Ce sunt tumorile suprarenale?
Tumorile suprarenale sunt proliferări celulare care pot fi benigne sau maligne și care se dezvoltă fie în cortex, fie în zona centrală a glandelor suprarenale. Cele mai multe tumori suprarenale sunt benigne, însă și în astfel de cazuri se impune un tratament adecvat.
Glandele suprarenale sunt o parte a sistemului endocrin, având rolul de a secreta hormoni care vor fi eliberați ulterior în sânge. Hormonii sunt substanțe chimice vitale, mesageri care coordonează și controlează procese importante în tot corpul, precum metabolismul, pubertatea și maturizarea sexuală, dar și răspunsul la stres. După cum le spune și numele, glandele suprarenale (adrenale) sunt situate deasupra rinichilor. Suprarenalele sunt glande mici, de aproximativ 2-3 cm, au formă triunghiulară și dețin două părți: zona centrală (zona medulară) și cortexul (zona exterioară), cea mai bine reprezentată structură.
-
La SANADOR ai acces la consultații asigurate de medici empatici și experimentați. Programează-te!
Aceste glande produc patru tipuri de hormoni. Catecolaminele produse în zona medulară influențează felul în care organismul răspunde la factorii de stres și la stările de frică și de anxietate. DHEA este produs în cortexul suprarenalelor și este folosit de organism pentru a produce hormonii sexuali masculini (androgeni) sau hormonii sexuali feminini (estrogeni). Aldosteronul, produs tot de cortex, reglează nivelurile de sodiu și potasiu care sunt răspunzătoare cu echilibrul fluidelor și electroliților din corp, influențând presiunea sangvină. Cortizolul este, de asemenea, un hormon cortical, care ne afectează metabolismul și ne ajută să ne recuperăm după o boală sau după un stres.