Ce sunt tumorile de țesut conjunctiv?

Tumorile de țesut conjunctiv sunt un grup mare și extrem de eterogen de formațiuni tumorale care apar în țesutul de susținere al diferitelor organe și în structurile musculoscheletale.

Țesutul conjunctiv are rolul de a susține diferite organe, cuprinde și țesutul fibros, cartilaginos, adipos, dar intră și în alcătuirea vaselor de sânge și a organelor limfatice.

Astfel, din cauza acestei distribuții extinse a țesutului conjunctiv, apariției unei tumori poate fi dificil de diagnosticat și de tratat.

  • Alege SANADOR pentru diagnostic prompt și tratament modern, cu rezultate bune pe termen lung!

În general, tumorile de țesut conjunctiv sunt clasificate în funcție de tipul de țesut din care s-au dezvoltat și în funcție de caracterul fiecăreia - benign sau malign. Biopsia este esențială pentru diagnosticul corect al acestor tumori și trebuie efectuată dacă se suspectează o malignitate.

Tipuri de tumori ale țesutului conjunctiv

Tumorile de țesut conjunctiv sunt clasificate în funcție de diferite criterii, printre care tipul celular, localizarea, modelul de creștere, riscul de recidivă, vârsta pacientului și prognosticul.

Cea mai importantă împărțire a tumorilor de țesut conjunctiv este însă în funcție de tipul histologic - benign sau malign. Există situații în care tumorile sunt de natură intermediară, cu un comportament local agresiv, dar cu tendință scăzută de metastazare.

Tumori benigne

Tumorile benigne ale țesutului conjunctiv se pot dezvolta oriunde există țesut conjunctiv: în mușchi, tendoane, grăsime și vase sanguine. Aceste tumori sunt de 100 de ori mai frecvente decât cele maligne. Există zeci de tipuri diferite, însă cele mai întâlnite sunt:

  • Lipomul - tumoră care se formează din celulele adipoase,
  • Condromul - tumoră cartilaginoasă, de obicei încapsulată,
  • Hemangiomul - tumoră formată din proliferarea celulelor care alcătuiesc vasele sanguine,
  • Leiomiomul uterin (fibromul uterin) – este format din proliferarea anormală, dependentă de hormoni, a celulelor musculare netede ale mușchiului uterului.

Tumori maligne

Tumorile maligne ale țesuturilor conjunctive sunt cancere rare, dar grave, cunoscute sub numele de sarcoame. Aceste tumori se formează în țesuturile conjunctive, cum sunt mușchii, tendoanele, ligamentele, grăsimea și cartilajele. Sarcoamele pot apărea oriunde în corp, dar sunt mai frecvente la nivelul brațelor, picioarelor și abdomenului.

Există peste 50 de tipuri de sarcoame de țesut conjunctiv, unele apar mai frecvent la copii, altele la adulți. Tratamentul depinde de dimensiunea, tipul și localizarea cancerului și de rata de creștere. Cele mai frecvente tipuri de cancere de țesut conjunctiv sunt: angiosarcomul, sarcomul lui Ewing, fibrosarcomul, liposarcomul, leiomiosarcomul și rabdomiosarcomul.

Cauzele și factorii de risc pentru apariția tumorilor de țesut conjunctiv

În prezent nu se cunosc toate cauzele și factorii de risc pentru apariția tumorilor de țesut conjunctiv. Au fost însă descrise numeroase afecțiuni care pot favoriza dezvoltarea acestor tumori, printre care:

  • Sindroamele ereditare - anumite mutații genetice sunt factori predispozanți pentru unele tumori benigne și maligne ale țesuturilor moi (retinoblastomul ereditar, polipoza adenomatoasă familială, neurofibromatoza, scleroza tuberoasă),
  • Expunerea la radiații - radioterapia pentru alte tipuri de cancer crește riscul de sarcoame ale țesuturilor conjunctive,
  • Limfedemul cronic - poate predispune la dezvoltarea limfangiosarcomului,
  • Carcinogenii din mediu - expunerea la anumite substanțe chimice, precum arsenic, erbicide, clorură de vinil, crește incidențe anumitor sarcoame,
  • Infecţia - un exemplu este herpesvirusul uman de tip 8 la pacienții cu HIV, care poate determina sarcom Kaposi.
  • Spitalul Clinic SANADOR dispune de tehnologie medicală de top, pentru diagnostic avansat și tratament eficient. Programează-te!

Semnele și simptomele provocate de tumorile de țesut conjunctiv

Tumorile de țesut conjunctiv pot să nu provoace niciun simptom la început. În cazurile unei tumori care crește în dimensiuni foarte repede, trebuie luată în considerară posibilitatea unei leziuni maligne.

Pe măsură ce se dezvoltă, tumorile pot determina unele manifestări clinice:

  • Nodul - o umflătură vizibilă sub piele, de obicei nedureroasă și moale la atingere,
  • Durere - prin comprimarea nervilor sau a mușchilor din jur.

Analize și investigații pentru diagnostic

Pentru un diagnostic complet și corect, medicul efectuează o anamneză și un examen clinic amănunțit. Astfel, specialistul va afla când a apărut nodulul suspect, dacă acesta crește în dimensiuni sau a apărut în urma unui traumatism local.

  • La SANADOR beneficiezi de toate analizele și investigațiile necesare pentru un diagnostic rapid și corect. Programează-te!

De asemenea, medicul va întreba despre istoricul medical al pacientului, despre alte boli sau intervenții chirurgicale. Examenul clinic cuprinde analizarea atentă a zonei afectate, cu determinarea locației, dimensiunilor aproximative, a consistenței formațiunii tumorale, dar și verificarea prezenței durerii la palpare, atunci când formațiunea tumorală se află într-o zonă care poate fi examinată.

Următorul pas în diagnosticul tumorilor de țesut conjunctiv este reprezentat de investigații imagistice. Acestea nu pot susține cu certitudine un diagnostic specific, dar sunt utile pentru identificarea locației anatomice exacte, a extinderii tumorii și implicarea structurilor din jur. Medicul poate indica radiografia simplă, tomografia computerizată (CT), imagistica prin rezonanță magnetică (RMN), scintigrafia osoasă sau tomografia cu emisie de pozitroni (PET-CT).

Pasul esențial în diagnosticul unei tumori de țesut conjunctiv este biopsia, care implică extragerea unei părți din tumoră și analiza amănunțită a acesteia la microscop. Sunt disponibile mai multe tehnici de biopsie: prin aspirație cu ac fin, cu ac central, prin incizie și prin excizie, alegerea tehnicii bazându-se pe dimensiunea și locația masei tumorale.

Biopsia este indicată pentru:

  • nodul apărut fără antecedente de traumatism local,
  • nodul care persistă mai mult de 6 săptămâni după un traumatism local,
  • formațiuni mai mari de 5 cm,
  • leziune în creștere,
  • nodul dureros.

Posibile complicații ale tumorilor de țesut conjunctiv

În general, tumorile benigne de țesut conjunctiv nu provoacă complicații semnificative, decât în cazul în care fac compresie pe structurile nervoase sau vasculare din jur.

În cazul tumorilor maligne de țesut conjunctiv, pot apărea mai multe complicații, printre care: ulcerație cutanată, trombocitopenie, hemoragie locală, fractură, infecție, recidivă locală, metastaze la distanță.

Metodele de tratament recomandate

O tumoare benignă mică de țesut conjunctiv care nu cauzează probleme poate să nu necesite tratament. De obicei, este indicată o intervenție chirurgicală doar pentru a îndepărta tumorile benigne care cauzează durere sau care afectează funcția altor organe.

Metodele de tratament recomandate pentru tumorile maligne de țesut conjunctiv depind de dimensiunea, tipul și localizarea cancerului. De cele mai multe ori, tratamentul include:

  • Intervenție chirurgicală - pentru îndepărtarea tumorii și, în unele cazuri, și a unor țesuturi sănătoase din jurul acesteia.
  • Radioterapia - poate fi utilizată înainte de operație, pentru a micșora o tumoră, în timpul intervenției chirurgicale, când permite administrarea unei doze mai mari de radiații țintit, sau după operație, pentru a distruge orice celule canceroase restante.
  • Chimioterapia - medicamente puternice care distrug celulele canceroase.
  • Terapie țintită - medicamente speciale care atacă specific anumite substanțe chimice din celulele maligne, provocând moartea acestora.

Diagnosticul și tratamentul tumorilor de țesut conjunctiv la SANADOR

La SANADOR, pacienții beneficiază de servicii medicale de înaltă calitate, pentru o evaluare completă a stării de sănătate. Pentru diagnosticul de precizie al tumorilor de țesut conjunctiv, aceștia au acces la investigații imagistice avansate, realizate cu echipamente de ultimă generație – RMN 3 Tesla, CT performant și radiologie digitală.

În cazul identificării unor tumori maligne, aceste investigații pot fi completate cu un examen PET-CT sau cu scintigrafie, care oferă detalii esențiale despre stadializare și extinderea tumorilor. Pentru un diagnostic de certitudine, pacienții au acces la biopsii efectuate în condiții de maximă siguranță și confort.

Pentru tratamentul tumorilor maligne de țesut conjunctiv, pacienții beneficiază de toate procedurile necesare, în funcție de indicație, la Centrul Oncologic SANADOR. Intervenția chirurgicală se realizează la Spitalul Clinic SANADOR într-un bloc operator modern, dotat cu aparatură performantă, conectat la o Secție de Terapie Intensivă care asigură cele mai bune îngrijiri avansate.

Programează-te!

Introduceți datele personale și vă vom contacta în cel mai scurt timp

SANADOR