Cauze și factori de risc pentru tulburări de creștere la copii
Factorii de risc pentru tulburări de creștere includ istoricul familia, bolile genetice sau bolile sistemice. În cazul în care copilul prezintă tulburări de creștere în înălțime, dacă este exclusă o întârziere constituțională staturală, medicul va investiga alte cauze.
O cauză frecventă a tulburărilor de creștere este statura familială mică. Astfel, dacă mama și tatăl copilului au o înălțime mai mică, copilul probabil va moșteni acest aspect. Dacă părinții în schimb sunt foarte înalți, copilul poate avea o statură mai mare decât în mod normal pentru vârsta sa. Ambele situații sunt variante ale creșterii normale și nu necesită tratament sau alte investigații.
O altă cauză a tulburărilor de creștere este întârzierea pubertății. Din cauza deficitului de hormoni sexuali, adolescentul sau adolescenta va fi mai mic în înălțime. Odată cu instalarea pubertății, copilul își va atinge înălțimea si dezvoltarea în mod normal. Alte boli endocrine, precum hipotiroidismul (deficitul de hormoni tiroidieni) sau nivelul scăzut de hormoni de creștere secretați de hipofiză pot fi alte cauze ale unor tulburări de creștere și dezvoltare.
Un nivel mai mare de hormoni de creștere poate determina gigantism. Pubertatea precoce, pe de altă parte, poate cauza anomalii de creștere, definite prin înălțime mai mare a copilului în timpul perioadei pubertare, ce are ca rezultat în final o înălțime mai mică decât în mod normal ca adult.
Un factor de risc implicat în tulburări de creștere în greutate și în înălțime este restricția de creștere intrauterină. Fumatul este o cauză cunoscută a restricției de creștere intrauterină, copiii născuți din mame fumătoare în timpul sarcinii au o greutate și o lungime mult mai mică la naștere decât în mod normal.
Bolile genetice reprezintă un alt factor de risc pentru apariția tulburărilor de creștere. În cazul sindromului Down sau Turner, înălțimea copilului este afectată, pe lângă multe alte caracteristici clinice specifice. Acondroplazia este o altă boală genetică în care membrele copilului sunt mai scurte decât în mod normal.
Dacă doar greutatea copilului este mai mică decât normalul cel mai frecvent, cauza este o boală cronică, precum boala celiacă sau malnutriția.