Cauze și factori de risc
Gonococul este o bacterie Gram negativă, aerobă care afectează mucoasele, mai exact se prinde de celulele epiteliale columnare și se multiplică în interiorul lor. Aproximativ 15% dintre bărbați sunt asimptomatici, dar restul dezvoltă uretrită acută care se poate complica la distanță cu artrită gonococică. La femei, din cauza faptului că uretra este mult mai scurtă, infecția gonococică poate rămâne asimptomatică în 50% dintre cazuri, iar în restul situaților determină cervicită sau uretrită.
În faza acută, infecția cu Chlamydia trachomatis este mult mai silențioasă la ambele sexe (50-80% dintre cazuri) motiv pentru care uretrita poate trece neobservată și se poate complica cu cervicită, vaginită, epididimită și boală inflamatorie pelvină cu sarcini ectopice și infertilitate.
Alte infecții mai rare ale uretrei sunt cauzate de protozoare precum Trichomonas vaginalis (la femei) sau adenovirusuri, ori bacterii precum Haeomophilus influenzae, enterococi, Ureaplasma urealitycum.
Factorii de risc pentru dezvoltarea uretritei includ:
- contacte sexuale neprotejate (fără folosirea prezervativului);
- relații sexuale cu multipli parteneri;
- imunosupresie (de exemplu, infecția cu HIV sau HPV);
- comorbidități precum diabetul zaharat;
- traumatisme ale uretrei (de exemplu, folosirea sondei urinare).
Femeile aflate la menopauză pot dezvolta mai ușor uretrită din cauza scăderii nivelurilor de estrogeni care subțiază epiteliul uretrei și al vezicii urinare, fapt care sensibilizează zona și predispune la iritații. De asemenea, afecțiunea poate să apară din cauza unei artrite reactive.
-
Alege SANADOR pentru diagnostic prompt și tratament modern, cu rezultate bune pe termen lung!