Tratamentul recomandat
Ulcerele gastrice necomplicate sunt tratate abordând cauzele care au determinat boala. Astfel, medicul poate recomanda:
- inhibitori de pompă de protoni (IPP), care reduc secreția acidă și protejează mucoasa gastrică;
- antagoniști ai receptorilor de histamină-H2 scad secreția de acid clorhidric, blocând efectul histaminei;
- antiacidele scad aciditatea sucului gastric, însă reprezintă mai degrabă un tratament simptomatic și nu tratează cauză;
- o combinație de antibiotice în cazul infecției cu H. pylori;
- medicație protectoare a mucoasei gastrice, care creează un strat protector.
Se interzice folosirea aspirinei și a antiinflamatoarelor nesteroidiene. În formele severe de ulcer, care nu răspund la tratamentul conservator, poate fi indicată gastrectomia.
Regimul alimentar indicat pentru ulcer la stomac
Regimul alimentar recomandat persoanelor care suferă de ulcer gastric are ca obiectiv stimularea cât mai redusă a secreției gastrice și neutralizarea prin intermediul alimentelor alcalinizante a secreției acide. Astfel, sunt contraindicate: alcoolul, cafeaua, ceaiul negru, băuturile carbogazoase, prăjelile, brânzeturile fermentate, zarzavaturile crude, fructele crude, sosurile, anumite condimente iritante (piper, boia, hrean, ardei iute, muștar etc.), produsele de patiserie și alimentele semi-preparate.
Printre alimentele recomandate se numără carnea slabă gătită la grătar, cuptor sau fiartă, legumele gătite, piureuri, salata din frunze, laptele integral sau parțial degresat, brânza proaspătă de vaci, ouăle proaspete fierte, pastele făinoase, mămăliga, budinca de chia, sucurile de morcovi sau mere, ceaiurile. Orarul trebuie să cuprindă 5 mese pe zi, mai ales în perioadele dureroase, pacientul trebuie să renunțe la fumat și la consumul de alcool.