Ce sunt tumorile căilor biliare?

Tumorile căilor biliare sunt creșteri anormale de celule care se formează în interiorul căilor biliare. La SANADOR, tumorile ductelor biliare sunt investigate cu aparatură performantă, iar diagnosticul este rapid și corect. Programează-te!

Tumorile la căile biliare pot fi benigne (necanceroase), sau maligne (canceroase). Tumorile benigne ale căilor biliare sunt extrem de rare în comparație cu tumorile maligne. În contrast, tumorile maligne, cum ar fi colangiocarcinoamele, sunt mai frecvente și mai grave. Acestea pot determina obstrucția căilor biliare, provocând simptome precum icterul, și pot avea un prognostic nefavorabil.

Sistemul biliar este format din vezicula biliară, ficat și ductele biliare. Ductele biliare, cunoscute și sub denumirea de căi biliare, sunt canale care conectează aceste organe între ele și cu intestinul subțire. Rolul principal al căilor biliare este de a transporta bila între aceste organe. Bila este un lichid esențial pentru digestie, produs de ficat și stocat în vezicula biliară, până când este necesară pentru digestia alimentelor.

  • 021 9699 Apelează la SANADOR!

Tipuri de tumori ale ductelor biliare

Tipurile principale de tumori ale ductelor biliare sunt reprezentate de tumorile maligne, precum colangiocarcinomul (cancer al căilor biliare) și cancerul vezicii biliare, și tumorile benigne, cum ar fi polipii vezicii biliare.

Colangiosarcomul este rar și agresiv. Acest tip de cancer este caracterizat de o creștere rapidă și majoritatea pacienților primesc diagnosticul după ce boala s-a răspândit în afara ductelor biliare, ceea ce face tratamentul dificil și prognosticul nefavorabil. Chiar dacă este rar, colangiocarcinomul ocupă locul al doilea în topul celor mai frecvente tipuri de cancer primar al ficatului, fiind urmat de carcinomul hepatocelular.

Cancerul vezicii biliare este rar și, de obicei, nu există simptome evidente la începutul bolii, iar majoritatea cazurilor sunt descoperite întâmplător, în general după intervenții chirurgicale la nivelul vezicii biliare. Ca și în cazul colangiosarcomului, carcinomul vezicii biliare este diagnosticat după ce cancerul s-a răspândit în alte zone ale corpului, ceea ce îl face dificil de tratat.

Polipii vezicii biliare sunt creșteri benigne ale mucoasei vezicii biliare. Aceștia nu prezintă, în mod obișnuit, simptome și sunt detectați în timpul unei ecografii. Deși în general nu sunt periculoși, polipii vezicii biliare pot indica existența unei alte afecțiuni a acestui organ. În cazuri rare, pot apărea complicații, cum ar fi inflamația, și aproximativ 5% dintre aceștia pot suferi o transformare malignă.

  • La SANADOR beneficiezi de toate analizele și investigațiile necesare pentru un diagnostic rapid și corect. Programează-te!

Cauze și factori de risc pentru tumori la căile biliare

Există diverse cauze și factori de risc pentru tumori la căile biliare. Printre aceștia se numără istoricul familial de fibroză hepatică congenitală sau chisturi, infecția cu paraziți și existența calculilor biliari. De asemenea, colangita sclerozantă primară și colita ulcerativă reprezintă factori de risc importanți.

Expunerea la substanțe toxice și administrarea anumitor medicamente, precum contraceptivele orale, pot, de asemenea, crește probabilitatea de a dezvolta cancer de căi biliare. Prezența cirozei biliare este, de asemenea, asociată cu un risc crescut.

În plus, afecțiunile metabolice, cum ar fi diabetul și boala ficatului gras non-alcoolic, ori vârsta înaintată sunt considerate factori de risc pentru colangiocarcinom.

  • La SANADOR ai acces la consultații asigurate de medici empatici și experimentați. Programează-te!

Semne și simptome de tumori la ductele biliare

Majoritatea polipilor vezicii biliare nu provoacă simptome, ia uneori, cancerul de vezică biliară poate fi descoperit accidental, în timpul unei intervenții chirurgicale pentru dureri biliare.

Cele mai multe cazuri de colangiocarcinoame debutează cu mâncărime și icter obstructiv fără durere. În stadiile incipiente, tumorile pot cauza:

Alte semne de tumori ale ductelor biliare includ oboseală, scaune foarte deschise la culoare, identificarea unei mase la atingere, creșterea mărimii ficatului sau a vezicii biliare. Durerea poate fi similară cu cea a colicii biliare sau poate fi constantă și progresivă. Rareori, poate să se dezvolte sepsisul.

În etapele avansate ale tumorilor ductelor biliare, pacientul resimte disconfort constant, scădere în greutate și apariția unei umflături abdominale sau a icterului obstructiv.

  • Dacă ai manifestări care pot indica tumori ale căilor biliare, vino la SANADOR!

Diagnosticul de tumori la căile biliare

Diagnosticul tumorilor ductelor biliare implică mai multe etape. Cea mai folosită investigație este ecografia, care poate fi urmată de colangiopancreatografia prin rezonanță magnetică (MRCP) sau colangiografia CT, pentru imagini detaliate ale căilor biliare.

În unele cazuri, este indicată colangiopancreatografia retrogradă endoscopică (ERCP). Tumori precum colangiocarcinoamele și carcinomul vezicii biliare sunt suspectate atunci când există o obstrucție biliară inexplicabilă.

Testele de laborator pot fi utile pentru evaluarea gradului de colestază. În cazul pacienților cu anumite afecțiuni biliare, sunt monitorizate periodic nivelurile serice ale unor markeri tumorali, cum ar fi antigenul carcinoembrionar (CEA) pentru depistarea eventualele tumori.

Pentru o evaluare mai precisă și pentru confirmarea diagnosticului, tehnici precum ecografia endoscopică, scanarea CT cu contrast și ERCP pot oferi imagini mai detaliate și permit prelevarea de probe de țesut (biopsie) pentru analiză.

Pentru a determina extinderea exactă a bolii și pentru a planifica tratamentul, poate fi necesară o intervenție chirurgicală deschisă numită laparotomie.

  • La SANADOR, investigațiile pentru tumorile căilor biliare sunt realizate cu echipamente performante. Programează-te!

Complicațiile tumorilor ductelor biliare

Majoritatea complicațiilor tumorilor de căi biliare sunt cauzate de obstrucția căilor biliare, cu stagnarea sucului biliar în acestea.

Stagnarea sucului biliar în calea biliară se va manifesta clinic prin:

  • icter hepatic;  
  • urină de culoare închisă;
  • mâncărimea pielii;
  • durere la nivel abdominal.

Stagnarea sucului biliar interferează cu absorbția vitaminelor liposolubile (A, D, E, K), producând deficiențe nutriționale. Acest proces favorizează, totodată, suprainfectarea căilor biliare cu apariția colangitei. Pacientul prezintă febră, frisoane, durere abdominală și icter (colorarea gălbuie a tegumentului și a ochilor). Colangita este o complicație care necesită tratament antibiotic imediat.

Insuficiența hepatică apare din cauza stagnării sucului biliar în ficat. Enzimele hepatice au valori crescute, iar ficatul este mărit. Odată cu insuficiența hepatică apar și tulburările de coagulare ale sângelui.

Dacă tumora este localizată aproape de pancreas, atunci obstrucția lumenului favorizează apariția pancreatitei. Aceasta se manifestă prin greață, vărsături și durere abdominală severă. Pancreatita poate să pună în pericol viața pacientului.

Stagnarea bilei în căile biliare pentru un timp îndelungat produce ciroză biliară. Aceasta constă în fibrozarea ireversibilă a ductelor biliare. Ca urmare apare, hipertensiunea portală, ascită sau lichid în cavitatea abdominală, encefalopatie hepatică, iar într-un final insuficiență hepatică.

În cazul tumorilor maligne, când celulele maligne diseminează de la tumora principală, apar metastazele. Colangiocarcinomul se poate metastaza la nivel pulmonar sau în altă zonă a ficatului.

Tratamentul pentru tumori la căile biliare

Tratamentul pentru tumori la căile biliare variază în funcție de tipul și localizarea tumorii. Pentru colangiocarcinoame, se poate folosi stentarea sau alte proceduri de bypass, iar pentru carcinomul de vezică biliară, se aplică, în general, tratament simptomatic.

În cazul colangiocarcinoamelor, stentarea sau intervențiile chirurgicale de evitare a obstrucției pot ameliora simptomele precum pruritul și icterul. Procedurile de stentare sunt efectuate în funcție de localizarea tumorii și de gradul de răspândire detectat prin tomografie computerizată (CT).

În anumite cazuri, explorarea chirurgicală poate fi necesară pentru evaluarea posibilității de rezecție. Transplantul de ficat poate fi o opțiune pentru anumite tipuri de colangiocarcinoame. În general, multe cazuri de carcinom de vezică biliară sunt tratate pentru a ameliora simptomele pacientului.

Diagnostic și tratament la SANADOR

La SANADOR, persoanele cu semne și simptome de afecțiuni ale vezicii biliare au acces la consultații complete, asigurate de medici experimentați, și de investigații avansate, efectuate cu echipamente performante. La Spitalul Clinic SANADOR, sunt realizate proceduri avansate, precum ERCP, ecoendoscopie (EUS) și scintigrafie, cu aparatură de ultimă generație.

Centrul Integrat de Excelență în Boli Hepatice SANADOR asigură pacienților servicii medicale complete pentru prevenția, diagnosticul, tratamantul și monitorizarea afecțiunilor hepatice. Abordarea este multidisciplinară, iar pacienții au acces la investigații de screening, proceduri diagnostice și terapeutice de ultimă generație. La Centrul Integrat de Excelență în Boli Hepatice SANADOR sunt realizate inclusiv operații complexe, datorită dotărilor de excepție și echipei medicale de elită. De altfel, echipa centrului, condusă de condusă de Prof. Dr. Irinel Popescu și Prof. Dr. Vlad Brașoveanu, a realizat primul transplant hepatic din sistemul medical privat românesc.

Dacă pacientul este diagnosticat cu un cancer al căilor biliare, Centrul Oncologic SANADOR asigură proceduri terapeutice moderne, efectuate cu aparatură de ultimă generație, și îngrijire medicală personalizată pentru fiecare pacient. În acest sens, se întocmește o comisie oncologică multidisciplinară (Tumor Board), compusă din medici cu experiență, din diferite specialități (oncologie medicală, radioterapie, chirurgie oncologică, medicină nucleară, imagistică medicală și alte specialități, în funcție de situație), pentru analizarea fiecărui caz în parte.

  • Pentru investigații și tratamente asigurate de medici experimentați, alege SANADOR!

Programează-te!

Introduceți datele personale și vă vom contacta în cel mai scurt timp

SANADOR