Ce sunt tulburările electrolitice?

Tulburările electrolitice sunt dezechilibre provocate de scăderea sau de creșterea excesivă a nivelului de electroliți în sânge. Acest lucru are un impact major asupra funcționării organismului, deoarece afectează potențialul electric al celulelor și poate duce la complicații severe.

Electroliții sunt substanțe minerale esențiale pentru funcționarea optimă a organismului, care se găsesc în sânge și în toate țesuturile din corpul uman. Un dezechilibru electrolitic afectează metabolismul și poate avea complicații potențial fatale. Principalele tulburări electrolitice includ hiponatremia, hipopotasemia și hipercalcemia, o creștere a nivelului de calciu în sânge ce poate duce la simptome precum confuzie, greață și oboseală.

  • Alege SANADOR pentru diagnostic prompt și tratament modern, cu rezultate bune pe termen lung!

Pentru că aceste substanțe sunt strâns legate de compartimentul fluidelor, tulburările electrolitice sunt adesea cauzate de modificările majore care au loc la acest nivel, cum ar fi deshidratarea. Manifestările acestei afecțiuni diferă în funcție de tipul de electroliți implicați.

Importanța electroliților

Electroliții sunt substanțe minerale indispensabile organismului, care au încărcătură electrică în apă și în alte fluide, cum ar fi sângele. Electroliții din corpul uman sunt sodiul, potasiul, calciul, magneziul, fosfatul, clorul și bicarbonatul. Aceste minerale provin din alimente și din apă. Astfel, pentru a menține un nivel optim, este nevoie de o alimentație echilibrată și un consum suficient de lichide.

Printre cele mai importante funcții ale electroliților în organism se numără:

  • Menținerea echilibrului fluidelor și acido-bazic (pH-ul);
  • Transportul nutrienților în celule și substanțelor nefolositoare în afara celulelor;
  • Reglarea semnalelor nervoase;
  • Controlul funcției musculare (contracția și relaxarea mușchilor)
  • Reglarea ritmului cardiac și a tensiunii arteriale;
  • Influențarea compoziției oaselor.

Rolul electroliților în organism diferă în funcție de tipul lor:

  • Sodiu: Ține sub control cantitatea de lichide din organism, contracția musculară și funcția nervoasă;
  • Potasiu: Contribuie în mod particular la reglarea funcției cardiace și activității musculare;
  • Calciu: Menține sănătatea oaselor și dinților. De asemenea, este implicat în procesele de coagulare a sângelui, în secreția unor hormoni, în contracția musculară și în transmisia impulsurilor nervoase;
  • Clor: Ajută la menținerea echilibrului lichidian, precum și a unui volum optim de sânge. De asemenea, reglează tensiunea arterială;
  • Magneziu: Are rol în obținerea de energie, reglarea funcției musculare și nervoase, menținerea sănătății oaselor, precum și în eliberarea de neurotransmițători;
  • Fosfat: Susține sistemul osos, dar este implicat și în activitatea musculară;
  • Bicarbonat: Menține echilibrul pH-ului și are rol în eliminarea dioxidului de carbon din organism.

De ce apare dezechilibrul electrolitic?

În general, dezechilibrele hidroelectrolitice apar din cauza unei tulburări la nivelul compartimentului lichidian, mai exact în urma deshidratării sau atunci când volumul de apă din corp crește excesiv. Acest lucru poate fi favorizat de:

Semnele și simptomele unor tulburări ale echilibrului electrolitic

Manifestările tulburărilor hidroelectrolitice diferă în funcție de electroliții implicați:

Sodiu

Hiponatremia (nivel scăzut de sodiu) este cea mai frecventă dintre tulburările electrolitice. Afecțiunea produce simptome neurologice, cum ar fi confuzie, delir sau halucinații, durere de cap, greață, tulburări de vorbire și de atenție.

Hipernatremia (nivel crescut de sodiu) apare în contextul deshidratării, atunci când nivelul de sodiu în sânge crește excesiv. Se manifestă prin agitație, respirație accelerată, ritm cardiac rapid și insomnie.

Potasiu

Hipokaliemia (nivel scăzut de potasiu) se manifestă prin oboseală, slăbiciune, spasme musculare, aritmii cardiace și constipație. Hiperkaliemia (nivelul ridicat de potasiu) are simptome similare, cu excepția celor digestive – aceasta se asociază cu diaree și crampe abdominale.

Calciu

Hipocalcemia și hipercalcemia produc slăbiciune, crampe musculare și greață. Nivelul redus de calciu se poate asocia cu semnul Trousseau, caracterizat de contracții musculare involuntare la compresiunea brațului, dar și cu semnul Chvostek, care descrie spasme musculare ale feței la atingerea obrazului.

Clor

Dezechilibrele ușoare de clor pot fi asimptomatice. Totuși, în cazuri severe, se pot asocia cu stări de confuzie și umflături la nivelul corpului.

Magneziu

Hipomagnezemia provoacă tremor, tulburări de personalitate, semnul Chvostek și Trousseau. Se asociază adesea cu hipokaliemia. Hipermagnezemia se manifestă prin afectarea stării de conștiență, confuzie, slăbiciune musculară și absența reflexelor (cum sunt cele rotuliene).

Fosfat

Hipo- și hiperfosfatemia produc crampe musculare, amorțeli și senzația de slăbiciune. Ambele se asociază cu scăderea densității osoase.

Bicarbonat

Un nivel redus al acestuia produce acidoză metabolică, care se manifestă prin amețeli, dureri de cap, oboseală, slăbiciune musculară, confuzie, lipsa apetitului, greață, vărsături, ritm cardiac accelerat, dificultăți de respirație. În cazurile severe, tulburarea este fatală.

Analize pentru diagnostic

Pentru a diagnostica tulburări ale echilibrului electrolitic, medicul evaluează simptomatologia,  efectuează un examen clinic și recomandă analize de sânge, pentru măsurarea nivelului seric de electroliți (cum ar fi ionograma).

De asemenea, pot fi necesare și alte investigații, cum ar fi electrocardiograma (EKG), pentru a evalua modificările ritmului cardiac în contextul dezechilibrelor electrolitice.

  • La SANADOR ai acces la consultații asigurate de medici empatici și experimentați. Programează-te!

Posibile complicații ale tulburărilor electrolitice

Dezechilibrul hidroelectrolitic sever poate avea complicații serioase:

Tratamentul recomandat

Tratamentul depinde de cauze, de severitatea dezechilibrului electrolitic și de tipul de electroliți afectați. Tratarea patologiilor asociate cu această tulburare este esențială pentru reechilibrarea hidroelectrolitică.

În cazurile ușoare, poate fi nevoie doar de utilizarea soluțiilor de rehidratare orală disponibile în farmacie, de creșterea aportului de fructe și legume sau de consumul de băuturi cu electroliți destinate sportivilor.

În cazul dezechilibrelor minerale cronice, apărute în contextul unor afecțiuni, medicul poate recomanda suplimente alimentare sau medicamente care conțin electroliți. Administrarea acestora fără acordul medicului poate crea alte dezechilibre electrolitice în organism, motiv pentru care astfel de produse nu se utilizează fără recomandarea specialistului.

Tulburările electrolitice severe, în schimb, se tratează în spital, iar tratamentul presupune restabilirea echilibrului electrolitic, prin administrare intravenoasă de fluide (soluții care conțin clorură de sodiu) și de medicamente (gluconat de calciu, sulfat de magneziu sau clorură de potasiu).

În cazul pacienților cu afecțiuni renale avansate, care prezintă dezechilibru electrolitic, poate fi necesară hemodializa – procedură care utilizează un „rinichi artificial” pentru a facilita filtrarea sângelui și eliminarea substanțelor nefolositoare din organism. Aceasta se efectuează printr-o puncție la nivelul pielii.

Deoarece tulburările electrolitice pot fi amenințătoare de viață, sunt esențiale îngrijirile medicale de urgență, dacă te confrunți cu:

  • Stare de confuzie;
  • Slăbiciune musculară severă sau furnicături;
  • Convulsii;
  • Tulburări de ritm cardiac (bătăi ale inimii prea rapide sau prea lente);
  • Durere toracică (angină pectorală);
  • Modificări bruște ale comportamentului;
  • Oboseală extremă;
  • Episoade prelungite de vărsături sau diaree.

Cum pot fi prevenite tulburările electrolitice?

Dezechilibrul electrolitic poate fi prevenit prin menținerea unei alimentații sănătoase și printr-un consum optim de lichide. Asigură-te că bei mai multă apă dacă:

  • Te confrunți cu diaree sau vărsături;
  • Faci activități fizice intense – bea apă suficientă și băuturi pentru sportivi înainte, în timpul și după antrenamente, maratoane sau meciuri;
  • Transpiri excesiv din cauza febrei sau a caniculei.

De asemenea, este indicat să eviți efortul fizic intens în aer liber atunci când temperaturile sunt foarte ridicate.

Tratamentul tulburărilor electrolitice severe la Spitalul Clinic SANADOR

Pacienții cu semne și simptome de tulburări electrolitice severe se pot adresa Compartimentului de Primiri Urgențe SANADOR, pentru o evaluare completă și proptă a stării de sănătate și pentru acordarea îngrijirilor medicale necesare. Spitalul Clinic SANADOR este singurul din sistemul medical privat care dispune de un compartiment de primiri urgențe, care funcționează nonstop, și de un Serviciu de Ambulanță cu dispecerat și flotă proprii.

Echipa medicală specializată în medicină de urgență monitorizează atent și tratează cu succes pacienții aflați în stare critică, inclusiv pe cei care suferă de tulburări electrolitice severe. Serviciul de Ambulanță al Spitalului Clinic SANADOR este disponibil prin apel la numărul de urgență 021/9699.

La Spitalul Clinic SANADOR, pacienții care se prezintă în urgență au acces permanent la toate analizele de laborator și la investigațiile medicale necesare pentru stabilirea diagnosticului, inclusiv la efectuarea de analize în sistem point-of-care, la patul bolnavului. De asemenea, ei pot beneficia de consulturi multidisciplinare, în funcție de indicație, datorită celor 26 de linii de gardă care funcționează la orice oră din zi și din noapte în Compartimentul de Primiri Urgențe SANADOR.

  • Spitalul Clinic SANADOR dispune de tehnologie medicală de top, pentru diagnostic avansat și tratament eficient. Programează-te!

Programează-te!

Introduceți datele personale și vă vom contacta în cel mai scurt timp

SANADOR