Analize pentru diagnostic
Deoarece trombocitoza nu determină de obicei apariția de simptome, primul semn este de cele mai multe ori un număr mare de trombocite observat la analizele uzuale de sânge, la hemogramă.
Trombocitoza implică un număr de peste 450.000 de trombocite pe microlitru de sânge. Prima indicație dacă este urmărirea în dinamică a hemogramei, la distanță de câteva săptămâni mai târziu, pentru a vedea dacă situația persistă. Primul pas după confirmarea în dinamică a unor trombocite crescute îl reprezintă căutarea afecțiunii de bază, care ar putea determina o trombocitoză secundară.
În acest scop, medicul poate recomanda mai multe analize, precum:
- Dozarea fierului din organism,
- Măsurarea diverșilor markeri ai inflamației,
- Căutarea unui posibil cancer nediagnosticat.
Dacă nu poate fi identificată o cauză secundară, vor fi efectuate unele teste, pentru a vedea dacă există o trombocitemie esențială. Aceste investigații pot include:
- Frotiu de sânge periferic - o probă de sânge este întinsă pe o lamă și observată la microscop, pentru a număra cu exactitate trombocitele și a analiza aspectul acestora.
- Teste ADN sau genetice - detectează mutații ale genelor care controlează modul în care corpul produce trombocite. Aceste teste pot fi recomandate de un medic genetician.
- Biopsie de măduvă osoasă hematogenă - medicul folosește un ac special, pentru a îndepărta o mică probă din măduva osoasă hematogena din stern sau bazin, pentru a afla dacă există celule anormale.