Ce este ulcerul peptic?

Ulcerul peptic este o rană deschisă, care se dezvoltă în stomac sau în duoden, principalele cauze fiind administrarea excesivă de antiinflamatoare nesteroidiene și infecția cu Helicobacter pylori. La SANADOR, pacienții beneficiază de diagnostic rapid și corect și de tratament eficace pentru ulcerul peptic.

Afecțiunea apare atunci când mucusul protectiv din stomac sau din duoden este distrus, ceea ce permite eroziunea țesutului de către enzimele digestive și sucul gastric. Boala are o prevalență de 5-10% în populație la nivel mondial, fiind mai frecventă în rândul bărbaților de vârstă medie. În lipsa tratamentului, afecțiunea se agravează progresiv și se poate asocia cu diferite complicații, cum ar fi hemoragie digestivă superioară sau perforația peretelui gastric.

  • Programează-te acum la SANADOR! Sună la 021.9699!

Tipuri de ulcer peptic

Cele mai frecvente tipuri de ulcer peptic sunt:

  • Ulcerul gastric – afectează peretele stomacului și reprezintă 20% din totalitatea cazurilor de ulcer peptic;
  • Ulcerul duodenal – afectează duodenul, prima parte a intestinului subțire, localizată imediat sub stomac, reprezentând 80% din totalitatea cazurilor de ulcer peptic.
Watch on YouTube

Forme clinice mai rar întâlnite sunt ulcerul esofagian, care produce leziuni în esofag (tubul prin care alimentele ajung în stomac) și cel jejunal, care afectează partea mijlocie a intestinului subțire.

Cauze și factori de risc pentru ulcer peptic

Mucoasa stomacului și a duodenului joacă un rol important în protejarea acestora organe de enzimele și de sucurile digestive corozive. Ulcerul peptic apare atunci când acest mecanism de apărare este compromis. Principalele cauze care duc la această deteriorare sunt:

  • Infecția bacteriană cronică cu Helicobacter pylori – această bacterie trăiește în mediu acid și poate cauza un răspuns inflamator atunci când se multiplică excesiv. Se poate transmite de la o persoană la alta prin contact apropiat, cum ar fi sărut, prin apă sau prin alimente contaminate cu urme de salivă sau cu materii fecale;
  • Antiinflamatoarele nesteroidiene – administrarea excesivă, pe termen lung și în doze mari, a unor medicamente precum ibuprofen poate produce iritație și inflamație la nivelul mucoasei gastrice și duodenale;
  • Alte medicamente – administrarea altor medicamente, cum ar fi anticoagulante sau unele medicamente antidepresive, alături de antiinflamatoarele nesteroidiene crește semnificativ riscul de ulcer peptic.

Printre factorii de risc care favorizează formarea ulcerului peptic se numără:

  • Fumatul;
  • Consumul excesiv de alcool;
  • Stresul fiziologic sever – cum ar fi un traumatism sau o afecțiuni acută, amenințătoare de viață;
  • Utilizarea regulată a antiinflamatoarelor nesteroidiene;
  • Sexul masculin – bărbații sunt mai frecvent diagnosticați cu ulcer peptic decât femeile;
  • Factorii genetici;
  • Administrarea dozelor mari de corticosteroizi;
  • Chimioterapia și radioterapia;
  • Cancerul gastric;
  • Alte infecții.

Ulcerul esofagian este cauzat de gastrită erozivă sau de esofagita cronică, care, la rândul său, este provocată de boala de reflux gastroesofagian (întoarcerea alimentelor, împreună cu sucurile digestive, în esofag). În ceea ce privește ulcerul jejunal, cauza principală este operația de bypass gastric, care presupune conectarea stomacului direct cu jejunul, pe cale chirurgicală.

Semne și simptome de ulcer peptic

Până la 70% dintre pacienții cu ulcer peptic nu dezvoltă simptome. Atunci când acestea apar, cea mai frecventă manifestare este durerea de stomac, resimțită sub formă de arsură, care apare și dispare regulat. Durerea se agraveză în post alimentar (pe stomacul gol), între mese sau pe timpul nopții, dar și în urma contactului cu agenți iritanți (consum de alcool sau fumat).

În funcție de localizarea ulcerului, caracteristicile durerii pot fi diferite. Spre exemplu, durerea se poate ameliora la scurt timp după masă în ulcerul duodenal. În schimb, în cazul ulcerului peptic gastric, aceasta se agravează în decurs de 30 de minute după masă, din cauza secreției de suc gastric. 

Indigestia (dispepsia) este, de asemenea, o manifestare frecventă, care apare la scurt timp după masă și persistă câteva ore.

Alte simptome posibile sunt intoleranța digestivă la alimente bogate în grăsimi, scăderea apetitului, vărsăturile (uneori cu sânge roșu sau de culoare închisă), scaune închise la culoare sau negre (dacă sunt prezente sângerări interne), scădere inexplicabilă în greutate.

În cazuri rare, când ulcerul peptic s-a format în jejun, durerea este resimțită în zona ombilicului. Dacă leziunea s-a instalat în esofag, aceasta se poate manifesta prin arsuri în capul pieptului.

Complicațiile ulcerului peptic

Lăsat netratat, ulcerul peptic poate produce următoarele complicații:

  • Săngerări interne – leziunea poate sângera, producând hemoragii severe, vărsături cu sânge sau anemie;
  • Cancer gastric – infecția cu Helicobacter pylori este un factor de risc important pentru dezvoltarea cancerului la nivelul stomacului;
  • Perforația peretelui gastric/duodenal – aceasta apare atunci când leziunea avansează atât de mult în grosimea țesuturilor, încât creează un orificiu în peretele stomacului sau al intestinului subțire. Acest lucru se asociază cu un risc ridicat de peritonită (infecție și inflamație în cavitatea abdominală);
  • Stenoză pilorică - blocarea canalului dintre stomac și duoden;
  • Ocluzie intestinală – blocajul alimentelor în tractul digestiv, care provoacă durere abdominală severă, constipație și vărsături, fiind o urgență medicală.

Stabilirea diagnosticului de ulcer peptic

Medicul gastroenterolog va analiza simptomatologia și istoricul medical al pacientului, apoi va recomanda o serie de investigații, cum ar fi:

Conf. dr. Mădălina Ilie efectuează o endoscopie digestivă superioară la Spitalul Clinic SANADOR.
La SANADOR, endoscopia digestivă recomandată pentru diagnosticul ulcerului peptic este realizată în deplină siguranță, cu echipamente de ultimă generație.

Tratamentul pentru ulcer peptic

Tratamentul pentru ulcerul peptic depinde de cauzele care au provocat afecțiunea.

Dacă a fost identificată infecția cu Helicobacter pylori, atunci medicul va recomanda un tratament cu antibiotice, pentru eliminarea agentului patogen. De asemenea, specialistul poate prescrie medicamente pentru reducerea acidității gastrice, ceea ce scade acțiunea corozivă a sucurilor digestive și favorizează vindecarea. O recomandare importantă este întreruperea fumatului, care poate face dificilă vindecarea leziunilor.

De asemenea, un medic nutriționist poate prescrie un regim pentru ulcer peptic, care presupune recomandări personalizate. O alimentație de calitate poate facilita vindecarea leziunilor. Câteva indicații generale sunt:

  • Consumul alimentelor cu textură moale, bine preparate termic și necondimentate, care sunt mai ușor de digerat;
  • Creșterea consumului de alimente fermentate, bogate în probiotice – cum ar fi iaurt natural cu bacterii vii și varză fermentată;
  • Creșterea aportului de acizi grași Omega-3 cu acțiune antiinflamatorie – aceste grăsimi se găsesc în special în peștele gras;
  • Creșterea consumului de legume, fructe și cereale integrale – pentru un aport suficient de fibre, implicate într-un tranzit intestinal optim;
  • Evitarea condimentelor iuți, cum ar fi piperul, chilli și usturoiul – deși nu reprezintă o cauză de ulcer, consumul acestora poate agrava eroziunea mucoasei și simptomele;
  • Evitarea băuturilor alcoolice – interacționează cu medicamentele și favorizează eroziunea mucoasei;
  • Evitarea cafelei și altor băuturi care conțin cafeină (cum ar fi energizantele) – cafeina stimulează creșterea acidității gastrice.

De asemenea, pentru că tratamentul pentru ulcer peptic reduce aciditatea gastrică, absorbția unor nutrienți poate fi scăzută (cum ar fi fier, calciu, vitamina B12, acid folic), astfel încât pacienții sunt predispuși la deficiențe nutriționale. De aceea, este importantă menținerea unei alimentații cât mai variate și echilibrate, cu produse din toate grupele alimentare. Specialistul poate recomanda suplimentarea unor substanțe nutritive, cum ar fi fierul, vitamina B12 sau acidul folic.

În cazuri severe, atunci când sunt prezente sângerări interne sau când ulcerul peptic nu se vindecă prin tratament medicamentos, poate fi necesară o intervenție de chirurgie generală.

  • Vino la SANADOR pentru investigații avansate, esențiale în stabilirea unui diagnostic rapid și precis!

Măsuri de prevenție pentru ulcerul peptic

Următoarele metode de prevenție scad riscul de a dezvolta ulcer peptic:

  • Protejarea împotriva infecției cu Helicobacter pylori – prin spălarea frecventă pe mâini, în special înainte de mese și prin spălarea fructelor și legumelor înainte de consum.
  • Tratarea infecției cu Helicobacter pylori– cu antibiotice recomandate de medic.
  • Folosirea cu precauție a antiinflamatoarelor nesteroidiene.
  • La SANADOR ai acces la consultații asigurate de medici empatici și experimentați. Programează-te!

Diagnostic și tratament la SANADOR

La SANADOR, pacienții au acces la consultații de gastroenterologie realizate de medici cu foarte multă experiență, la analize de laborator și la investigații medicale avansate, pentru stabilirea unui diagnostic rapid și precis. Astfel, pacienții beneficiază de endoscopie digestivă performantă, efectuată cu echipamente de ultimă generație, la Spitalul Clinic SANADOR sau la Centrul de excelență în endoscopia digestivă diagnostică și terapeutică SANADOR Floreasca.

De asemenea, la SANADOR este disponibilă testarea Helicobacter pylori prin cultură de biopsie gastrică, care permite analizarea rezistenței bacteriei la antibiotice, astfel încât tratamentul poate fi stabilit țintit, pentru rezultate bune pe termen lung și scăderea riscului de recidivă a infecției. Laboratorul SANADOR este unul dintre puținele din țară unde poate fi realizată această analiză performantă.

După stabilirea diagnosticului de ulcer peptic, tratamentul este stabilit personalizat, astfel încât să fie obținute cele mai bune rezultate. Pacienții au acces și la consiliere nutrițională, pentru stabilirea unei diete echilibrate și adoptarea unui stil de viață sănătos.

Programează-te!

Introduceți datele personale și vă vom contacta în cel mai scurt timp

SANADOR