Ce este uretroscopia?

Uretroscopia este o procedură care implică inspecția uretrei cu un instrument special. Intervenția este efectuată de urolog pentru a diagnostica anumite leziuni de la nivelul uretrei, dar și pentru a îndepărta sau pentru a biopsia țesutul anormal. La SANADOR, pacienții au acces la investigații de ultimă generație pentru diagnosticul afecțiunilor tractului urinar.

Instrumentul folosit la uretroscopie are o sursă de lumină care permite medicului vizualizarea mucoasei acesteia, numită uroteliul. Această procedură este recomandată în cazul persoanelor cu simptomatologie urinară persistentă, pentru care nu poate fi identificată cauza.

Este destul de des folosit termenul de cistouretroscopie, deoarece vezica urinară și uretra sunt adesea examinate concomitent. În cazul în care această procedură nu poate fi efectuată, alternativa pentru uretroscopie este intervenția chirurgicală deschisă.

Indicațiile uretroscopiei

Uretroscopia este efectuată pentru a diagnostica și trata afecțiunile uretrei. Astfel, procedura poate fi indicată în mai multe situații:

  • simptome iritative urinare persistente - polachiurie (urinare frecventă în cantitate mică), nicturie (urinare în timpul nopții) sau disurie (disconfort la urinare),
  • suspiciune de cistită interstițială,
  • hematurie microscopică sau macroscopică (sânge în urină),
  • incontinență urinară - pierderea controlului vezicii urinare sau vezică hiperactivă,
  • sensibilitate la palparea uretrei, fără infecție demonstrabilă a tractului urinar inferior
  • infecții urinare frecvente,
  • obstrucție – prostată mărită, strictură sau îngustarea tractului urinar
  • dilatații ale tractului urinar – diverticul uretral,
  • calculi în tractul urinar,
  • anomalii la sumarul de urină - celule neobișnuite găsite în proba de urină,
  • formațiuni tumorale în tractul urinar - benigne (de exemplu polipi) sau maligne, diverse tipuri de cancer.

Pregătirea pentru uretroscopie

Pentru efectuarea unei uretroscopii, pacientul este de obicei internat în aceeași zi sau, în anumite cazuri, cu o zi înainte. Înainte de procedură, este evaluat din punct de vedere clinic și paraclinic.

Cel mai important aspect înainte de examenul fizic este anamneza pacientului. Aceasta reprezintă discuția cu medicul, concentrată pe simptomele pacientului, dar și pe alte probleme de sănătate ale acestuia, despre istoricul medical și despre tratamentul urmat la domiciliu. Este un aspect foarte important, deoarece, în unele situații, poate fi necesar ca anumite medicamente, de exemplu anticoagulantele sau antiagregantele, să fie întrerupte sau schimbate cu o altă substanță o perioadă înainte de intervenție.

Evaluarea pacientului mai poate cuprinde, în afara examenului clinic general și local amănunțit, diverse analize de sânge și de urină și investigații precum o electrocardiogramă, o radiografie toracică sau o ecografie de abdomen. Înainte de uretroscopie este recomandat repaus digestiv timp de cel puțin 6 ore.

Pentru a începe procedura de uretroscopie, în cazul femeilor de exemplu, labiile sunt separate, iar meatul uretral este tamponat cu o soluție specială dezinfectantă, pentru a reduce introducerea florei bacteriene vulvovaginale în uretră. În unele situații este indicată aplicarea de gel cu lidocaină 2% intrauretral cu 10 minute înainte de a efectua uretroscopia, pentru a reduce durerea resimțită de pacient și pentru a diminua senzația de urgență de urinare post intervenție.

Cum este realizată uretroscopia?

Pentru uretroscopie este folosită în mod normal anestezia generală, pentru ca pacientul să fie adormit pe toată durata procedurii și să nu perceapă durere. În unele cazuri se poate folosi doar o anestezie epidurală, care ameliorează durerea postoperator.

Un uretroscop sau uretrocistoscop, un tub subțire, echipat cu o cameră video și lumină la vârf, este introdus prin uretră și până în vezica urinară, astfel încât medicul să poată vizualiza interiorul acestora. Este important ca uretroscopul să fie introdus de-a lungul axei naturale a uretrei și să fie menținut în această poziție pe toată durata evaluării.

După ce este analizat aspectul vezicii urinare, uretroscopul este apoi retras lent pe toată lungimea uretrei, astfel încât toate segmentele acesteia să poată fi examinate atent pentru prezența unor zone de inflamație, a unor diverticuli, corpi străini sau formațiuni tumorale.

Dacă sunt necesare biopsii, acestea sunt de obicei prelevate cu pense speciale, care sunt introduse prin uretroscop. După biopsie este necesară de obicei inserarea unui cateter urinar post procedural, pentru a scădea riscul de perforație și de hemoragie.

Recuperarea după uretroscopie

După procedura de uretroscopie apar frecvent, mai ales în cazul femeilor, disconfort uretral, senzația de urgență urinară și disurie, mai ales când există inflamație în uretră. În anumite situații poate fi recomandată aplicarea unui gel anestezic local, cu clorhidrat de lidocaină 2%, intrauretral, pentru a ameliora aceste simptome post procedură. Însă utilizarea acestui gel trebuie limitată la maxim două zile.

De asemenea, medicul recomandă profilaxie antibiotică în doză unică după cistouretroscopie în rândul pacienților cu vârsta avansată, cu anomalii de structură ale tractului urinar, cu stare nutrițională precară, fumătorilor, utilizatorilor cronici de tratament corticosteroid, pacienților cu imunodeficiențe externe sau celor care necesită spitalizare prelungită.

În mod normal, un pacient poate fi externat după ce poate urina fiziologic. Acest lucru se întâmplă de obicei la 12 până la 24 de ore după intervenție. Dacă este montat un cateter urinar, acesta este lăsat pe loc și îndepărtat după minim 24 de ore, pacientul putând fi externat ulterior, după ce urinează normal.

Post procedural, pacientul nu trebuie să conducă autovehicule 1-2 zile și, când ajunge acasă, este recomandat să consume de două ori mai mult lichid decât în mod normal în primele 2 zile. În această perioadă este recomandată odihna și evitarea eforturilor fizice intense, după 2 zile pacientul putând să își reia activitățile zilnice.

  • Vino la SANADOR pentru investigații avansate, esențiale în stabilirea unui diagnostic rapid și precis!

Riscuri ale uretroscopiei

Toate procedurile prezintă un risc de a dezvolta diverse efecte secundare. În cazul uretroscopiei, pot apărea:

  • disurie ușoară, pentru o perioadă scurtă după intervenție,
  • infecţie - introducerea unui corp străin în vezica urinară implică un risc de infecție, indiferent cât de sterilă ar fi procedura; semnele de infecție sunt urinarea frecventă și urgentă și disuria severă, care pot fi însoțite de febră; în cele mai multe situații este necesar tratament cu antibiotice,
  • perforație - în cazul în care este necesară prelevarea de biopsii sau cauterizarea țesutului din uretră, există un risc mic să se dezvolte un orificiu și urina să se scurgă în pelvis; în această situație se plasează un cateter în vezica urinară, care va rămâne montat o perioadă de timp, pentru ca orificiul să se vindece,
  • hemoragie - dacă a fost necesară prelevarea de biopsii, există un risc mic de sângerare, situație în care poate fi necesară o transfuzie de sânge și intervenție chirurgicală locală, dacă hemoragia este greu de controlat.
  • Alege SANADOR pentru diagnostic prompt și tratament modern, cu rezultate bune pe termen lung!

Uretroscopie la Spitalul Clinic SANADOR

La SANADOR, pacienții beneficiază de consultații de urologie asigurate de medici foarte bine pregătiți și de toate analizele și investigațiile indicate pentru diagnosticul corect al afecțiunilor urinare.

Atunci când este recomandată uretroscopia, procedura este realizată în deplină siguranță, cu echipamente de ultimă generație, la Spitalul Clinic SANADOR, într-un bloc operator bine dotat, cu sprijinul echipei de Anestezie și Terapie Intensivă, pentru confortul deplin al pacientului. În funcție de indicația stabilită, pacienții au acces și la alte investigații urologice avansate, precum urografie, uro-CT, uro-RM, cistoscopie și ureteroscopie flexibilă.

  • La SANADOR beneficiezi de toate analizele și investigațiile necesare pentru un diagnostic rapid și corect. Programează-te!

Programează-te!

Introduceți datele personale și vă vom contacta în cel mai scurt timp

SANADOR