Urgențele cardiovasculare sunt situații care pun viața în pericol și necesită intervenție medicală imediată. Recunoașterea rapidă a manifestărilor clinice și accesul imediat la servicii medicale specializate pot face diferența dintre viață și moarte. Compartimentul de Primiri Urgențe de la Spitalul Clinic  SANADOR oferă acces permanent la asistență medicală rapidă pentru urgențe cardiovasculare, cu echipamente de ultimă generație și o echipă medicală experimentată, disponibilă 24/7.

Compartimentul de Primiri Urgențe SANADOR dispune de flotă proprie de ambulanțe echipată la cele mai înalte standarde de calitate.

Bolile cardiovasculare se află pe primul loc în rândul cauzelor de deces, conform Organizației Mondiale a Sănătății. Bolile cardiovasculare, nediagnosticate sau netratate corespunzător la timp, pot duce la deces la vârste tinere. Prevenția bolilor cardiovasculare se poate face prin alimentație sănătoasă, monitorizarea tensiunii arteriale la domiciliu, exerciții fizice și evitarea obiceiurilor nocive, precum fumatul.

  • Compartimentul de Primiri Urgențe al Spitalului Clinic SANADOR este disponibil nonstop! Sună la 021.9699!

Principalele urgențe cardiovasculare

Printre urgențele cardiovasculare se numără infarctul miocardic acut, urgențele hipertensive, disecția de aortă, șocul cardiogenic, insuficiența cardiacă acută sau aritmiile.

Infarctul miocardic acut apare atunci când unul din vasele de sânge ce asigură suportul nutritiv al inimii este obstruat. Această întrerupere a fluxului sanguin duce la afectarea porțiunii de mușchi cardiac vascularizată de vasul respectiv.

Criza de hipertensiune arterială este o altă urgență cardiovasculară frecvent întâlnită. Aceasta poate afecta inima, creierul sau rinichii.  Urgența hipertensivă apare atunci când tensiunea arterială depășește valoarea de 180/120 mmHg.

Disecția de aortă este o urgență în care intervenția rapidă este esențială. În disecția de aortă, peretele aortei, vasul de sânge cel mai mare din organism, se poate rupe la nivel toracal sau abdominal, în special în contextul unei crize hipertensive. Consecința disecției de aortă este o sângerare masivă, ce poate pune viața în pericol.

Fibrilația ventriculară este una dintre aritmiile ce reprezintă o urgență cardiovasculară. Frecvența cu care inima bate în fibrilația ventriculară este foarte mare. Fibrilația ventriculară dacă este recunoscută la timp beneficiază de tratament medicamentos, dar și de defibrilare automată externă pentru oprirea arimtiei.

Eclampsia, preeclampsia și embolia pulmonară sunt urgențe cardiovasculare în sarcină. Trombembolismul pulmonar apare ca o complicație a trombozei venoase profunde. Sarcina este un factor de risc ce favorizează apariția acestei boli, prin tendința mai mare a sângelui de a forma cheaguri. Odată format, cheagul de sânge poate migra din venele profunde ale membrului inferior (gambă) până la nivelul plămânului. Eclampsia este o altă urgență majoră ce apare în sarcină, ca și complicație a pre-eclampsiei. Pacienta gravidă prezintă dureri de cap, dificultate în respirație, vărsături, vedere încețoșată, dureri abdominale, tensiune arterială mare și, în cazul eclampsiei, convulsii.

Cum recunoașteți o urgențe cardiacă

Infarctul miocardic este o urgență cardiacă frecventă. Simptomele unui infarct miocardic sunt durere în piept, dificultăți în respirație, palpitații sau greață. În cazul unei urgențe hipertensive apar simptome precum durerea în piept, confuzie, durere de cap, dispnee, anxietate sau tulburări de vedere. Disecția de aortă se manifestă prin durere abdominală sau toracică, puls slab, pierderea stării de conștiență sau dispnee. Fibrilația ventriculară poate fi recunoscută prin frecvența mare a bătăilor inimii, durere în piept, amețeala, greață și dificultăți în respirație.

  • Alege Compartimentul de Primiri Urgențe SANADOR și beneficiază de îngrijire medicală de performanță! Sună la 021.9699!

Ce trebuie să faceți în cazul unei urgențe cardiovasculare

În cazul în care sunt prezente semnele unei urgențe cardiovasculare primul pas care trebuie efectuat este apelarea Serviciului de Ambulanță la numărul unic 112. Ulterior pacientul trebuie evaluat de una dintre persoanele aflate în jurul său- răspunsul la stimuli verbali, prezența pulsului la artera carotidă, și respirația.

Medicii urgentiști de la Spitalul Clinic SANADOR au experiență vastă în gestionarea cazurilor critice.

Dacă pacientul nu respiră sau nu are pulsul, îi va fi acordat primul ajutor, resuscitarea cardio-pulmonară.  În cazul în care pacientul este inconștient și fără puls, dacă se află într-o zonă în care este disponibil un defibrilator automat extern, acesta va fi conectat la pacient. Acest aparat poate fi folosit de personal necalificat și va oferi instrucțiuni simple utilizatorului.

Primul ajutor în urgențele cardiovasculare

Primul ajutor în urgențele cardiovasculare constă în resuscitarea cardio-pulmonară. Dacă pacientul nu respiră și nu are puls, una dintre persoanele din jurul său va efectua compresii toracice și respirații salvatoare. Raportul în care acestea se efectuează sunt de 30 de compresii toracice la 2 respirații salvatoare. Compresiile toracice se efectuează cu ambele mâini la nivelul toracelui prin apăsare fermă, ritmică. Respirațiile se efectuează gură la gură, cu nasul pacientului pensat cu degetele salvatorului. Resuscitarea cardio-pulmonară face parte din suportul de viață de bază și poate fi efectuat de orice persoană cu sau fără pregătire medicală.

În cazul în care pacientul nu are puls și se află în zone în care este disponibil un defibrilator automat extern, acesta va fi conectat la pacient. Aparatul va analiza ritmul cardiac și va stabili dacă acesta este șocabil, precum în fibrilația ventriculară, sau nu.

Evaluarea urgențelor în cardiologie

Pacientul ce prezintă o urgență cardiovasculară trebuie transportat la cel mai apropiat spital de urgență. Medicul va realiza examen clinic al pacientului și va efectua mai multe investigații pentru evaluarea stării acestuia. Printre analizele de sânge indicate pentru evaluarea unei urgențe în cardiologie, cele mai importante sunt dozarea enzimelor cardiace - troponina, mioglobina și CK-MB (creatin-kinaza). Dacă acestea sunt crescute, pot sugera prezența unui infarct miocardic.

Medicul efectuează electrocardiograma (EKG) prin montarea electrozilor pe pieptul pacientului. Testul EKG înregistrează ritmul cardiac al pacientului și poate diagnostica artimii, infarctul miocardic sau alte boli cardiace. Ecografia cardiacă este o investigație imagistică suplimentară, ușor de efectuat, ce poate diagnostica defecte structurale la nivelul inimii.  Alte investigații imagistice suplimentare, precum examenul computer-tomograf (CT) sau rezonanță magnetică (RMN) pot fi recomandate în cazuri selecționate.

Angiografia coronariană este o investigație invazivă prin care se poate diagnostica și trata obstrucția unei artere coronare. Aceasta este efectuată doar în anumite centre, în care există aparatură și personal specializat în cardiologie intervențională.

  • Spitalul Clinic SANADOR este singurul spital privat din București care dispune de un Compartiment de Primiri Urgențe. Sună la 021.9699!

Gestionarea urgențelor cardiovasculare

Pentru a gestiona o urgență cardiovasculară poate fi necesar tratament medicamentos sau intervențional. Printre medicamentele utilizate în cele mai întâlnite urgențe cardiovasculare se numără beta-blocantele, diureticele, nitroglicerina sau anti-coagulantele. Tratamentul intervențional în infarctul miocardic constă în introducerea unui cateter prin artera femurală până la nivelul arterelor coronare de la nivelul inimii și dizolvarea unui cheag de sânge sau montarea unui stent pentru a asigura permeabilitatea arterei respective. În cazuri grave, poate fi necesar efectuarea unui bypass aorto-coronarian.

Pentru a trata o aritmie severă, precum fibrilația ventriculară sau tahicardia paroxistică supra-ventriculară (TPSV), pot fi folosite tratamente medicametoase, precum adenozina, manevre vasovagale (masajul sinusului carotidian) și defibrilare externă.

Tratamentul medicamentos poate fi necesar un timp îndelungat după apariția urgenței cardiovasculare. Printre tratamentele pe termen lung se numără medicamentele anti-hipertensive, statinele ce scad nivelul colesterolului sau medicamentele anti-coagulante.

Prevenirea urgențelor cardiovasculare

Urgențele cardiovasculare pot fi prevenite prin adoptarea unui stil de viață sănătos. Dieta mediteraneană este unul dintre regimurile alimentare cu proprietăți benefice pentru sănătatea cardio-vasculară. Exercițiile fizice moderate efectuate de minim trei ori pe săptămână au de asemenea efect protector cardio-vascular. Menținerea unei greutăți normale, renunțarea la fumat sau evitarea consumului excesiv de alcool sunt de asemenea recomandate pentru prevenirea urgențelor cardiovasculare.

Gestionarea urgențelor cardiovasculare în Compartimentul de Primiri Urgențe al Spitalului Clinic SANADOR

În Compartimentul de Primiri Urgențe al Spitalului Clinic SANADOR, pacienții beneficiază de asistență medicală specializată, cu acces imediat la investigații complexe și tratamente moderne. Analizele de laborator și investigațiile imagistice performante sunt disponibile nonstop, pentru evaluarea promptă ți corectă a pacienților cu urgențe cardiovasculare sau de alt tip.

La Spitalul Clinic SANADOR funcționează permanent linii de gardă de cardiologie, chirurgie cardiovasculară, cardiologie intervențională, USTACC și terapie intensivă cardiovasculară, astfel încât, după evaluare și stabilizare, pacienții au acces și la consultații de specialitate și la tratamentele necesare, în funcție de indicație.

În cazul unei intervenții de chirurgie cardiovasculară necesară în regim de urgență, aceasta are loc la Spitalul Clinic SANADOR într-un bloc operator complet digitalizat, conectat la Secția de Anestezie și Terapie Intensivă Cardiovasculară categoria I. Atunci când sunt necesare tratamentel intervenționale, procedurile sunt efectuate în deplină siguranță în Laboratorul de Cateterism al Spitalului Clinic SANADOR, dotat cu echipamente de ultimă generație.

De asemenea, Spitalull Clinic SANADOR dispune de flotă proprie de ambulanțe și de dispecerat dedicat (telefon 021.9699).

  • Alege Compartimentul de Primiri Urgențe SANADOR și beneficiază de îngrijire medicală de performanță! Sună la 021.9699!

Spitalul Clinic SANADOR

  • Adresa

    Str. Sevastopol nr. 9, sector 1, București

  • Program

    NON-STOP

  • Metrou

    Liniile M1, M2 - Stația Piața Victoriei

  • STB

    20, 24, 34, 42, 45, 131, 182, 300, 301, 381, 783

SANADOR