Ce este tromboza venoasă cerebrală?

Tromboza venoasă cerebrală (CVST) este o afecțiune rară, în care un cheag de sânge se formează la nivelul venelor cerebrale, blocând circulația. Tromboza cerebrală se mai numește și infarct venos și constituie aproximativ 1% dintre toate accidentele vasculare cerebrale. La Spitalul Clinic SANADOR, pacienții beneficiază de diagnostic rapid și de tratament eficace pentru tromboza venoasă cerebrală.

O tromboză venoasă cerebralăpoate apărea la orice vârstă, inclusiv în timpul vieții intrauterine și este de trei ori mai frecventă la femei. Blocarea venelor cerebrale printr-un tromb împiedică drenarea sângelui și determină creșterea presiunii la nivelul vaselor sanguine.

Presiunea ridicată poate determina ruperea pereților vaselor și ieșirea sângelui din interiorul acestora, determinând apariția hemoragiilor intracerebrale. De asemenea, tromboza sinusului și a venelor cerebrale împiedică afluxul de sânge dinspre artere și duce la scăderea perfuziei cerebrale, cu ischemie cerebrală consecutivă.

O altă consecință determinată de apariția unui cheag de sânge pe creier este creșterea presiunii intracerebrale. În mod normal, anumite sinusuri venoase cerebrale joacă un rol important în absorbția lichidului cefalorahidian, un lichid clar și limpede, care înconjoară și lubrifiază creierul și măduva spinării. Blocarea acestor sinusuri venoase printr-un tromb va determina scăderea absorbției lichidului cefalorahidian și acumularea sa în interiorul ventriculilor cerebrali, determinând hidrocefalie și hipertensiune intracraniană, ceea ce contribuie la riscul crescut de mortalitate asociat acestei afecțiuni.

Cauze și factori de risc pentru tromboza venoasă cerebrală

Tromboza venoasă cerebrală poate apărea în anumite afecțiuni sau în prezența unor factori care determină un status hipercoagulant, adică o predispoziție crescută a sângelui pentru formarea de trombi (cheaguri). Astfel, factorii de risc includ:

  • Sarcina;
  • Consumul de contraceptive orale, în special al celor pe bază de hormoni estrogeni;
  • Trombofilii genetice, care determină o hipercoagulabilitate sanguină – de exemplu, deficite sanguine ale unor factori cu rol anticoagulant (deficitul de proteină C sau S, deficitul de antitrombină) sau prezența factorului V Leiden;
  • Trombocitoza – un număr crescut de trombocite în sânge;
  • Sindromul antifosfolipidic;
  • Sindromul nefrotic – asociat cu pierderea urinară a unor factori cu rol anticoagulant;
  • Prezența la nivel sanguin a unor concentrații crescute de factori de coagulare;
  • Anumite afecțiuni sistemice autoimune, asociate cu un status proinflamator, precum lupus eritematos sistemic, bolile inflamatorii intestinale, vasculitele;
  • Traumatismele cerebrale;
  • Fumatul;
  • Obezitatea;
  • Infecții locale cerebrale, precum otită medie sau mastoidite – acestea se pot complica prin tromboza unor sinusuri venoase din vecinătate, precum sinusul sigmoid sau sinusul transvers;
  • Statusul post-partum (în special în prima lună după naștere);
  • Neoplaziile;
  • Anumite infecții, precum COVID-19.
  • Programează-te acum la SANADOR! Sună la 021.9699!

Cum se manifestă tromboza venoasă cerebrală?

Un cheag de sânge la cap poate determina apariția unor manifestări variate, în funcție de teritoriul venos obstruat, de dimensiunea trombului și de apariția anumitor complicații, precum hidrocefalia. Astfel, pacienții cu tromboză venoasă cerebrală acuză cel mai adesea:

  • Cefalee (durere de cap) – aceasta se instalează progresiv și este accentuată de tuse, de modificarea poziției capului și de orice formă de efort;
  • Crize convulsive;
  • Pierderea conștienței;
  • Deficite neurologice de focar – acestea apar prin scăderea perfuziei locale, în anumite teritorii cerebrale care se ocupă cu efectuarea anumitor funcții; de exemplu, imposibilitatea de mișcarea a unuia sau a mai multor membre (hemipareza), scăderea sensibilității cutanate;
  • Afazie (tulburare de exprimare sau de înțelegere a limbajului);
  • Alterarea statusului mental – confuzie.

Dezvoltarea unei hidrocefalii va determina apariția suplimentară a unor simptome specifice, precum:

  • Diplopie (vedere dublă) – determinată de creșterea presiunii intracraniene, cu efect de compresie și paralizie asupra nervilor implicați în controlul musculaturii extraoculare;
  • Vărsături în jet, neînsoțite de stare de greață anterioară;
  • Ridigitate (redoare) de ceafă – imposibilitatea flexiei gâtului;
  • Scăderea acuității vizuale.

Stabilirea diagnosticului de tromboză venoasă cerebrală

Medicul neurolog poate suspecta o tromboză venoasă cerebrală în cazul unui pacient de vârstă tânără sau mijlocie, adesea de sex feminin, care acuză cefalee intensă și semne neurologice de focar și care prezintă factori asociați cu un risc crescut de hipercoagulabilitate sanguină.

Examenul fundului de ochi, efectuat cu oftalmoscopul, poate vizualiza edemul (tumefierea) nervului optic, asociat cu creșterea presiunii intracraniene. Efectuarea unor analize de sânge pentru depistarea unor trombofilii ereditare (profilul trombofilic) poate fi, de asemenea, recomandată, în scopul identificării cauzei care a determinat tromboza venoasă.

Mai departe, tromboza sinusului venos cerebral poate fi confirmată cu ajutorul investigațiilor imagistice cerebrale, precum tomografia computerizată (CT) cerebrală cu substanță de contrast. Aceasta este o investigație rapidă și adesea disponibilă în urgență, ce permite vizualizarea țesutului cerebral și a vaselor cerebrale, prin administrarea de substanță de contrast intravenoasă. Substanța va opacifia omogen arterele și venele cerebrale, mai puțin pe cele obstruate. Astfel, prezența unui cheag de sânge la nivelul uneia dintre vene va fi vizualizată drept un defect de umplere cu substanță de contrast la acel nivel, confirmând diagnosticul.

Investigația prin rezonanță magnetică (RMN cerebral) poate vizualiza țesutul și vasele cerebrale cu o acuratețe superioară, însă este o investigație care, de cele mai multe ori, nu este disponibilă în regim de urgență și necesită un timp îndelungat pentru efectuare.

Tratamentul pentru tromboza venoasă cerebrală

Tratamentul pentru tromboza venoasă cerebrală constă în administrarea promptă a medicației anticoagulante. Aceasta nu dizolvă trombul, însă previne extensia suplimentară a acestuia și formarea unor cheaguri noi, în timp ce organismul curăță în mod natural, prin sistemul fibronolitic, cheagul deja format.

Adesea, în stadiile acute, poate fi indicat tratamentul anticoagulant injectabil cu heparine cu greutate moleculară mică (fracționate), de tipul enoxaparinei (Clexane), care poate fi administrată inclusiv pacientelor însărcinate. Mai departe, tratamentul poate fi înlocuit cu medicație anticoagulantă cu administrare orală, de tipul celor cumarinice sau antivitamina K, sau cu cele cu efect antitrombinic.

Durata tratamentului anticoagulant este influențată de cauza care a determinat tromboza cerebrală. Atunci când un factor de risc tranzitor a determinat formarea trombului, precum un proces infecțios local (otită,  mastoidită), durata tratamentului poate fi de doar 3 luni.

Tratamentul poate să dureze de la 6 până la 12 luni atunci când nu se decelează nicio afecțiune sau factor determinant al trombozei. Atunci când este diagnosticată o trombofilie ereditară, administrarea tratamentului anticoagulant va fi permanentă.

În plus față de tratamentul anticoagulant, medicul poate recomanda și:

  • Hidratarea intensă;
  • Tratarea simptomelor asociate – administrarea de medicație cu efect analgezic, pentru ameliorarea cefaleei;
  • Tratament antibiotic pentru tratamentul infecțiilor bacteriene asociate, atunci când sunt prezente;
  • Medicație pentru reducerea edemului intracerebral;
  • Tratamentul crizelor epileptice asociate, cu medicație anticonvulsivantă.

Înlăturarea trombului poate fi efectuată și mecanic, prin intervenții endovasculare de neuroradiologie intervențională, care permit extragerea trombului. Trombectomia mecanică poate fi efectuată numai în anumite centre specializate, în cazuri selecționate.

  • Vino la SANADOR pentru investigații avansate, esențiale în stabilirea unui diagnostic rapid și precis!

Cum poate fi prevenită tromboza venoasă cerebrală?

Prevenția unei tromboze venoase cerebrale se poate realiza mai ales în cazul femeilor însărcinate, prin administrarea medicației anticoagulante.

Pentru pacientele care primesc tratament contraceptiv, medicul poate prescrie unul pe bază de progesteron, pentru că nivelurile crescute de hormoni estrogeni cresc riscul dezvoltării unei tromboze venoase.

Fumatul, în asociere cu consumul de anticontraceptive orale, crește de zeci de ori riscul dezvoltării acestei afecțiuni. Renunțarea la fumat, însoțită de adoptarea unui stil de viață activ, poate diminua acest risc.

  • Alege SANADOR pentru diagnostic prompt și tratament modern, cu rezultate bune pe termen lung!

Diagnostic și tratament la SANADOR

La Spitalul Clinic SANADOR, pacienții beneficiază de diagnostic rapid și corect pentru tromboza venoasă cerebrală și de administrarea tratamentului adecvat, pentru a preveni complicațiile. În Compartimentul de Primiri Urgențe de la Spitalul Clinic SANADOR, singurul din sistemul medical privat din țară, investigațiile imagistice performante, realizate cu echipamente de ultimă generație, sunt disponibile 24 de ore din 24, iar analizele de laborator pot fi realizate inclusiv prin protocol point-of-care, la patul bolnavului.

La Spitalul Clinic SANADOR, tratamentul intervențional pentru tromboză venoasă cerebrală este realizat în Laboratorul de Cateterism, în condiții de asepsie similare unui bloc operator.

Astfel, pacienții primesc o evaluare medicală completă, promptă, esențială pentru stabilirea diagnosticului și a tratamentului necesar. Atunci când este necesar tratamentul pentru tromboză venoasă cerebrală printr-o procedură de neuroradiologie, intervenția este realizată în Laboratorul de Cateterism de la Spitalul Clinic SANADOR, în condiții de asepsie similare unui bloc operator. Laboratorul este singurul din țară care dispune de două angiografe de ultimă generație Philips Azurion 7, care permit efectuarea unui tratament intervențional sigur și eficace, cu rezultate bune pe termen lung.

Spitalul Clinic SANADOR deține o Secție de Anestezie și Terapie Intensivă dotată cu echipamente performante, secția fiind acreditată ca secție ATI de categoria I, deoarece poate asigura servicii medicale de cea mai înaltă calitate pentru pacientul critic medical sau chirurgical.

  • SANADOR dispune de tehnologie medicală de top, pentru diagnostic avansat și tratament eficient. Programează-te!

Programează-te!

Introduceți datele personale și vă vom contacta în cel mai scurt timp

SANADOR