Tratamentul pentru tumorile pielii
Tumorile benigne ale pielii pot fi ținute sub observație și îndepărtate dacă deranjează din punct de vedere estetic, dacă sunt localizate în zone unde sunt predispuse la frecare ori la traumatisme (de exemplu, sub sâni, la nivelul gâtului sau pe degete), ori își modifică brusc aspectul. Metodele de îndepărtare includ:
- crioterapia cu azot lichid;
- electrocauterizarea;
- peelinguri chimice sau dermabraziunea (pentru leziuni multiple);
- terapia cu laser ablativ (de exemplu, lase Co2);
- excizia chirurgicală.
În cazul tumorilor maligne, medicul recomandă excizia chirurgicală cu margini de siguranță. În melanomul confirmat histopatologic, în funcție de stadiul bolii, se poate efectua tehnica ganglionului santinelă, care limitează o excizie largă a unei stații ganglionare. Suplimentar, intervenția chirurgicală este completată de imunoterapie, sub stricta supraveghere a medicului oncolog.
Carcinoamele spinocelulare și cele bazocelulare de mari dimensiuni pot beneficia de radioterapie superficială, de contact. În plus, în carcinoamele bazocelulare se folosește și microchirurgia Mohs, o tehnică ce permite excizarea în etape a tumorii, prin vizualizarea țesutului la microscopul optic (examen histopatologic extemporaneu), fapt care permite eliminarea completă a celulelor canceroase.
Pentru tumori maligne superficiale cu origine epidermică, care nu prezintă semne de invadare profundă, se pot aplica local citostatice sau imunomodulatoare sub formă de creme sau unguente.
-
La SANADOR ai acces la consultații asigurate de medici empatici și experimentați.
Programează-te!