Tratamentul tumorilor mediastinale
Tratamentul tumorilor mediastinale depinde de tipul tumorii, de localizarea acesteia, de stadiul tumorii și de simptomele pacientului. Tumorile mediastinale pot fi tratate prin intervenție chirurgicală, chimioterapie, radioterapie sau prin combinarea acestora. Unele tumori mediastinale benigne care nu determină simptome, cum sunt chisturile pericardice, pot fi doar ținute sub observație. Tumorile maligne necesită de obicei intervenție chirurgicală, iar limfoamele necesită chimioterapie, urmată de radioterapie.
Tratamentul chirurgical
Tumorile mediastinale maligne, tumorile care exercită presiune asupra organelor vecine și tumorile care determină simptome trebuie îndepărtate chirurgical. Intervenția chirurgicală se poate face clasic, prin tăierea sternului (sternotomie) sau printr-o intervenție chirurgicală minim invazivă numită chirurgie toracoscopică video-asistată (VATS).
Sternotomia este mai potrivită dacă tumora mediastinală este mare sau invadează structuri vitale precum inima sau artera aortă.
Chirurgia toracoscopică video-asistată (VATS) utilizează un toracoscop (tub subțire cu o cameră video) care este introdus în interiorul cutiei toracice printr-o mică incizie la nivelul pieptului. Prin intermediul toracoscopului se introduc instrumente speciale prin care poate fi îndepărtată o tumoră la mediastin. VATS prezintă numeroase beneficii față de sternotomie: risc mai mic de sângerare și infecții, durată de spitalizare mai mică, durere postoperatorie de intensitate mai redusă și recuperare mai rapidă.
Radioterapia
Radioterapia constă în direcționarea unor fascicule cu raze X către tumori, provocând distrugerea acestora. Poate fi aplicată singură sau împreună cu intervenția chirurgicală și chimioterapia. Radioterapia a dat rezultate foarte bune în tumorile timusului și în limfoame.
Chimioterapia
Medicamentele chimioterapice distrug celulele canceroase și micșorează volumul tumorilor.
Limfoamele sunt tratate de obicei prin chimioterapie. Timoamele în stadiu avansat pot beneficia, de asemenea, de chimioterapie, fie înainte de intervenția chirurgicală, pentru a micșora dimensiunile tumorii mediastinale, fie după intervenția chirurgicală, pentru a distruge celulele canceroase rămase în corp.