Tumorile ganglionilor limfatici

Ce sunt tumorile ganglionilor limfatici?

Tumorile ganglionilor limfatici sunt creșteri anormale de celule care apar în ganglionii limfatici, iar acestea pot fi fie benigne, ceea ce înseamnă că nu sunt canceroase, fie maligne, ceea ce înseamnă că sunt canceroase. Tumorile primare ale ganglionilor limfatici se dezvoltă direct în ganglionul limfatic, iar tumorile secundare la ganglionii limfatici sunt neoplasme care se dezvoltă în alte părți ale corpului și migrează la ganglioni. La SANADOR, medicii realizează proceduri de diagnostic și tratament avansate pentru tumorile ganglionilor limfatici. Programează-te la o consultație!

Ganglionii limfatici fac parte din sistemul imunitar și luptă împotriva infecțiilor, neutralizând și eliminând germenii care sunt transportați de lichidul limfatic. Acești ganglioni sunt distribuiți în diverse zone ale corpului, precum gâtul, subrațul, pieptul, abdomenul și zona inghinală.

  • 021 9699 Apelează la SANADOR!

Tipuri de tumori la ganglionii limfatici

Tumorile la ganglionii limfatici pot fi benigne sau maligne în funcție de caracteristicele celulelor care le alcătuiesc. De asemenea, tumorile ganglionare pot fi primare sau secundare în funcție de originea și localizarea lor în organism.

Tumorile benigne la ganglionii limfatici sunt rare și necanceroase, dezvoltându-se din limfocite. Ele pot apărea în diferite regiuni ale corpului, precum pielea, cavitatea bucală, plămânii, sistemul digestiv și sânii. De obicei, tumorile benigne nu sunt periculoase.

Tumorile maligne ale ganglionilor limfatici sunt denumite limfoame, reprezentând un cancer al sângelui. Există două categorii principale de limfoame: limfoame Hodgkin și limfoame non-Hodgkin. Acestea pot varia în agresivitate, fiind fie cu creștere rapidă, fie cu creștere lentă.

  • SANADOR asigură proceduri avansate de diagnostic și tratament pentru tumorile ganglionilor limfatici. Programează-te!

Cauze și factori de risc pentru apariția tumorilor la ganglionii limfatici

Cauza exactă a apariției tumorilor benigne la nivelul ganglionilor limfatici nu este cunoscută în totalitate, însă există presupuneri că acestea pot fi asociate cu inflamația sau iritația. Există anumiți factori de risc care cresc probabilitatea apariției lor. De exemplu, în cazul tumorilor la nivelul pielii, pot contribui mușcăturile de insecte, acupunctura, piercing-urile, tatuajele sau infecțiile bacteriene. În ceea ce privește tumorile la nivel pulmonar, acestea sunt adesea asociate cu boli autoimune sau cu deficiențe ale sistemului imunitar.

Nu se știe nici cauza exactă a apariției tumorilor maligne ganglionare. Însă se știe că începe datorită unei mutații genetice a limfocitului. Această mutație determină limfocitele bolnave să se înmulțească rapid. Factorii care pot crește riscul de limfom includ vârsta, sexul masculin, prezența unui sistem imunitar deficitar și apariția unor infecții specifice. Limfomul poate afecta atât adulții tineri cât și persoanele mai în vârstă. Bărbații prezintă o ușoară predispoziție mai mare de a dezvolta limfom comparativ cu femeile.

Persoanele cu boli ale sistemului imunitar sau cele care iau medicamente care le reduc imunitatea sunt mai susceptibile la apariția limfomului. De asemenea, există o asociere între anumite infecții și riscul crescut de limfom. Printre acestea se numără virusul Epstein-Barr și infecția cu Helicobacter pylori.

Cum se manifestă tumorile ganglionare?

Tumorile ganglionare benigne pot provoca simptome variate, în funcție de locul în care se dezvoltă în corp. De exemplu, în cazul pielii, pot apărea noduli sau pete de diferite culori, precum roșu, mov sau maro. În zona ochilor, se pot observa umflături în jurul ochilor, căderea pleoapelor sau diplopie. Pe limbă se manifestă printr-o proeminență care crește încet și poate bloca fluxul de aer în căile respiratorii. La nivelul plămânilor, simptomele pot include tuse, respirație dificilă, infecții recurente, dureri toracice, febră, scădere în greutate sau fatigabilitate. În unele situații, tumorile benigne pot fi asimptomatice.

Simptomele obișnuite ale limfomului Hodgkin și non-Hodgkin includ umflarea nedureroasă a unuia sau mai multor ganglioni limfatici la nivelul gâtului, sub brațe sau în zona inghinală, care persistă timp îndelungat. Oboseala cronică este frecventă. Febra persistentă, peste 39 de grade pentru mai mult de două zile, sau care reapare, poate fi un alt semn. Transpirațiile nocturne abundente sunt de asemenea frecvente. Senzația de lipsă de aer și scăderea inexplicabilă în greutate sunt alte simptome semnificative.

  • Dacă ai manifestări care ar putea indica o tumoră la nivelul ganglionilor limfatici, vino la SANADOR!

Diagnosticul de tumori ale ganglionilor limfatici

Diagnosticul de tumori ale ganglionilor limfatici presupune efectuarea unui examen fizic al pacientului pentru evaluarea posibilelor simptome și  realizarea de biopsii pentru a obține mostre de țesut pentru analiză. Deoarece tumorile benigne pot fi asemănătoare cu cele canceroase, medicii adesea recurg la biopsii pentru a face o distincție clară între ele. Atunci când rezultatele testelor de laborator indică prezența limfomului, medicii pot realiza teste suplimentare de sânge și imagistice pentru a obține mai multe informații despre starea pacientului.

În ceea ce privește testele de imagistică, se folosesc tomografia computerizată (CT) și tomografie cu emisie de pozitroni (PET) pentru a depista semnele limfomului, cum ar fi ganglionii limfatici măriți sau alte anomalii ale organelor. Dacă se suspectează limfom non-Hodgkin, medicul poate recomanda teste suplimentare pentru identificarea genelor, proteinelor și altor substanțe specifice acestui tip de limfom.

  • La SANADOR, investigațiile moderne asigură diagnosticarea precisă. Programează-te!

Complicațiile provocate de tumorile ganglionilor limfatici

Dacă nu sunt tratate corespunzător, tumorile benigne ganglionare pot genera disconfort și durere, exercitând presiune asupra țesutului înconjurător.

Tumorile maligne ganglionare pot duce la diverse complicații. Unul dintre principalele efecte adverse este imunosupresia, o scădere a sistemului imunitar cauzată de terapie, ceea ce necesită precauție pentru a evita contactul cu persoanele infectate, deoarece infecțiile pot fi mai grave pentru cei cu imunitate compromisă. De asemenea, tratamentele pot afecta fertilitatea, temporar sau permanent.

Există și riscul de dezvoltare a unui cancer secundar în urma tratamentului primar, mai ales în cazul terapiilor precum radioterapia. În plus, tratamentele pot provoca leziuni la nivelul organelor și pot afecta nervii, ceea ce poate avea consecințe pe termen lung asupra sănătății.

Tratamentul pentru tumori la ganglionii limfatici

De obicei, tumorile benigne care nu produc simptome nu necesită intervenție medicală, ci doar consultații regulate la medic pentru monitorizarea evoluției acestora. În unele situații, aceste tumori pot să dispară de la sine, fără a necesita tratament.

În cazul tumorilor maligne, modalitatea de tratament variază în funcție de tipul de limfom. Similar tumorilor benigne, în cazul unui limfom cu evoluție lentă, medicul poate recomanda o perioadă de monitorizare înainte de a începe tratamentul. În timpul acestei monitorizări, medicii urmăresc starea generală de sănătate și semnele limfomului. Tratamentele obișnuite pentru limfom cuprind chimioterapia, radioterapia, terapia țintită, terapia imunologică, terapia cu celule T CAR și transplantul de măduvă osoasă.

Diagnostic și tratament la SANADOR

La SANADOR, persoanele cu manifestări de tumori ale ganglionilor limfatici beneficiază de consultații complete și investigații avansate, efectuate cu echipamente de vârf, ca tomografele cu 128 slice-uri, capabile să redea imagini detaliate, de mare claritate, ale ganglionilor limfatici. La SANADOR este realizată și tomografia cu emisie de pozitroni, cu echipamentul PET-CT ultraperformant Siemens Biograph Horizon-3R, care asigură localizarea foarte precisă a tumorilor.

În funcție de rezultatele investigațiilor, medicii aleg abordarea terapeutică adecvată. În cazul tumorilor maligne, Centrul Oncologic SANADOR asigură management integrat, la nivel internațional, pacienții având acces la proceduri diagnostice și terapeutice avansate, realizate cu echipamente de vârf. De exemplu, radioterapia externă este efectuată cu două acceleratoarele liniare de ultimă generație, TrueBeam și TrueBeam STX High Definition, care sunt foarte eficace și precise. Serviciile medicale sunt acordate atât în ambulatoriu, cât și în regim de spitalizare de zi sau continuă.

  • Centrul Oncologic SANADOR asigură management integrat pentru tumorile maligne ale ganglionilor limfatici. Vino la SANADOR!

Programează-te!

Introduceți datele personale și vă vom contacta în cel mai scurt timp

SANADOR