Tromboza de venă cavă inferioară

Ce este tromboza de venă cavă inferioară?

Tromboza de venă cavă inferioară constă în îngustarea sau blocarea venei cave inferioare prin apariția unui cheag de sânge. Vena cavă inferioară este vena care transportă sângele din partea inferioară a corpului către inimă. Tromboza de venă cavă inferioară este o afecțiune care se asociază cu mortalitate crescută. În absența tratamentului, tromboza venei cave inferioare poate duce la complicații grave precum embolie pulmonară, sindrom posttrombotic sau ischemie renală, care pot pune viața în pericol.

  • La SANADOR beneficiezi de toate analizele și investigațiile necesare pentru un diagnostic rapid și corect. Programează-te!

Cauzele trombozei venei cave inferioare

În funcție de cauze, tromboza de venă cavă se împarte în:

  • tromboza la pacienții cu venă cavă dezvoltată normal;
  • tromboza la pacienții cu anomalii congenitale ale venei cave.

Atunci când vena cavă inferioară este dezvoltată normal, tromboza apare cel mai frecvent când vena cavă este comprimată de structurile vecine. Structurile compresive pot include cancerul renal, cancerul pancreatic, fibromul uterin, abcesul hepatic sau anevrismul de aortă abdominală.

Alte cauze de tromboză la pacienții cu venă cavă dezvoltată normal sunt stările de hipercoagulabilitate, precum trombofilia sau mutația factorului V Leiden.

O altă cauză frecventă de tromboză de venă cavă este ocluzia unui filtru plasat la nivelul venei cave inferioare pentru a preveni apariția unei embolii pulmonare. Diferite proceduri, precum canularea venei femurale, inserarea cateterelor venoase femurale sau a sondelor de stimulare cardiacă, pot determina leziuni la nivelul venei cave și apariția cheagurilor de sânge.

O venă cavă inferioară dezvoltată anormal determină un flux sangvin turbulent care poate duce în cele din urmă la formarea unui cheag de sânge. Anomaliile congenitale ale venei cave inferioare cu risc de tromboză sunt: vena cavă inferioară duplicată, venă cavă inferioară stângă persistentă sau absența venei cave inferioare în porțiunea infrarenală.

La apariția trombozei de venă cavă inferioară pot participa și unii factori de risc: fumatul, obezitatea, sarcina, utilizarea de anticoncepționale orale și terapia de substituție hormonală.

  • Tromboza de venă cavă inferioară necesită tratament medical. Programează-te!

Semnele și simptomele

Manifestările clinice pot varia în funcție de localizarea și severitatea trombozei.

De obicei, pacienții prezintă durere, umflături și crampe la nivelul membrelor inferioare. Simptomele pot fi adesea nespecifice, reprezentate de dureri abdominale, dureri în flanc sau de spate. Bărbații pot prezenta umflături scrotale. Simptomele sunt la început vagi și nespecifice și, din această cauză, diagnosticul poate fi pus cu întârziere. Ulterior, poate avea loc deplasarea cheagului spre plămâni și rinichi, provocând dificultăți de respirație și scăderea producției de urină.

Semnele care sugerează tromboza venei cave inferioare sunt edemele de la nivelul ambelor membre inferioare și dilatarea venelor de la nivelul pielii abdomenului.

Diagnosticul trombozei de venă cavă inferioară

Diagnosticul de tromboză de venă cavă inferioară este suspicionat clinic prin intermediul semnelor și simptomelor și confirmat cu ajutorul explorărilor paraclinice.

Analize de laborator

Pacienții cu tromboza venei cave inferioare pot avea nivele crescute ale D-dimerilor și ale markerilor de inflamație (VSH, CRP, fibrinogen). În special la pacienții tineri, fără factori de risc, este important să se evalueze cauza stării procoagulante prin determinarea nivelului de antitrombină, proteină C, proteină S sau homocisteină.

Ecografia Doppler

Ecografia este o investigație neinvazivă care poate fi utilizată pentru a pune în evidență un cheag de sânge la nivelul venei cave inferioare, însă pot exista unele limitări. Prezența gazelor intestinale și obezitatea pacientului pot face mai dificilă vizualizarea cheagurilor de sânge. Cu toate acestea, ecografia ar trebui să fie prima investigație la pacienții la care se suspicionează tromboza venei cave inferioare.

CT cu substanță de contrast

Examenul CT este o investigație care poate diagnostica și evalua cu precizie severitatea trombozei de la nivelul venei cave inferioare, dar și prezența anomaliilor abdominale și pelvine. Un alt avantaj al examenului CT este acela că poate face diferența între blocarea venei cave inferioare produsă de un cheag de sânge și cea produsă de o tumoră.

RMN

Imagistica RMN este o investigație neinvazivă care evită radiațiile și oferă o delimitare mai precisă a cheagului de sânge. De asemenea, prin RMN se poate stabili gradul de extindere al trombului în vasele învecinate, vechimea acestuia și se poate preciza orice anomalie a venei cave inferioare.

Venografia cu substanță de contrast

Venografia cu substanță de contrast permite diagnosticarea trombozei de venă cavă inferioară, cu o rată scăzută de rezultate fals pozitive și cu avantajul de a putea aplica și tratamentul trombozei. Administrarea medicamentelor trombolitice, inserarea unui filtru la nivelul venei cave, dilatarea venei cave și implantarea unui stent pot fi efectuate concomitent cu venografia.

  • La SANADOR, investigațiile moderne asigură diagnosticarea precisă. Programează-te!

Complicațiile trombozei venei cave inferioare

În absența tratamentului, tromboza de venă cavă inferioară poate duce la complicații, unele dintre ele grave, care pot pune viața pacientului în pericol.

Embolia pulmonară

Cheagul de sânge format în vena cavă inferioară se poate desprinde și poate ajunge în atriul drept, apoi în ventricului drept și ulterior în artera pulmonară. Pacienții pot prezenta durere în piept, dificultăți de respirație sau pierderea stării de conștiență. Embolia pulmonară este o urgență medicală care trebuie diagnosticată și tratată imediat deoarece, în absența tratamentului, poate duce la deces.

Sindromul posttrombotic

Sindromul posttrombotic este o complicație importantă la pacienții care suferă de tromboză venoasă profundă. Manifestările clinice variază de la semne și simptome ușoare, până la durere cronică la nivelul membrelor inferioare, umflarea picioarelor și apariția ulcerațiilor.

Tromboza renală

Tromboza de venă renală apare prin desprinderea cheagului de sânge de la nivelul venei cave inferioare și migrarea lui în vena renală. Pacienții prezintă durere severă în regiunea lombară, scăderea cantității de urină eliminată și prezența sângelui în urină. Lipsa tratamentului duce la insuficiență renală sau chiar la pierderea rinichiului afectat.

Tratamentul recomandat

Tratamentul în tromboza de venă cavă inferioară se face în funcție de cauza care a produs afecțiunea, de tipul trombozei (acută sau cronică) și de factorii specifici fiecărui pacient. Tratamentul poate fi medicamentos, endovascular sau chirurgical.

Tratamentul medicamentos

Tratamentul inițial constă în administrarea de anticoagulante. Acestea au rolul de a preveni creșterea în dimensiuni a cheagurilor și de a împiedica apariția de cheaguri noi. Cu toate acestea, medicamentele anticoagulante nu duc la rezolvarea rapidă a trombozei.

Tromboliza sistemică este considerată mai eficientă decât tratamentul anticoagulant. Constă în administrarea medicamentelor trombolitice printr-o venă de la nivelul brațului. Dizolvarea cheagului a fost obținută la aproximativ 60% din pacienții cu tromboză de venă cavă inferioară.

Tratamentul endovascular

Opțiunile de tratament endovascular sunt: tromboliza locală, tromboaspirația, angioplastia cu stent și inserția filtrelor.

Tromboliza locală administrată la nivelul venei cave inferioare prin intermediul unui cateter ar trebui să se efectueze cât mai curând posibil, în mod ideal în primele 14 zile de la apariția simptomelor. Tromboliza administrată pe cateter a redus riscul de apariție a complicațiilor precum sindromul posttrombotic și insuficiența venoasă cronică și s-a demonstrat mai eficientă decât cea sistemică.

Tromboliza farmaco-mecanică constă în distrugerea cheagurilor cu ajutorul medicamentelor trombolitice și a unor tehnici mecanice. Dispozitivele de tromboliză farmaco-mecanică funcționează prin adăugarea de unde sonore de înaltă frecvență, jeturi saline pulsatile de înaltă presiune sau prin fragmentarea mecanică a cheagurilor cu ajutorul unor fire speciale. Tromboliza farmaco-mecanică reduce doza de trombolitic necesară și durata spitalizării.

Cea mai modernă procedură endovasculară pentru extragerea cheagurilor este tromboaspirația. Această procedură poate fi utilizată și la pacienții cu încărcătură masivă de trombi. Prezintă un risc mai mic de complicații embolice și de lezare a venei cave inferioare, iar recuperarea este mai rapidă.

Inserarea unui filtru la nivelul venei cave inferioare poate reprezenta o metodă de prevenire a emboliei pulmonare în timpul trombolizei. Se recomandă extragerea filtrului după terminarea tratamentului, deoarece acesta poate reprezenta o sursă de formare a cheagurilor de sânge.

Dacă tromboza venei cave inferioare durează mai mult de 28 de zile, este considerată cronică. În acest caz, angioplastia cu implantare de stent reprezintă cea mai bună opțiune de tratament. Procedura constă în introducerea unui balon prin intermediul unui cateter, pentru a lărgi vena cavă inferioară, și plasarea unui stent pentru a menține vena deschisă.

Tratamentul chirurgical

Intervenția chirurgicală prin care se înlătură un cheag de sânge se numește trombectomie. Această intervenție poate fi indicată pentru tromboza acută de venă cavă inferioară sau la pacienții cu phlegmasia cerulea dolens (tromboză venoasă severă cu cianoză și colorație albăstruie a extremităților). Trombectomia este mai rar utilizată din cauza riscului crescut de reapariție a cheagurilor de sânge.

Cum poate fi prevenită tromboza de venă cavă inferioară?

Tromboza de venă cavă inferioară poate fi prevenită prin:

  • renunțarea la fumat;
  • purtarea ciorapilor elastici compresivi;
  • efectuarea de exerciții fizice regulate;
  • scădere ponderală în caz de obezitate;
  • reluarea precoce a activităților fizice după o intervenție chirurgicală;
  • urmarea tratamentului anticoagulant dacă acesta a fost recomandat;
  • evitarea utilizării contraceptivelor orale.
  • La SANADOR ai acces la consultații asigurate de medici empatici și experimentați. Programează-te!

Tratament la SANADOR

La Spitalul Clinic SANADOR, pacienții cu tromboză de venă cavă inferioară au acces la investigații avansate și tratament modern, endovascular și chirurgical. Datorită Laboratorului de cateterism cardiac dotat la cele mai înalte standarde, medicii experimentați ai SANADOR pot efectua proceduri vasculare avansate, ca tromboliza, tromboaspirația și angioplastia cu balon și stent.

SANADOR deține și un sistem ultraperformant pentru trombectomie, Angiojet, care utilizează diferite tipuri de catetere pentru vene și artere, pentru a elimina rapid trombul. Astfel, se permite reluarea unei circulații normale a sângelui și ameliorarea simptomelor. Intervențiile sunt realizate de o echipă foarte bine pregătită, din care fac parte cardiologi intervenționiști cu experiență.

Spitalul Clinic SANADOR deține 2 angiografe de ultimă generație Philips Azurion 7, care permit realizarea de proceduri diagnostice și terapeutice pentru sistemul vascular, atât pentru tromboze, cât și pentru alte boli, inclusiv patologii valvulare cardiace, anevrisme și tulburări de ritm.

Programează-te!

Introduceți datele personale și vă vom contacta în cel mai scurt timp

SANADOR