Tumorile cerebrale sunt grupuri de celule care cresc și se înmulțesc necontrolat la nivelul creierului sau în vecinătatea acestuia (afectând nervii cranieni, glanda hipofiză, glanda epifiză sau membranele care învelesc creierul). Tumorile care încep să se dezvolte în creier se numesc tumori cerebrale primare.
Tumorile care se răspândesc în creier după ce s-au format într-o altă parte a corpului se numesc tumori cerebrale secundare sau metastaze cerebrale.
Pentru investigații și tratamente moderne, alege SANADOR!
Tipuri de tumori cerebrale
Există mai multe tipuri de tumori cerebrale, împărțite în tumori benigne și maligne.
Tumorile cerebrale benigne cresc lent, sunt bine delimitate și rareori se răspândesc în organism. Cu toate că nu sunt canceroase, aceste tumori craniene pot pune viața în pericol dacă sunt situate în zone importante ale creierului.
Tumorile cerebrale maligne au o creștere rapidă și invadează creierul și structurile învecinate, putând pune viața în pericol, prin modificările pe care le produc.
Tumorile cerebrale benigne se împart în:
cordomul: este o tumoră care se formează la baza craniului și în partea inferioară a coloanei vertebrale;
craniofaringiomul: se dezvoltă dintr-o porțiune a glandei hipofize;
glomusul jugular: este o tumoră care se formează la baza craniului, în partea superioară a venei jugulare;
meningiomul: este o tumoră care apare în membranele care învelesc creierul și măduva spinării;
pineocitomul: este o tumoră care se formează în glanda pineală numită și epifiză;
adenomul hipofizar: este o tumoră benignă care ia naștere în glanda hipofiză;
schwanomul: este o tumoră care se dezvoltă în celulele Schwann din sistemul nervos periferic sau din nervii cranieni.
Tumorile cerebrale maligne sunt:
astrocitomul: este un tip de cancer cerebral care se formează din celulele gliale în formă de stea, numite astrocite;
ependimomul: este un cancer cerebral care se formează în celulele ependimale situate în căile de trecere ale lichidului cefalorahidian;
glioblastomul: este o tumoră care se formează în celulele gliale care susțin neuronii și se poate forma în creier sau în măduva spinării;
oligodendrogliomul: este un tip de cancer cerebral mai rar întâlnit, care se formează în celulele numite oligodendrocite, cu rol în producerea unei substanțe care protejează nervii, numită mielină;
meduloblastomul: se formează la baza craniului (tumoră cerebelară), are creștere rapidă și este una din cele mai frecvente tumori craniene la copii.
De ce apar tumorile pe creier?
Tumorile pe creier apar atunci când celulele suferă modificări la nivel de ADN, care le fac să crească și să se înmulțească necontrolat, formând o masă de țesut numită tumoră. Nu s-a stabilit cu exactitate ce anume provoacă modificările în ADN-ul celulelor care duc la apariția unui cancer la creier. Uneori, aceste mutații sunt transmise din generație în generație, existând mai multe cazuri de cancer cerebral în familie. În aceste situații, este indicat un consult de genetică medicală, pentru evaluarea riscului.
Deși în cele mai multe cazuri nu se poate stabili exact o cauză exactă, medicii au identificat anumiți factori care cresc riscul de apariție a unor tumori pe creier:
vârsta înaintată: riscul de a avea cancer la creier crește odată cu îmbătrânirea (cele mai multe tumori pe creier apar la 65-79 de ani),
expunerea la radiații: unele tumori craniene sunt mai frecvente la persoane care au făcut radioterapie,
afecțiuni genetice: neurofibromatoza de tip 1 și 2, sindromul Li-Fraumeni, sindromul Turcot.
Spitalul Clinic SANADOR dispune de tehnologie medicală de top, pentru diagnostic avansat și tratament eficient. Programează-te la consultație!
Cum se manifestă tumorile craniene?
Semnele și simptomele unei tumori craniene variază în funcție de localizarea, mărimea și tipul acesteia.
Pentru diagnosticul corect al tumorilor cerebrale, sunt necesare mai multe investigații:
Consultul neurologic – medicul neurolog testează funcționarea unor regiuni cerebrale. Acest examen neurologic include verificarea vederii, auzului, echilibrului, coordonării, forței musculare și reflexelor. Deși în urma acestei consultații nu poate fi stabilit diagnosticul de tumoră la cap, medicul poate observa ce parte a creierului ar putea avea probleme și poate solicita anumite investigații specifice.
Un RMN cerebral este cea mai bună metodă pentru a depista o tumoră la cap. De asemenea, tomografia computerizată cerebrală este o bună investigație pentru pacienții care nu pot fi supuși examenului RMN. Înainte de investigație se injectează în venă o substanță de contrast, care face ca tumora să fie mai ușor de văzut. CT-ul și RMN-ul pot arăta localizarea exactă a unei tumori craniene, dimensiunea acesteia și alte detalii importante, care ajută medicul să pună diagnosticul și să ia o decizie cu privire la tratament. De asemenea, prin CT și RMN se pot examina și alte părți ale corpului, pentru a vedea dacă tumora cerebrală s-a extins și la alte organe, producând astfel metastaze.
Puncția lombară este o procedură prin care medicul extrage lichid cefalorahidian din jurul coloanei vertebrale, cu ajutorul unui ac. Acest lichid este trimis la un laborator și examinat pentru a vedea dacă există celule maligne. Puncția lombară este indicată atunci când se suspectează că tumora a invadat meningele (straturile care învelesc creierul și măduva spinării).
Biopsia reprezintă prelevarea unei mici porțiuni din tumoră, pentru a fi examinată la microscop, stabilindu-se astfel diagnosticul de certitudine – tumoră benignă sau malignă. Aceasta poate fi efectuată de medicul neurochirurg în timpul intervenției chirurgicale pentru îndepărtarea tumorii. Dacă intervenția chirurgicală nu este posibilă, se poate obține o mostră de țesut cerebral cu ajutorul unui ac special, printr-o procedură numită biopsie stereotactică.
La SANADOR beneficiezi de toate analizele și investigațiile necesare pentru un diagnostic rapid și corect. Programează-te!
Tratamentul tumorilor cerebrale
Tratamentul pentru o tumoră la cap depinde de tipul tumorii, de stadiul acesteia, de dimensiunea și de localizarea ei. Este posibil ca tumorile cerebrale benigne, de mici dimensiuni, să nu crească și să nu determine niciodată simptome. În aceste cazuri, se recomandă efectuarea de investigații RMN repetate, pentru a vedea dacă tumora cerebrală crește. În cazul în care se observă creșterea tumorii sau dacă apar simptome, este necesar tratamentul. Acesta se poate realiza prin mai multe metode:
Tratamentul chirurgical
Obiectivul intervenției chirurgicale pentru o tumoră la cap este de a îndepărta toate celulele tumorale. Intervenția chirurgicală este indicată pentru a trata pacienții care prezintă cancer la creier, dar și pentru a îndepărta unele tumori craniene benigne.
Uneori, tumorile cerebrale sunt mici și pot fi separate ușor de țesutul din jur. Acest lucru face ca tumora să poată fi eliminată complet. Alteori, tumora cerebrală nu poate fi separată de țesutul înconjurător, iar în acest caz medicul îndepărtează cât mai mult din tumoră.
Intervenția chirurgicală pentru tumorile cerebrale se poate face prin craniotomie sau prin endoscopie.
Craniotomia reprezintă îndepărtarea unei porțiuni din craniu, pentru a ajunge la tumora cerebrală. Acest tip de intervenție se poate face cu anestezie generală, dar este posibilă și efectuarea craniotomiei cu pacientul treaz, pentru ca medicul să se asigure că nu lezează zonele din creier responsabile de vedere, vorbire sau mișcare. După ce tumora cerebrală este îndepărtată, partea de os cranian este așezată la loc.
Chirurgia endoscopică implică introducerea în creier a unui tub subțire numit endoscop, prevăzut cu o cameră video de dimensiuni foarte mici, care transmite imagini chirurgului. Prin endoscop se pot introduce diferite instrumente speciale, pentru a îndepărta tumora. Chirurgia endoscopică se poate folosi pentru a trata tumorile hipofizei, care sunt situate chiar în spatele cavității nazale.
Endoscopul este introdus prin nas și sinusuri până la nivelul tumorii hipofizare, care va fi îndepărtată. Chirurgia endoscopică poate fi folosită și pentru a îndepărta tumori din alte zone ale creierului. În acest caz, chirurgul folosește un burghiu, pentru a face o gaură în craniu, apoi introduce endoscopul prin țesutul cerebral, până la tumoră.
Radioterapia
Radioterapia utilizează raze X sau protoni pentru a distruge celulele maligne sau pentru a micșora tumora. Radioterapia pentru cancer cerebral se face de obicei prin utilizarea unui aparat situat în afara corpului (radioterapie externă). Rareori, sursa de radiații este plasată în interiorul corpului, caz în care tratamentul se realizează prin radioterapie internă (brahiterapie).
Radiochirurgia stereotaxică
Procedurile de radiochirurgie stereotaxică constau în aplicarea unor doze foarte mari de radiații care distrug celulele canceroase.
Printre procedurile de radiochirurgie se numără:
radiochirurgia cu accelerator liniar,
radiochirurgia GammaKnife,
radiochirurgia cu protoni.
Chimioterapia
Chimioterapia pentru pacienții cu cancer la creier constă în administrearea unor medicamente care au ca scop distrugerea celulele maligne. Medicamentele pot fi administrate sub formă de pastile sau prin injecție intravenoasă.
Terapia țintită
Terapia țintită utilizează medicamente care atacă anumite substanțe chimice din celulele tumorale și determină distrugerea acestora. Avantajul terapiei țintite este faptul că nu afectează celulele sănătoase. Acest tip de tratament este indicat în special la pacienții care nu pot suporta chimioterapia din cauza efectelor adverse.
Imunoterapia
Imunoterapia constă în administrarea de medicamente care stimulează sistemul imunitar să lupte împotriva cancerului.
Tratamentul tumorilor cerebrale la SANADOR
La SANADOR, pacienții beneficiază de consultații asigurate de medici neurologi și neurochirurgi experimentați, și de cele mai performante investigații pentru un diagnostic avansat, de precizie al tumorilor cerebrale. Tehnologia imagistică avansată de care dispune SANADOR include computer tomograf de ultimă generație Siemens Definition Edge 128 slice și aparate RMN 3 Tesla (Siemens Magnetom Vida 3T disponibil în Clinica SANADOR Floreasca și Siemens Magnetom Skyra 3T în Clinica SANADOR Victoriei).
Tratamentul oncologic al tumorilor cerebrale maligne se poate realiza în cele mai bune condiții la Centrul Oncologic SANADOR, unde pacienții au acces la toate procedurile moderne, conform indicației medicale stabilite: chimioterapie, terapie țintită, imunoterapie, radioterapie externă efectuată cu echipamente de ultimă generație Varian TrueBeam și TrueBeam STX High Definition, radiochirurgie stereotaxică sau radioterapie internă, realizată cu echipamentele performante Varian GammaMed Plus TM iX HDR și Varian GammaMed Plus iX, care asigură o precizie sporită a procedurii.
Intervențiile de neurochirurgie indicate pentru tratamentul tumorilor cerebrale se efectuează în cele mai bune condiții de siguranță la Spitalul Clinic SANADOR, inclusiv prin proceduri chirurgicale minim invazive, atunci când există această posibilitate. Abordul minim invaziv este posibil datorită microscopului operator avansat ZEISS KINEVO 900 și neuronavigației, metode inovativă, care permite o localizare mai precisă a tumorilor. De asemenea, pacienții pot efectua un RMN funcțional înaintea intervenției pe creier, această investigație oferind detalii importante echipei chirurgicale.
Centrul Oncologic SANADOR asigură pacienților acces la toate procedurile de tratament oncologic disponibile în prezent. Vino la SANADOR!