Ce sunt tulburările de alimentație a nou-născutului
Există multiple tipuri de tulburări de alimentație la nou-născut. Printre cele mai frecvente probleme de alimentație la nou-născut se numără alergia la proteina laptelui de vacă, refluxul fiziologic, constipația și colicile abdominale. Medicul pediatru va examina copilul și, dacă este necesar, va recomanda investigații suplimentare pentru a diagnostica anumite tulburări de alimentație la nou-născut.
Alăptarea este cea mai bună opțiune în alimentația nou-născutului. Aceasta este încurajată încă din maternitate, unde mamele sunt învățate cum, pentru cât timp și la câte ore trebuie să hrănească nou-născutul. Formulele de lapte au o compoziție apropiată de cea a laptelui de mamă și reprezintă o alternativă în cazul în care alăptarea nu este posibilă sau nu este de ajuns pentru a susține creșterea sugarului.
Alergia la proteina laptelui de vacă afectează un procent de 2-5% dintre copii, în special înaintea vârstei de un an. Aceasta se manifestă prin tulburări digestive precum vărsături sau diaree. La nivelul pielii, alergia la proteina laptelui de vacă poate să producă leziuni roșiatice de dermatită atopică sau urticarie. Formele severe determină manifestări respiratorii ce pot pune viața în pericol, caracterizate prin wheezing (respirație șuierătoare), tuse și dificultate în respirație. O altă afecțiune care poate provoca tulburări de alimentație este galactozemia.
Refluxul fiziologic este prezent frecvent în primele săptămâni și luni de viață. Acesta poate să apară după fiecare masă, atunci când o parte din lapte se întoarce în cavitatea bucală. Acesta dispare cu timpul, însă dacă sugarul nu ia în greutate sau varsă în jet, este necesar un consult pediatric.
Constipația este diagnosticată atunci când nou-născutul are mai puțin de trei scaune în decursul unei săptămâni. Dacă nou-născutul este alăptat, acesta are în mod normal aproximativ șase scaune pe zi. Copiii alimentați cu formulă de lapte au mai puține scaune și tendința către constipație.
Colicile abdominale sunt frecvente la nou-născuți, cauzând perioade de agitație și plâns, în special pe timpul nopții. Acestea apar cel mai frecvent la sugarul în vârstă de șase săptămâni și dispar până la vârsta de patru luni. Colicile pot fi cauzate de imaturitatea sistemului digestiv și de un dezechilibru al bacteriilor bune din intestin.
-
021 9699 Apelează la SANADOR!