Ce sunt tumorile epididimului?

  • La SANADOR ai acces la consultații asigurate de medici empatici și experimentați. Programează-te!

Tumorile epididimale sunt mase de țesut anormal care se dezvoltă la nivelul epididimului. Neoplasmele paratesticulare (la nivelul scrotului, dar care nu au originea în testicul) reprezintă 5% din tumorile intrascrotale. Dintre acestea, doar 30% afectează epididimul.

Epididimul este un tub subțire, încolăcit, localizat în spatele fiecărui testicul. Primul segment (capul) are rolul de a stoca spermatozoizii, până când aceștia sunt pregătiți pentru maturare. Cel de-al doilea segment (corpul) este locul în care aceste celule se maturează, proces care are durata de aproximativ o săptămână. Ultimul segment al epididimului (coada) transportă spermatozoizii maturi în ductul deferent. Ulterior, aceștia ajung în canalul ejaculator. Tunica vaginală este țesutul care separă epididimul de testicul.

Tipuri de tumori de epididim

Neoplasmele epididimale pot fi benigne (necanceroase) sau maligne (canceroase). Spre deosebire de cele benigne, tumorile maligne prezintă risc de răspândire în alte regiuni ale corpului. Cele mai multe tipuri de tumori care afectează epididimul sunt, însă, necanceroase.

Tumori epididimale benigne

Formațiunile tumorale benigne nu se răspândesc în alte regiuni anatomice și au, de obicei, o creștere lentă. Cel mai comun tip de neoplasm epididimal benign este tumora adenomatoidă, urmată de leiomiom și de chistadenomul papilar:

  • Tumoră adenomatoidă – afectează, în general, coada epididimului. Este o formațiune fermă, asimptomatică, de formă rotundă;
  • Leiomiom – reprezintă o masă de țesut nedureroasă, cu margini bine definite și o dimensiune de 1-4 cm. Este înconjurată de o capsulă fibroasă de culoare gri-albă;
  • Chistadenomul papilar – afectează adulții tineri, cu o vârstă medie de 35 de ani. Apare la nivelul capului epididimului, este adesea asimptomatic și atinge un diametru de 3 cm. Este o formațiune solidă de culoare galbenă, cu margini neregulate. Se poate dezvolta bilateral (la nivelul ambelor testicule) mai ales în cazul pacienților cu boala genetică von Hippel-Lindau.

Au fost raportate și alte cazuri clinice de tumori epididimale benigne, cum ar fi hemangiomul cavernos epididimal și chistadenomul seros (non-papilar).

Tumori epididimale maligne

Dintre toate cazurile de cancer în rândul bărbaților, cel epididimal afectează doar 0,03% dintre acești pacienți. Tumorile maligne ale epididimului au o creștere rapidă și pot fi de mai multe tipuri:

  • Adenocarcinom – formațiune dură, de culoare albă sau galbenă, cu un diametru care poate varia de la 0,4 la 7 cm. Poate fi însoțită de necroză (moarte celulară) sau poate invada țesuturile înconjurătoare, cum ar fi testiculul;
  • Liposarcom – leziune neomogenă, cu o componentă lipidică (depozite de grăsime);
  • Leiomiosarcom – este o tumoră nodulară, neregulată, cu risc ridicat de recurență. Aceasta își are originea în țesutul muscular neted din regiunea paratesticulară.

Alte tipuri de cancer epididimal sunt histiocitomul fibros malign, mezoteliomul malign, limfomul.

De asemenea, o tumoră epididimală poate fi uneori o metastază de origine testiculară.

Cauze și factori de risc pentru neoplasmul epididimal

  • Vizita regulată la urolog ajută la descoperirea incipientă a unor probleme medicale cu potențial grav. Programează-te!

Din cauza prevalenței reduse, nu sunt cunoscute cu exactitate cauzele tumorilor epididimale. De asemenea, factorii de risc nu sunt clar definiți. Predispoziția genetică poate juca un rol.

În cazul mezoteliomului malign al epididimului, au fost identificați următorii factori potențiali predispozanți:

  • Traumatismele la nivel testicular;
  • Hidrocelul (afecțiune testiculară care se manifestă prin acumulare de fluid în jurul testiculului) – în cazul în care persistă pe termen lung;
  • Herniorafia (operație chirurgicală pentru tratamentul herniei abdominale);
  • Expunerea la azbest.

Prevalența mică a cancerului epididimal este pusă pe seama mecanismelor antitumorale (cum ar fi procesele imunologice) din epididim, datorate mediului optimizat pentru dezvoltarea spermatozoizilor.

Semne și simptome în tumorile epididimului

De multe ori, neoplasmele epididimale pot fi asimptomatice, nedureroase. Singurul semn al acestor afecțiuni poate fi o umflătură sau o formațiune scrotală anormală, sesizabilă la palpare, însoțită de sensibilitate în zona scrotului.

Anumite tipuri de neoplasme ale epididimului se asociază cu durere intrascrotală, așa cum este cazul adenocarcinomului primar epididimal. Din cauza presiunii exercitate asupra țesuturilor vecine, pacienții pot experimenta disconfort. De asemenea, unii pacienți pot prezenta hidrocel.

Diagnosticarea neoplasmului epididimal

  • La SANADOR ai acces la consultații amănunțite și investigații avansate. Programează-te!

Medicul va efectua inițial o anamneză, apoi va examina scrotul prin palpare. La examenul clinic, tumorile epididimului pot fi dificil de diferențiat de cele ale testiculului. Astfel, investigațiile imagistice sunt cruciale pentru depistarea localizării masei tumorale. Specialistul poate recomanda următoarele teste de diagnostic pentru tumorile epididimului:

  • Ecografie scrotală: Presupune aplicarea unui gel special pe pielea care acoperă testiculele și deplasarea unui transductor pe scrot, care preia imagini ale structurilor interne cu ajutorul ultrasunetelor;
  • Examen CT: Tomografia computerizată utilizează razele X și tehnologia computerizată pentru a obține atât imagini în secțiune, cât și tridimensionale, ale țesuturilor interne și formațiunilor tumorale;
  • Examen RMN: Cu ajutorul câmpului magnetic și undelor radio, examenul RMN captează imagini detaliate ale structurilor interne;
  • Biopsie: Pentru a diferenția cu certitudine o tumoră malignă de una benignă, poate fi necesară analiza în laborator a unei probe de țesut prelevate de la nivelul tumorii. Aceasta poate fi recoltată minim-invaziv, prin puncție aspirativă cu ac, sau chirurgical, prin excizia formațiunii.

Tratamentul pentru tumorile epididimului

Tratamentul pentru tumorile de epididim diferă în funcție de tipul de neoplasm, localizare și vârsta pacientului. Metodele de tratament pot include:

  • Intervenție chirurgicală: Excizia unei tumori benigne poate fi realizată prin abord inghinal sau transscrotal, păstrând intact țesutul testicular și paratesticular sănătos. În cazul unui neoplasm malign, însă, se recomandă orhidectomia radicală, procedură chirugicală care presupune îndepărtarea întregului testicul, printr-o incizie mică la nivel inghinal. În unele cazuri, poate fi indicată doar rezecția epididimului (nu a întregului testicul), prin epididimectomie parțială sau completă;
  • Radioterapie: Este un tip de tratament non-invaziv împotriva cancerului, care utilizează radiații ionizante pentru a distruge celulele tumorale. Radioterapia se utilizează în completarea intervenției chirurgicale, adesea alături de chimioterapie;
  • Chimioterapie: Este un alt tip de terapie oncologică. Aceasta utilizează substanțe farmaceutice pentru a distruge celulele canceroase, administrate în general pe cale intravenoasă (perfuzabil). În mod similar cu radioterapia, chimioterapia este indicată în asociere cu intervenția chirurgicală.

Tratament la SANADOR

  • Centrul Oncologic SANADOR asigură pacienților acces la toate procedurile de tratament oncologic disponibile în prezent. Vino la SANADOR!

Pentru că, deseori, tumorile epididimului sunt asimptomatice, este important ca bărbații să meargă la urolog pentru consultații regulate. În acest mod, medicul poate depista eventuale anomalii la nivelul aparatului genital și alte probleme medicale urologice în timp util. După investigații amănunțite, efectuate cu tehnică de ultimă generație, medicul alege metoda de tratament potrivită.

La Centrul Oncologic SANADOR, pacienții au acces la investigații avansate și tratament multidisciplinar și modern. Pentru cazurile de tumori maligne se întrunește o comisie numită Tumor Board, formată din medici de diverse specializări relevante pentru tratamentul cancerului de epididim. Radioterapia și chimioterapia se realizează în condiții de maximă siguranță, după un plan de tratament atent stabilit. Dacă este nevoie de o intervenție chirurgicală, medicii experimentați ai Spitalului Clinic SANADOR utilizează, atunci când este posibil, metode minim-invazive. Operațiile se realizează în blocuri operatorii moderne, iar îngrijirea preoperatorie și postoperatorie este la cele mai înalte standarde.

Programează-te!

Introduceți datele personale și vă vom contacta în cel mai scurt timp

SANADOR