Ce este ureteroscopia flexibilă?

O ureteroscopie flexibilă este o procedură de endourologie care implică introducerea unui mic instrument cu fibră optică, numit ureteroscop, prin uretră și vezica urinară, până în ureter. La Spitalul Clinic SANADOR, intervențiile de ureteroscopie flexibilă sunt realizate de chirurgi urologi experimentați, în condiții de maximă siguranță, într-un bloc operator foarte bine echipat, conectat la o Secție de Anestezie și Terapie Intensivă de categoria I.

Această intervenție se mai numește endoscopia tractului urinar superior. Cea mai frecventă indicație este tratarea calculilor din tractul urinar superior, care nu răspund la alte metode de tratament.

Watch on YouTube

În prezent, indicațiile pentru ureteroscopie flexibilă s-au extins de la endoscopia diagnostică la diferite terapii minim invazive. În același timp, fiind o procedură minim invazivă, rata complicațiilor a scăzut semnificativ.

Tipuri de ureteroscop flexibil

Există două tipuri de ureteroscoape flexibile:

  • ureteroscop flexibil reutilizabil - instrument care trebuie sterilizat după fiecare intervenție,
  • ureteroscop flexibil de unică folosință - variantă mai recent dezvoltată, pentru a elimina riscul de infecții.
Ureteroscop flexibil de unică folosință utilizat la Spitalul Clinic SANADOR
Ureteroscop flexibil de unică folosință utilizat la Spitalul Clinic SANADOR

Indicațiile ureteroscopiei flexibile

Ureteroscopia flexibilă poate fi indicată atât în scop diagnostic, cât și în scop terapeutic. Cele mai frecvente indicații pentru o intervenție de ureteroscopie flexibilă sunt:

  • efectuare de litotripsie endoscopică - pentru a îndepărta pietre la rinichi care nu au putut fi eliminate în mod normal prin ureter,
  • investigarea unor defecte de umplere ale ureterului observate la investigații imagistice,
  • determinarea etiologiei unei obstrucții urinare,
  • hematuria persistentă,
  • localizarea sursei unei infecții urinare,
  • evaluarea unei leziuni ureterale,
  • incizia unor stricturi ureterale,
  • tratamentul leziunilor diverticulare caliceale,
  • tratamentul tumorilor benigne și al leziunilor hemoragice,
  • tratamentul tumorilor uroteliale maligne,
  • supravegherea pacienților cu istoric de malignitate urotelială.
  • Pentru investigații și tratamente moderne, alege SANADOR!

Avantajele ureteroscopiei flexibile

Avantajele efectuării de ureteroscopie cu ureteroscop flexibil cuprind:

  • rata mare de succes în tratamentul litiazei renale,
  • capacitatea de a interveni concomitent asupra calculilor renali și a calculilor ureterali,
  • posibilitatea îndepărtării calculilor de la ambii rinichi în timpul aceleiași proceduri,
  • obținerea unei imagini foarte clare a tractului urinar,
  • lipsa cicatricilor cutanate,
  • nu provoacă pierderea țesutului sau a funcției rinichilor,
  • nu provoacă sângerare, motiv pentru care se poate efectua fără probleme la pacienții cu coagulopatii sau care utilizează medicamente anticoagulante,
  • necesită o perioadă scurtă de internare în spital, pacientul putând fi externat în aceeași zi sau a doua zi,
  • poate fi efectuată pentru tratamentul pacienților cu anomalii renale congenitale, cum ar fi rinichi pelvini sau rinichi în potcoavă,
  • se poate practica pentru tratamentul calculilor la pacienții cu greutate corporală excesivă și la pacientele însărcinate.
  • Nu aștepta apariția complicațiilor! Vino la SANADOR!

Pregătirea pacientului pentru intervenția de ureteroscopie flexibilă

Procedura de ureteroscopie flexibilă se efectuează sub anestezie generală, astfel încât pacientul necesită o evaluare preoperatorie. Aceasta cuprinde efectuarea unor analize de sânge uzuale, analize de urină și unele investigații de bază, precum EKG, radiografie toracică și abdominală și ecografie abdominală.

În unele situații, pot fi necesare și investigații imagistice suplimentare, precum o tomografie computerizată (CT) abdomino-pelvină sau chiar imagistică prin rezonanță magnetică (RMN).

Înainte de intervenția de ureteroscopie, pacientul este internat și trecut pe repaus digestiv minim șase ore. De asemenea, în timpul spitalizării, pacientul va purta halat de spital și ciorapi speciali elastici, care ajută la prevenirea dezvoltării de cheaguri de sânge (tromboză venoasă profundă).

  • Programează-te la SANADOR pentru tratamente de ultimă generație!

Cum se realizează ureteroscopia flexibilă?

Pe toată durata procedurii, pacientul este anesteziat, pentru a nu percepe durere. Un ureteroscop flexibil este introdus prin uretră în vezica urinară și apoi în ureterul afectat. Acest pas se poate realiza sub ghidaj radiologic, pentru a facilita trecerile multiple ale instrumentului, menținând în același timp accesul la tractul urinar superior. Următorii pași ai intervenției diferă în funcție de fiecare afecțiune în parte.

Watch on YouTube

De exemplu, pentru litiaza ureterală sau renală pot fi folosite anumite sonde speciale sau un laser care sparge calculii, făcându-i mai ușor de îndepărtat. Medicul urolog poate efectua ecografie intraluminală, care ajută la evaluarea proceselor locale, cum sunt obstrucția joncțiunii ureteropelviene, tumorile tractului urinar superior și anomaliile anatomice.

Urologul poate folosi electrocauterizarea pentru leziunile care sângerează, dar care necesită o atenție deosebită în ceea ce privește instrumentele alese, pentru a minimiza producerea de leziuni suplimentare. În unele situații, de exemplu după îndepărtarea unei stricturi ureterale, chirurgul poate monta un stent, pentru a menține calibrul ureterului.

  • Vino la SANADOR pentru investigații avansate, esențiale în stabilirea unui diagnostic rapid și precis!

Recuperarea după ureteroscopia flexibilă

După ureteroscopie se recomandă hidratarea corespunzătoare, pentru a elimina orice substanțe din organism. Pentru gestionarea durerii, care poate persista 3-5 zile după procedură, sunt prescrise frecvent analgezice. De asemenea, pentru a preveni apariția infecțiilor tractului urinar, medicul recomandă tratament antibiotic. Pot fi indicate și medicamente anticolinergice și alfa-blocante, pentru a reduce frecvența urinării și disconfortul asociat adesea cu stenturile ureterale.

Intervenție de ureteroscopie flexibilă la Spitalul Clinic SANADOR
La Spitalul Clinic SANADOR, intervențiile de ureteroscopie sunt realizate cu echipamente ultraperformante.

Pacientul poate fi externat după ce poate urina în mod normal. Dacă este montat un stent, atunci va avea nevoie o programare suplimentară ulterioară, pentru îndepărtarea acestuia. Pacientul se poate întoarce la muncă după 7-10 zile de la ureteroscopie și poate conduce autovehicule, în mod normal, după 2 săptămâni.

Dacă a fost efectuată litotripsie endoscopică, sunt indicate investigații imagistice în dinamică la momentul controlului. De exemplu, poate fi recomandată o radiografie simplă sau o ecografie abdominală, pentru a decela încărcătura de calculi reziduală. După intervenția de ureteroscopie flexibilă sunt îndepărtate stenturile ureterale după o perioadă de vindecare care poate varia de la câteva zile până la 6-8 săptămâni, în funcție de complexitatea tratamentului.

  • La SANADOR ai acces la consultații asigurate de medici empatici și experimentați. Programează-te!

Posibile complicații ale intervenției de ureteroscopie flexibilă

Există mai multe complicații posibile ale ureteroscopiei flexibile, unele minore, care provoacă doar probleme postoperatorii minime sau tranzitorii, altele majore, care pot avea impact pe termen lung. Complicațiile minore cuprind:

  • disurie - senzația de disconfort la urinare,
  • polakiurie - urinări frecvente,
  • hematurie - urinare cu sânge,
  • durere.

Complicațiile majore asociate cu ureteroscopia flexibilă includ traumatisme ale țesuturilor care pot provoca perforații semnificative ale peretelui ureteral, formarea de cicatrice sau stricturi ale ureterului, dar și eșecul rezolvării problemei, de exemplu incapacitatea de a elimina calculii.

  • Alege SANADOR pentru diagnostic prompt și tratament modern, cu rezultate bune pe termen lung!

Ureteroscopie flexibilă la Spitalul Clinic SANADOR

La Spitalul Clinic SANADOR, intervențiile de ureteroscopie flexibilă sunt realizate în deplină siguranță, cu ureteroscoape performante, într-un bloc operator dotat cu echipamente de ultimă generație. Chirurgii urologi de la Spitalul Clinic SANADOR au o vastă experiență în realizarea de proceduri endourologice, cum este ureteroscopia flexibilă, cu rezultate funcționale excelente, recuperare rapidă a pacientului și risc redus de complicații.

În funcția de indicația medicală stabilită, la Spitalul Clinic SANADOR sunt realizate numeroase tipuri de intervenții complexe pentru tratamentul afecțiunilor urologice, prin abord minim invaziv ori de cât ori acest lucru este posibil. Blocul operator este dotat cu echipamente laparoscopice ultraperformante 3D și 4K și cu sistemul robotic da Vinci Xi, cel mai avansat robot chirurgical existent în prezent, pentru proceduri de chirurgie robotică urologică.

  • La SANADOR beneficiezi de toate analizele și investigațiile necesare pentru un diagnostic rapid și corect. Programează-te!

Programează-te!

Introduceți datele personale și vă vom contacta în cel mai scurt timp

SANADOR