Tipuri de tumori vulvare
Există multiple subtipuri de tumori vulvare. Cele mai frecvente cancere vulvare sunt carcinomul vulvei cu celule scuamoase și de melanomul vulvar. Carcinomul cu celule bazale, boala Paget vulvară și cancerul glandei Bartholin reprezintă subtipuri rare de tumori vulvare.
Neoplazia vulvară intraepitelială
O neoplazie vulvară intraepitelială este o formă premergătoare de carcinom scuamo-celular. Deși nu reprezintă o formă de cancer per se, această leziune poate progresa către o formă invazivă de carcinom. De cele mai multe ori, neoplazia vulvară intraepitelială nu determină simptomatologie. Atunci când este descoperită în urma controalelor ginecologice de rutină, medicul specialist recomandă excizia acesteia.
Carcinomul vulvei cu celule scuamoase
Carcinomul vulvei cu celule scuamoase sau carcinomul scuamo-celular vulvar este cel mai frecvent tip de cancer vulvar. Acest tip de cancer se dezvoltă din celulele epiteliale scuamoase (aplatizate) de la nivelul tegumentului vulvar, cel mai adesea la nivelul labiilor.
Melanomul vulvar
Este al doilea cel mai frecvent subtip de cancer vulvar, însumând aproximativ 4-5% dintre cazurile de neoplazii vulvare, cu originea în melanocite, adică în celulele care produc pigmentul cutanat. Acest tip de cancer vulvar apare, cel mai frecvent, la nivelul clitorisului și al labiilor minore (labiilor mici) și afectează femeile de rasă albă, cu vârste cuprinse între 50 și 70 de ani. Reprezintă o formă agresivă de cancer, care invadează rapid țesuturile vecine profunde și poate determina apariția de metastaze la distanță.
Cancerul glandei Bartholin
Cancerul glandei Bartholin este un tip de adenocarcinom, adică un cancer dezvoltat din celule de tip glandular. Glandele Bartholin sunt două glande pereche, care se regăsesc de o parte și de alta a orificiului de deschidere a vaginului. Ele secretă o substanță mucoasă cu rol lubrifiant la nivelul unor ducte, care se deschid între himen și labiile mici, de fiecare parte. Tumorile glandei Bartholin sunt extrem de rare. Ele pot avea originea la nivelul celulelor glandulare sau la nivelul celulelor ductale și se prezintă, de obicei, sub forma unor mase nedureroase la nivelul labiilor mari.
Boala Paget
Boala Paget a vulvei este o formă rară de neoplazie a tegumentului vulvar, având o frecvență de 1-2% dintre toate cazurile de tumori vulvare. Afectează femeile de rasă albă aflate în perioada de postmenopauză. Se prezintă ca o leziune eritematoasă (roșiatică), fiind similară bolii Paget mamare și determină cel mai frecvent prurit (senzație de mâncărime). Poate prezenta o creștere lentă timp de mulți ani, însă, odată ce pătrunde în țesuturi mai profunde, cum este dermul, poate metastaza rapid pe cale sanguină și limfatică.