Ce este tromboza venoasă cerebrală?
Tromboza venoasă cerebrală (CVST) este o afecțiune rară, în care un cheag de sânge se formează la nivelul venelor cerebrale, blocând circulația. Tromboza cerebrală se mai numește și infarct venos și constituie aproximativ 1% dintre toate accidentele vasculare cerebrale. La Spitalul Clinic SANADOR, pacienții beneficiază de diagnostic rapid și de tratament eficace pentru tromboza venoasă cerebrală.
O tromboză venoasă cerebralăpoate apărea la orice vârstă, inclusiv în timpul vieții intrauterine și este de trei ori mai frecventă la femei. Blocarea venelor cerebrale printr-un tromb împiedică drenarea sângelui și determină creșterea presiunii la nivelul vaselor sanguine.
Presiunea ridicată poate determina ruperea pereților vaselor și ieșirea sângelui din interiorul acestora, determinând apariția hemoragiilor intracerebrale. De asemenea, tromboza sinusului și a venelor cerebrale împiedică afluxul de sânge dinspre artere și duce la scăderea perfuziei cerebrale, cu ischemie cerebrală consecutivă.
O altă consecință determinată de apariția unui cheag de sânge pe creier este creșterea presiunii intracerebrale. În mod normal, anumite sinusuri venoase cerebrale joacă un rol important în absorbția lichidului cefalorahidian, un lichid clar și limpede, care înconjoară și lubrifiază creierul și măduva spinării. Blocarea acestor sinusuri venoase printr-un tromb va determina scăderea absorbției lichidului cefalorahidian și acumularea sa în interiorul ventriculilor cerebrali, determinând hidrocefalie și hipertensiune intracraniană, ceea ce contribuie la riscul crescut de mortalitate asociat acestei afecțiuni.
-
Pentru investigații și tratamente moderne, alege SANADOR!