Ce este tulburarea bipolară?

Tulburarea afectivă bipolară este o boală psihică manifestată prin variații extreme ale dispoziției, cunoscută anterior ca depresie maniacală sau sindrom maniaco-depresiv. Acesta include atât stări de manie sau hipomanie, cât și episoade de depresie. SANADOR asigură diagnostic și tratament pentru tulburările psihice, integrând servicii de psihologie și psihiatrie, adaptate nevoilor fiecărui pacient.

Persoanele care suferă de tulburare bipolară pot experimenta perioade de energie și entuziasm exagerat, urmate de momente de depresie și epuizare.

Mania este atunci când o persoană devine foarte activă, plină de energie și se simte extrem de fericită sau agitată. În timpul acestei stări, persoanele pot lua decizii impulsive și pot avea dificultăți în concentrare. De obicei, persoanele care trec prin stări de manie pot avea iluzii și halucinații. Hipomania este o formă mai ușoară de manie, fără iluzii sau halucinații.

Depresia în cadrul tulburării bipolare este caracterizată de tristețe profundă, lipsă de energie și pierderea speranței. Aceasta poate fi asemănătoare cu momentele când oamenii se confruntă cu depresia majoră sau clinică, adică o formă serioasă de tristețe, care poate afecta viața de zi cu zi. În aceste perioade, persoana nu experimentează stări de manie sau hipomanie.

Tipuri de tulburare bipolară

Există patru tipuri de tulburare bipolară: tulburarea bipolară de tip I, tulburarea bipolară de tip II, ciclotimia și alte tulburări bipolare specificate sau nespecificate.

  • Tulburare bipolară de tip I se caracterizează prin cel puțin un episod de manie. Chiar dacă unele persoane pot avea și perioade depresive, nu este necesar ca aceste perioade să fie prezente pentru a primi diagnosticul. De obicei, perioadele depresive persistă timp de cel puțin 14 zile. Pentru a primi diagnosticul de tulburare bipolară de tip I, perioadele de manie trebuie să dureze cel puțin o săptămână sau să fie atât de intense încât să necesite spitalizare. Persoanele cu tulburare bipolară de tip I pot experimenta atât episoade de manie, cât și episoade de depresie;
  • Tulburarea bipolară de tip II se caracterizează prin episoade depresive alternând cu episoade hipomaniacale. În acest tip nu este prezent episodul maniacal, specific pentru tipul I. Afecțiunea bipolară de tip II este mai îngrijorătoare, deoarece depresia majoră este mai frecventă în acest tip;
  • Ciclotimia este caracterizată de starea fluctuantă a dispoziției. Persoanele cu această tulburare trec prin perioade de energie crescută și perioade de tristețe ușoară timp de cel puțin 2 ani. În plus, au momente de echilibru emoțional (eutimie), dar acestea sunt de scurtă durată, mai puțin de opt săptămâni.

Există mai multe situații în care o persoană ar putea experimenta fluctuații semnificative ale dispoziției, dar acestea nu îndeplinesc criteriile specifice pentru tulburarea bipolară de tip I, II sau ciclotimie. Acest lucru poate fi cauzat de mai mulți factori, inclusiv de consumul de droguri sau alcool, de alte afecțiuni medicale, precum tulburarea de personalitate sau sindrom Cushing, sau chiar de efectele secundare ale anumitor medicamente. În aceste cazuri, diagnosticul poate fi de altă tulburare bipolară specificată sau nespecificată.

Cauzele bolii bipolare

Cauzele tulburării bipolare sunt complexe și încă nu sunt pe deplin înțelese. Boala bipolară are un factor genetic crescut, ceea ce înseamnă că persoanele care au membri în familie cu această afecțiune sunt mai predispuse să o dezvolte. Cu toate acestea, doar prezența unei predispoziții genetice nu este suficientă pentru a declanșa boala.

Este nevoie de anumiți factori declanșatori pentru ca boala să se manifeste. Acești factori includ:

  • evenimentele foarte stresante,
  • experiențele traumatizante din copilărie,
  • probleme cu ciclul de somn-veghe.

Episoadele de manie sau depresie pot fi declanșate de:

  • pierderea unei persoane apropiate,
  • preocupările legate de dificultăți financiare sau de traume emoționale,
  • abuz fizic sau agresiune sexuală,
  • lipsa somnului.

În plus, în depresia bipolară, creierul poate funcționa diferit față de cel al unei persoane fără această afecțiune. Perturbările în funcționarea neurotransmițătorilor, cum ar fi norepinefrina, serotonină și dopamină, pot contribui la apariția episoadelor de manie și depresie. Dezechilibrul acestor substanțe chimice cerebrale poate influența starea de dispoziție și alte funcții cognitive și emoționale, afectând echilibrul mental al unei persoane cu tulburare bipolară.

Semne și simptome de bipolaritate

Sindromul maniaco-depresiv este caracterizat de episoade alternante de manie și depresie. Aceste fluctuații ale stării de dispoziție nu respectă întotdeauna un tipar fix, iar episoadele de depresie nu apar mereu după episoadele de manie. Gravitatea fazelor depresive și maniacale poate varia între persoane și în timp.

Semnele și simptomele de bipolaritate includ stări extreme de energie și fericire în timpul episoadelor maniacale, urmate de perioade de tristețe profundă și disperare în timpul episoadelor depresive.

Episoadele maniacale sunt caracterizate de o gamă largă de simptome, printre care stări intense de bucurie și excitare și transformări bruște ale stării emoționale. Un comportament bipolar poate fi caracterizat de schimbări dramatice în activitate și vorbire, precum și de impulsivitate în timpul episoadelor maniacale. Aceste stări pot fi însoțite de lipsă de somn și de manifestări riscante, precum consumul de droguri și relații sexuale periculoase. În cazuri severe, când apar halucinații și deliruri, spitalizarea este necesară. În timpul episoadelor maniacale, persoanele afectate pot să nu fie conștiente de consecințele negative ale acțiunilor lor. Unele persoane pot avea gânduri suicidale nu doar în timpul episoadelor depresive, ci și în cele maniacale.

Hipomania are simptome mai ușoare, care sunt asemănătoare cu cele manifestate în stările maniacale. În hipomanie, persoana se simte bine și este activă, dar ceilalți pot observa schimbări în comportamentul tău. După hipomanie, urmează frecvent depresia severă.

Episoadele depresive se manifestă prin simptome similare cu cele ale depresiei majore, incluzând tristețe profundă, epuizare și extenuare, sentimente de disperare și lipsă de importanță, lipsa plăcerii în activitățile obișnuite, probleme de concentrare și luare a deciziilor, plâns involuntar, iritabilitate, modificări ale somnului și apetitului, precum și gânduri de sinucidere sau despre moarte.

Un episod mixt aduce împreună simptome atât maniacale, cât și depresive, fiind adesea considerat cea mai dificilă parte a tulburării bipolare.

Complicații ale tulburării bipolare

Netratată, tulburarea bipolară poate duce la episoade mai lungi și mai severe de manie și depresie, care pot dura până la 1 an pentru depresie și jumătate de an pentru manie. Persoanele cu boală maniaco-depresivă pot fi predispuse la utilizarea excesivă a substanțelor și a alcoolului, la gânduri suicidale, la probleme juridice sau financiare. În plus, tulburarea bipolară poate fi asociată cu alte afecțiuni, cum ar fi tulburările de anxietate, tulburările alimentare, ADHD sau afecțiuni cardiace, migrene, obezitate.

Psihoza maniaco-depresivă este o complicație a tulburării bipolare, manifestându-se în anumite etape ale bolii, dar nu este constantă și nu toți pacienții cu tulburare bipolară o experimentează. Aceasta poate aduce modificări semnificative în gândirea și percepția persoanei, determinând dificultăți în distingerea realității.

Tulburarea bipolară cu elemente psihotice include iluziii, deliruri, confuzie, exprimare neclară și comportament ciudat. În timpul episoadelor maniacale, persoana poate avea gânduri grandioase sau deliruri de măreție, în timp ce în perioadele depresive, poate dezvolta deliruri de persecuție. Psihoza maniaco-depresivă are de obicei o durată limitată și poate fi tratată eficient, cu ajutorul medicamentelor și terapiei adecvate.

  • Vino la SANADOR pentru investigații avansate, esențiale în stabilirea unui diagnostic rapid și precis!

Diagnosticul de tulburare afectivă bipolară

Diagnosticul tulburării afective bipolare începe cu o anamneză detaliată, care include discuții despre simptomele prezentate, istoricul medical, experiențele personale și istoricul familial. Apoi, este realizată o examinare fizică și sunt efectuate analize de sânge, pentru a exclude alte afecțiuni medicale care ar putea cauza simptome similare.

Evaluarea se concentrează și pe modul în care simptomele afectează viața pacientului în timpul episoadelor cele mai intense. Diagnosticul necesită cel puțin un episod de manie sau hipomanie, iar criteriile DSM sunt folosite pentru a identifica tipul specific de tulburare bipolară. De asemenea, sunt luate în considerare și alte tulburări asociate, cum ar fi anxietatea sau consumul de substanțe. Este esențială diagnosticarea corectă a pacienților cu personalitate bipolară, pentru că tulburarea poate fi confundată cu alte afecțiuni, precum schizofrenia sau tulburarea de personalitate borderline.

  • La SANADOR ai acces la consultații asigurate de medici empatici și experimentați. Programează-te!

Tratamentul pentru tulburarea afectivă bipolară

Tulburarea afectivă bipolară este o boală cronică și necesită un tratament continuu pentru gestionarea simptomelor. Chiar și în perioadele de remisie, este important ca pacientul să ia în continuare medicamentele prescrise. Tratamentul se bazează pe utilizarea unei game variate de medicamente, cum ar fi stabilizatoarele de dispoziție, antipsihoticele, antidepresivele și anxioliticele.

Stabilizatoarele de dispoziție sunt utilizate pentru a controla episoadele maniacale sau hipomaniacale, iar antipsihoticele sunt prescrise în cazul în care simptomele de depresie sau manie persistă, adăugându-se la tratamentul existent cu alte medicamente. Antidepresivele sunt utilizate pentru a trata depresia, însă pot fi prescrise doar împreună cu un stabilizator de dispoziție sau un antipsihotic, pentru a preveni apariția unui episod maniacal.

Benzodiazepinele, sunt utilizate pe termen scurt pentru a ajuta la gestionarea anxietății și la îmbunătățirea somnului. În plus, consilierea psihologică joacă un rol important în tratamentul tulburării bipolare.

  • Alege SANADOR pentru diagnostic prompt și tratament modern, cu rezultate bune pe termen lung!

Diagnostic și tratament la SANADOR

SANADOR asigură o abordare multidisciplinară și personalizată pentru diagnosticul corect și tratamentul eficace al tulburărilor psihice. Consultația de specialitate este urmată de o evaluare medicală completă, pentru stabilirea diagnosticului și alegerea tratamentului adecvat, în funcție de tipul de afecțiune și de severitatea simptomatologiei.

La SANADOR, pacienții beneficiază de consultații de psihologie și psihiatrie, printr-o abordare multidisciplinară, care asigură rezultate bune pe termen lung, cu îmbunătățirea calității vieții pacienților. În plus, pacienții au acces la consulturi și investigații periodice, pentru monitorizarea afecțiunii, cu ajustarea tratamentului, în funcție de indicație.

  • La SANADOR beneficiezi de toate analizele și investigațiile necesare pentru un diagnostic rapid și corect. Programează-te!

Programează-te!

Introduceți datele personale și vă vom contacta în cel mai scurt timp

SANADOR