Ce este ureteroplastia?

Ureteroplastia este o procedură chirurgicală care se efectuează pentru reconstrucția ureterului, care poate fi afectat de apariția de țesut cicatricial. La Spitalul Clinic SANADOR, intervențiile de ureteroplastie sunt realizate într-unul dintre cele mai moderne blocuri operatorii din țară, cu echipamente medicale de ultimă generație.

Ureterul este un tub subțire, de aproximativ 25-30 cm lungime, care transportă urina de la rinichi la vezica urinară. Țesutul cicatricial se poate forma într-un ureter după un accident, în urma unei intervenții chirurgicale sau din cauza unei probleme de sănătate, cum ar fi endometrioza sau cancerul.

Formarea de țesut cicatricial îngustează ureterul, formând stricturi, care îngreunează curgerea normală a urinei de la rinichi spre vezica urinară. Drept consecință, urina se colectează la nivelul rinichilor, putând provoca durere și, în unele cazuri, chiar infecții urinare și infecții ale rinichilor.

O intervenție de ureteroplastie presupune îndepărtarea stricturii. Există mai multe metode de ureteroplastie pentru strictură ureterală, principalele tipuri fiind abordul chirurgical și cel endoscopic. În funcție de fiecare caz în parte, medicul urolog decide, împreună cu pacientul, care este metoda potrivită de ureteroplastie.

  • Alege SANADOR pentru diagnostic prompt și tratament modern, cu rezultate bune pe termen lung!

Tipuri de ureteroplastie

Principalele tipuri de ureteroplastie sunt metoda chirurgicală și cea endoscopică. În ceea ce privește abordarea chirurgicală, o operație de ureteroplastie se poate efectua în două moduri:

  1. Ureteroplastie laparoscopică - operația laparoscopică se efectuează prin mai multe incizii mici la nivelul abdomenului, prin care sunt introduse diverse instrumente speciale, cu care chirurgul poate vizualiza interiorul abdomenului și rezeca segmentul îngustat de ureter.
  2. Operație de ureteroplastie deschisă - se face o singură incizie mai mare în zona laterală a abdomenului prin care se îndepărtează strictura ureterală.

Ureteroplastia endoscopică este o metodă mai modernă de dilatare a ureterului. Aceasta se efectuează prin introducerea unui instrument special de la nivelul uretrei, prin vezica urinară, până în ureter în zona îngustată, dilatarea progresivă a acesteia și introducerea unui stent pentru menținerea lărgită a zonei respective.

Indicațiile ureteroplastiei

O intervenție de ureteroplastie este indicată în cazul în care există:

Pregătirea pentru operația de ureteroplastie

Înaintea unei intervenții de ureteroplastie, medicul urolog care urmează să efectueze operația trebuie să fie înștiințat de către pacient despre toate medicamentele utilizate de asta. Acestea includ medicamentele eliberate pe bază de rețetă, cele fără prescripție medicală, vitaminele și inclusiv suplimentele alimentare.

Este un aspect foarte important, deoarece unele medicamente, de exemplu anticoagulantele, se recomandă a fi întrerupte cu o anumită perioadă înainte de operație. De asemenea, se poate recomanda repausul alimentar cu cel puțin 6-8 ore înainte de intervenție.

Înainte de a începe operația, chirurgul montează un cateter venos periferic intravenos (branulă), la nivelul brațului sau mâinii, prin care se pot administra diverse substanțe analgezice, antibiotice și chiar anestezice. O operație de ureteroplastie se poate efectua cu anestezie generală, pacientul fiind complet adormit, sau cu anestezie epidurală, care amorțește doar partea inferioară a corpului. De asemenea, se montează o sondă urinară, care drenează urina în timpul intervenției chirurgicale și postoperator.

Cum se realizează ureteroplastia?

Operația de ureteroplastie, indiferent dacă se realizează laparoscopic sau deschis, presupune tăierea secțiunii îngustate a ureterului și reconectarea capetelor acestuia. Scopul operației este îndepărtarea în întregime a țesutului fibros și reconectarea ureterului fără ca acesta să fie în tensiune. Dacă o secțiune mare a ureterului este îndepărtată, se folosește țesut din altă zonă a corpului, cum ar fi vezica urinară, pentru a-l repara.

Când operația este terminată, instrumentele sunt îndepărtate, iar inciziile sunt închise cu ajutorul firelor de sutură, cu capse speciale sau cu lipici chirurgical. Unul sau mai multe tuburi de dren pot fi plasate lângă incizii, pentru a drena lichidul care se poate acumula după o intervenție chirurgicală. Un tub lung, subțire și flexibil numit stent este introdus în ureter, care se întinde de la rinichi până în vezica urinară. Acest stent se menține pe loc timp de 4 până la 6 săptămâni după intervenția chirurgicală, pentru a ajuta la menținerea ureterului deschis în timp ce se vindecă.

În ureteroplastia endoscopică, chirurgul folosește un instrument special, numit ureteroscop, care prezintă un sistem de camere cu ajutorul cărora poate observa clar lumenul ureteral și pelvisul renal. Astfel, este posibilă diagnosticarea cu acuratețe a diferitelor afecțiuni și eliminarea mai ușoară a stricturilor. Prin ureteroscop se introduc tuburi cu grosimi diferite, care dilată progresiv zona îngustată a ureterului. La final se plasează un cateter cu două capete în formă de J, de la pelvisul renal prin ureter până la vezica urinară, pentru a permite urinei să se scurgă normal. Acest pas ajută la menținerea ureterului la dimensiuni potrivite pe parcursul vindecării. De obicei, acest cateter este îndepărtat după 3 până la 4 săptămâni de la intervenția endoscopică.

Recuperarea după intervenția de ureteroplastie

După o intervenție de ureteroplastie, pacientul este urmărit îndeaproape, de obicei în secția de anestezie și terapie intensivă, până când se trezește din anestezie. În momentul stabilizării, este mutat în salon, unde rămâne sub observație timp de 2-3 zile. În acest timp, va primi tratament împotriva durerii și vor fi menținute cateterul vezical și tuburile de dren.

Dacă evoluția este favorabilă, adică pacientul începe să urineze normal și nu se mai elimină lichid pe tuburile de dren, acesta este externat.

Recomandările la domiciliu includ:

  • urmarea tratamentului antialgic și antibiotic conform instrucțiunilor medicului,
  • evitarea umezirii inciziei,
  • evitarea ridicării de greutăți,
  • repaus de la activități fizice intense,
  • evitarea condusul de autovehicule până la oprirea tratamentului pentru durere,
  • evitarea constipației - dacă este necesar, se pot administra laxative.

Timpul de recuperare variază pentru fiecare persoană în parte, însă nu ar trebui să dureze mai mult de o săptămână până când pacientul își poate relua o parte din activitățile zilnice.

  • La SANADOR ai acces la consultații asigurate de medici empatici și experimentați. Programează-te!

Intervenții de ureteroplastie la Spitalul Clinic SANADOR

La Spitalul Clinic SANADOR, pacienții care au indicație pentru tratament prin ureteroplastie beneficiază de proceduri chirurgicale de ultimă generație, minim invazive atunci când există această recomandare.

Reconstrucția ureterului se poate realiza prin abord laparoscopic, endoscopic, cu echipamente medicale ultraperformante, 3D și 4K. În acest fel, sunt obținute rezultate funcționale foarte bune. În funcție de indicația medicală stabilită, pacienții au acces și la intervenții de chirurgie robotică urologică.

Procedurile asistate robotic sunt realizate cu cel mai performant model de robot chirurgical existent în prezent – da Vinci Xi, într-un bloc operator bine dotat, conectat la Secția de Anestezie și Terapie Intensivă de categoria I.

  • Alege SANADOR pentru diagnostic prompt și tratament modern, cu rezultate bune pe termen lung!

Programează-te!

Introduceți datele personale și vă vom contacta în cel mai scurt timp

SANADOR