Cauze și factori de risc
Mai mulți factori de risc pot fi asociați cu apariția de tumori gastrice benigne. Mutațiile genetice, în special modificările de la nivelul anumitor gene responsabile de creșterea celulelor, pot juca un rol în formarea acestor tumori. În plus, inflamația cronică la nivelul stomacului, posibil din cauza unor afecțiuni precum gastrita, poate contribui la dezvoltarea anumitor tipuri de tumori benigne ale stomacului.
Sindroame genetice specifice, precum sindroamele de polipoză, sunt legate de un risc crescut de a dezvolta polipi gastrici sau alte formațiuni benigne ale stomacului. Aceste sindroame sunt caracterizate de o predispoziție genetică la formarea de polipi multipli în tractul gastrointestinal. În timp ce unele tumori benigne ale stomacului pot apărea sporadic, altele pot fi asociate cu aceste afecțiuni moștenite.
Factorii de mediu și alegerile legate de stilul de viață pot, de asemenea, influența dezvoltarea tumorilor benigne ale stomacului, deși impactul lor direct nu este clar stabilit. Factori precum dieta, expunerea la anumite substanțe chimice sau toxine sau infecțiile cu anumite bacterii, cum ar fi Helicobacter pylori, au o legătură posibilă cu apariția de tumori gastrice benigne.
Polipii gastrici fundici pot apărea la persoanele care utilizează medicamente care au ca scop reducerea producției de acid gastric, cum ar fiinhibitorii de pompă de protoni (IPP). Utilizarea prelungită a IPP modifică mediul normal al stomacului, ducând la modificări ale mucoasei stomacale, care pot favoriza creșterea acestor polipi.
-
Alege SANADOR pentru diagnostic prompt și tratament modern, cu rezultate bune pe termen lung!