Ce sunt tulburările de creștere

Tulburările de creștere reprezintă o abatere de la normalul vârstei în ceea ce privește greutatea și înălțimea copilului. Acestea pot avea diferite cauze ce vor fi investigate de medicul pediatru. La SANADOR, consultațiile de pediatrie sunt asigurate de medici empatici și foarte experimentați, care stabilesc diagnosticul corect și recomandă tratamentul adecvat.

Medicul pediatru va evalua la fiecare control creșterea copilului. Acesta va măsura greutatea și înălțimea și le va compara cu normalul pentru vârstă și sex, conform diagramelor de creștere internaționale (CDC sau OMS). În general, greutatea de la naștere se dublează la 4 luni și se triplează la un an. Ulterior, ritmul de creștere în greutate este mai mic. Înălțimea copilului se dublează față de talia de la naștere la vârsta de 5 ani și se triplează la 15 ani.

În cazul unor tulburări de creștere, medicul pediatru recomandă analizele și investigațiile necesare, în urma consultației.

Tipuri de tulburări de creștere

Tulburările de creștere pot afecta înălțimea, greutatea sau caracterele sexuale secundare, în funcție de tipul lor.  Deficitul de hormon de creștere este un tip de tulburare de creștere ce cauzează o statură joasă, dar dezvoltare armonică și se tratează cu hormoni de creștere administrați injectabil.

Gigantismul și acromegalia sunt determinate de un exces al hormonilor de creștere, gigantismul fiind caracteristic copiilor, în timp ce acromegalia apare la adult.

Sindromul Turner este un alt tip de anomalie de creștere, însă de cauză genetică, ce afectează femeile. În plus față de statura joasă, fetele afectate de sindromul Turner prezintă urechi jos implantate, gât scurt și probleme de fertilitate.

Acondroplazia este un tip de tulburare a creșterii în care membrele sunt disproporționate față de trunchi. Pacienții au înălțime mică, dar și picioare și mâini scurte. Sindromul Marfan, pe de altă parte, se caracterizează prin membre lungi și statură înaltă.

Alte tipuri de tulburări de creștere în afara celor din sindroame genetice pot fi întârzieri constituționale, cauze familiale, pubertate precoce sau pubertate tardivă, hipotiroidismul sau alte boli endocrine, precum și restricția de creștere intrauterină.

Cauze și factori de risc pentru tulburări de creștere la copii

Factorii de risc pentru tulburări de creștere includ istoricul familia, bolile genetice sau bolile sistemice. În cazul în care copilul prezintă tulburări de creștere în înălțime, dacă este exclusă o întârziere constituțională staturală, medicul va investiga alte cauze.

O cauză frecventă a tulburărilor de creștere este statura familială mică. Astfel, dacă mama și tatăl copilului au o înălțime mai mică, copilul probabil va moșteni acest aspect. Dacă părinții în schimb sunt foarte înalți, copilul poate avea o statură mai mare decât în mod normal pentru vârsta sa. Ambele situații sunt variante ale creșterii normale și nu necesită tratament sau alte investigații.

O altă cauză a tulburărilor de creștere este întârzierea pubertății. Din cauza deficitului de hormoni sexuali, adolescentul sau adolescenta va fi mai mic în înălțime. Odată cu instalarea pubertății, copilul își va atinge înălțimea si dezvoltarea în mod normal. Alte boli endocrine, precum hipotiroidismul (deficitul de hormoni tiroidieni) sau nivelul scăzut de hormoni de creștere secretați de hipofiză pot fi alte cauze ale unor tulburări de creștere și dezvoltare.

Un nivel mai mare de hormoni de creștere poate determina gigantism. Pubertatea precoce, pe de altă parte, poate cauza anomalii de creștere, definite prin înălțime mai mare a copilului în timpul perioadei pubertare, ce are ca rezultat în final o înălțime mai mică decât în mod normal ca adult.

Un factor de risc implicat în tulburări de creștere în greutate și în înălțime este restricția de creștere intrauterină. Fumatul este o cauză cunoscută a restricției de creștere intrauterină, copiii născuți din mame fumătoare în timpul sarcinii au o greutate și o lungime mult mai mică la naștere decât în mod normal.

Bolile genetice reprezintă un alt factor de risc pentru apariția tulburărilor de creștere. În cazul sindromului Down sau Turner, înălțimea copilului este afectată, pe lângă multe alte caracteristici clinice specifice. Acondroplazia este o altă boală genetică în care membrele copilului sunt mai scurte decât în mod normal.  

Dacă doar greutatea copilului este mai mică decât normalul cel mai frecvent, cauza este o boală cronică, precum boala celiacă sau malnutriția.

Cum se manifestă o tulburare de creștere

O tulburare de creștere poate fi observată de părinți sau în timpul controalelor periodice la medicul pediatru. Înălțimea sau greutatea copilului pot stagna pentru perioade lungi de timp sau pot crește foarte lent comparativ cu normalul.

Părinții pot observa, de asemenea, că înălțimea copilului este mai mică decât cea a copiilor de aceeași vârstă. Alte manifestări ale tulburărilor de creștere sunt întârzierea apariției caracterelor sexuale secundare, precum dezvoltarea sânilor, a părului pubian sau a creșterii testiculelor și a penisului, precum și întârzierea apariției primei menstruații (menarhă).

Complicații provocate de anomalii de creștere

Principalele complicații provocate de anomaliile de creștere sunt osteo-musculare, precum scolioza, osteoporoza sau instabilitatea articulară. Tulburările de creștere au ca și consecință probleme psihologice sau sociale. Anxietatea sau depresia pot fi complicații ale tulburărilor de creștere. O altă complicație a unor anomalii de creștere este afectarea dezvoltării sexuale. Caracterele sexuale secundare pot fi absente și copilul poate dezvolta pe viitor infertilitate.

  • Alege SANADOR pentru diagnostic prompt și tratament modern, cu rezultate bune pe termen lung!

Diagnosticul tulburărilor de creștere

Medicul pediatru va consulta copilul și va evalua înălțimea și greutatea sa, precum și a părinților. Acestea, împreună cu perimetrul cranian, vor fi comparate cu normalul pentru vârstă, utilizând diagrame standardizate. Pentru a diagnostica o tulburare de creștere sunt necesare investigații suplimentare. Prin recoltarea analizelor de sânge se va doza nivelul hormonilor tiroidieni și a celor de creștere.  

Radiografia mâinii poate diagnostica vârsta osoasă a copilului și dacă aceasta diferă față de vârsta reală. Testele genetice sunt investigații suplimentare, recomandate dacă există și alte trăsături clinice specifice unor sindroame genetice.  

  • SANADOR dispune de tehnologie medicală de ultimă generație, pentru diagnostic avansat și tratament eficient. Programează-te!

Tratamentul pentru tulburări de creștere

Tratamentul pentru tulburări de creștere este individualizat în funcție de cauza acestora. Tratamentul cu hormoni tiroidieni este indicat dacă nivelul acestora este scăzut. Hormonii de creștere pot fi administrați injectabil, pentru a corecta nivelul scăzut al acestora, în boli precum sindromul Turner. Tratamentul cu hormoni de creștere poate determina dureri articulare, dureri musculare sau dureri de cap.

În cazul în care malnutriția a cauzat tulburările de creștere, alimentația copilului trebuie corectată. Părinții împreună cu nutriționistul pot stabili un regim hipercaloric, care să acopere deficitul nutrițional.

  • Vino la SANADOR pentru investigații avansate, esențiale în stabilirea unui diagnostic rapid și precis!

Diagnostic și tratament la SANADOR

SANADOR asigură acces la servicii medicale performante, individualizate, pentru diagnosticul și tratamentul tulburărilor de creștere. Consultațiile de pediatrie sunt urmate de analize de laborator sau de investigații imagistice avansate, în funcție de indicația stabilită.

În Laboratorul de Genetică Medicală SANADOR sunt realizate diferite tipuri de teste genetice pentru identificarea unor boli genetice care se pot manifesta prin anormalii de creștere. Rezultatele sunt interpretate de medici experimentați, specializați în genetică medicală, care le oferă părinților toate informațiile necesare.

Tratamentul este stabilit în funcție de cauza care a determinat o tulburare de creștere, iar copiii beneficiază de monitorizare pe termen lung. Micii pacienți au acces la o abordare integrată, multidisciplinară, prin implicarea unei echipe medicale care include medici pediatri, endocrinologi sau geneticieni, în funcție de specificul fiecărui caz în parte.

Programează-te!

Introduceți datele personale și vă vom contacta în cel mai scurt timp

SANADOR