Ce este uretrita?

Uretrita constă în inflamația și iritația uretrei, un organ tubular care transportă urina din vezica urinară și, la bărbați, sperma din canalele seminale spre exterior, prin orificiul uretral. Uretrita poate afecta orice persoană, dar este mai frecventă la bărbații tineri. În majoritatea situațiilor, aceasta este cauzată de o infecție cu transmitere sexuală, dar există și cazuri în care etiologia nu poate fi elucidată. Vino la SANADOR pentru investigații avansate și tratament modern!

  • 021 9699 Programează-te acum!

Tipuri de uretrită

Uretritele se împart în 3 categorii principale:

  • uretrită gonococică produsă de infecția cu gonococ (Neisseria gonorrhoeae);
  • uretrită non-gonococică (80% dintre cazurile de uretrită) produsă cel mai frecvent de infecția cu Chlamydia trachomatis sau de diferite specii de Mycoplasma;
  • uretrită nespecifică în care cauza nu poate fi stabilită sau există o combinație de factori precum malformații ale uretrei, traumatisme locale, iritanți locali (lubrifiante, spermicide, tampoane) și infecții micotice (candidozice).

Uretra inflamată poate apărea și în cazul eliminării unor calculi renali de dimensiuni mai mici sau a nisipului, ori poate fi o manifestare a cistitei. În plus, infecțiile genitale balano-prepuțiale, precum infecția cu herpes simplex de tip 2, pot cauza senzație de arsură și inflamarea zonei meatului urinar.

  • La SANADOR beneficiezi de toate analizele și investigațiile necesare pentru un diagnostic rapid și corect. Programează-te!

Cauze și factori de risc

Gonococul este o bacterie Gram negativă, aerobă care afectează mucoasele, mai exact se prinde de celulele epiteliale columnare și se multiplică în interiorul lor. Aproximativ 15% dintre bărbați sunt asimptomatici, dar restul dezvoltă uretrită acută care se poate complica la distanță cu artrită gonococică. La femei, din cauza faptului că uretra este mult mai scurtă, infecția gonococică poate rămâne asimptomatică în 50% dintre cazuri, iar în restul situaților determină cervicită sau uretrită.

În faza acută, infecția cu Chlamydia trachomatis este mult mai silențioasă la ambele sexe (50-80% dintre cazuri) motiv pentru care uretrita poate trece neobservată și se poate complica cu cervicită, vaginită, epididimită și boală inflamatorie pelvină cu sarcini ectopice și infertilitate.

Alte infecții mai rare ale uretrei sunt cauzate de protozoare precum Trichomonas vaginalis (la femei) sau adenovirusuri, ori bacterii precum Haeomophilus influenzae, enterococi, Ureaplasma urealitycum.

Factorii de risc pentru dezvoltarea uretritei includ:

  • contacte sexuale neprotejate (fără folosirea prezervativului);
  • relații sexuale cu multipli parteneri;
  • imunosupresie (de exemplu, infecția cu HIV sau HPV);
  • comorbidități precum diabetul zaharat;
  • traumatisme ale uretrei (de exemplu, folosirea sondei urinare).

Femeile aflate la menopauză pot dezvolta mai ușor uretrită din cauza scăderii nivelurilor de estrogeni care subțiază epiteliul uretrei și al vezicii urinare, fapt care sensibilizează zona și predispune la iritații. De asemenea, afecțiunea poate să apară din cauza unei artrite reactive.

  • Alege SANADOR pentru diagnostic prompt și tratament modern, cu rezultate bune pe termen lung!

Semnele și simptomele de uretritei

Cele mai frecvente semne și simptome de inflamație a uretrei includ:

  • disuria (disconfort și senzație de arsură la urinare);
  • pruritul (mâncărime în regiunea genito-urinară);
  • secreția uretrală de culoare galben-verzuie în uretrita gonococică sau incoloră/albă în uretrita nespecifică;
  • edemul (umflarea) și eritemul (înroșire) orificiului uretral.

Durerea intensă este mai specifică infecției herpetice, în timp ce depozitele albicioase, aderente de piele sugerează o candidoză.

Uretrita cu Chlamydia este de obicei subacută, cu apariția unei secreții seroase, puțin abundente, mai accentuată dimineața, spontană sau provocată de presiune asupra uretrei. Există situații în care infecția uro-genitală cu Chalmydia se asociază cu uretrita gonococică.

Stabilirea diagnosticului

Anamneza și examinarea clinică orientează medicul urolog sau internist spre diagnosticul de uretrită, dar identificarea agentului cauzator necesită analize de laborator. În general, analizele uzuale de sânge nu sunt specifice, indicând doar inflamație (VSH crescut și/sau PCR crescută), iar sumarul de urină și urocultura identifică o infecție de tract urinar (ITU).

Investigațiile specifice uretritei includ examenul de secreție uretrală completat de cultură. Rezultatele ambelor teste se eliberează în câteva zile, deoarece germenii trebuie să crească pe medii de cultură, iar în cazul în care nu se poate aștepta rezultatul din cauza simptomelor supărătoare, se poate opta pentru examinarea microscopică directă (frotiu colorat Gram) cu interpretare pe loc. Existența a peste 5 celule polimorfonucleate pe frotiu este semn indirect de infecție cu Chlamydia, în timp ce identificarea diplococilor Gram negativi este sugestivă pentru gonoree.

Deoarece gonococul și Chlamydia se identifică greu prin examenul de secreție uretrală și cresc pe medii de cultură speciale, au fost introduse noi tehnici de identificare a acestora, mult mai sensibile și eficiente, precum testele NAAT din urină (variantă de PCR care evidențiază ADN-ul patogenilor).

  • La SANADOR, investigațiile moderne asigură diagnosticarea precisă. Programează-te!

Posibile complicații ale inflamației uretrei

Uretrita asimptomatică sau cea lăsată netratată se complică la bărbați cu:

  • epididimită (inflamația epididimului, organ aflat în spatele testiculului);
  • prostatită (inflamația prostatei);
  • veziculită (inflamația veziculelor seminale);
  • limfogranulomatoză veneriană (inflamația și supurarea ganglionilor limfatici inghinali în infecția cu Chlamydia);
  • stricturi uretrale și infertilitate.

La femei, uretrita netratată poate duce la:

  • cervicită (inflamație a colului uterin);
  • endometrită (inflamație a endometrului);
  • salpingită sau salpingo-ooforită (inflamație a trompelor uterine și/sau ovare);
  • boală inflamatorie pelvină cu infertilitate.

În plus, infecția gonococică poate determina complicații severe la distanță, precum miocardita, endocardita, perihepatita sau artrita gonococică.

Tratamentul pentru uretrită

Tratamentul uretritei include obligatoriu administrarea de antibiotice specifice, în funcție de patogenul cauzator și doar la recomandarea medicului. În majoritatea cazurilor, acestea se administrează oral, dar există scheme de tratament care includ o doză unică intramusculară, completată de administrare per os.

Analgezicele, antispaticele și antiinflamatoarele nesteroidiene se administrează la nevoie și fără prescripție medicală, fiind de ajutor pentru ameliorarea durerii și a inflamației. La femei, se pot administra și ovule cu diferite substanțe active. Este obligatorie tratarea concomitentă a ambilor parteneri sexuali și evitarea contactelor sexuale până la vindecarea completă.

Tratament la SANADOR

La SANADOR, medicii urologi au experiență în tratamentul tuturor afecțiunilor tractului urinar. Persoanele cu suspiciune de uretrită au acces la consultații complete și analize precise, realizate în Laboratorul SANADOR, unde o echipă bine pregătită utilizează dotări moderne, pentru rezultate rapide, cu nivel ridicat de acuratețe.

În funcție de cauza inflamației uretrei, manifestări și particularitățile pacientului, medicii SANADOR aleg tratamentul adecvat. La SANADOR sunt tratate și complicațiile uretritei, profilul multidisciplinar al Spitalului Clinic SANADOR permițând accesul facil la medici cu specializări relevante pentru fiecare caz. Pentru pacienții care se confruntă cu infertilitatea provocată de uretrită sau de altă natură, dar care își doresc un copil, Centrul FIV SANADOR pune la dispoziție investigații avansate și tratamente moderne, la standarde internaționale.

Programează-te!

Introduceți datele personale și vă vom contacta în cel mai scurt timp

SANADOR