Ce sunt tumorile glandelor salivare

  • La SANADOR ai acces la consultații asigurate de medici empatici și experimentați. Programează-te!

Tumorile glandelor salivare sunt creșteri anormale de celule care se dezvoltă la nivelul glandelor salivare. Glandele salivare produc salivă, care este lichidul lubrifiant de la nivelul gurii și gâtului. Saliva umezește alimentele pentru a ajuta la mestecare și înghițire și conține enzime cu rol în digerarea alimentelor. De asemenea, saliva conține anticorpi care previn apariția infecțiilor și protejează dinții de apariția cariilor. Există trei perechi de glande salivare majore: glandele parotide, submaxilare și sublinguale. Pe lângă aceste glande salivare majore, există și  glande salivare minore, de mici dimensiuni, localizate la nivelul buzelor, obrajilor, gurii și gâtului. Cele mai multe tumori ale glandelor salivare apar la nivelul glandei parotide, iar majoritatea sunt benigne.

Tipuri de tumori ale glandelor salivare

  • SANADOR asigură tratament pentru toate tipurile de tumori salivare. Programează-te!

Tumorile glandelor salivare sunt împărțite în tumori benigne (necanceroase) și maligne (cancer la glandele salivare).

Tumorile benigne sunt:

  • adenomul pleomorf;
  • adenomul bazocelular;
  • adenomul canalicular;
  • oncocitomul;
  • tumora Warthin.

Tumorile maligne ale glandelor salivare pot fi de următoarele tipuri:

  • carcinomul cu celule acinice;
  • adenocarcinomul;
  • carcinomul adenoid chistic;
  • carcinomul cu celule clare;
  • carcinomul mucoepidermoid;
  • carcinomul oncocitar;
  • adenocarcinom polimorf de grad scăzut;
  • carcinomul canalului salivar;
  • carcinomul cu celule scuamoase;
  • tumora malignă mixtă.

Cauze și factori de risc

  • La SANADOR ai acces la consultații asigurate de medici empatici și experimentați. Programează-te!

Cauza care determină apariția tumorilor la nivelul glandelor salivare nu este cunoscută cu exactitate. Tumorile glandelor salivare apar atunci când unele celule de la nivelul glandelor salivare dezvoltă mutații în ADN-ul lor. Aceste mutații duc la creșterea și înmulțirea necontrolată a celulelor cu apariția unei mase de celule anormale numită tumoră.

Factorii de risc pentru tumorile glandelor salivare sunt:

  • vârsta înaintată;
  • sexul masculin;
  • fumatul și consumul în exces de alcool;
  • infecția cu virusul Epstein-Barr;
  • expunerea la radiații;
  • expunerea la anumite substanțe la locul de muncă: persoanele care lucrează în industria cauciucului, azbestului și în domeniul instalațiilor sanitare dezvoltă mai frecvent tumori la nivelul glandelor salivare;
  • prezența în familie a unor cazuri de tumori ale glandelor salivare.

Semnele și simptomele tumorilor la glandele salivare

  • Dacă ai simptome care ar putea indica o tumoră a glandelor salivare, vino la SANADOR!

Tumorile glandelor salivare încep, de obicei, ca o umflătură de mici dimensiuni în zona feței sau gâtului. Inițial, tumorile nu sunt dureroase și nu afectează producția de salivă, înghițirea alimentelor sau respirația.

Pe măsură ce tumorile cresc în dimensiuni, pacienții pot prezenta:

  • durere persistentă în zona glandei salivare;
  • slăbiciune musculară și amorțeală într-o parte a feței;
  • dificultate la înghițire și respirație și dificultate la deschiderea gurii.

Analize și investigații pentru diagnostic

  • La SANADOR, investigațiile avansate asigură diagnosticarea precisă. Programează-te!

Diagnosticul este stabilit prin intermediul examenului clinic efectuat de medic și cu ajutorul investigațiilor paraclinice.

Ecografia

Ecografia este o investigație neinvazivă care evaluează diferite zone ale corpului prin intermediul ultrasunetelor. De obicei, ecografia este prima investigație care se efectuează atunci când se suspectează o tumoră superficială la nivelul glandelor salivare. Ecografia este limitată în ceea ce privește vizualizarea lobului profund al glandei parotide și al unor glande salivare minore, de aceea, sunt necesare și alte investigații.

Biopsia prin aspirație cu ac fin

Biopsia constă în prelevarea unei mostre de țesut pentru a putea fi studiată la microscop. În timpul biopsiei prin aspirație cu ac fin medicul introduce un ac subțire în glanda salivară și extrage o mostră de celule suspecte. Această probă va fi studiată la microscop pentru a se confirma prezența unei tumori și pentru a se stabili dacă tumora este benignă sau dacă există un cancer la glandele salivare.

CT și RMN

În cazul în care biopsia confirmă existența unei tumori la nivelul unei glande salivare, examenul CT și examenul RMN sunt necesare pentru a evalua volumul tumorii, invadarea țesuturilor vecine și prezența eventualelor metastaze. Examenul CT este o investigație mai bună pentru imagistica osoasă, iar examenul RMN evaluează mai bine caracteristicile țesuturilor moi. Este indicat ca toate tumorile de la nivelul glandei sublinguale să fie evaluate prin RMN, deoarece riscul ca tumora să fie malignă este ridicat. Pentru leziunile din lobul profund al glandei parotide și al glandelor salivare minore, CT-ul și RMN-ul sunt metodele cele mai bune pentru stabilirea diagnosticului.

Tomografia cu emisie de pozitroni (PET)

Scanarea PET constă în injectarea intravenoasă a unei mici cantități de substanță radioactivă (glucoză marcată cu fluor) prin care se evaluează activitatea metabolică a țesuturilor și modificările funcționale. PET se utilizează în cazul pacienților care au cancer la glandele salivare în stadiu avansat pentru a determina extensia cancerului în alte țesuturi și organe. Scanările PET sunt adesea combinate cu scanările CT pentru a oferi un diagnostic mai precis.

Sialografia

Sialografia reprezintă examenul radiografic al canalelor glandelor salivare. Constă în introducerea unui tub subțire prin orificiul canalului salivar, injectarea unei substanțe de contrast și efectuarea de radiografii pentru a obține imagini.

Este o investigație utilă pentru a pune în evidență tumorile sau pietrele de la nivelul canalelor salivare.

Complicațiile tumorilor la glandele salivare

Complicațiile tumorilor la glandele salivare pot apărea prin extinderea tumorii în țesuturile învecinate sau în urma tratamentelor aplicate. Tumorile benigne ale glandelor salivare pot deveni maligne în timp. Pacienții care dezvoltă cancer la glandele salivare prezintă mărirea rapidă în dimensiuni a unei formațiuni de la nivelul feței sau gâtului, amorțeală, slăbiciune și dureri la nivelul feței.

O altă complicație care poate apărea este pareza de nerv facial. Nervul facial este un nerv cranian care traversează glanda parotidă. Acesta controlează mișcările mușchilor de la nivelul feței și transmite informațiile senzoriale din zona feței și a urechilor. Are un rol major în exprimarea facială, perceperea gustului, secreția salivară și lacrimală. Afectarea nervului facial poate apărea prin extinderea unei tumori a glandei parotide sau în urma unei intervenții chirurgicale.

Recidiva tumorilor benigne sau maligne pot apărea în cazul adenoamelor pleomorfe. Acestea sunt tumori benigne care trebuie îndepărtate complet prin intervenție chirurgicală, deoarece tumorile recidivante pot apărea chiar și la 10-15 ani de la intervenția chirurgicală, iar șansele de vindecare sunt mai reduse în cazul acestora.

Sindromul Frey poate apărea în urma unei intervenții chirurgicale la nivelul glandei parotide. Se manifestă prin roșeață și transpirație la nivelul feței atunci când pacientul mănâncă sau se gândește la anumite tipuri de alimente.

Xerostomia sau sindromul de gură uscată este o complicație care poate apărea în urma radioterapiei efectuate pentru tratamentul tumorilor glandelor salivare.

Tratamentul recomandat

Tratamentul pentu tumorile glandelor salivare constă, de obicei, în excizia chirurgicală a tumorii. Pacienții care prezintă cancer la glandele salivare pot avea nevoie de tratamente suplimentare precum radioterapia și chimioterapia.

Tratamentul chirurgical

Pentru tumorile glandelor salivare pot fi aplicate mai multe metode de tratament chirurgical:

  • Îndepărtarea unei porțiuni din glanda salivară afectată. Dacă tumora este mică și localizată într-o zonă accesibilă din punct de vedere chirurgical, medicul poate îndepărta doar tumora, fără a îndepărta întreaga glandă salivară.
  • Îndepărtarea întregii glande salivare. Dacă tumora este de dimensiuni mai mari, medicul poate recomanda îndepărtarea în întregime a glandei salivare, împreună cu țesuturile afectate din vecinătatea tumorii.
  • Îndepărtarea ganglionilor limfatici de la nivelul gâtului. Medicul poate recurge la îndepărtarea ganglionilor limfatici de la nivelul gâtului în cazul pacienților care au cancer la glandele salivare și există riscul de răspândire al cancerului la nivelul ganglionilor limfatici.

După intervenția chirurgicală de îndepărtare a tumorii, medicul poate realiza o intervenție chirurgicală reconstructivă. Dacă intervenția chirurgicală de îndepărtare a tumorii a necesitat îndepărtarea și altor structuri, precum oase, nervi sau piele, este necesară o intervenție de reconstrucție cu repararea sau înlocuirea structurilor afectate.

Radioterapia

Radioterapia constă în administrarea unor fascicule de energie de mare putere cum ar fi razele X sau protonii pentru a distruge celulele canceroase. Radioterapia poate fi utilizată după o intervenție chirurgicală pentru a distruge celulele canceroase care ar putea rămâne în corp. În cazul în care intervenția chirurgicală nu este posibilă din cauza dimensiunilor prea mari ale tumorii sau din cauza localizării tumorii într-o zonă care ar face intervenția chirurgicală prea riscantă, medicul poate recomanda doar radioterapie sau radioterapie în combinație cu chimioterapie.

Chimioterapia

Chimioterapia constă în administrarea de medicamente pentru a distruge celulele canceroase. În prezent, chimioterapia nu este utilizată ca o metodă standard de tratament la toți pacienții cu tumori ale glandelor salivare, însă poate fi o opțiune la cei care prezintă cancer în stadiu avansat, în asociere cu radioterapia.

Watch on YouTube

Tratament la SANADOR

  • Centrul Oncologic SANADOR asigură pacienților acces la toate procedurile de tratament oncologic disponibile în prezent. Vino la SANADOR!

Pacienții cu tumori ale glandelor salivare beneficiază, în cadrul Centrului Oncologic SANADOR, de investigații avansate, realizate cu cea mai modernă aparatură disponibilă pe piața medicală. De exemplu, scanarea PET-CT se realizează cu echipamentul Siemens Biograph Horizon-3R, care asigură date importante pentru diagnosticare și stadializare, în timp scurt și cu doze de iradiere foarte scăzute.

După stabilirea diagnosticului și stadializarea bolii, medicii experimentați ai Spitalului Clinic SANADOR stabilesc planul de tratament, în funcție de specificul fiecărui caz. Centrul Oncologic SANADOR asigură servicii complete de tratament, pentru toate tipurile de tumori ale glandelor salivare. Chimioterapia și radioterapia se realizează cu echipamente de top, așa cum sunt acceleratoarele de ultimă generație TrueBeam, produse de liderul mondial în domeniu. Intervențiile chirurgicale sunt realizate de chirurgi cu experiență, în blocuri operatorii dotate la standarde internaționale.

Programează-te!

Introduceți datele personale și vă vom contacta în cel mai scurt timp

SANADOR