Ce este trunchiul arterial comun?

Trunchiul arterial comun, denumit și truncus arteriosus, este o malformație cardiacă congenitală care apare atunci când vasul de sânge format în timpul dezvoltării embrionare nu se divide în mod corespunzător, lăsând o conexiune între aorta și artera pulmonară. Această malformație este frecvent asociată cu defectul septal ventricular, în care există o comunicare între cele două ventricule ale inimii. În majoritatea cazurilor, este necesară intervenția chirurgicală imediat după naștere. Vino la SANADOR pentru tratament modern!

În mod normal, sângele sărac în oxigen este pompat de partea dreaptă a inimii către plămâni, prin artera pulmonară, în timp ce sângele bogat în oxigen este pompat de partea stângă a inimii către toate celelalte părți ale corpului prin intermediul aortei. În cazul unui bebeluș cu truncus arteriosus, sângele sărac în oxigen și sângele bogat în oxigen se amestecă, fapt ce duce la o circulație inadecvată a sângelui. De asemenea, în locul celor două valve separate pentru aorta și artera pulmonară, există o singură valvă comună, care reglează fluxul sanguin din inimă. Această valvă comună se poate îngroșa sau îngusta, ceea ce poate duce la blocarea fluxului sanguin sau la refluxul sângelui înapoi în inimă.

  • 021 9699 Vino la SANADOR!

Cauze și factori de risc pentru truncus arteriosus

Cauza exactă a trunchiului arterial comun nu este cunoscută, însă se știe că atât factorii genetici, cât și cei de mediu pot influența apariția acestei afecțiuni. Anumite afecțiuni și comportamente în timpul sarcinii pot crește riscul de dezvoltare a unor probleme cardiace la nou-născut. Printre acestea se numără infecțiile virale (precum rubeola), diabetul necontrolat, administrarea anumitor medicamente, precum și anumite tulburări cromozomiale, precum sindromul DiGeorge.

Fumatul și consumul de alcool în timpul sarcinii au fost, de asemenea, asociate cu un risc crescut de malformații cardiace la nou-născut. Monitorizarea atentă a glicemiei din sânge la femeile care suferă de diabet înainte și în timpul sarcinii poate ajuta la reducerea acestui risc.

Obezitatea maternă este, de asemenea, un factor de risc pentru malformațiile cardiace la nou-născut. Astfel, menținerea unei greutăți corporale normale înainte și în timpul sarcinii poate fi benefică pentru prevenirea acestor afecțiuni la bebeluș.

  • La SANADOR, malformațiile cardiace sunt tratate de medici de elită. Vino la SANADOR!

Cum se manifestă trunchiul arterial comun?

Manifestările trunchiului arterial comun apar de obicei în primele zile de viață, cauzate de efortul suplimentar al inimii de a pompa sânge. Acestea includ o culoare albastră sau cenușie a pielii, dificultăți respiratorii, somnolență excesivă, zgomote cardiace neobișnuite și probleme în alimentație. De asemenea, ritmul cardiac poate fi accelerat, iar transpirația excesivă poate fi prezentă. Amețelile și palpitațiile pot indica adesea o scădere a fluxului sanguin către creier și o presiune crescută în vasele de sânge. Edemul la nivelul abdomenului sau picioarelor poate fi un semn al acumulării de lichid în țesuturi, care poate fi cauzată de insuficiența cardiacă congestivă, o complicație frecventă asociată acestei afecțiuni.

  • Nou-născuții sunt evaluați atent, pentru descoperirea oricărui defect congenital. Alege SANADOR!

Diagnosticul de trunchi arterial comun

Diagnosticul de trunchi arterial comun are loc în primele zile de viață ale unui nou-născut. În această perioadă, medicii observă adesea semne precum o culoare albastră sau cenușie a pielii, indicând o oxigenare insuficientă a sângelui. În plus, sunt observate și dificultățile respiratorii. În timpul examinării fizice, medicul auscultă plămânii pentru a detecta prezența fluidelor, semnalând posibile complicații. De asemenea, auscultă inima pentru a identifica zgomote cardiace anormale, care pot indica o malformație cardiacă.

Se vor efectua mai multe teste pentru a evalua starea inimii și a circulației sângelui. Unul dintre aceste teste este pulsoximetria, care măsoară nivelul de oxigen din sânge prin intermediul unui senzor plasat pe vârful degetului. Un nivel scăzut de oxigen poate indica o insuficiență a circulației sângelui sau alte probleme cardiace.

Radiografia toracică oferă imagini detaliate ale inimii și plămânilor. Aceasta poate evidenția dimensiunea inimii și eventuale acumulări de lichid în plămâni, care pot fi semne ale unor probleme cardiace. Totodată, ecocardiografia, un alt test utilizat pentru diagnosticarea trunchiului arterial comun, permite vizualizarea fluxului sanguin și a structurii inimii, precum și identificarea eventualelor malformații ale cordului, inclusiv a unui singur vas de ieșire din inimă și a defectelor de sept ventricular.

  • La SANADOR, investigațiile moderne asigură diagnosticarea precisă. Programează-te!

Complicațiile provocate de truncus arteriosus

Truncus arteriosus este asociat cu probleme grave de circulație a sângelui. La sugari, complicațiile includ dificultăți respiratorii, cauzate de acumularea excesivă de lichid și sânge în plămâni, ceea ce poate afecta respirația. Hipertensiunea pulmonară este de asemenea frecventă și determină îngustarea vaselor de sânge din plămâni.

O altă complicație este dilatarea inimii, rezultată din efortul susținut al acesteia pentru a face față hipertensiunii pulmonare și fluxului sanguin crescut. Această dilatare va duce la slăbirea progresivă a inimii.

Insuficiența cardiacă reprezintă o complicație gravă, caracterizată prin incapacitatea inimii de a furniza suficient sânge organismului. Acest lucru poate fi cauzat de lipsa oxigenului sau de presiunea crescută exercitată asupra inimii. Chiar și după intervenția chirurgicală corectivă efectuată în copilărie, complicațiile pot persista în viața ulterioară, cum ar fi agravarea hipertensiunii pulmonare, regurgitarea sângelui prin valva comună sau tulburările de ritm cardiac, cunoscute sub numele de aritmii.

Tratamentul pentru trunchiul arterial comun

Copiii născuți cu trunchi arterial comun necesită intervenții chirurgicale pentru a îmbunătăți fluxul sanguin și nivelurile de oxigen. Înainte de intervenția chirurgicală, pot fi administrate medicamente, cum ar fi diureticele, pentru a ajuta la eliminarea excesului de lichid din organism. De asemenea, medicamentele inotrop pozitiv sunt utilizate pentru a îmbunătăți pomparea inimii și pentru a controla tensiunea arterială.

Intervenția chirurgicală este efectuată în primele săptămâni de viață. De obicei, chirurgul reface vasele mari de sânge, precum aorta, și efectuează corecții pentru a asigura fluxul adecvat de sânge către inimă și plămâni. Totodată, închide orice defect al inimii și introduce dispozitive pentru a îmbunătăți circulația sângelui.

Pe măsură ce copilul crește, poate fi necesară intervenția chirurgicală repetată sau alte proceduri pentru a menține funcționarea optimă a inimii. Unele dintre aceste operații ulterioare pot fi efectuate folosind un cateter, eliminând astfel necesitatea unei intervenții chirurgicale deschise.

După intervențiile chirurgicale pentru trunchiul arterial comun, este important ca pacienții să beneficieze de monitorizare continuă de către un medic cardiolog, pe toată durata vieții lor.

Diagnostic și tratament la SANADOR

La Maternitatea SANADOR, nou-născuții sunt evaluați atent de o comisie multidisciplinară, pentru descoperirea oricăror defecte congenitale și altor probleme de sănătate. La indicația medicilor, sunt realizate investigații suplimentare, cu echipamente moderne.

La Spitalul Clinic SANADOR funcționează Centrul de Excelență și de Training în Chirurgia Cardiovasculară Minim Invazivă, primul din România acreditat internațional, care realizează intervenții complexe de chirurgie cardiovasculară. Pacienții cu trunchi arterial comun și alte malformații cardiace beneficiază de tratament asigurat de chirurgi cardiovasculari de elită, care au realizat numeroase operații, unele în premieră națională.

Blocul operator destinat chirurgiei cardiovasculare este dotat la cel mai înalt nivel, fiind primul complet digitalizat din România. Pacienții au acces la îngrijiri excelente, datorită Secției de Anestezie și Terapie Intensivă Cardiovasculară, care este, de asemenea, complet digitalizată și echipată cu aparatură performantă.

Pentru procedurile de cardiologie intervențională, Spitalul Clinic SANADOR are un laborator de cateterism cardiac echipat cu două angiografe ultraperformante Philips Azurion 7, care au utilizări pentru numeroase patologii cardiovasculare.

Programează-te!

Introduceți datele personale și vă vom contacta în cel mai scurt timp

SANADOR