Tipuri de tumori vertebrale
Tumorile vertebrale pot fi maligne (de origine canceroasă, cu risc de împrăștiere) sau benigne (nu sunt de origine canceroasă, fără risc de metastazare). Totodată, ele pot fi primare (se dezvoltă de la început în vertebră, benigne sau maligne) sau secundare, metastatice, formate prin diseminare de la tumori din alte organe (întotdeauna maligne).
Din păcate, în ultimii ani, în România și în lume, se observă o creștere constantă a tumorilor metastatice, care au ajuns pe primul loc în cadrul tumorilor vertebrale. De asemenea, se constată o creștere a ponderii tumorilor primare maligne. Cauza acestor creșteri este multifactorială: diferite substanțe oncogene în alimentație, poluarea aerului, creșterea duratei de viață a populației, tratamente imunosupresive (care scad imunitatea organismului în fața altor boli), predispoziție genetică etc.
În vertebră, tumora poate fi localizată anterior, la nivelul corpului vertebral (cel mai frecvent), sau posterior, la nivelul unor elemente osoase în spatele corpului vertebral, pe lamele vertebrale. Din această poziție, tumora vertebrală poate depăși osul, invadând spațiul de lângă vertebră (paravertebral) sau invadând canalul medular, unde se află măduva și nervii care ies din măduva spinării.
O tumoră vertebrală poate să cuprindă una, două sau chiar mai multe vertebre.
Tumora vertebrală poate apărea în orice regiune a coloanei vertebrale, cele mai frecvente localizări fiind zona lombară și joncțiunea toraco-lombară (trecerea între coloana toracală și cea lombară).
-
La SANADOR beneficiezi de toate analizele și investigațiile necesare pentru un diagnostic rapid și corect.
Programează-te!