Tumorile maligne ale aparatului digestiv

Ce sunt tumorile maligne ale aparatului digestiv?

Tumorile maligne ale sistemului digestiv sunt creșteri celulare anormale, de diferite tipuri, ce pot afecta oricare dintre organele tubului digestiv – esofag, stomac, intestin subțire sau gros, pancreas și ficat. Acestea pot fi tumori primare, ce se dezvoltă la acest nivel, sau metastaze de la alte tumori, precum cancerele pulmonare sau de sân. Centrul Oncologic SANADOR asigură proceduri diagnostice și terapeutice avansate, la cele mai înalte standarde. Programează-te!

Tumori maligne ale aparatului digestiv necesită un diagnostic precoce pentru șanse cât mai bune de vindecare. Cel mai frecvent cancer digestiv este cancerul colorectal, ce  beneficiază de cel mai bun prognostic și de metode multiple de tratament. Cancerele sistemului digestiv sunt mai frecvente în zona Europei de Est și Asia. 

Watch on YouTube
  • 021 9699 Programează-te acum!

Tipurile de tumori maligne digestive

Esofagul este un conduct ce asigură pasajul mâncării din cavitatea orală către stomac. Tumorile ce afectează acest segment al tubului digestiv pot fi de două feluri. Cancerul scuamos de esofag apare în partea sa superioară și este mai frecvent asociat cu fumatul și consumul de alcool. Adenocarinomul afectează porțiunea joasă a acestui conduct. Cancerul de esofag determină rar simptome.

Stomacul este următoarea parte a tubului digestiv în care mâncarea este procesată înainte de a ajunge în intestin. Adenocarcinomul gastric reprezintă până la 90% din tumorile maligne gastrice.  Acesta beneficiază de metode variate de tratament, printre care scoaterea întregului stomac și înlocuirea sa cu o porțiune din esofag sau din intestinul gros.

Ficatul prezintă funcții esențiale pentru oganism – eliminarea toxinelor, metabolizarea medicamentelor, asigurarea producției de proteine sau bilă. Carcinomul hepatocelular este întâlnit în stadii finale ale infecției cu virus hepatitic C (VHC). Ficatul este, de asemenea, un sediu des întâlnit al metastazelor cancerelor colorectale, pancreatice, pulmonare sau de sân.

Pancreasul îndeplinește funcția de glandă exocrină, prin secreția enzimelor digestive, dar și endocrină, prin sinteza insulinei și a altor hormoni. Cancerul pancreatic are o rată de supraviețuire mai mică decât alte tumori maligne ale tractului digestiv, deoarece determină simptome foarte târziu în evoluție. Unul din semnele de alarmă ale tumorilor cozii pancreatice este durerea iradiată în spate, des confundată cu o durere a coloanei vertebrale, ce nu cedează la antiinflamatoare.

Colecistul (vezica biliară) stochează bila și o eliberează la nivelul stomacului. Cancerul la nivelul colecistului este rar, fiind favorizat de de episoadele repetate de colecistită (inflamația vezicii biliare) și de litiaza biliară (pietre la fiere). Tumorile maligne primare ale colecistului pornesc de la nivelul modificărilor epiteliului ce tapetează acest organ în interior.

Intestinul subțire este segmentul de legătură între stomac și intestinul gros. Bolul alimentar trece consecutiv prin cele trei părți ale sale – duoden, jejun și ileon. Cancerele intestinului subțire sunt de asemenea rar întâlnite și greu de descoperit în stadii incipiente datorită localizării. La nivelul intestinului subțire se întâlnesc celule neuroendocrine ce produc hormoni cu rol în reglarea secreției intestinale. Aproximativ jumătate dintre tumorile maligne ale intestinului subțire au originea în aceste celule, fiind denumite tumori carcinoide. Alte tipuri de cancer ce apar la nivelul intestinului subțire sunt adenocarcinoame (cu originea în celulele glandulare), sarcoame sau limfoame.

Cancerul colonic este mai frecvent la sexul masculin și la rasa neagră, afectând în general persoanele de peste 50 de ani. Tumori maligne ale colonului sunt mult mai frecvent întâlnite decât alte cancere ale sistemului digestiv și de aceea este necesar ca persoanele peste vârsta de cincizeci de ani să realizeze teste de screening, în special dacă prezintă tulburări digestive. Unul dintre cele mai simple teste de screening este testul hemoragiilor oculte, ce evidențiază sânge în scaun. Colonoscopia poate fi recomandată de medicul gastroenterolog dacă există un risc mai mare pentru a dezvolta cancer colorectal: istoric familial de tumori maligne digestive, istoric personal de polipi, fumat, obezitate, etc. Polipii colonici sunt tumori benigne ce pot suferi transformări maligne în timp și, de aceea, necesită supraveghere. 

Rectul este ultimul segment al sistemului digestiv. Cancerul rectal este al treilea cel mai frecvent tip de cancer digestiv, după cel colonic și pancreatic. Polipii rectali reprezintă un factor de risc important pentru dezvoltarea tumorilor maligne la acest nivel, asemenea polipilor colonici. În anumite cazuri, tratamentul cancerului rectal implică eliminarea acestui segment digestiv și montarea unei colostome, în cadrul căreia colonul este evacuat într-o pungă de colostomă.

  • La SANADOR beneficiezi de toate analizele și investigațiile necesare pentru un diagnostic rapid și corect. Programează-te!

Cauze și factori de risc pentru cancerul digestiv

Factorii de risc pentru dezvoltarea cancerului esofagian includ fumatul, consumul de alcool, boala de reflux gastroesofagian, obezitatea, dieta dezechilibrată și refluxul biliogastric. Cancerul gastric este favorizat în plus și de gastrită sau infecția cu Helicobacter pylori. Dieta dezechilibrată, săracă în fructe și legume și bogată în alimente procesate este un factor de risc pentru a dezvolta cancer digestiv. Există o prevalență mai crescută a acestei boli în familii în care s-au depistat alți membrii cu același diagnostic.  Cancerul colorectal prezintă de asemenea o componentă familială în dezvoltarea sa, alături de istoricul personal de polipi colonici (tumori benigne) , vârsta peste 50 de ani, obezitatea, rasa neagră, fumatul, alcoolul și dieta săracă în fibre.

  • Alege SANADOR pentru diagnostic prompt și tratament modern, cu rezultate bune pe termen lung!

Semne și simptome de tumori maligne ale aparatului digestiv

Cancerul esofagian se poate manifesta prin dificultate la înghițire (disfagie), scădere în greutate, pirozis (senzație de arsură în coșul pieptului). În stadii incipiente, cancerul esofagian nu determină simptome.

Simptomele cancerului de tract digestiv apar tardiv, după ce tumora crește în dimensiuni. Cancerul gastric se poate manifesta prin dureri abdominale, greață, vărsături, pierdere în greutate, pirozis, sațietate precoce sau meteorism postprandial (balonare după masă). Inițial, simptomele precum indigestia sau durerea abdominală sunt nespecifice și nu alarmează pacienții. Odată ce apar sângerările în tractul digestiv sau scăderea în greutate, prezentarea la medicul gastroenterolog este iminentă.

Cancerul colorectal dă frecvent modificări ale scaunului. Diareea sau constipația nou instalată sau sângerări în scaun sunt semne de alarmă ale cancerului colorectal, alături de scăderea în greutate. Simptomele sunt determinate de localizarea tumorii (pe colonul ascendent, descendent sau rect) și de mărimea sa.

Stabilirea diagnosticului de cancer digestiv

Medicul gastroenterolog va recomanda efectuarea endoscopiilor. Endoscopia constă în introducerea unui tub subțire cu o cameră, cu anestezie sau fără. Endoscopia digestivă superioară se realizează pentru a vizualiza esofagul și stomacul, tubul fiind introdus prin cavitatea bucală. Endoscopia digestivă inferioară (colonoscopia) permite analizarea mucoasei intestinului gros și a unei porțiuni din cel subțire. Avantajul endoscopiei este faptul că permite recoltarea de probe din zonele suspecte, procedură denumită biopsie, și trimiterea acestora pentru analiză la un laborator de anatomie patologică.

O altă investigație imagistică, neinvazivă, ce poate fi realizată în cabinetul medicului gastroenterolog este ecografia abdominală. Aceasta însă nu este atât de specifică pentru diagnosticul tumorilor maligne. Din această cauză, orice modificare sesizată la ecografie va fi mai departe investigată prin examen CT, PET-CT sau examen RMN.

  • La SANADOR, investigațiile moderne asigură diagnosticarea precisă. Programează-te!

Complicațiile tumorilor maligne la aparatul digestiv

Cancerul la aparatul digestiv se poate complica cu ascită, din cauza acumulării de lichid în cavitatea peritoneală. Lichidul se poate aspira pentru a reduce volumul său, însă, odată instalată, carcinomatoza peritoneală reprezintă un factor de prognostic negativ. Ascita se manifestă prin senzație de presiune abdominală și greutate în respirație, deoarece lichidul împinge diafragma superior.

O altă complicație de temut a tumorilor digestive o reprezintă obstrucția intestinală. Aceasta apare în cazul cancerului colorectal. Tratamentul constă în chirurgia de urgență pentru înlăturarea zonei obstruate sau montarea unui stent prin colonoscopie pentru a menține permeabilitatea intestinului. Sângerările masive pot complica de asemenea tumorile maligne gastrointestinale și pot duce la anemie brusc instalată și valori extrem de mici ale hemoglobinei.

  • Complicațiile tumorilor maligne ale aparatului digestiv pot fi severe. Programează-te!

Tratamentul pentru tumorile maligne ale aparatului digestiv

Tratamentul cancerului digestiv variază în funcție de stadializarea tumorii, localizarea sa și prezența sau nu a metastazelor. Atunci când tumora poate fi rezecată, chirurgia este recomandată pentru îndepărtarea tumorii, cu margini de siguranță. După operație se va recomanda tratament prin chimioterapie sau radioterapie. Aceste două metode pot fi utilizate și preoperator, pentru a micșora o tumoră de dimensiuni mari. Atât chimioterapia, cât și radioterapia au efecte secundare importante, ce vor fi explicate de către medicul oncolog, dar sunt necesare pentru a preveni recurențele.

Imunoterapia este o metodă mai nouă de tratament, ce poate fi recomandată doar în anumite tipuri de cancer. Dacă boala este într-un stadiu avansat, cu metastaze multiple la distanță sau multiple recăderi, tratamentul aplicat va fi paliativ, axat pe confortul pacientului în această ultimă faza a bolii.

Diagnostic și tratament la SANADOR

La Centrul Oncologic SANADOR, persoanele cu tumori maligne ale sistemului digestiv beneficiază de servicii integrate pentru diagnosticul și tratament, în regim ambulatoriu sau cu spitalizare de o zi sau continuă. Pentru că fiecare pacient are particularități și poate avea anumite afecțiuni asociate, abordarea terapeutică este stabilită de Tumor Board, o comisie multidisciplinară compusă din medici de diferite specializări.

Endoscopia digestivă este necesară în multe tipuri de cancere digestive, iar al SANADOR pacienții acu acces la un centru dedicat acestei proceduri diagnostice și terapeutice. Centrul de excelență în endoscopia digestivă diagnostică și terapeutică SANADOR Floreasca asigură servicii medicale endoscopice la nivel internațional, fiind dotat cu turnuri de endoscopie de ultimă generație 3D 4K Olympus X1 și tehnologii care îmbunătățesc vizibilitatea, eficacitatea și siguranța.

Centrul Oncologic SANADOR asigură tratamente moderne, echipa medicală experimentată realizând proceduri avansate de oncologie, medicină nucleară, radioterapie și chirurgie oncologică. Toate procedurile sunt realizate în condiții de siguranță deplină, SANADOR deținând aparatură ultraperformantă, ca, de exemplu, acceleratoarele liniare TrueBeam și TrueBeam STX High Definition, utilizate pentru radioterapie.

Intervențiile chirurgicale sunt realizate într-unul dintre cele mai moderne blocuri operatorii din țară, în Spitalul Clinic SANADOR. Secția de Anestezie și Terapie Intensivă asigură desfășurarea operației în condiții maxime de siguranță și îngrijiri avansate pentru pacienți. Chirurgii oncologici ai Spitalului Clinic SANADOR au experiență în tratamentul tumorilor maligne digestive, inclusiv în cazurile complexe.

Centrul Integrat de Excelență în Boli Hepatice SANADOR este dedicat afecțiunilor ficatului, inclusiv cazurilor oncologice, care necesită o abordare complexă, din cauza complexității și importanței acestui organ. Aici a fost realizat inclusiv primul transplant hepatic din sistemul privat de sănătate, această operație fiind cea mai complexă din domeniul chirurgiei hepatice.

Programează-te!

Introduceți datele personale și vă vom contacta în cel mai scurt timp

SANADOR