Urgențele chirurgicale sunt situații care pun în pericol viața unei persoane și care necesită tratament chirurgical imediat. Pentru gestionarea promptă a urgențelor medicale și chirurgicale, Compartimentul de Primiri Urgențe de la Spitalul Clinic SANADOR oferă acces la servicii medicale integrate, disponibile 24/7.

O urgență chirurgicală poate să apară la orice vârstă, iar aceste situații sunt întâlnite mai ales în regiunile în care accesul la servicii medicale se face cu dificultate, fapt care întârzie prezentarea la medic. De multe ori, urgențele chirurgicale se tratează în cadrul unei echipe multidisciplinare, care include medici specializați în chirurgie generală, în chirurgie toracică și chirurgie vasculară, dar uneori și un chirurg ortoped sau urolog.

Echipa medicală a Compartimentului de Primiri Urgențe de la Spitalul Clinic SANADOR gestionează cu succes orice situație neprevăzută.

În general, urgențele chirurgicale apar în urma unor traumatisme (de exemplu, accidente rutiere, cădere de la înălțime, etc.), a unei afecțiuni acute sau a unei acutizări ale unor tulburări cronice neglijate, iar singurul tratament definitiv constă în intervenția chirurgicală efectuată cât mai curând posibil.

  • Compartimentul de Primiri Urgențe al Spitalului Clinic SANADOR este disponibil nonstop! Sună la 021.9699!

Principalele urgențe chirurgicale

Principalele urgențe medico-chirurgicale pot fi împărțite în:

  • Fiecare clipă contează! Sună la 021 9699 și cheamă o ambulanță SANADOR!

Cum recunoști o urgență chirurgicală

În general, urgențele care necesită tratament chirurgical sunt ușor de recunoscut încă din compartimentul de primiti urgențe al spitalului. Starea generală a pacientului este alterată, uneori cu febră sau frisoane ori transpirații reci, iar localizarea durerii indică adesea originea afecțiunii. Astfel, durerea intermitentă sau colicativă localizată în fosa iliacă dreaptă, care apare la tineri sau copii și este însoțită de greață și vărsături și inapetență indică adesea o apendicită acută.

Durerea „în bară” care iradiază în spate este specifică pancreatitei acute (cauzată adesea de litiază biliară), în timp ce durerea epigastrică ascuțită (ca un pumnal) și vărsătura cu sânge (hematemeză) indică un ulcer peptic perforat.

Obstrucția intestinală cauzată de volvulus, infecții parazitare masive (precum ascaridioza în țările în curs de dezvoltare) sau de o tumoră malignă care crește progresiv în dimensiune și blochează tranzitul intestinal se manifestă prin balonare și distensie abdominală (acumulare de gaze și materii fecale), absența tranzitului și vărsături incoercibile, ce se agravează progresiv. În caz de obstrucție completă, poate apărea necroza intestinului cu infarct mezenteric sau perforația intestinală cu apariția peritonitei și a abdomenului acut chirurgical (rigiditate abdominală cunoscută și ca ”abdomen de lemn”).

Traumatismele externe sunt vizibile și uneori pot determina secționări ale arterelor sau venelor mari, cu amputație și hemoragie masivă, iar fracturile cutiei toracice pot duce la acumularea aerului sau sângelui între foițele pleurale (pneumo- sau hemotorax) care se manifestă prin junghi toracic, hemoptizie (tuse cu sânge), cianoză (extremități reci și de culoare violet) și uneori insuficiență respiratorie.

În toate cazurile, deshidratarea, tahicardia (pulsul mărit), dispneea (senzația de sufocare), pierderea stării de conștiență și scăderea tensiunii arteriale indică decompensarea și sunt semne de afectare severă, care necesită tratament medico-chirurgical de urgență.

Ce trebuie făcut în cazul unei urgențe chirurgicale

În cazul unei urgențe medico-chirurgicale, prezentarea din timp la medic este esențială fiind asociată cu creșterea semnificativă a șanselor de supraviețuire. Amânarea consultului și automedicația nu sunt indicate deoarece afecțiunile ajunse în ultimul stadiu nu mai pot fi gestionate la domiciliu sau în ambulatoriu. Cu toate acestea, în funcție de situație, există câteva măsuri care pot fi de ajutor, precum:

  • aplicarea unui garou deasupra plăgii în caz de traumatism vizibil cu hemoragie;
  • așezarea bolnavului în poziție laterală de siguranță în caz de pierdere a cunoștinței;
  • oprirea consumului de alimente și/sau lichide (post alimentar);
  • efectuarea manevrelor de resuscitare cardio-respiratorie în caz de stop cardiac.

Evaluarea unei urgențe care necesită tratament chirurgical

În unitatea de primiri urgențe este realizată evaluarea și trierea bolnavilor prin monitorizarea funcților vitale și a anumitor parametrii, medicii folosind protocolul ABCDE:

  • A (airways) - permeabilitatea căilor respiratorii;
  • B (breathe) - frecvența respiratorie/saturația în oxigen (pneumotorax în tensiune, bronhospasm sever);
  • C (circulation) - șoc hipovolemic (pierdere masivă de sânge), obstructiv, cardiogenic (măsurarea tensiunii arteriale și a pulsului);
  • D (disability) - convulsii, intoxicații, pierderea stării de conștiență;
  • E (exposure) - abcese vizibile, eritem și edem, fasceită, infectarea plăgilor.

La toate acestea, este adaugată monitorizarea diurezei și a temperaturii, iar după o evaluare completă, medicul redirecționează bolnavul către secția de chirurgie, respectiv terapie intensivă.

Gestionarea unei urgențe chirurgicale

În urgențele chirurgicale sunt prioritare stabilizarea bolnavului (care poate necesita intubație oro-traheală) și oprirea hemoragiilor masive (rezecții, sutură prin intervenții chirurgicale).

În chirurgia de urgență, specialistul folosește ecografia eFAST (extended Focused Assessment with Sonography for Trauma), care permite depistarea lichidului în peritoneu, zonele pleurală și pericardică, fiind o metodă neinvazivă și foarte rapidă de diagnostic (2-3 minute). La ecografie sunt adăugate analize de laborator în urgență (hemogramă care depistează anemia și/sau leucocitoză cu neutrofilie în caz de infecții), sumar de urină, electrocardiograma și radiografia simplă în 2 incidențe.

Dacă starea bolnavului o permite se pot realiza și investigații imagistice mai complexe care necesită mai mult timp pentru a fi realizate, precum CT toraco-abdominal sau RMN, foarte utile mai ales în caz de obstrucție intestinală sau infarct mezenteric.

  • Vino la SANADOR pentru investigații avansate, esențiale în stabilirea unui diagnostic rapid și precis!

Intervenții life saving surgery

Tratamentele chirurgicale de urgență se efectuează, de regulă, în primele 1-3 ore de la traumatism și includ: evacuarea colecțiilor intrapleurale, oprirea hemoragiilor și evacuarea hematoamelor (laparotomie hemostatică), precum și eliminarea factorilor ce exercită presiune asupra organelor vitale, uneori prin toracotomie, dacă bolnavul are contraindicație de toracoscopie (procedură minim-invazivă).

Sindromul de compartiment abdominal este o urgență chirurgicală secundară ocluziei intestinale, rupturii unui anevrism aortic sau traumatismelor abdominale directe, fiind o urgență ce se tratează prin laparotomie decompresivă. La toate acestea se adaugă, după caz, splenectomia (în caz de ruptură a splinei), rezecția tumorii maligne sau a porțiunii necrozate de intestin și apendicectomia (în caz de apendicită).

În plus, indiferent de cauzalitate, medicii recomandă reechilibrarea hidro-electrolitică, uneori cu transfuzie sangvină, administrarea empirică, administrarea intravenoasă de antibiotice cu spectrul larg și a medicației antialgice (uneori cu derivate de opioide precum morfina) și amplasarea de sondă nazo-gastrică respectiv sondă urinară.

  • Spitalul Clinic SANADOR este singurul spital privat care dispune de CPU (Compartiment de Primiri Urgențe). Sună la  021.9699!

Gestionarea urgențelor chirurgicale în Compartimentul de Primiri Urgențe al Spitalului Clinic SANADOR

În Compartimentul de Primiri Urgențe al Spitalului Clinic SANADOR, pacienții beneficiază de servicii medicale integrate pentru gestionarea corectă a urgențelor chirurgicale. Compartimentul de Primiri Urgențe funcționează nonstop, fiind deservit de o echipă de medici urgentiști cu experiență și asistente specializate în medicină de urgență și de 26 de linii de gardă. Liniile de gardă acoperă inclusiv specialități chirurgicale, precum chirurgie generală, chirurgie cardiovasculară, neurochirurgie, chirurgie ortopedică, asigurând astfel consultații de specialitate și tratament chirurgical în regim de urgență.

Pentru diagnosticarea rapidă și precisă, pacienții beneficiază de investigații imagistice performante nonstop, cu echipamente de ultimă generație, inclusiv radiologie digitală, ecografie Doppler, CT 128 slice și RMN 3 Tesla. Intervențiile chirurgicale necesare în regim de urgență se desfășoară într-unul dintre cele mai bine dotate blocuri operatorii din România. Pacienții sunt monitorizați în Secția de Anestezie și Terapie Intensivă de categoria I, dotată cu echipamente moderne.

Spitalul Clinic SANADOR deține flotă proprie de ambulanțe și dispecerat propriu (021.9699, disponibil nonstop), care acordă asistență medicală de urgență prespitalicească și transport asistat la spital.

  • SANADOR dispune de tehnologie medicală de ultimă generație, pentru diagnostic avansat și tratament eficient. Programează-te!

Spitalul Clinic SANADOR

  • Adresa

    Str. Sevastopol nr. 9, sector 1, București

  • Program

    NON-STOP

  • Metrou

    Liniile M1, M2 - Stația Piața Victoriei

  • STB

    20, 24, 34, 42, 45, 131, 182, 300, 301, 381, 783

SANADOR