Tipurile de tumori maligne digestive
Esofagul este un conduct ce asigură pasajul mâncării din cavitatea orală către stomac. Tumorile ce afectează acest segment al tubului digestiv pot fi de două feluri. Cancerul scuamos de esofag apare în partea sa superioară și este mai frecvent asociat cu fumatul și consumul de alcool. Adenocarinomul afectează porțiunea joasă a acestui conduct. Cancerul de esofag determină rar simptome.
Stomacul este următoarea parte a tubului digestiv în care mâncarea este procesată înainte de a ajunge în intestin. Adenocarcinomul gastric reprezintă până la 90% din tumorile maligne gastrice. Acesta beneficiază de metode variate de tratament, printre care scoaterea întregului stomac și înlocuirea sa cu o porțiune din esofag sau din intestinul gros.
Ficatul prezintă funcții esențiale pentru oganism – eliminarea toxinelor, metabolizarea medicamentelor, asigurarea producției de proteine sau bilă. Carcinomul hepatocelular este întâlnit în stadii finale ale infecției cu virus hepatitic C (VHC). Ficatul este, de asemenea, un sediu des întâlnit al metastazelor cancerelor colorectale, pancreatice, pulmonare sau de sân.
Pancreasul îndeplinește funcția de glandă exocrină, prin secreția enzimelor digestive, dar și endocrină, prin sinteza insulinei și a altor hormoni. Cancerul pancreatic are o rată de supraviețuire mai mică decât alte tumori maligne ale tractului digestiv, deoarece determină simptome foarte târziu în evoluție. Unul din semnele de alarmă ale tumorilor cozii pancreatice este durerea iradiată în spate, des confundată cu o durere a coloanei vertebrale, ce nu cedează la antiinflamatoare.
Colecistul (vezica biliară) stochează bila și o eliberează la nivelul stomacului. Cancerul la nivelul colecistului este rar, fiind favorizat de de episoadele repetate de colecistită (inflamația vezicii biliare) și de litiaza biliară (pietre la fiere). Tumorile maligne primare ale colecistului pornesc de la nivelul modificărilor epiteliului ce tapetează acest organ în interior.
Intestinul subțire este segmentul de legătură între stomac și intestinul gros. Bolul alimentar trece consecutiv prin cele trei părți ale sale – duoden, jejun și ileon. Cancerele intestinului subțire sunt de asemenea rar întâlnite și greu de descoperit în stadii incipiente datorită localizării. La nivelul intestinului subțire se întâlnesc celule neuroendocrine ce produc hormoni cu rol în reglarea secreției intestinale. Aproximativ jumătate dintre tumorile maligne ale intestinului subțire au originea în aceste celule, fiind denumite tumori carcinoide, care pot duce la sindrom carcinoid. Alte tipuri de cancer ce apar la nivelul intestinului subțire sunt adenocarcinoame (cu originea în celulele glandulare), sarcoame sau limfoame.
Cancerul colonic este mai frecvent la sexul masculin și la rasa neagră, afectând în general persoanele de peste 50 de ani. Tumori maligne ale colonului sunt mult mai frecvent întâlnite decât alte cancere ale sistemului digestiv și de aceea este necesar ca persoanele peste vârsta de cincizeci de ani să realizeze teste de screening, în special dacă prezintă tulburări digestive. Unul dintre cele mai simple teste de screening este testul hemoragiilor oculte, ce evidențiază sânge în scaun. Colonoscopia poate fi recomandată de medicul gastroenterolog dacă există un risc mai mare pentru a dezvolta cancer colorectal: istoric familial de tumori maligne digestive, istoric personal de polipi, fumat, obezitate, etc. Polipii colonici sunt tumori benigne ce pot suferi transformări maligne în timp și, de aceea, necesită supraveghere.
Rectul este ultimul segment al sistemului digestiv. Cancerul rectal este al treilea cel mai frecvent tip de cancer digestiv, după cel colonic și pancreatic. Polipii rectali reprezintă un factor de risc important pentru dezvoltarea tumorilor maligne la acest nivel, asemenea polipilor colonici. În anumite cazuri, tratamentul cancerului rectal implică eliminarea acestui segment digestiv și montarea unei colostome, în cadrul căreia colonul este evacuat într-o pungă de colostomă.
-
La SANADOR beneficiezi de toate analizele și investigațiile necesare pentru un diagnostic rapid și corect.
Programează-te!