Stabilirea diagnosticului
Pentru stabilirea diagnosticului, medicii utilizează următoarele proceduri diagnostice:
Analize de sânge
Funcția ficatului este normală sau aproape normală, cu excepția cazului în care tromboza venei porte apare la un pacient cu ciroză hepatică. În acest caz, se constată o creștere a enzimelor hepatice TGO, TGP, a fosfatazei alcaline și a bilirubinei. Pacienții pot prezenta scăderea numărului de trombocite ca urmare a creșterii în volum a splinei.
Ecografia Doppler abdominală
Ecografia poate pune în evidență cheagul de sânge din vena portă ca un material cu densitate crescută care ocupă parțial sau complet vena portă, cu scăderea sau chiar absența fluxului de sânge la acest nivel. Ecografia poate depista și creșterea în volum a ficatului sau splinei. Ecografia cu substanță de contrast și ecografia endoscopică sunt modalități ecografice mai noi, care s-au dovedit a fi superioare ecografiei clasice în ceea ce privește identificarea trombilor și a fluxului de sânge la nivelul venei porte.
CT și RMN
Tomografia computerizată și examenul RMN oferă informații suplimentare, cum ar fi extinderea cheagului de sânge, prezența infarctului intestinal și starea organelor învecinate. Aceste investigații pot fi folosite și pentru a face diferența între un cheag de sânge care blochează vena portă și o tumoră. Examenul CT și RMN-ul sunt investigații valoroase în determinarea operabilității unui cancer care implică vena portă, dar și pentru a monitoriza pacienții după efectuarea unor proceduri.
Splenoportovenografia
Este o investigație invazivă, rar utilizată astăzi datorită folosirii pe scară largă a altor investigații precum ecografia, scanare CT și examenul RMN. Constă în injectarea unei substanțe de contrast la nivel intravenos și efectuarea de radiografie pentru a obține imagini. Această investigație ajută la diagnosticarea trombozei de venă portă, la măsurarea presiunii din vena portă și la evaluarea permeabilității sistemului venos porto-splenic pentru o viitoare operație.
Endoscopia digestivă
Endoscopia este o investigație importantă la pacienții cu tromboză venoasă portală, deoarece gastropatia hipertensivă este prezentă frecvent în tromboza de venă portă acută, iar varicele esofagiene sau gastrice sunt o constatare frecventă la pacienții cu tromboză venoasă portală cronică.
Evaluarea stării procoagulante
Odată stabilit diagnosticul de tromboză portală, este important să se facă o evaluare a stării care favorizează coagularea sângelui prin determinarea nivelelor de antitrombină, de proteină C și S, a mutației factorului V Leiden sau detectarea anticorpilor antifosfolipidici.
-
La SANADOR, investigațiile moderne asigură diagnosticarea precisă.
Programează-te!