Ce sunt tumorile renale?

  • Centrul Oncologic SANADOR asigură pacienților acces la toate procedurile de tratament oncologic disponibile în prezent. Vino la SANADOR!

Tumorile renale sunt creșteri anormale de țesut nefuncțional localizate la nivelul rinichilor, care pot fi maligne (canceroase) sau benigne. Majoritatea nu provoacă simptome și sunt descoperite accidental. La momentul actual nu este cunoscută cauza dezvoltării acestor tumori renale, însă se pare că fumatul și consumul în exces de alcool cresc incidența acestora. Rinichii sunt organe intraabdominale care realizează procesul de eliminare a deșeurilor și excesului de apă din organism, mențin echilibrul mai multor substanțe, printre care sodiu, potasiu și calciu, și au și funcție endocrină, fiind responsabili de secreția unor hormoni care reglează tensiunea arterială și producția de globule roșii.

Watch on YouTube

Tipuri de tumori renale

Tumorile renale pot fi clasificate, în funcție de structură, în chistice sau solide. Tumorile chistice sunt frecvent întâlnite, sunt bine delimitate, formate dintr-o dilatație a căilor de eliminare a urinei și sunt benigne (nu sunt canceroase). În cazul tumorilor solide, primul criteriu care ridică suspiciunea de malignitate este reprezentat de dimensiune. Masele tumorale solide mai mici de 4 cm sunt cel mai frecvent de natură benignă, iar cele mai mari de 4 cm sunt în majoritatea timpului maligne (canceroase). Acestea din urmă cresc rapid și se pot răspândi și în alte părți ale corpului, proces numit metastazare. Tumorile canceroase renale sunt printre cele mai frecvente tipuri de cancer din lume.

Tumori benigne la rinichi

  • Tumorile renale benigne și maligne necesită monitorizare atentă și tratament adecvat. Vino la SANADOR!

Se descriu mai multe tipuri de tumori la rinichi cu caracter benign de consistență solidă, printre care:

  • Adenomul renal – cea mai comună formă de tumoră renală solidă, de obicei de dimensiuni mici;
  • Oncocitomul renal – se poate dezvolta mult și poate apărea diseminat în tot corpul; apar mai frecvent la bărbați;
  • Angiomiolipomul sau hamartomul renal – tumoră rară care poate fi cauzată de o mutație genetică; poate apărea izolat sau asociată cu o boală genetică rară (scleroză tuberoasă), care provoacă multiple tumori diseminate în diverse organe; mai frecvent la femeile de vârstă mijlocie;
  • Fibromul – tumoră rară dezvoltată din țesutului fibros din rinichi sau din jurul acestuia; mai frecvent la femei;
  • Lipomul – tumoră benignă la rinichi care se dezvoltă din celulele adipoase din capsula renală care învelește rinichii sau din țesutul înconjurător; mai frecvent la femeile de vârstă mijlocie.

Tumori renale maligne

Tumorile renale maligne sunt formate din diverse tipuri de celule, care au suferit niște modificări și se înmulțesc necontrolat. Aceste tipuri de tumori se pot răspândi la alte organe, proces numit metastazare.

Există mai multe tipuri de neoplasm renal:

  • Carcinom cu celule renale – cea mai comună formă de cancer de rinichi la adulți; este reprezentat de obicei de o singură formațiune tumorală localizată într-un rinichi; are origine în celulele care căptușesc tubulii rinichilor; cel mai frecvent tip este reprezentat de carcinomul cu celule clare;
  • Carcinomul cu celule tranziționale – o formă mai rară de cancer; se dezvoltă în zona în care ureterul se conectează la partea principală a rinichiului, numită pelvis renal;
  • Sarcomul renal – cea mai puțin întâlnită formă de cancer renal; este o tumoră de țesut conjunctiv care evoluează din țesuturile conjunctive ale rinichilor;
  • Tumora Wilms – este un tip particular de neoplasm renal care apare mai frecvent la copii.

De ce apar tumorile renale?

Tumorile renale pot apărea din multiple motive, însă au fost descriși până acum următorii factori care cresc riscul de apariție al acestora:

  • factori genetici – cel mai bun exemplu este reprezentat de boala polichistică renală, care constă în dezvoltarea a multiple formațiuni tumorale chistice la nivel renal, afecțiune care poate fi în unele cazuri fatală;
  • vârsta peste 65 de ani;
  • sexul masculin;
  • rasa neagră;
  • expunerea la substanțe chimice care conțin clor, benzen sau erbicide;
  • fumatul;
  • consumul excesiv de alcool;
  • obezitatea;
  • consumul de medicamente antiinflamatoare nesteroidiene;
  • infecția cu virus hepatitic C;
  • antecedente familiale de hipertensiune arterială sau tumori la rinichi.

Semne și simptome ale tumorilor la rinichi

În majoritatea cazurilor, persoanele cu tumori renale nu prezintă nici un simptom sau semn clinic specific, aceste formațiuni tumorale fiind descoperite incidental.

Dacă apar simptome, cel mai des acestea sunt reprezentate de:

  • Hematurie - urină de culoare roșie, care poate conține sânge sau cheaguri;
  • Lombalgie - durere în zona lombară;
  • Formațiune palpabilă la nivel abdominal în lateral;
  • Inapetență - pierderea poftei de mâncare;
  • Pierdere în greutate neintenționată;
  • Febră.

Stabilirea diagnosticului pentru tumorile renale

  • La SANADOR, investigațiile moderne asigură diagnosticarea precisă. Programează-te!

Indiferent dacă pacientul s-a prezentat la medic pentru simptome specifice de afectare renală sau pentru o examinare de rutină și a fost descoperită întâmplător o formațiune tumorală la rinichi, este obligatoriu, pentru un diagnostic complet, să se efectueze mai multe etape.

Prima etapă este reprezentată de anamneză care constă în discuția dintre medic și pacient despre posibilele simptome prezente, despre factorii de risc asociați prezenței unei tumori renale, cum sunt fumatul, expunerea la substanțe toxice, despre alte afecțiuni personale, precum hipertensiunea arterială și obezitatea și despre tratamentul urmat la domiciliu. De asemenea, este important de discutat despre antecedentele familiale de tumori la rinichi sau de hipertensiune arterială.

A doua etapă este reprezentată de examenul clinic la care este măsurată tensiunea arterială, sunt examinate abdomenul și zona lombară pentru a decela eventuale formațiuni palpabile, care pot sau nu să fie dureroase.

A treia etapă constă în analize de laborator de sânge și de urină. Din analizele de sânge se urmărește frotiul de sânge periferic, valoarea hemoglobinei, a sodiului și potasiului și nivelul creatininei. La analiza de urină se decelează prezența de sânge microscopic, care nu se poate vedea cu ochiul liber.

Următoarea etapă este alcătuită din investigații imagistice: ecografie abdominală, tomografie computerizată abdominală (CT), uro-CT și imagistică prin rezonanță magnetică abdominală (RMN). Aceste investigații sunt nedureroase și neinvazive și se pot folosi în cazul suspiciunii unei formațiuni tumorale maligne pentru evaluarea prezenței metastazelor, prin CT toracic sau cerebral.

Ultima etapă folosită în diagnosticul tumorilor renale este biopsia renală. Aceasta se efectuează cu anestezie locală de obicei folosind un ac subțire care este introdus sub ghidaj ecografic sau CT la nivelul formațiunii tumorale de unde se extrage o bucată care va fi apoi prelucrată și analizată la microscop de un medic anatomopatolog.

Pentru a vizualiza arterele renale și vascularizația tumorilor renale, poate fi indicată și o procedură de cardiologie intervențională - arteriografia renală.

Posibile complicații ale tumorilor renale

Tumorile benigne renale nu dau în general complicații, în schimb neoplasmele renale pot duce la:

Tratamentul pentru tumori renale

Tratamentul pentru tumorile renale depinde de dimensiunea și de caracteristicile formațiunii.

Astfel, în cazul în care pacientul prezintă o formațiune tumorală mică sau cu caracteristici de benignitate, este recomandată supravegherea activă. De asemenea, supravegherea activă este recomandată și pacienților cu multiple afecțiuni, care nu îi califică pentru intervenție chirurgicală. Această supraveghere activă presupune control regulat la medic, cu urmărire în dinamică a dimensiunilor formațiunii tumorale prin ecografie abdominală, CT sau RMN.

Tot pentru pacienții care nu se califică pentru intervenție chirurgicală se poate efectua ablație termică, aceasta fiind mai puțin invazivă, dar cu risc mai mare de reapariție a cancerului. Se poate efectua crioablația, care folosește un gaz foarte rece care îngheață și distruge celulele tumorale, sau ablația prin radiofrecvență, care folosește un curent electric ce determină încălzirea și distrugerea tumorii. Poate fi necesară și montarea de nefrostomă, pentru eliminarea urinei din rinichi.

În ceea ce privește intervenția chirurgicală, sunt folosite cel mai frecvent două tipuri: nefrectomie parțială și totală. Nefrectomia parțială se folosește în cazul tumorilor de mici dimensiuni, care nu au metastazat și presupune eliminarea zonei din rinichi care conține tumora. Nefrectomia totală se practică în cazul formațiunilor tumorale mari și se îndepărtează întreg rinichiul și o parte din țesutul din jurul acestuia.

La SANADOR, tratamentul tumorilor renale se efectuează în funcție de specificul fiecărui caz, cu metode moderne și tehnologie de ultimă generație. Medicii bine pregătiți monitorizează boala și administrează cel mai adecvat tratament. Dacă este nevoie, chirurgii experimentați realizează nefroctomii parțiale sau totale, care în multe cazuri, reprezintă o modalitate de a vindeca boala. Chirurgia laparoscopică și chirurgia robotică permit, în multe cazuri, intervenții minim invazive, care au avantajul scăderii riscului de complicații și recuperării postoperatorii rapide.

Programează-te!

Introduceți datele personale și vă vom contacta în cel mai scurt timp

SANADOR