Ce sunt tumorile pielii?

Tumorile pielii sau tumorile cutanate sunt proliferări anormale ale unor celule din piele, care duc la formarea unor noduli sau excrescențe vizibile. La SANADOR, pacienții au acces la toate serviciile medicale necesare pentru diagnosticul și tratamentul afecțiunilor dermatologice.

Țesutul tumoral poate fi asemănător sau total diferit de țesutul normal din care provine, fiind nou format și având denumirea generală de neoplasm al pielii. Astfel, neoplasmele cutanate apar la orice vârstă și afectează ambele sexe în mod egal.

Tipuri de tumori ale pielii

În prezent, există mai multe clasificări ale tumorilor pielii, dar cea mai importantă diferențiere este cea între tumorile benigne și cele maligne. Astfel, tumorile benigne au o creștere lentă, dar expansivă (pot comprima țesuturile sănătoase din jur fără a le invada), au elemente celulare mature, fără mitoze atipice, și nu determină recurențe locale după excizia chirurgicală. Tumorile benigne ale pielii pot fi sesile (cu bază largă de implantare) sau pediculate (cu bază îngustă de implantare).

În schimb, tumorile maligne (cancerele de piele) se caracterizează prin creștere rapidă și infiltrativă (invadează țesutul din jur), celulele sunt anormale (anaplazice) și prezintă numeroase mitoze, uneori recidivează local după extirpare și pot metastaza la distanță (în alte organe).

În funcție de celulele din care provin, tumorile pielii pot fi:

  • tumori cu origine epidermică (cel mai adesea derivate din keratinocite), cum ar fi keratozele seboreice sau carcinomul bazocelular;
  • tumori cu origine melanocitară (derivate din melanocite), precum nevii (cu denumire populară de alunițe) și melanomul;
  • tumori de origine mezodermică sau mezenchimală, precum fibroamele, tumorile fibrohistiocitare sau sarcoamele.

Cauze și factori de risc pentru tumori cutanate

În prezent se cunosc mai mulți factori de risc pentru dezvoltarea tumorilor cutanate, precum:

  • expunerea prelungită și cumulativă la radiații ultraviolete (razele soarelui sau solar) duce la dezvoltarea keratozelor seboreice sau actinice (leziuni premaligne) sau chiar la apariția carcinomului bazocelular ori a carcinomului spinocelular;
  • infecția cu HPV (virusul papiloma uman) determină veruci (condiloame genitale) și papiloame (tumori benigne ale epiteliilor scuamoase), dar determină și diferite carcinoame de mucoase;
  • imunosupresia (de exemplu, sarcomul Kaposi asociat infecției cu HIV);
  • fumatul și îmbătrânirea;
  • fototipul cutanat deschis (pielea foarte albă care se arde ușor și nu se bronzează) are risc ridicat de tumori cutanate, mai ales dacă se expune frecvent la soare;
  • expunerea la radiații X și ionizante determină diferite tipuri de carcinoame cutanate;
  • predispoziția genetică (rude de gradul I cu tumori cutanate).

Semne și simptome de tumori ale pielii

În general, tumorile pielii sunt asimptomatice, iar cele benigne sau congenitale sunt cunoscute de pacienți de ani de zile. Ele se pot prezenta sub forma unor papule, plăci sau noduli eritematoși (roșii) sau melanocitari (brun-închis spre negru), fiind bine delimitate și fără cruste sau eroziuni.

Keratozele seboreice sunt frecvente la vârstnici și au aspect cerebriform, fiind confundate uneori cu leziuni maligne mai periculoase. Keratozele actinice sunt plăci eritematoase aspre la palpare, iar papiloamele sunt excrescențe conopidiforme de culoarea pielii, care apar frecvent pe gât, în axilă și uneori pe față (pleoape), fiind adesea inestetice.

În schimb, tumorile maligne ale pielii au aspectul unui nodul roz-roșiatic sau a unei macule maronii ce ulcerează și nu se vindecă. Adesea, nodulii sunt acoperiți de cruste hematice care dacă se detașează lasă ulcerații vizibile. În cazul tumorilor plane cu origine melanocitară, semnalele de alarmă sunt incluse în regula ABCDE:

  • A – asimetrie (aspect neuniform);
  • B (borders) – margini imprecis delimitate;
  • C – culoare (multiple culori, uneori cu văl albastru care acoperă leziunea malignă);
  • D – diametru (creștere în dimensiune, de obicei >6 mm);
  • E – evoluție (își schimbă caracteristicile într-un timp scurt).
  • Alege SANADOR pentru diagnostic prompt și tratament modern, cu rezultate bune pe termen lung!

Stabilirea diagnosticului de tumori ale pielii

Consultul la medicul dermatolog este esențial pentru diferențierea tipurilor de tumori ale pielii. Astfel, orice aluniță sau altă leziune pigmentară a pielii care pare suspectă sau îndeplinește criteriile ABCDE trebuie examinată cu dermatoscopul.

În prezent, medicii folosesc dermatoscopia digitală (tehnologia FotoFinder) care permite cartografierea tuturor alunițelor de pe corp, stocarea digitală a imaginilor și monitorizarea evoluției lor în timp.

Prin această tehnică se observă detalii care pot diferenția o leziune benignă de una malignă (de exemplu, prezența vaselor de sânge arborizate este specifică carcinomului bazocelular, iar rețeaua pigmentară atipică, alături de globuli în periferie și zone de regresie/depigmentare pot sugera un melanom).

Alte metode de diagnostic includ ecografia de părți moi (utilă mai ales în leziunile mai profunde, de țesut subcutanat, precum lipoamele) și microscopia confocală de reflectanță (rar folosită).

Orice leziune cutanată suspectă trebuie excizată cu margini de siguranță și trimisă pentru examinare histopatologică în laboratorul de anatomie patologică, singura investigație ce stabilește diagnosticul de certitudine. Astfel, biopsia și examinarea histopatologică sunt singurele metode care pot diferenția leziunile premaligne (de exemplu, nevi displazici, boala Bowen) de leziuni maligne (melanom, carcinom spinocelular).

  • La SANADOR beneficiezi de toate analizele și investigațiile necesare pentru un diagnostic rapid și corect. Programează-te!

Tratamentul pentru tumorile pielii

Tumorile benigne ale pielii pot fi ținute sub observație și îndepărtate dacă deranjează din punct de vedere estetic, dacă sunt localizate în zone unde sunt predispuse la frecare ori la traumatisme (de exemplu, sub sâni, la nivelul gâtului sau pe degete), ori își modifică brusc aspectul. Metodele de îndepărtare includ:

  • crioterapia cu azot lichid;
  • electrocauterizarea;
  • peelinguri chimice sau dermabraziunea (pentru leziuni multiple);
  • terapia cu laser ablativ (de exemplu, lase Co2);
  • excizia chirurgicală.

În cazul tumorilor maligne, medicul recomandă excizia chirurgicală cu margini de siguranță. În melanomul confirmat histopatologic, în funcție de stadiul bolii, se poate efectua tehnica ganglionului santinelă, care limitează o excizie largă a unei stații ganglionare. Suplimentar, intervenția chirurgicală este completată de imunoterapie, sub stricta supraveghere a medicului oncolog.

Carcinoamele spinocelulare și cele bazocelulare de mari dimensiuni pot beneficia de radioterapie superficială, de contact. În plus, în carcinoamele bazocelulare se folosește și microchirurgia Mohs, o tehnică ce permite excizarea în etape a tumorii, prin vizualizarea țesutului la microscopul optic (examen histopatologic extemporaneu), fapt care permite eliminarea completă a celulelor canceroase.

Pentru tumori maligne superficiale cu origine epidermică, care nu prezintă semne de invadare profundă, se pot aplica local citostatice sau imunomodulatoare sub formă de creme sau unguente.

  • La SANADOR ai acces la consultații asigurate de medici empatici și experimentați. Programează-te!

Măsuri de prevenție pentru tumorile de piele

Măsurile de profilaxie ale tumorilor cutanate includ:

  • evitarea expunerii la soare, mai ales a copiilor și în special vara, între orele 10 am și 4 pm, când razele soarelui sunt cele mai puternice;
  • aplicarea de creme cu factor de protecție ridicat (SPF de minim 30) atunci când expunerea este iminentă (de exemplu, în vacanțe) și purtarea de haine din bumbac sau de in ce acoperă bine pielea;
  • evitarea completă a solariilor;
  • autoexaminarea periodică a alunițelor de pe corp și prezentarea la medic imediat ce sunt observate modificări sau noi leziuni ale pielii.
  • SANADOR dispune de tehnologie medicală de top, pentru diagnostic avansat și tratament eficient. Programează-te!

Diagnostic și tratament la SANADOR

Pentru diagnosticul corect și tratamentul eficace ale tumorilor pielii, SANADOR pune la dispoziția pacienților servicii medicale complete, de înaltă performanță. Consultațiile de specialitate, asigurate de medici dermatologi foarte experimentați, sunt urmate de analize specifice realizate cu echipamente de ultimă generație, pentru un diagnostic precis.

În cazul tumorilor maligne ale pielii, la Centrul Oncologic SANADOR pacienții au acces la toate procedurile oncologice indicate, în funcție de recomandarea Comisiei oncologice multidisciplinare. Intervențiile chirurgicale, atunci când sunt necesare, se desfășoară la Spitalul Clinic SANADOR într-un bloc operator performant, iar pacienții beneficiază de îngrijiri avansate în Secția de Anestezie și Terapie Intensivă de categoria I.

Programează-te!

Introduceți datele personale și vă vom contacta în cel mai scurt timp

SANADOR