Analize și investigații pentru diagnostic
-
La SANADOR, investigațiile avansate asigură diagnosticarea precisă.
Programează-te!
Diagnosticul este stabilit prin intermediul examenului clinic efectuat de medic și cu ajutorul investigațiilor paraclinice.
Ecografia
Ecografia este o investigație neinvazivă care evaluează diferite zone ale corpului prin intermediul ultrasunetelor. De obicei, ecografia este prima investigație care se efectuează atunci când se suspectează o tumoră superficială la nivelul glandelor salivare. Ecografia este limitată în ceea ce privește vizualizarea lobului profund al glandei parotide și al unor glande salivare minore, de aceea, sunt necesare și alte investigații.
Biopsia prin aspirație cu ac fin
Biopsia constă în prelevarea unei mostre de țesut pentru a putea fi studiată la microscop. În timpul biopsiei prin aspirație cu ac fin medicul introduce un ac subțire în glanda salivară și extrage o mostră de celule suspecte. Această probă va fi studiată la microscop pentru a se confirma prezența unei tumori și pentru a se stabili dacă tumora este benignă sau dacă există un cancer la glandele salivare.
CT și RMN
În cazul în care biopsia confirmă existența unei tumori la nivelul unei glande salivare, examenul CT și examenul RMN sunt necesare pentru a evalua volumul tumorii, invadarea țesuturilor vecine și prezența eventualelor metastaze. Examenul CT este o investigație mai bună pentru imagistica osoasă, iar examenul RMN evaluează mai bine caracteristicile țesuturilor moi. Este indicat ca toate tumorile de la nivelul glandei sublinguale să fie evaluate prin RMN, deoarece riscul ca tumora să fie malignă este ridicat. Pentru leziunile din lobul profund al glandei parotide și al glandelor salivare minore, CT-ul și RMN-ul sunt metodele cele mai bune pentru stabilirea diagnosticului.
Tomografia cu emisie de pozitroni (PET)
Scanarea PET constă în injectarea intravenoasă a unei mici cantități de substanță radioactivă (glucoză marcată cu fluor) prin care se evaluează activitatea metabolică a țesuturilor și modificările funcționale. PET se utilizează în cazul pacienților care au cancer la glandele salivare în stadiu avansat pentru a determina extensia cancerului în alte țesuturi și organe. Scanările PET sunt adesea combinate cu scanările CT pentru a oferi un diagnostic mai precis.
Sialografia
Sialografia reprezintă examenul radiografic al canalelor glandelor salivare. Constă în introducerea unui tub subțire prin orificiul canalului salivar, injectarea unei substanțe de contrast și efectuarea de radiografii pentru a obține imagini.
Este o investigație utilă pentru a pune în evidență tumorile sau pietrele de la nivelul canalelor salivare.