Stabilirea diagnosticului
Diagnosticul tumorilor orbitale implică o evaluare clinică amănunțită, investigații imagistice și biopsie. Examinarea clinică poate include o examinare detaliată a orbitei, măsurarea acuității vizuale (examinare în cadrul căreia pacientul este plasat la o anumită distanță față de o tabelă de optotipuri, care conține litere sau simboluri de diferite dimensiuni și culori, fiind instruit să citească literele sau să identifice simbolurile din tabel în ordinea în care le vede; gradul de acuitate vizuală este apoi înregistrat, de obicei, sub forma unei fracții, unde numărătorul reprezintă distanța la care pacientul a citit literele, iar numitorul reprezintă distanța normală la care o persoană cu o viziune normală ar putea citi literele respective), examinarea fundului de ochi (efectuată utilizând un instrument special numit oftalmoscop, care permite medicului să observe structurile interne ale ochiului, cum ar fi nervul optic, retina și vasele de sânge) și evaluarea mișcărilor oculare.
Imagistica folosind tomografia computerizată (CT) și rezonanța magnetică (RMN), este esențială pentru stabilirea localizării precise, dimensiunii și caracteristicilor tumorii. Tomografia computerizată și rezonanța magnetică sunt două tehnici imagistice de diagnostic extrem de utile în evaluarea tumorilor orbitale. Scanarea CT oferă imagini detaliate ale orbitei, permițând medicilor să observe dimensiunea, forma și localizarea tumorilor. De asemenea, această investigație poate detecta calcificări și alte caracteristici asociate cu anumite tipuri de tumori.
Pe de altă parte, examenul RMN oferă imagini detaliate ale țesuturilor moi și poate oferi informații mai precise despre compoziția și vascularizarea tumorilor. Prin combinarea informațiilor obținute folosind metodele imagistice, medicii pot stabili un diagnostic precis și pot elabora un plan de tratament adecvat pentru pacient. Utilizarea acestor tehnici imagistice în diagnosticul tumorilor orbitale este esențială pentru o gestionare eficientă a bolii și pentru îmbunătățirea prognosticului pacientului.
Pentru a confirma diagnosticul și pentru a determina tipul histologic al tumorii este necesară biopsierea formațiunii tumorale. Aceasta poate fi efectuată printr-o intervenție chirurgicală minim invazivă sau prin aspirație cu ac fin ghidată imagistic.
-
La SANADOR, investigațiile moderne asigură diagnosticarea precisă.
Programează-te!