Ce este tușeul rectal

Tușeul rectal este o procedură medicală simplă și non-invazivă, efectuată pentru depistarea manuală a unor afecțiuni ale rectului, anusului și organelor pelvine din vecinătate. Examenul rectal permite, totodată, evaluarea digitală a prostatei și depistarea precoce a unui cancer de prostată, atunci când este însoțit de alte analize de laborator specifice. La SANADOR, serviciile medicale de screening și diagnostic sunt efectuate de medici cu experiență, într-un mediu sigur și confortabil.

Procedura mai este numită și examen rectal digital (ERD), întrucât explorarea clinică a rectului este realizată prin introducerea degetului arătător (a indexului), prin anus, în interiorul rectului, după o relaxare în prealabil a aparatului sfincterian. Introducerea indexului permite palparea pereților rectului și, prin intermediul acestora, a prostatei. La femei, această metodă permite palparea uterului și a ovarelor, fiind indicată în cazul unor dureri pelvine sau în cazul unor formațiuni pelvine palpabile, în cadrul consultației de ginecologie.

  • La SANADOR beneficiezi de analize și investigații necesare pentru un diagnostic rapid și corect. Programează-te!

Când este indicat examenul rectal digital

Cele mai frecvente indicații ale examenului rectal digital sunt reprezentate de:

  • Depistarea unor formațiuni canceroase ale rectului și anusului - cancer anal sau caner rectal;
  • Screening pentru cancer de prostată – tușeul rectal reprezintă una dintre cele mai importante metode de detecție precoce a cancerului de prostată, atunci când este însoțit de analize de laborator specifice, precum testarea nivelului de PSA (antigen prostatic specific); glanda prostatică este localizată imediat anterior de rect, ceea ce face ca palparea acesteia să fie posibilă doar din interioriul corpului, prin peretele rectal anterior;
  • Evaluarea surselor de hemoragii digestive inferioare – sângerările cu origine la nivelul tractului digestiv inferior pot avea ca sursă hemoroizi complicați, fisuri anale sau diverse tumori rectale;
  • Modificări ale tranzitului intestinal, precum constipație sau diaree;
  • Evaluarea tonusului sfincterian în cazurile de incontinență urinară sau anală – un tonus crescut poate fi determinat de prezența unor afecțiuni inflamatorii regionale, precum fisuri anale, fistule ano-rectale sau hemoroizi; de asemenea, un tonus scăzut poate fi determinat de anumite afecțiuni neurologice, ce pot afecta simultan și tonicitatea sfincterului urinar;
  • Palparea fundului de sac Douglas, un spațiu virtual delimitat între uter (posterior) și rect (anterior) – această manevră poate fi dureroasă în caz de peritonită sau ascită (acumulare de lichid în peritoneu);
  • Traumatisme pelvine joase;
  • Exteriorizarea de sânge, mucus sau materii fecale prin urină – pot fi indicii ale unei fistule vezico-rectale, ce permite comunicarea între vezică urinară și rect.
  • La SANADOR ai acces la consultații asigurate de medici empatici și experimentați. Programează-te!

Tușeul rectal la femei

Un tușeu rectal la femei poate fi efectuat ca parte a unui examen ginecologic de rutină. Acesta include palparea atât a pereților rectali, cât și a vaginului, uterului sau ovarelor, prin intermediul peretelui rectal anterior.

Astfel, tușeul rectal la femei poate fi util pentru evaluarea atât a unor afecțiuni gastrointestinale, precum hemoroizi, fisuri anale, boli inflamatorii intestinale, sângerări gastrointestinale etc., dar și a unor probleme ginecologice, precum cancer vaginal, cancer uterin, cancer ovarian, fibroame uterine sau fistule recto-vaginale.

Pentru a efectua această manevră, pacientele trebuie așezate în poziție ginecologică, cu picioarele ridicate, susținute de suporturi speciale.

  • SANADOR dispune de tehnologie medicală de ultimă generație, pentru diagnostic avansat și tratament eficient. Programează-te!

Tușeul rectal la bărbați

Un tușeu rectal la bărbați este efectuat adesea ca parte a examenului fizic anual, precum și în scopul evaluării prostatei, pentru a verifica mărimea, consistența, netezimea suprafeței, mobilitatea și sensibilitatea glandei. O prostată normală are mărimea aproximativ a unei castane și este formată din 2 lobi, delimitați de un șanț median.

În mod normal, prostata nu este sensibilă (dureroasă) la palpare, este mobilă, cu o suprafața netedă, iar consistența trebuie să fie asemănătoare cu cea a eminenței tenare, adică a palmei la baza degetului I (degetului mare).

Cu ajutorul tușeului rectal pot fi identificate numeroase anomalii ale prostatei, precum:

  • ștergerea șanțului median cu creșterea volumului prostatei (în caz de hiperplazie benignă de prostată sau adenom de prostată);
  • palparea unor noduli de consistență dură la nivelul prostatei, ce poate fi un indiciu de cancer prostatic și care impune evaluarea suplimentară a acesteia prin metode de diagnostic imagistic;
  • sensibilitate crescută la palpare (prostată dureroasă) în caz de prostatită (infecții prostatice).

De asemenea, tușeul rectal la bărbați poate fi indicat în cazul suspiciunii unor afecțiuni gastrointestinale, ce au manifestări prin dureri abdominale, sângerări în scaun, hemoroizi externi, precum și în cazul pacienților cu istoric familial de cancer colorectal sau cu vârste mai mari de 45 de ani, dar asimptomatici.

Există mai multe metode de poziționare a pacientului de sex masculin în vederea efectuării tușeului rectal:

  • în ortostatism (în picioare), aplecat în față, cu coatele sprijinite pe masa de examinare;
  • poziție genupectorală (culcat, cu genunchii la piept);
  • în decubit lateral stâng (așezat pe partea stângă a corpului), cu genunchii spre piept;
  • în poziție ginecologică.
  • Vino la SANADOR pentru investigații avansate, esențiale în stabilirea unui diagnostic rapid și precis!

Pregătirea pentru examinare rectală

Înainte de a efectua o examinare rectală nu este necesară o pregătire. Cu toate acestea, este important ca pacientul să furnizeze medicului informații referitoare la istoricul său medical înainte de efectuarea manevrei, întrucât anumite afecțiuni sau situații contraindică sau pot fi agravate de ERD. Acestea pot include:

  • stricturi anale (îngustări ale orificiului anal);
  • pacienți imunodeprimați, în cazul cărora această manevră ar putea determina însămânțarea rectului cu agenți infecțioși;
  • prezența unor hemoroizi trombozați sau prolabați;
  • dureri anale severe;
  • coagulopatii (diverse tulburări de coagulare a sângelui);
  • alergie la latex.

Cum se realizează tușeul rectal

Tușeul rectal este o manevră rapidă, care este desfășurată în decurs de câteva minute. Deși este o procedură simplă, ea trebuie efectuată întotdeauna cu blândețe și doar după ce pacientul își oferă acordul cu privire la realizarea acesteia.

Mai întâi, pacientul este rugat să se dezbrace de la talie în jos și să se așeze într-una dintre pozițiile recomandate. Examinarea propriu-zisă începe prin inspecția (vizualizarea directă) a regiunii (peri)anale și perineale, care permite evidențierea unor afecțiuni precum hemoroizi externi, abcese anale sau perineale, chisturi pilonidale, carcinoame sau fisuri anale.

Mai departe, medicul va introduce indexul, acoperit de mănuși chirurgicale și de o cantitate de lubrifiant, prin anusul pacientului. Acesta va fi rugat să se “screamă”, pentru a relaxa sfincterul anal. Degetul va fi avansat mai departe în canalul anal și la nivelul rectului, ceea ce poate crea un minim disconfort pentru pacient.

Canalul anal și ampula rectală vor fi examinate pe toată circumferința, cu ajutorul unei mișcări de 360 de grade. Medicul va palpa rectul și, prin acesta, porțiunea posterioară a prostatei și va evalua prezența unor modificări la acest nivel. După retragerea degetului examinator, medicul va inspecta mănușa și va evalua diverse modificări, precum prezența sângelui, ce poate reprezenta un semn de hemoragie ano-rectală.

Tușeul rectal poate fi efectuat atât de către specialiști în asistență medicală primară, de exemplu medicii de familie, cât și de către medici specializați în chirurgie generală, gastroenterologie, ginecologie sau oncologie.

Ce urmează după examenul rectal

După efectuarea examenului rectal digital, pacientul poate reveni la activitățile sale zilnice obișnuite. Cu toate acestea, este important să urmărească anumite modificări ce pot surveni după procedură, precum sângerări ușoare, ce pot fi evidente pe hârtia igienică.

Dacă hemoragia devine abundentă sau persistă, este necesară contactarea rapidă a medicului specialist. De asemenea, mulți pacienți pot resimți un oarecare disconfort sau o mică durere după un tușeu rectal, motiv pentru care este recomandată evitarea efectuării unor activități fizice intense în ziua procedurii.

În cazul în care în urma tușeului rectal sunt constate anumite modificări ale prostatei, anusului sau rectului (de exemplu, depistarea unor formațiuni canceroase), va fi necesară efectuarea unor teste suplimentare după încheierea procedurii. Cel mai adesea, aceste proceduri constau în ecografie transrectală (pentru evaluarea prostatei), colonoscopie, sigmoidoscopie sau biopsie.

  • Vino la SANADOR și beneficiază de îngrijire medicală de performanță!

Examinarea rectală la SANADOR

SANADOR asigură acces la consultații, analize de laborator și investigații complete pentru screeningul și diganosticul afecțiunilor gastrointestinale, urologice și ginecologice. Atunci când este necesar un tușeu rectal, procedura este realizată în condiții sigure și cu profesionalism, pentru confortul și siguranța pacientului.

În cazul în care sunt necesare investigații suplimentare, pacienții au acces la analize de laborator rapide și cu rezultate de încredere și la investigații de imagistică medicală performante, pentru diagnostic corect și stabilirea unui plan de tratament personalizat.

Programează-te

Introduceți datele personale și vă vom contacta în cel mai scurt timp

SANADOR