Stabilirea diagnosticului pentru tumorile renale
-
La SANADOR, investigațiile moderne asigură diagnosticarea precisă.
Programează-te!
Indiferent dacă pacientul s-a prezentat la medic pentru simptome specifice de afectare renală sau pentru o examinare de rutină și a fost descoperită întâmplător o formațiune tumorală la rinichi, este obligatoriu, pentru un diagnostic complet, să se efectueze mai multe etape.
Prima etapă este reprezentată de anamneză care constă în discuția dintre medic și pacient despre posibilele simptome prezente, despre factorii de risc asociați prezenței unei tumori renale, cum sunt fumatul, expunerea la substanțe toxice, despre alte afecțiuni personale, precum hipertensiunea arterială și obezitatea și despre tratamentul urmat la domiciliu. De asemenea, este important de discutat despre antecedentele familiale de tumori la rinichi sau de hipertensiune arterială.
A doua etapă este reprezentată de examenul clinic la care este măsurată tensiunea arterială, sunt examinate abdomenul și zona lombară pentru a decela eventuale formațiuni palpabile, care pot sau nu să fie dureroase.
A treia etapă constă în analize de laborator de sânge și de urină. Din analizele de sânge se urmărește frotiul de sânge periferic, valoarea hemoglobinei, a sodiului și potasiului și nivelul creatininei. La analiza de urină se decelează prezența de sânge microscopic, care nu se poate vedea cu ochiul liber.
Următoarea etapă este alcătuită din investigații imagistice: ecografie abdominală, tomografie computerizată abdominală (CT), uro-CT și imagistică prin rezonanță magnetică abdominală (RMN). Aceste investigații sunt nedureroase și neinvazive și se pot folosi în cazul suspiciunii unei formațiuni tumorale maligne pentru evaluarea prezenței metastazelor, prin CT toracic sau cerebral.
Ultima etapă folosită în diagnosticul tumorilor renale este biopsia renală. Aceasta se efectuează cu anestezie locală de obicei folosind un ac subțire care este introdus sub ghidaj ecografic sau CT la nivelul formațiunii tumorale de unde se extrage o bucată care va fi apoi prelucrată și analizată la microscop de un medic anatomopatolog.
Pentru a vizualiza arterele renale și vascularizația tumorilor renale, poate fi indicată și o procedură de cardiologie intervențională - arteriografia renală.