Diagnosticul de tuberculoză
Diagnosticul tuberculozei începe cu un examen clinic, care include ascultarea respirației, verificarea ganglionilor limfatici inflamați și evaluarea semnelor și simptomelor.
Testele specifice sunt efectuate în caz de suspiciune de infecție, după expunerea la o persoană cu tuberculoză activă sau în prezența unor factori de risc. În funcție de circumstanțe, este utilizat fie un test cutanat, fie unul sanguin.
Testul cutanat pentru tuberculoză implică injectarea de tuberculină sub pielea antebrațului, iar după 48-72 de ore, zona este examinată pentru posibile umflături, a căror dimensiune determină rezultatul. Un rezultat pozitiv poate indica o infecție latentă sau activă, însă persoanele vaccinate împotriva tuberculozei pot avea un rezultat fals-pozitiv. Un rezultat negativ sugerează absența unei reacții imunitare, dar nu exclude definitiv infecția.
Testele sanguine identifică răspunsul sistemului imunitar la prezența bacteriei, semnalând, astfel, o infecție latentă sau activă. Un rezultat negativ indică absența infecției.
Radiografia pulmonară poate evidenția modificări caracteristice tuberculozei active, iar testele de spută sunt utilizate pentru a detecta prezența bacteriilor în mucusul eliminat prin tuse.
Testele rapide de laborator pot sugera prezența bacteriei, dar confirmarea finală și evaluarea rezistenței la medicamente necesită analize suplimentare, care pot dura câteva săptămâni.
Alte investigații, precum analiza urinei, a lichidului cefalorahidian și testele respiratorii, contribuie la un diagnostic precis și la stabilirea unui tratament adecvat.
-
La SANADOR ai acces la consultații asigurate de medici empatici și experimentați.
Programează-te!