Ce sunt tumorile pancreatice?

Tumorile pancreatice sunt formate din celule care se multiplică necontrolat și își modifică structura și funcția. La SANADOR, pacienții au acces la servicii medicale complete pentru diagnosticul și tratamentul tumorilor pancreatice, cu rezultate bune pe termen lung.

Datorită localizării posterioare, în spatele stomacului, tumorile la pancreas nu determină semne și simptome la fel de repede ca formațiunile tumorale apărute la alte organe ale sistemului digestiv. În plus, multe manifestări clinice sunt nespecifice.

Din această cauză, tumorile de pancreas sunt descoperite de obicei târziu, iar rata de supraviețuire este mică. Aproximativ 90% din tumorile pancreatice sunt reprezentate de adenocarcinoame, iar acest lucru contribuie de asemenea la prognosticul rezervat în aceste boli.

  • Programează-te acum la SANADOR! Sună la 021.9699!

Tipuri de tumori la pancreas

Tumorile pancreatice se împart în două mari categorii – tumori exocrine și tumori endocrine. Cele exocrine reprezintă majoritatea covârșitoare (peste 95%), iar adenocarcinomul este cea mai frecventă tumoră malignă la pancreas, care se dezvoltă din epiteliul ce căptușește ductele pancreatice.

Tumori neuroendocrine (NETs) se formează din țesutul ce secretă hormoni, precum insulina. Acest tip de tumori sunt rare, se formează în cadrul sindroamelor genetice – sindromul MEN1, iar tumorile pot fi benigne sau maligne. Tumorile neuroendocrine se împart la rândul lor în gastrinoame, insulinoame, glucagonoame și altele.

O altă clasificare a tumorilor pancreatice este pe baza tipului lor. Tumorile benigne pancreatice sunt rare, pot determina simptome similare cu cele maligne, dar prognosticul lor este bun. Tratamentul este de obicei chirurgical.

Tumori maligne la pancreas se răspândesc la organele din jur – stomac, duoden, splină sau pot da metastaze la distanță. Șansele de supraviețuire cresc dacă acestea sunt descoperite mai devreme, de la primele simptome. Tratamentul lor este de lungă durată și cancerul pancreatic poate reapărea.

Cauze și factori de risc pentru tumorile pancreatice

Cei mai importanți factori de risc pentru tumorile pancreatice sunt stilul de viață și istoricul familial. Fumatul, consumul excesiv de alcool și obezitatea predispun la dezvoltarea cancerului de pancreas.

De asemenea, dacă în familie există rude de gradul I sau II cu această boală, riscul de a o dezolta crește, în special în prezența altor factori de risc. În această situație, este necesar un sfat genetic și, la recomandarea medicului genetician, pot fi indicate și anumite teste genetice, precum testarea BRCA.

Pancreatita, inflamația cronică a pancreasului, sau diabetul zaharat de tip II sunt afecțiuni ce pot predispune la formarea tumorilor pancreatice.

Semne și simptome de tumoră la pancreas

Tumorile pancreatice pot genera semne și simptome tardiv, atunci când se extind la alte organe din vecinătate, determinând metastaze. De aceea, scăderea în greutate, pierderea poftei de mâncare sau oboseala, deși sunt manifestări clinice nespecifice, ar trebui să trimită pacientul la doctor, pentru investigații suplimentare.

Dacă tumora se manifestă ca o leziune la nivelul capului pancreasului, poate determina icter - colorarea pielii și a sclerelor în galben, urină închisă la culoare, scaune decolorate sau prurit.

Tumorile situate la nivelul cozii pancreatice pot determina durere resimțită la nivelul toracelui posterior. Această durere poate fi confundată cu o durere de spate și poate întârzia diagnosticul. Un alt semn al unei tumorii pancreatice poate fi diabetul nou diagnosticat.

Stabilirea diagnosticului de tumori pancreatice

Diagnosticul tumorilor pancreatice presupune recoltarea analizelor de sânge și efectuarea unor investigații imagistice, în funcție de recomandarea medicului gastroenterolog. Markerul tumoral CA19-9 se dozează din sânge și este folosit și pentru monitorizarea tratamentului.

Investigațiile imagistice încep cu o ecografie abdominală și continuă cu examen computer-tomograf (CT), rezonanță magnetică (RMN) sau PET-CT.  Ecoendoscopia asigură vizualizarea pancreasului cu ajutorului unui tub (endoscop) și permite totodată recoltarea de țesut din zonele suspecte, prin biopsie. Rezultatul examenului histopatologic poate dura 3-4 săptămâni și pune diagnosticul de certitudine în privința tipului tumorii.

Pentru stadializarea cancerului pancreatic, sunt folosite toate investigațiile detaliate mai sus. Stadiul poate fi de la 0 - afectare minimă, fără extindere la organele din vecinătate - până la stadiul 4, cu prognosticul cel mai rezervat.

  • La SANADOR beneficiezi de toate analizele și investigațiile necesare pentru un diagnostic rapid și corect. Programează-te!

Tratamentul pentru tumorile la pancreas

Tratamentul pentru tumorile pancreatice poate fi realizat printr-o intervenție de chirurgie hepato-bilio-pancreatică, prin radioterapie, chimioterapie sau o combinație între acestea, în funcție de tipul și localizarea bolii. De multe ori, cancerul pancreatic este descoperit tardiv pentru a eradica tumora, iar tratamentul se concetrează pe confortul pacientului și pe prelungirea supraviețuirii (paliativ).

Operațiile realizate pentru a scoate tumora sunt dificil de realizat și pot dura multe ore. Operația Whipple presupune rezecția capului pancreasul, a unei porțiuni a duodenului și a stomacului. Pentru tumorile de corp și coadă pancreatică, chirurgul secționează partea din pancreas afectată, împreună cu splina. Dacă decide scoaterea întregii glande, pe viitor va fi necesar tratament constant cu enzime digestive.

Chimioterapia administrată intravenos, combinată cu ședințele de radioterapie, determină micșorarea masei tumorale. Ambele metode de tratament determină însă efecte secundare importante, ce vor fi explicate de către medicul oncolog, înainte de începerea curelor de tratament.

Imunoterapia este o metodă nouă de tratament pentru anumite tumori ce prezintă modificări ADN specifice, dar nu este încă aplicabilă la scală largă.

  • Alege SANADOR pentru diagnostic prompt și tratament modern, cu rezultate bune pe termen lung!

Măsuri de prevenție

Pentru a preveni dezvoltarea tumorilor pancreatice, stilul de viață sănătos este esențial. Scăderea în greutate, adoptarea unei diete echilibrate și renunțarea la fumat sunt primii pași pentru a evita dezvoltarea tumorilor.

Dacă în familie există un istoric de tumori pancreatice, este recomandat screeningul pentru cancer pancreatic. Acesta poate fi făcut anual, prin efectuarea investigațiilor imagistice, cum este examenul RMN. Scopul screeningului este de a identifica incipient orice formațiune suspectă, pentru a o trata cât mai rapid posibil.

Diagnostic și tratament la SANADOR

SANADOR asigură servicii medicale complete, de cea mai înaltă calitate, pentru screeningul, diagnosticul și tratamentul afecțiunilor pancreatice. Centrul Integrat de Excelență în Boli Hepatice SANADOR are o echipă multidisciplinară, formată din medici experimentați și foarte bine pregătiți, care pot stabili rapid și precis diagnosticul de tumori pancreatice, prin consultații de specialitate, urmate de analize de laborator și de investigații imagistice performante.

În funcție de indicația medicală stabilită, pacienții beneficiază de tratament chirurgical sau oncologic. Intervenția chirurgicală este realizată în cele mai bune condiții de siguranță la Spitalul Clinic SANADOR, care dispune de unul dintre cele mai moderne blocuri operatorii din țară și de o Secție de Anestezie și Terapie Intensivă acreditată ca secție ATI de categoria I, cu nivel de competență extinsă. Aceasta este dovada că secția deține echipamente medicale de ultimă generație și o echipă profesionistă, care poate asigura cele mai bune servicii medicale avansate pentru pacientul critic.

În anumite cazuri atent selecționate, la Spitalul Clinic SANADOR operația de îndepărtare a tumorii pancreatice poate fi realizată prin abord minim invaziv, adică printr-o intervenție de chirurgie robotică sau prin laparoscopie, cu beneficii importante pentru pacient: recuperare rapidă, risc redus de complicații și durată scurtă de spitalizare.

Atunci când este recomandat tratament oncologic pentru tumorile pancreatice maligne, pacienții au acces la toate procedurile necesare, la Centrul Oncologic SANADOR. Pentru monitorizarea pe termen lung a stării de sănătate, pacienții cu afecțiuni pancreatice au acces la consultații de specialitate și la toate analizele și investigațiile imagistice indicate.

  • Spitalul Clinic SANADOR dispune de tehnologie medicală de top, pentru diagnostic avansat și tratament eficient. Programează-te!

Programează-te!

Introduceți datele personale și vă vom contacta în cel mai scurt timp

SANADOR