Ce este tulburarea-obsesiv compulsivă

Tulburarea obsesiv compulsivă (TOC sau OCD - obsesive compulsive disorder) este o boală psihică ce afectează viața de zi cu zi a unei persoane, prin caracterul repetitiv al unor activități. La SANADOR,  pacienții beneficiază de consultații de psihiatrie, efectuate de medici cu experiență în gestionarea diferitelor afecțiuni psihice.

Pacienții cu OCD prezintă gânduri ce duc la producerea unor acțiuni repetitive, fără ca acestea să poată fi controlate. Există cazuri de tulburare obsesiv-compulsivă ușoare, însă și severe, în care obsesiile și compulsiile au loc de-a lungul unei întregi zile.

  • La SANADOR ai acces la consultații asigurate de medici empatici și experimentați. Programează-te!

Ce sunt obsesiile

Obsesiile sunt gânduri obsesive, intruzive, pe care pacienții cu OCD nu le pot controla. Spre deosebire de alte boli psihice (precum tulburarea bipolară, depresia, sau tulburările de somn), în tulburarea obsesiv-compulsivă, oamenii afectați realizează că această gândire compulsivă nu este logică, însă nu o pot controla. Obsesiile pot fi, de exemplu, dorința de a aranja lucrurile într-o anumită simetrie, frica de contaminare cu germeni sau frica de a face o greșeală. 

Ce sunt compulsiile

Compulsiile reprezintă acțiunile realizate de pacienții cu OCD pentru a scăpa de obsesii (gânduri). Compulsiile determină o scădere a nivelului de anxietate pe moment, însă obsesiile revin la scurt timp. Una dintre cele mai mari probleme ale persoanelor cu OCD este timpul pe care îl presupune realizarea compulsiilor. Spre exemplu, aranjarea lucrurilor perfect, spălarea pe mâini sau pe corp ore întregi, verificarea de nenumărate ori dacă a închis ușa, afectează profund viața persoanelor cu astfel de tulburare.

Cauze și factori de risc pentru OCD

Tulburarea obsesiv-compulsivă poate afecta persoane de orice vârstă, însă cel mai frecvent simptomele apar în copilărie sau adolescență, în medie la vârsta de 19 ani. Diagnosticul de OCD devine mult mai rar după 40 de ani.

Factorii de risc pentru a dezvolta tulburare obsesiv-compulsivă includ istoricul familial de OCD (la rude de gradul I), în special dacă debutul bolii la acea rudă a fost la vârste mici. Alți factori de risc includ abuzul în timpul copilăriei și asocierea cu alte boli neurologice, precum boala Parkinson sau epilepsia.

  • Vino la SANADOR și beneficiază de îngrijire medicală de performanță!

Cum se manifestă tulburarea obsesiv-compulsivă

Tulburarea obsesiv compulsivă este caracterizată prin gânduri nedorite, intruzive, conștientizate de către pacient ca fiind anormale, și rezultatul acestora - compulsiile, acțiuni efectuate pentru eliberarea de obsesii. Compulsiile sunt acțiuni repetitive, precum spălatul pe mâini excesiv, pentru a scăpa de teama de contaminare cu germeni, verificarea încuietorii ușii de zeci de ori, aranjarea lucrurilor într-o simetrie perfectă, etc.

Chiar dacă aceste acțiuni sunt de multe ori consumatoare de timp, pacienții nu se pot abține să nu le facă, deoarece obsesiile (gândurile) sunt puternice și creează anxietate. Tulburarea obsesiv compulsivă este o boală cronică, dar în timp este posibilă ameliorarea manifestărilor. Pacienții pot experimenta simptome de OCD încă din copilărie.

Diagnosticul de tulburare obsesiv-compulsivă la copii este bazat pe aceleași criterii ca și la adulți. Foarte frecvent simptomele acestei boli încep din copilărie, când copii au performanțe școlare scăzute din cauza faptului că obsesiile și compulsiile împiedică procesul de concentrare sau de realizare a temelor pentru acasă. Psihoterapia este de primă intenție pentru a controla simptomele unui copil cu OCD.

Complicațiile în OCD

Complicațiile în cardul unui sindrom obsesiv-compulsiv sunt cele de natură socială. Deoarece compulsiile necesită mult timp pentru realizarea lor, fiind acțiuni repetitive, pot afecta programul zilnic al unei persoane. Atât munca la serviciu, cât și relațiile interpersonale cu prietenii apropiați sau cu familia pot fi afectate în tulburarea obsesiv compulsivă. Acestea duc la o calitate a vieții scăzută, la probleme de adaptare socială și la izolare. Un comportment obsesiv-compulsiv la copil poate determina performanțe școlare scăzute.

  • La SANADOR beneficiezi de analize și investigații necesare pentru un diagnostic rapid și corect. Programează-te!

Diagnosticul de tulburare obsesiv-compulsivă

Diagnosticul tulburării obsesiv-compulsive este pus în urma unei discuții cu medicul psihiatru, ce evidențiază simptomele experimentate de pacient. Dacă simptomele pacientului sunt încadrate în cele ale tulburării obsesiv-compulsive din DMS (Diagnostic and Statistical Manual of Mental Disorders), atunci este pus diagnosticul de OCD. Completarea unui chestionar cu întrebări poate fi o variantă de test pentru tulburare obsesiv-compulsivă.

Criteriile de diagnostic pentru OCD includ prezența obsesiilor și/sau a compulsiilor, ocuparea timpului pentru mai mult de o oră din zi cu realizarea compulsiilor, simptomele nu sunt cauzate de consum excesiv de alcool, de alte substanțe sau de alte boli psihice, iar obsesiile și compulsiile afectează viața normală a pacientului.

  • La SANADOR, investigațiile moderne asigură diagnosticarea precisă. Programează-te!

Tratamentul pentru tulburarea obsesiv-compulsivă

Tratamentul pentru tulburarea obsesiv-compulsivă este cel mai frecvent psihoterapia. Este recomandat adresarea la psiholog, pentru efectuarea mai multor tipuri de terapie și pentru monitorizarea simptomele OCD. Terapia congnitiv comportamentală, terapia prin expunere sau cea de acceptare pot fi utilizate în cadrul sesiunilor de psihoterapie.

Dacă psihoterapia nu poate controla simptomele tulburării obsesiv-compulsive, medicul psihiatru va recomanda tratament medicamentos. Acesta include antidepresive triciclice sau inhibitori de recaptare ai serotoninei. Efectul acestor medicamente nu este imediat, putând dura chiar 12 săptămâni până la ameliorarea simptomelor OCD.

Tulburarea obsesiv-compulsivă se vindecă

Tulburarea obsesiv-compulsivă este o boală cronică, cu perioade în care obsesiile și compulsiile sunt mai bine controlate și alte perioade când acestea au un impact sever asupra vieții normale a pacienților. Întrebarea pe care și-o pun cei mai mulți dintre pacienți este dacă tulburarea obsesiv-compulsivă poate fi vindecată.

Dacă pacienții merg la ședințele de psihoterapie sau urmează tratamentul prescris de medicul psihiatru, prognosticul este unul bun în majoritatea cazurilor. Tulburarea obsesiv compulsivă netratată afectează viața pacienților, ducând la gânduri obsesive și acțiuni compulsive ce au loc în mare parte din zi sau chiar toată ziua.

Diagnostic și tratament la SANADOR

La SANADOR, consultația de specialitate este urmată de o evaluare medicală completă, esențială pentru stabilirea unui diagnostic precis și pentru alegerea tratamentului adecvat pentru tulburarea obsesiv-compulsivă, adaptat la tipul de manifestare și la intensitatea acesteia.

Copiii și adolescenții cu diverse tulburări de comportament beneficiază la SANADOR de consultații realizate de medici specializați în psihiatrie pediatrică și psihologie, într-o abordare integrată, orientată spre rezultate pozitive pe termen lung și spre îmbunătățirea semnificativă a calității vieții. De asemenea, pacienții beneficiază de consulturi și de investigații periodice pentru monitorizarea evoluției afecțiunii și pentru ajustarea tratamentului în funcție de necesitățile specifice.

  • Alege SANADOR pentru servicii medicale personalizate. Programează-te la o consultație!

Programează-te

Introduceți datele personale și vă vom contacta în cel mai scurt timp

SANADOR