Tumorile stromale gastrointestinale (GIST)

Ce sunt tumorile stromale gastrointestinale

Tumorile stromale gastrointestinale (GIST) sunt un tip rar de ftumori din grupul sarcoamelor. Acestea sunt formate dintr-un tip special de celule nervoase, numite celule interstițiale ale lui Cajal, care fac parte din sistemul nervos autonom și sunt responsabile de peristaltismul (contracțiile) tubului digestiv. La SANADOR, pacienții beneficiază de servicii medicale performante pentru diagnosticul și tratamentul afecțiunilor gastrointestinale.

O tumoră GIST se dezvoltă cel mai frecvent în stomac sau la nivelul intestinului subțire, dar poate apărea oriunde de-a lungul tractului gastrointestinal. La un moment dat, specialiștii considerau că unele GIST sunt benigne și altele maligne, însă s-a descoperit că acest aspect este legat de dimensiunea tumorii, tumorile mai mari având de obicei caracter malign.

Pentru diagnosticul afecțiunilor gastrointestinale, pacienții au acces la SANADOR la endoscopie digestivă realizată cu echipamente ultraperformante.

Tumorile stromale gastrointestinale reprezintă mai puțin de 1% din toate tumorile ce apar la nivel digestiv, dar sunt cele mai frecvente neoplasme mezenchimale ale tractului gastrointestinal. GIST pot apărea la orice vârstă, dar sunt mai frecvente la adulți, iar cauza apariției, în cele mai multe situații, nu este cunoscută.

Unele tumori stromale gastrointestinale sunt foarte mici și pot trece neobservate, alteori pot crește suficient de mult pentru a provoca simptome severe. În majoritatea cazurilor, tratamentul constă în efectuarea unei intervenții chirurgicale.

Tipuri de tumori GIST

În funcție de aspectul microscopic și se comportament, tumorile GIST pot fi de două tipuri, și anume:

  • necanceroase (benigne) - nu se răspândesc în alte părți ale corpului (nu determină metastaze), nu pun de obicei viața în pericol și sunt în general de mici dimensiuni, până în 2 cm,
  • canceroase (maligne) - pot crește în țesutul din apropiere și îl pot distruge și pot metastaza.

În funcție de localizare, se descriu numeroase tipuri de tumori stromale gastrointestinale, cele mai frecvente fiind:

  • GIST gastric - cel mai întâlnit tip, dezvoltat la nivelul stomacului,
  • GIST de intestin subțire,
  • GIST rectal,
  • GIST de colon,
  • GIST esofagian,
  • GIST de apendice, de vezică biliară, de pancreas sau retroperitoneal - foarte rare.

Cauze și factori de risc pentru apariția unei tumori stromale gastrointestinale

La momentul actual, nu este cunoscută cu exactitate cauza apariției pentru o tumoră GIST, însă mutația unei anumite gene, numită gena KIT, determină multiplicarea necontrolată a celulelor din tractul digestiv. De asemenea, aceste tipuri de tumori apar mai frecvent în asociere cu anumite afecțiuni transmise ereditar, precum:

  • sindromul GIST familial - genele KIT anormale pot fi transmise de la părinte la copil, crescându-i șansele de a dezvolta GIST,
  • neurofibromatoza tip 1 - tulburare care determină creșterea și multiplicarea anumitor celule,
  • triada Carney - afecțiune care apare în principal femeile tinere și cuprinde apariția de GIST gastric, paragangliom și condrom pulmonar.

Cum se manifestă tumorile stromale gastrointestinale

GIST se pot manifesta extrem de variat, de la tumori indolente cu creștere lentă până la cancere agresive, cu tendința de a invada organele din jur, de forma metastaze hepatice și de a recidiva la nivel abdominal.

Prezentarea clinică oferă cele mai evidente dovezi pentru a distinge între comportamentul benign și cel malign al unei GIST. Adesea, o tumoră stromală gastrointestinală este descoperită incidental, în timpul unei investigații imagistice sau a unei intervenții chirurgicale pentru o altă afecțiune.

Pe măsură ce crește în dimensiuni, o tumoră GIST poate provoca diverse semne și simptome, precum:

  • Vino la SANADOR și beneficiază de îngrijire medicală de performanță!

Complicațiile provocate de GIST

Complicațiile posibile în cazul unor tumori stromale gastrointestinale apar de obicei în cazul unor formațiuni tumorale mai mari de 4 cm și includ următoarele:

  • La SANADOR beneficiezi de analize și investigații necesare pentru un diagnostic rapid și corect. Programează-te!

Diagnosticul tumorilor GIST

Pentru a diagnostica o tumoră GIST, medicul începe prin a discuta cu pacientul despre simptomele prezente, despre istoricul medical, despre tratamentul urmat la domiciliu și despre istoricul medical al membrilor familiei.

De asemenea, medicul gastroenterolog va efectua un examen clinic al pacientului, concentrat pe zona abdominală. Dacă simptomele sugerează posibilitatea prezenței unei tumori stromale gastrointestinale, se vor recomanda diverse investigații pentru diagnostic.

Aceste investigații pot include:

  • analize de sânge - hemogramă, teste de coagulare, biochimie, dar și markeri tumorali, deși GIST nu sunt asociate cu creșterea specifică a niciunui marker tumoral,
  • teste imagistice - pentru a localiza tumora și a determina dimensiunea acesteia pot fi indicate ecografii, CT, RMN și tomografie cu emisie de pozitroni (PET-CT),
  • endoscopie digestivă superioară – medicul folosește un tub lung și subțire cu o lumină la capăt, numit endoscop, care este introdus pe gură prin esofag, stomac și până la prima parte a intestinului subțire, pentru a analiza aspectul mucoasei,
  • ecoendoscopia  - medicul utilizează un endoscop cu o sondă cu ultrasunete în vârf, pentru a obține imagini ale tumorii și a determina dimensiunea acesteia,
  • biopsie prin aspirație cu ac fin - se colectează o mică probă de țesut din formațiunea tumorală, pentru a fi analizată într-un laborator de anatomie patologică și a verifica dacă celulele sunt canceroase.
  • Alege SANADOR pentru diagnostic prompt și tratament modern, cu rezultate bune pe termen lung!

Tratamentul pentru tumorile stromale gastrointestinale

Tratamentul pentru GIST depinde de fiecare caz în parte, dar de cele mai multe ori implică intervenție chirurgicale și terapie țintită. Unele tumori, de exemplu cele foarte mici, care nu provoacă simptome, nu necesită tratament imediat, însă trebuie urmărite în dinamică.

Dacă GIST provoacă simptome sau crește în dimensiuni, este necesară începerea tratamentului. Intervenția chirurgicală este tratamentul recomandat pentru tumorile care nu au metastaze și are scopul de a elimina formațiunea tumorală în totalitate. Tipul de operație efectuată depinde de particularitățile fiecărui caz.

Adesea, în cazul tumorilor care nu sunt de dimensiuni extrem de mari, pot fi efectuate intervenții chirurgicale minim invazive. În cazul formațiunilor tumorale foarte mari, este administrată de primă intenție terapie medicamentoasă țintită, pentru a micșora tumora și se poate efectua operația ulterior.

Terapia medicamentoasă țintită se concentrează pe blocarea unor substanțe chimice specifice prezente în celulele canceroase, determinând astfel moartea acestor celule. Pentru GIST, ținta acestor medicamente este o enzimă numită tirozin kinază care ajută la creșterea celulelor canceroase.

Tratamentul medicamentos poate fi administrat după o intervenție de chirurgie generală, pentru a reduce riscul de recidivă a cancerului, înainte de operație, pentru a micșora tumora și a o face mai ușor de îndepărtat, sau ca prim tratament, dacă sunt prezente metastaze.

  • La SANADOR ai acces la consultații asigurate de medici empatici și experimentați. Programează-te!

Diagnostic și tratament pentru GIST la SANADOR

La SANADOR, pacienții au acces la analize de laborator și la investigații avansate, pentru diagnosticul afecțiunilor gastrointestinale. Procedurile de endoscopie digestivă și de ecoendoscopie sunt realizate în cele mai bune condiții de confort, cu sedare, la Spitalul Clinic SANADOR sau la Centrul de excelență în endoscopia digestivă diagnostică și terapeutică SANADOR Floreasca, cu echipamente de ultimă generație.

La SANADOR, endoscopiile digestive sunt realizate cu echipamente de ultimă generație, de medici experimentați.

În funcție de indicație, examinările sunt însoțite de biopsie, probele recoltate fiind analizate în Laboratorul de Anatomie Patologică SANADOR, prin examen histopatologic și examen imunohistochimic, pentru stabilirea diagnosticului de certitudine și a tratamentului țintit.

Atunci când este recomandat tratament chirurgical, operația este realizată la Spitalul Clinic SANADOR, într-un bloc operator bine dotat, prin abord clasic sau minim invaziv – chirurgie robotică sau chirurgie laparoscopică, conform indicației stabilite pentru fiecare pacient în parte. În cazul unor tumori stromale gastrointestinale maligne, pacienții au acces la diferite proceduri de tratament oncologic, la Centrul Oncologic SANADOR, prin abordare multimodală, care asigură cele mai bune rezultate.

  • Vino la SANADOR pentru investigații avansate, esențiale în stabilirea unui diagnostic rapid și precis!

Programează-te!

Introduceți datele personale și vă vom contacta în cel mai scurt timp

SANADOR