Ce sunt tumorile cardiace?

  • La SANADOR beneficiezi de toate analizele și investigațiile necesare pentru un diagnostic rapid și corect. Programează-te!

Tumorile cardiace sunt creșteri anormale de țesut în inimă. Aceste tumori sunt rare și pot fi benigne (necanceroase) sau maligne (canceroase). Tumorile cardiace pot să apară în diverse regiuni ale inimii. Formațiunile tumorale pot să se dezvolte în endocardul care acoperă camerele inimii, în miocard (mușchiul inimii), în valvele inimii sau în pericard (sacul care înconjoară inima). Dimensiunea, tipul și localizarea tumorii cardiace pot influența simptomele și gravitatea afecțiunii.

Este important să se menționeze că prezența unei tumori cardiace nu implică întotdeauna cancer. Multe tumori cardiace sunt benigne și pot fi tratate sau monitorizate cu succes.

Tipuri de tumori la inimă

Tumorile cardiace benigne sunt non-canceroase. Acestea pot fi periculoase dacă afectează funcționarea inimii. Exemple de tumori cardiace benigne includ mixomul, fibroelastomul papilar, lipomul și hemangiomul. Mixomul este cel mai frecvent tip de tumoră cardiacă benignă. Acesta se formează de obicei în atriul stâng al inimii. Pentru a preveni apariția embolismului sau a altor complicații, este necesară îndepărtarea acestuia printr-o intervenție chirurgicală.

Tumorile cardiace maligne sunt canceroase. Majoritatea tumorilor cardiace maligne sunt reprezentate de sarcoame, iar cel mai frecvent tip este reprezentat de angiosarcom. Angiosarcomul este format din vase de sânge anormale și este o formă extrem de agresivă de cancer. Acesta se dezvoltă în atriul drept al inimii.

Există două tipuri de tumori cardiace, în funcție de originea lor: tumorile cardiace primare, care se dezvoltă direct din inimă și tumorile cardiace secundare, care se răspândesc în inimă de la o tumoră primară situată în altă parte a corpului.

Tumorile cardiace secundare sunt întotdeauna canceroase, deoarece se dezvoltă ca urmare a existenței cancerului în organism. Aceste tumori sunt mai întâlnite decât cele primare și afectează aproximativ 10% dintre cei diagnosticați cu cancer pulmonar, aceeași proporție regăsindu-se și în cazul persoanelor diagnosticate cu cancer la sân. În schimb, între 50% și 65% dintre cei diagnosticați cu melanom dezvoltă tumori cardiace secundare.

Cauzele și factorii de risc

  • Controalele regulate la medic sunt importante pentru diagnosticarea tumorilor cardiace. Vino la SANADOR!

Tumorile la inimă pot să apară la orice vârstă, dar există anumite tipuri care sunt mai frecvente la adulți, iar altele mai frecvente la copii. Mixoamele apar mai frecvent la femei, iar sarcoamele sunt mai frecvente la adulții de vârstă mijlocie. În majoritatea cazurilor, nu se știe cauza exactă a tumorilor cardiace. Există boli ereditare care pot crește riscul de a dezvolta tumori cardiace primare, precum sindromul Carney. Anumite tipuri de cancer se pot răspândi către inimă prin intermediul sistemului circulator sau limfatic. Acestea sunt melanomul, cancerul pulmonar, cancerul de sân, limfomul, cancerul renal și cancerul esofagian.

Semnele și simptomele tumorilor cardiace

  • Centrul Oncologic SANADOR asigură pacienților acces la toate procedurile de tratament oncologic disponibile în prezent. Vino la SANADOR!

Tumorile cardiace pot provoca perturbări semnificative în structura și funcționarea inimii. Tumorile maligne au tendința de a crește rapid și de a invada țesuturile înconjurătoare ale inimii. Ca rezultat, o să apară simptome precum dificultăți în respirație, oboseală, durere în piept. Simptomele sunt determinate de locul, dimensiunea și structura tumorii.

Dacă o tumoră se dezvoltă într-una dintre camerele inimii, ea poate obstrua fluxul normal de sânge prin inimă. Simptomele asociate variază în funcție de locația specifică a tumorii. În atriu, tumora poate bloca fluxul de sânge către camere inferioare, simulând stenoza valvei mitrale sau tricuspide și generând senzații de sufocare și oboseală, mai ales în timpul efortului. În ventricul, tumora poate imita stenoza valvei aortice sau pulmonare, ceea ce va duce la dureri în piept, amețeli, leșin, oboseală și dificultăți de respirație.

Dacă o tumoră invadează pereții musculari ai inimii, aceștia pot să devină rigizi și nu o să mai asigure o pompare eficientă a sângelui. Acest lucru o să provoace simptome precum dispnee, edem la nivelul picioarelor, durere toracică, slăbiciune și fatigabilitate.

Tumorile care se dezvoltă în mușchiul inimii în jurul sistemului de conducere al acestuia, vor bloca traseul normal de conducere între atrii și ventriculi. Acest bloc atrioventricular poate să se manifeste prin leșin, oboseală, fibrilație ventriculară sau chiar stop cardiac brusc.

O parte mică dintr-o tumoră se poate răspândi de la inimă către alte părți ale corpului, blocându-se într-o artera de dimensiuni mici. Atunci când fragmentul ajunge în plămâni, pot apărea dificultăți în respirație, dureri acute în piept și ritm cardiac neregulat. Dacă se fixează în creier, acesta poate declanșa un accident vascular cerebral. În cazul în care fragmentul se oprește într-un braț sau picior, poate provoca senzații reci, dureroase și absența pulsului în membrul respectiv.

Uneori tumorile cardiace primare au simptome nespecifice, asemănătoare cu cele a unei infecții. Aceste manifestări includ febră și frisoane, senzație de oboseală, transpirații nocturne, scădere în greutate și dureri articulare. Este important să se acorde atenție acestor semne, deoarece ele pot masca prezența unei tumori cardiace și pot fi confundate inițial cu alte afecțiuni.

Stabilirea diagnosticului

Diagnosticul tumorilor cardiace se efectuează prin intermediul testelor de imagistică. Dacă o persoană are cancer în altă parte a corpului și brusc apar probleme cardiace, medicul poate suspecta prezența unei tumori la nivelul inimii.

Testele de imagistică utilizate sunt ecocardiografia transtoracică și transesofagiană, ecocardiografie transtoracică cu substanță de contrast cu pasaj transpulmonar, rezonanța magnetică cardiacă, tomografia computerizată a inimii și scanarea PET. Ecocardiograma transtoracică este utilă pentru detectarea tumorilor localizate în ventriculi, în timp ce ecocardiograma transesofagiană identifică tumorile din atrii. Examenul RMN cardiac oferă detalii despre natura unei tumori cardiace: dacă este benignă sau malignă. CT-ul cardiac este o procedură efectuată la pacienții cu dispozitive implantate care nu pot fi supuși la RMN. Scanarea PET este uneori utilizată pentru a evalua dacă cancerul prezent în alte zone ale corpului a avansat și a afectat inima.

Tratamentul pentru tumori cardiace

Tratamentul pentru tumori cardiace depinde de tipul tumorii, dimensiunea, localizarea, stadiul și dacă este benignă sau malignă. Dacă tumorile cardiace benigne sunt de dimensiuni mici, se recomandă îndepărtarea lor prin chirurgie cardiacă deschisă sau minim invazivă.

În cazul tumorilor mai mari, îndepărtarea lor poate fi dificilă sau chiar imposibilă. Medicul recomanda intervenția chirurgicală dacă tumora afectează funcționarea normală a inimii. Copiii care suferă o intervenție chirurgicală pentru a înlătura un fibrom pot avea nevoie și de o intervenție chirurgicală reconstructivă pentru a corecta eventualele leziuni ale inimii.

Tumorile cardiace maligne nu pot fi eliminate și sunt adesea letale. Chimioterapia sau radioterapia pot fi folosite pentru a încetini progresia cancerului. Medicul dumneavoastră vă poate prescrie și medicamente pentru gestionarea complicațiilor.

Tratamentul tumorilor cardiace secundare depinde de originea cancerului primar. Atunci când metastazele la nivelul inimii sunt identificate, este de obicei un semn că cancerul s-a răspândit și către alte organe, devenind astfel incurabil. Chimioterapia și radioterapia sunt adesea singura opțiune viabilă. Dacă se acumulează lichid în sacul pericardic, medicul va introduce tuburi în piept pentru a drena excesul de lichid din jurul tumorii.

Tratament la SANADOR

  • Alege SANADOR pentru servicii medicale la standarde internaționale!

Grație dotărilor de top de la Spitalul Clinic SANADOR și medicilor cu pregătire înaltă, tumorile cardiace pot fi tratate cu cele mai moderne proceduri. În cadrul Centrului Oncologic SANADOR, pacienții au acces la investigații și tratamente oncologice de cel mai înalt nivel. Fiecare caz este analizat de o comisie multidisciplinară, numită Tumor Board, din care fac parte medici de diferite specialități relevante pentru acest tip de tumori. Tratamentul este ales, astfel, după o analiză integrată, în care cunoștințele și experiența fiecărui specialist își spun cuvântul.

Chirurgia cardiovasculară este una dintre formele de tratament principale pentru tumorile cardiace. Profilul multidisciplinar al Spitalului Clinic SANADOR este un avantaj important, pentru că pacienții au acces atât la Centrul Oncologic, cât și la o echipă redutabilă de cardiologi, chirurgi cardiovasculari, chirurgi toracici și cardiologi intervenționiști. Echipa Inimii de la SANADOR realizează proceduri de tratament complexe, unele în premieră națională, care necesită cunoștințe și pricepere extraordinare. Rezecția unor tumori cardiace necesită precizie incredibilă, la nivel de micron, iar uneori trebuie îndepărtat și un fragment din țesutul sănătos. Acest lucru implică și o procedură de reconstrucție, realizată în timpul aceleiași intervenții. La SANADOR, chirurgii de elită realizează astfel de operații pe inimă, pentru pacienții care au indicație în acest sens.

La realizarea intervențiilor chirurgicale contribuie semnificativ și dotările de top. De altfel, Spitalul Clinic SANADOR deține primul bloc operator complet digitalizat și prima sală hibridă mobilă din România, precum și prima secție de terapie intensivă pentru chirurgie cardiovasculară în care fiecare pat are autonomie completă.

Programează-te!

Introduceți datele personale și vă vom contacta în cel mai scurt timp

SANADOR