta de asemenea prin dificultăți în respirație, în care nou-născutul prezintă peste 60 de respirații/minut, cu efort intens respirator- tiraj subcostal, intercostal, suprasternal, balans toraco-abdominal sau bătăi ale aripioarelor nazale.

Febra, somnolența sau agitația excesivă sau refuzul alimentației pot fi semne ale unei urgențe neonatale. Semnele pot fi nespecifice la această vârstă, nou-născuții putându-se decompensa rapid, cu evoluție severă.

Ce trebuie să faci în cazul unei urgențe neonatale

Părinții trebuie să apeleze numărul unic de urgență 112 în cazul în care apare o urgență neonatală. Dacă nou-născutul nu are puls sau nu respiră, părinții trebuie să efectueze resuscitare cardio-pulmonară până la venirea ambulanței. Ulterior, acesta va fi transportat la spital, pentru evaluare și stabilizare.

Evaluarea unei urgențe neonatale

Dacă urgența neonatală are loc în momentul nașterii, medicul va utiliza scorul Apgar, care obiectivează tonusul muscular, culoarea pielii, pulsul, reflexele și respirația. Un scor Apgar mai mic de 3 indică o urgență neonatală severă. Ulterior, neonatologul va monta un pulsoximetru, pentru a stabili saturația în oxigen, apoi va recurge la diferite analize și investigații, pentru a stabili cauza urgenței neonatale.

  • SANADOR dispune de tehnologie medicală de ultimă generație, pentru diagnostic avansat și tratament eficient. Programează-te!

Urgențe majore la nou-născuți

O urgență majoră la nou-născut este asfixia perinatală. Cel mai frecvent, aceasta este cauzată de complicații ce au loc în timpul nașterii și produc suferința fătului. Asfixia perinatală necesită tratament cu oxigen administrat non-invaziv sau invaziv, pentru a preveni complicațiile acesteia - paralizia cerebrală sau alte leziuni cerebrale cu impact pe termen lung.

Apneea nou-născutului este de asemenea o altă urgență majoră. Aceasta poate fi cauzată de refluxul gastroesofagian sau de infecții respiratorii cu virusul sincițial respirator. Apneea reprezintă oprirea respirației, ce poate să apară după un acces de tuse, în care nou-născutul pare că se îneacă și ulterior nu respiră și devine cianotic (albastru).

Analize și investigații în cazul unei urgențe la nou-născut

Nou-născutul va fi investigat extensiv în cazul în care apar urgențe neonatale. Acestea includ analize de sânge, precum hemogramă, probe inflamatorii (proteina C), transaminaze, analize pentru a evalua funcția renală sau echilibrul acido-bazic.

Pentru a monitoriza saturația oxigenului, medicul va folosi un pulsoximetru. În cazul în care este suspectat un sepsis, se vor recolta culturi de pe piele, din urină, scaun, secreția bontului ombilical sau secreția conjunctivală sau din sânge (hemocultură). De asemenea, neonatologul poate indica investigații imagistice, precum radiografia pulmonară, ecografie cardiacă, ecografie transfontanelară sau ecografie abdominală.

Gestionarea unei urgențe neonatale

În cazul în care apar urgențe medicale la nou-născuții aflați la domiciliu, părinții trebuie să apeleze 112 pentru a chema Ambulanță sau să se deplaseze imediat la un spital de urgență. Dacă nou-născutul nu respiră sau nu are puls, trebuie începută resuscitarea cardio-pulmonară de către părinți. Aceasta presupune efectuarea compresiilor toracice cu două degete, în raport de 15 compresii la două respirații salvatoare. Resuscitarea se continuă până la sosirea echipajului de pe Ambulanță.

În cazul în care apare o urgență neonatală cât timp nou-născutul este încă în maternitate, acesta va fi mutat în secția de terapie intensivă, dacă spitalul dispune de o astfel de secție și echipa medicală va începe investigații, pentru a stabili cauza urgenței și tratamentul optim.

  • Alege SANADOR pentru diagnostic prompt și tratament modern, cu rezultate bune pe termen lung!

Gestionarea urgențelor neonatale în Compartimentul de Primiri Urgențe al Spitalului Clinic SANADOR

În Compartimentul de Primiri Urgențe de la Spitalul Clinic SANADOR, singurul din sistemul medical privat din București, urgențele neonatale sunt evaluate și gestionate cu promptitudine, de o echipă de medici urgentiști experimentați. Analizele de laborator sunt efectuate prin protocol point-of-care, la patul pacientului, iar investigațiile imagistice sunt disponibile nonstop. De asemenea, micuții beneficiază de consultații de specialitate, prin linia de gardă de neonatologie de la Spitalul Clinic SANADOR.

Atunci când este necesară îngrijire medicală avansată, nou-născuții sunt internați pe Secția de Terapie Intensivă Neonatală de categoria I, care dispune de aparatură performantă, pentru asigurarea suportului vital și stabilizare. De asemenea, în cazul în care apar urgențe neonatale la micuții care vin pe lume la Maternitatea SANADOR, echipa medicală experimentată este pregătită să intervină în orice moment. Spitalul Clinic SANADOR dispune și de un Serviciu de Ambulanță cu dispecerat propriu (telefon 021.9699), pentru asistență prespitalicească avansată.

Spitalul Clinic SANADOR

  • Adresa

    Str. Sevastopol nr. 9, sector 1, București

  • Program

    NON-STOP

  • Metrou

    Liniile M1, M2 - Stația Piața Victoriei

  • STB

    20, 24, 34, 42, 45, 131, 182, 300, 301, 381, 783

SANADOR