Ce sunt tumorile suprarenale?

Tumorile suprarenale sunt proliferări celulare care pot fi benigne sau maligne și care se dezvoltă fie în cortex, fie în zona centrală a glandelor suprarenale. Cele mai multe tumori suprarenale sunt benigne, însă și în astfel de cazuri se impune un tratament adecvat.

Glandele suprarenale sunt o parte a sistemului endocrin, având rolul de a secreta hormoni care vor fi eliberați ulterior în sânge. Hormonii sunt substanțe chimice vitale, mesageri care coordonează și controlează procese importante în tot corpul, precum metabolismul, pubertatea și maturizarea sexuală, dar și răspunsul la stres. După cum le spune și numele, glandele suprarenale (adrenale) sunt situate deasupra rinichilor. Suprarenalele sunt glande mici, de aproximativ 2-3 cm, au formă triunghiulară și dețin două părți: zona centrală (zona medulară) și cortexul (zona exterioară), cea mai bine reprezentată structură.

  • La SANADOR ai acces la consultații asigurate de medici empatici și experimentați. Programează-te!

Aceste glande produc patru tipuri de hormoni. Catecolaminele produse în zona medulară influențează felul în care organismul răspunde la factorii de stres și la stările de frică și de anxietate. DHEA este produs în cortexul suprarenalelor și este folosit de organism pentru a produce hormonii sexuali masculini (androgeni) sau hormonii sexuali feminini (estrogeni). Aldosteronul, produs tot de cortex, reglează nivelurile de sodiu și potasiu care sunt răspunzătoare cu echilibrul fluidelor și electroliților din corp, influențând presiunea sangvină. Cortizolul este, de asemenea, un hormon cortical, care ne afectează metabolismul și ne ajută să ne recuperăm după o boală sau după un stres.

Watch on YouTube

Tipuri de tumori suprarenale

Tumorile suprarenale benigne nu metastazează, adică nu se răspândesc în alte regiuni ale corpului. Sunt descoperite întâmplător, cu ocazia unor investigații pentru alte afecțiuni. Tumorile suprarenale funcționale sunt de obicei benigne, deși unele se pot transforma, devenind maligne și multiplicându-se la distanță. Tumorile funcționale benigne produc hormoni și sunt detectate odată cu apariția unor simptome care trimit către un dezechilibru hormonal. Tumorile adrenale maligne sunt foarte rar diagnosticate și sunt de obicei carcinoame corticale.

Tumori maligne

Tumorile adrenale maligne sunt tumori care pot metastaza și pot secreta hormoni, perturbând metabolismul global al organismului. La nivelul glandelor adrenale pot fi întâlnite și metastaze ale altor cancere (metastaze suprarenale), precum cancerul gastric, cancerul de sân, cancerul renal și cancerul de piele, care sunt cele care dau cel mai frecvent metastaze adrenale. Un tip de tumori maligne dezvoltate în cortex poartă numele de carcinom cortical adrenal.

Tumorile apar atât al copii cât și la adulți și pot fi funcționale (secretante de hormoni) sau nefuncționale. Cele mai multe carcinoame adrenale sunt funcționale și excesul de hormoni duce la semne și simptome de boală. Feocromocitomul malign este un alt tip de tumoră, care este localizat de obicei în  medulosuprarenală. Atunci când apare în afara glandei adrenale, tumora poartă numele de paragangliom extraadrenal malign. Este secretantă de catecolamine și e situată de regula paravertebral, la nivelul capului, gâtului sau în retroperitoneu. Limfomul glandei suprarenale este o leziune extrem de rară și se caracterizează printr-o proliferare patologică a țesutului limfatic. Este greu de tratat, mai ales când apar metastaze hepatice, renale și la alte organe interne adiacente.

Tumori benigne

Tumorile adrenale benigne sunt cele mai întâlnite tipuri de tumori suprarenale. Cele mai multe tumori benigne nu produc simptome și nu necesită tratament. Tumorile adrenale benigne funcționale pot produce hormoni. Chiar dacă sunt funcționale sau nefuncționale, aceste tumori se transformă foarte rar într-un cancer, însă o tumoră nefuncțională poate începe la un moment dat să producă hormoni.

Toate formațiunile benigne întâlnite la nivelul glandei suprarenale se numesc generic adenoame. Aici intră și mielolipomul, tumorile chistice adrenale, chisturile suprarenale sau nodulii suprarenali, angioamele, chisturile parazitare. Feocromocitoamele benigne sunt acele tumori care se dezvoltă în zona medulară și pot influența producerea unor niveluri crescute de hormoni ai stresului, precum dopamina, norepinefrina (noradrenalina) și epinefrina (adrenalina). Alte adenoame pot secreta prea mult aldosteron (aldosteromul), corticosteroizi (corticosterom) sau, mai rar, hormoni sexuali (corticoesteromul, androsteromul).

Cauze și factori de risc pentru tumorile adrenale

Cercetătorii nu au stabilit cu certitudine care sunt cauzele care duc la apariția tumorilor adrenale, de aceea pot fi luați în considerare doar factorii de risc. Astfel, anumite afecțiuni genetice pot predispune pacienții la apariția unor tumori adrenale, în aceste situații fiind recomandat un consult genetic, pentru evaluarea riscului.

  • Neoplazia endocrină multiplă de tip 1 sau 2 (MEN1 sau MEN2) include un grup de boli ereditare care predispun la formarea de tumori maligne sau benigne, secretoare de hormoni.
  • Polipoza adenomatoasă familială (polipoza colonică) este o boală ereditară cu risc înalt de cancer colorectal, prin prezența numărului crescut de polipi la nivelul intestinului gros, dar crește și riscul apariției cancerului adrenal.
  • Sindromul Li-Fraumeni, de asemenea, predispune la dezvoltarea unor tipuri variate de cancer. Neurofibromatoza de tip 1 este o tulburare genetică ce duce la apariția tumorilor pe țesutul nervos. Aceste tumori pot ajunge să secrete și ele  hormoni.
  • Complexul Carney este tot o afecțiune genetică rară, care predispune la neoplazie multiplă ce poate afecta și glandele suprarenale.
  • Boala congenitală din sindromul Beckwith-Wiedemann (BWS) este caracterizată printr-o creștere excesivă a mai multor organe, printre care și a celor viscerale, ceea ce duce uneori la complicații neoplazice adrenale.

Ca și în cazul altor cancere, fumatul sau obezitatea sunt factori de risc ce nu trebuie neglijați sau subestimați, ca și consumul excesiv de alcool și o alimentație cu produse fast-food. Stresul constant și tensiunea nervoasă destabilizează glandele suprarenale, devenind un factor de risc important.

Semne și simptome de tumori suprarenale

Cancerul suprarenal poate fi însoțit de următoarele semne și simptome:

  • modificări hormonale la bărbați, cu micșorarea testiculelor, scăderea apetitului sexual și apariția țesutului mamar sau o pubertate precoce la copii;
  • modificări hormonale la femei, care sunt însoțite de o pilozitate excesivă, dereglări menstruale, îngroșarea vocii, căderea părului și pubertate precoce la fete;
  • pierdere neintenționată în greutate,
  • febră,
  • dureri de spate,
  • greață și vărsături,
  • balonare și lipsa apetitului alimentar, pe măsură ce tumora crește și începe să preseze organele învecinate din abdomen.

Producția excesivă de cortizol generează sindromul Cushing, cu următoarele simptome posibile, în funcție de nivelul hormonal: creșterea în greutate, cu depunerea de țesut adipos în special în zona feței (facies în „lună plină”), a cefei (ceafă „de bizon”) și în jurul abdomenului, hipertensiune arterială și puseuri hipertensive, hiperglicemie, vergeturi violacee pe abdomen, osteoporoză, slăbiciune musculară, depresie, menstruații neregulate.

Tumorile adrenale producătoare de aldosteron pot duce la hiperaldosteronism primar, caracterizat de apariția hipertensiunii arteriale, slăbiciune generală, crampe musculare și un nivel scăzut de potasiu.

Diagnosticarea tumorilor adrenale

Diagnosticul tumorilor adrenale va lua în considerare istoricul personal și familial al pacientului, dar si semnele și simptomele cu care el se prezintă la medic. Testele paraclinice utile pentru diagnostic sunt cele sangvine și de urină, prin care se va stabili nivelul hormonilor adrenali, apoi pot fi indicate ecografia abdominală sau examinarea CT, pentru mai multă precizie.

Medicul mai poate cere o angiografie adrenală, pentru a studia vasele de sânge, un examen RMN, investigație de mare finețe, sau o examinare PET-CT, pentru a observa o eventuală răspândire a cancerului. Când există indicație în acest sens, pacientului i se mai poate recomanda și efectuarea unei biopsii cu ac fin.

Tratamentul în tumorile suprarenale

Atunci când este diagnosticat din timp, cancerul adrenal poate fi tratat cu succes. La fel ca în alte tipuri de cancer, tratamentul trebuie să fie unul integrat, multidisciplinar, iar strategia terapeutică poate include intervenția chirurgicală, radioterapia, chimioterapia sau terapia hormonală.

Tumorile suprarenale benigne care nu provoacă simptome nu au nevoie de tratament. Dacă încep să secrete hormoni și apar complicații, medicul va institui un tratament medicamentos sau chirurgical. Chiar și aceste tumori vor fi ținute sub observație pentru a monitoriza evoluția lor, deci o colaborare constantă cu medicul endocrinolog este primul pas către un tratament eficient.

Diagnostic și tratament la SANADOR

SANADOR asigură servicii medicale complete pentru diagnosticul avansat al tumorilor renale și suprarenale. Investigațiile imagistice recomandate, precum RMN, CT sau PET-CT, sunt realizate cu echipamente de ultimă generație, pentru o rezoluție superioară a imaginii, care surprinde chiar și cele mai mici leziuni. În acest fel, diagnosticul poate fi stabilit rapid și precis.

Intervențiile chirurgicale pentru tumorile suprarenale se realizează în deplină siguranță la Spitalul Clinic SANADOR, care dispune de bloc operator modern, cu dotări performante, și de o Secție de Anestezie și Terapie Intensivă acreditată ca secție ATI de categoria I, cu nivel de competență extinsă, unde pot fi oferite cele mai bune îngrijiri de specialitate.

Ori de câte ori este posibil, tratamentul chirurgical se realizează prin abord minim invaziv, posibil datorită chirurgiei robotice urologice. La Spitalul Clinic SANADOR, operațiile asistate robotic sunt efectuate cu ajutorul robotului chirurgical da Vinci Xi, care permite rezecții sigure și precise, cu protejarea țesuturilor sănătoase învecinate, recuperare rapidă a pacientului și risc redus de complicații.

De asemenea, la Centrul Oncologic SANADOR, pacienții cu tumori suprarenale maligne beneficiază de un tratament avansat și personalizat, iar cazurile complexe vor fi analizate de Comisia oncologică multidisciplinară (Tumor Board). Atunci când există indicație în acest sens, pacienții cu cancer adrenal au acces și la radioterapie stereotaxică, în scop ablativ curativ, cu rezultate comparabile cu cele obținute prin rezecția chirurgicală. Tratamentul este rapid, cu precizie ridicată a iradierii și cu doze scăzute de radiații asupra țesuturilor sănătoase.

  • La SANADOR beneficiezi de toate analizele și investigațiile necesare pentru un diagnostic rapid și corect. Programează-te!

Programează-te!

Introduceți datele personale și vă vom contacta în cel mai scurt timp

SANADOR