Ce sunt tumorile de corp uterin?

Tumorile de corp uterin sunt formațiuni maligne sau benigne apărute la nivelul uterului, în urma creșterii anormale a țesutului. Aceste tumori apar de cele mai multe ori după menopauză și sunt mai frecvente la femeile care suferă de hipertensiune arterială, diabet zaharat sau obezitate. La SANADOR, pacientele au acces la consultații ginecologice complete, urmate de toate investigațiile necesare pentru diagnosticul tumorilor uterine, iar tratamentul este stabilit personalizat.

Indiferent de caracterul tumorii, cel mai întâlnit simptom în cazul unei tumori de corp uterin este sângerarea vaginală apărută între menstruații sau după menopauză, numită și metroragie. Pentru că o formațiune tumorală uterină poate fi benignă sau malignă, este extrem de important ca diagnosticul să fie pus cu certitudine, astfel încât medicul să poată recomanda tratamentul potrivit.

  • Alege SANADOR pentru diagnostic prompt și tratament modern, cu rezultate bune pe termen lung!

Tipuri de tumori de corp uterin            

Există două tipuri diferite de tumori de corp uterin:

  1. Tumori benigne de corp uterin:
  2. Fibrom uterin (leiomiom) - cel mai frecvent tip, format din stratul muscular al peretelui uterului.
  3. Polip endometrial - creștere anormală în mucoasa uterului.
  4. Endometrioză - afecțiune în care țesutul endometrial, care căptușește interiorul uterului, se extinde la alte organe.
  5. Hiperplazie endometrială - afecțiune în care există un număr crescut de celule și de glande în mucoasa uterului.
  6. Tumori maligne de corp uterin:
  7. Adenocarcinom (cancer endometrial) - dezvoltat din celulele din endometru.
  8. Sarcom - reprezintă între 2 și 4% din cancerele uterine, se dezvoltă din țesuturile de susținere ale glandelor uterine sau în mușchiul uterin.
  • La SANADOR beneficiezi de toate analizele și investigațiile necesare pentru un diagnostic rapid și corect. Programează-te!

Cauze și factori de risc pentru tumorile uterine

La fel ca pentru orice alt tip de tumori, nici pentru tumorile de corp uterin nu au fost identificate cu exactitate cauze specifice. În schimb, au fost descoperiți numeroși factori de risc, care pot influența dezvoltarea acestora:

  • Vârsta - tumorile uterine apar cel mai des după vârsta de 50 de ani.
  • Obezitatea - țesutul gras produce estrogen suplimentar, un hormon sexual, care poate crește riscul de cancer uterin.
  • Rasa - femeile de culoare au risc mai mare de a dezvolta tumori uterine mai agresive.
  • Diabetul zaharat de tip 2.
  • Factorul genetic - un risc mai mare de cancer uterin poate fi moștenit. Este frecvent asociat cancerul uterin moștenit cu mai multe tipuri de cancer (colon, rinichi, vezică urinară, ovarian) în sindromul Lynch, situație în care este recomandat un consult genetic și efectuarea unor teste genetice pentru cancer.
  • Tratament cu Tamoxifen (pentru cancer de sân) - crește riscul de a dezvolta cancer uterin.
  • Radioterapia anterioară, pentru un alt cancer în zona pelviană.
  • Dieta - consumul de alimente bogate în grăsimi animale crește riscul de tumori de corp uterin.
  • Începerea menstruației înainte de vârsta de 12 ani.
  • Menopauză târziu, după 50 de ani.
  • Terapia de substituție hormonală după menopauză.
  • Lipsa unei sarcini pe tot parcursul vieții este factor de risc pentru dezvoltarea de tumori maligne de corp uterin.
  • La SANADOR ai acces la consultații asigurate de medici empatici și experimentați. Programează-te!

Semne și simptome ale tumorilor de corp uterin

Cele mai multe femei cu tumori uterine nu au manifestări clinice o bună perioadă de timp. Semnele și simptomele, atunci când apar, pot fi extrem de variate, în funcție de dimensiunea, localizarea tumorilor în uter și de apropierea de organele pelvine.

Cele mai frecvente semne și simptome sunt:

  • Sângerare vaginală anormală - tumorile pot provoca menstruații mai abundente, menstruație dureroase, sau care durează mai mult decât în mod normal sau sângerare apărută între menstruații sau după menopauză.
  • Presiune și durere pelvină.
  • Presiune asupra vezicii urinare, cu urinare frecventă.
  • Dispareunie - durere în timpul contactului sexual.
  • Infertilitate, avort spontan sau travaliu prematur.
  • Presiune pe rect, cu durere în timpul defecării sau constipație.

Diagnosticul tumorilor uterine

Pentru diagnosticul corect al unei tumori de corp uterin sunt necesari mai mulți pași. Primul constă în discuția cu medicul ginecolog despre semnele și simptomele apărute și examenul fizic general.

Următorii pași pot implica, în funcție de indicația specialistului:

  • Examinare pelvină manuală - medicul palpează uterul, vaginul, ovarele și rectul.
  • Ecografie transvaginală sau pelvină – oferă o imagine a organelor interne folosind unde sonore. Dacă endometrul pare prea gros, medicul poate decide să facă o biopsie.
  • Biopsie endometrială - o biopsie presupune îndepărtarea unei bucăți mici de țesut, pentru examinare la microscop.
  • Histeroscopie - procedură prin care medicul introduce un tub subțire, flexibil, cu o lumină în capăt, prin colul uterin, în vagin și uter, pentru a vizualiza mucoasa uterului.
  • Dilatare și chiuretaj - procedură de îndepărtare a țesutului din uter.
  • Tomografie computerizată (CT) – oferă o imagine detaliată, tridimensională, care arată orice anomalii sau tumori.
  • Imagistică prin rezonanță magnetică (RMN) – investigație asemănătoare cu CT-ul, însă folosește câmpuri magnetice, nu raze X.

Complicații ale tumorilor de corp uterin

Complicațiile tumorilor de corp uterin pot fi foarte variate, în funcție de tipul tumorii în primul rând, dar și în funcție de dimensiuni și de localizare. Tumorile benigne de corp uterin pot provoca, pe lângă sângerare și durere pelvină, avorturi spontane recurente, infertilitate, travaliu prematur și complicații ale travaliului.

În cazul tumorilor maligne de corp uterin, prognosticul este de obicei foarte bun atunci când sunt diagnosticate într-un stadiu incipient. Odată cu creșterea tumorii, pot apărea anemia, prin pierderea masivă și recurentă de sânge, și metastaze, tumori secundare răspândite în restul corpului.

Metode de tratament pentru tumorile uterine

Unele tipuri de tumori de corp uterin, de exemplu fibroamele, necesită tratament numai dacă provoacă sângerare sau durere. Există mai multe tratamente medicale disponibile pentru tumorile benigne, pilulele contraceptive fiind cele mai folosite, deoarece scad cantitatea de sângerare cu aproximativ 50% și ameliorează durerile din timpul menstruației.

Tratamentul chirurgical recomandat pentru tumorile de corp uterin poate include:

  • Histerectomie - îndepărtarea totală a uterului, procedură indicată pentru fibrom uterin sau în cazul tumorilor maligne.
  • Miomectomie (rezecție locală) - implică excizia tumorilor, fără îndepărtarea întregului uter.
  • Embolizarea uterină – procedură de radiologie intervențională utilizată pentru a bloca vascularizarea tumorii, prin injectarea unei substanțe speciale în artera care alimentează cu sânge tumora.

Pentru tratamentul tumorilor maligne de corp uterin, pe lângă intervenția chirurgicală, pot fi indicate și proceduri de tratament oncologic, precum:

  • Chimioterapia - folosește medicamente puternice, care omoară celulele canceroase.
  • Radioterapia - utilizează fascicule de radiații țintite, pentru a distruge tumorile.
  • Terapia hormonală - adaugă sau blochează diverși hormoni din organism, astfel încât încetinește sau oprește evoluția celulelor maligne.
  • Imunoterapia - stimulează sistemul imunitar să lupte împotriva cancerului.
  • Terapia țintită - utilizează medicamente care vizează anumite celule specifice, pentru a le împiedica să se înmulțească.
  • Programează-te acum la SANADOR! Sună la 021.9699!

Diagnostic și tratament la SANADOR

La SANADOR, pacientele au acces la servicii medicale complete pentru diagnosticul și tratamentul tumorilor uterine. Consultațiile ginecologice efectuate de medici empatici și foarte bine pregătiți sunt urmate de analize de laborator și de investigații imagistice performante, în funcție de indicație, dar și de biopsie, atunci când este recomandată, pentru stabilirea diagnosticului de certitudine.

Tratamentul chirurgical pentru tumorile de corp uterin, atunci când este indicat, se desfășoară în cele mai bune condiții la Spitalul Clinic SANADOR, într-unul dintre cele mai performante blocuri operatorii din țară. Postoperator, pacientele primesc asistență medicală avansată pe Secția de Anestezie și Terapie Intensivă, care este acreditată ca secție ATI de categoria I, cu nivel de competență extinsă. Ori de câte ori este posibil, echipa chirurgicală va efectua operația prin proceduri minim invazive – histeroscopie, laparoscopie sau chirurgie robotică ginecologică.

Dr. Alice Barbu realizează o intervenție chirurgicală prin histeroscopie la Spitalul Clinic SANADOR.
La Spitalul Clinic SANADOR, intervențiile chirurgicale pentru tratamentul tumorilor uterine pot fi realizate și prin proceduri minim invazive.

De asemenea, la Spitalul Clinic SANADOR sunt realizate cu succes și intervenții chirurgicale deosebit de complexe, precum exenterația pelvină, salvatoare de viață în cazul unui cancer pelvin local avansat, operația fiind urmată de proceduri de chirurgie reconstructivă.

Atunci când este indicat tratament oncologic pentru tumorile uterine maligne, Centrul Oncologic SANADOR pune la dispoziția pacientele toate procedurile terapeutice necesare, în funcție de indicația stabilită.

  • La SANADOR ai acces la consultații asigurate de medici empatici și experimentați. Programează-te!

Programează-te!

Introduceți datele personale și vă vom contacta în cel mai scurt timp

SANADOR