Trombocitopenia indusă de heparină

Ce este trombocitopenia indusă de heparină

Trombocitopenia indusă de heparină este o complicație mediată imun, care poate apărea la 5% dintre pacienții care primesc tratament cu heparină, indiferent de cantitatea acesteia sau de calea de administrare. Pentru evaluarea rapidă a unor complicații și administrarea tratamentului adecvat, pacienții au acces la servicii medicale de urgență, în Compartimentul de Primiri Urgențe al Spitalului Clinic SANADOR.

Prezența heparinei în organism determină activarea trombocitelor (celule cu rol coagulant), cu scăderea consecutivă a numărului acestora. În cele din urmă, apare un status procoagulant în organism care, în lipsa unui tratament instituit rapid, poate predispune la formarea unor complicații de tip trombotic cu potențial fatal. Heparina este un medicament cu rol anticoagulant, cu efect de scădere a coagulabilității sângelui prin inhibarea unor factori ai coagulării.

Tromboctopenia indusă de heparină poate duce la complicații severe dacă nu este descoperită și tratată rapid.

Există două tipuri de heparină, în funcție de greutatea moleculară a acesteia:

  • heparină nefracționată, administrată intravenos;
  • heparină cu greutate moleculară mică (HGMM), cu administrare subcutanată.

Indicația principală de tratament cu heparină o reprezintă tromboza venoasă, având scop prevenirea extinderii unui tromb deja format sau a reapariției trombului. Heparina este un medicament administrat pe cale largă în mediul spitalicesc pentru efectul său anticoagulant și la pacienții recent operați, având totodată și avantajul administrării în siguranță la femeile însărcinate sau care alăptează.

  • Vino la SANADOR și beneficiază de îngrijire medicală de performanță!

Tipuri de trombocitopenie indusă de tratament cu heparină

Există mai multe tipuri de trombocitopenie indusă de tratament cu heparină:

  • HIT I – este o reacție non-imun mediată, ce apare în primele 2 zile de tratament cu heparină, uneori chiar din prima zi. Aceasta este mai frecventă decât HIT de tip II și apare ca o reacție ușoară, ce nu determină complicații. De asemenea, numărul de trombocite se va normaliza în mod spontan în acest tip de HIT, chiar dacă tratamentul cu heparină nu este întrerupt, motiv pentru care acest tip de HIT nu necesită tratament;
  • HIT II – este o formă de HIT mediată imun, ce poate apărea la 5-14 zile de la debutul tratamentului cu heparină, timp necesar formării de anticorpi. Aceasta este o complicație severă, ce determină apariția unui status hipercoagulant, cu risc sever de complicații amenințătoare de viață;
  • HIT cu debut precoce – apare la 1-3 zile de la administrarea tratamentului cu heparină la pacienții care nu au mai luat heparină în ultimele 3 luni. În acest caz, organismul „își amintește” de heparina administrată în trecut și formează mai rapid anticorpi;
  • HIT cu debut întârziat – apare la întreruperea tratamentului cu heparină, de obicei la cel puțin 5 zile de la întreruperea medicației;
  • HIT refractar (HIT persistent) – este un tip de HIT care persistă la săptămâni după întreruperea tratamentului cu heparină.

Cauze și factori de risc pentru trombocitopenie indusă de heparină

HIT poate apărea la orice pacient care primește tratament cu heparină. Complicația este mediată imunologic, astfel: administrarea de heparină determină formarea unor anticorpi (imunoglobuline) de tip IgG la contactul cu un complex format din heparină și factorul plachetar IV (FP4), o moleculă cu rol procoagulant eliberată din granulele trombocitare, în urma activării acestora. FP4 prezintă o sarcină electrică pozitivă și, din acest motiv, prezintă o afinitate crescută față de heparan sulfat, o moleculă încărcată negativ similară heparinei, prezentă pe suprafața vaselor de sânge.

Sindromul de trombocitopenie indusă de tratament anticoagulant poate apărea doar dacă anticorpii de tip IgG, atașați de complexul dintre heparină și FP4, se leagă de un receptor prezent la suprafața trombocitelor. Această atașare la receptor determină activarea trombocitelor, cu eliberarea de substanțe cu rol procoagulant, precum trombina și FP4.

Pe măsură ce anticorpii de tip IgG activează tot mai multe trombocite, se formează și mai mult FP4, ceea ce creează un cerc vicios și apariția unui status hipercoagulant. Scăderea numărului de trombocite apare deoarece macrofagele, celule ale sistemului imunitar, distrug acele trombocite acoperite de anticorpii atașați de complexul heparină-FP4.

O serie de factori pot crește riscul de dezvoltare a unui sindrom de trombocitopenie provocată de heparină:

  • Sexul feminin – HIT este mai frecvent în rândul femeilor;
  • Tipul de heparină administrată – HIT apare mai frecvent la administrarea heparinei cu greutate moleculară mică (HGMM);
  • Statusul postoperator – administrarea heparinei este comună în rândul pacienților recent operați (HIT la pacienții post-operatori).

Cum se manifestă trombocitopenia indusă de heparină

HIT este întotdeauna suspectată la un pacient care începe să prezinte trombocitopenie (scăderea numărului de trombocite) la câteva zile după administrarea tratamentului cu heparină.

Deși trombocitopenia determină uzual o tendință de sângerare prin efectul său anticoagulant, cea observată în cazul HIT este asociată, în mod paradoxal, cu un puternic efect protrombotic (procoagulant), din cauza activării trombocitelor și a factorilor coagulării în urma formării de anticorpi. Din acest motiv, sindromul mai este cunoscut și ca trombocitopenie indusă de heparină cu tromboză (TIHT sau HIPAT).

Un sindrom TIH se manifestă, cel mai frecvent, prin creșterea sau extensia unui cheag de sânge deja format, ori prin dezvoltarea unui nou tromb, la nivel venos sau arterial. Trombembolismul venos poate lua forma de tromboză venoasă profundă a membrelor inferioare sau de embolie pulmonară (prin migrarea cheagului venos la nivelul circulației arteriale pulmonare).

Semnele și simptomele pot include:

  • Durere, roșeață și edem (tumefacție), ce apar brusc la nivelul unui membru superior sau inferior;
  • Dezvoltarea unei erupții sau a unor peteșii (mici hemoragii cutanate) la nivelul zonei de injecție a heparinei;
  • Slăbiciune, senzație de amorțeală și dureri severe la mobilizarea membrului afectat;
  • Reacții sistemice, precum febră, frisoane sau transpirație excesivă;
  • Durere toracică;
  • Senzație de amețeală, slăbiciune sau leșin;
  • Dispnee (dificultate de respirație);
  • Tuse;
  • Wheezing (zgomot ca un șuierat ce apare în inspir);
  • Tahicardie (creșterea frecvenței cardiace).
  • La SANADOR beneficiezi de analizele și investigațiile necesare pentru un diagnostic rapid și corect. Programează-te!

Complicații asociate HIT

Un sindrom HIT cauzează un status procoagulant extrem în organism, ce poate determina complicații grave, cu mortalitate asociată de până la 30%, precum:

  • Dezvoltarea de cheaguri (tromboză) la nivelul venelor membrului inferior (tromboză venoasă profundă) sau la nivelul circulației pulmonare, cu embolie pulmonară și infarct pulmonar consecutiv; riscul de tromboză este de până la 50% în primele zile de la injectarea heparinei și poate persista până la 30 de zile de la întreruperea tratamentului cu heparină;
  • Mai rar, formarea trombozelor la nivelul arterelor, cu risc crescut de infarct miocardic sau accident vascular cerebral;
  • Necroza (moartea) pielii la locul de injecție, complicație ce apare mai ales atunci când administrarea de heparină injectabilă se suprapune cu administrarea de Warfarină.
  • La SANADOR ai acces la consultații asigurate de medici empatici și experimentați. Programează-te!

Diagnosticul de trombocitopenie provocată de heparină

Diagnosticul de trombocitopenie indusă de heparină trebuie suspectat la orice pacient care, în urma administrării tratamentului pe bază de heparină, prezintă o scădere a numărului de trombocite. Primul pas în evaluarea diagnosticului de HIT este analiza HIT sau calcularea scorului testului HIT (testul celor 4T).

Pentru confirmarea diagnosticului sunt necesare analize de laborator care să confirme prezența de anticorpi HIT, de tip IgG, îndreptați către complexul dintre heparină și factorul plachetar IV (FP4). Întrucât rezultatele dozării anticorpilor pot sosi mai târziu și din cauza potențialului fatal aferent HIT în lipsa administrării unui tratament, medicul poate să decidă administrarea unor medicamente pentru trombocitopenie indusă de heparină înainte de sosirea rezultatelor, pe baza scorului testului HIT.

  • Vino la SANADOR pentru investigații avansate, esențiale în stabilirea unui diagnostic rapid și precis!

Testul HIT

Testul HIT (test pentru trombocitopenie indusă de heparină sau testul celor 4T) este un test care evaluează probabilitatea ca pacientul să fi dezvoltat HIT. Acesta implică o serie de criterii clinice și paraclinice, precum:

  • Trombocitopenia – necesită evaluarea numărului trombocitelor din sânge;
  • Timpul scurs de la instituirea tratamentului cu heparină până la scăderea numărului de trombocite;
  • Tromboză – există semne de tromboză?
  • Alte cauze de trombocitopenie – există alte patologii ce pot determina scăderea concomitentă a numărului de trombocite, în afară de tratamentul cu heparină?

Fiecare criteriu va primi un punctaj între 0 și 2 puncte.

Tratament pentru trombocitopenie indusă de heparină

Un scor al testului HIT mai mare de 4 impune administrarea rapidă a tratamentului pentru TIH. Primul pas este întreruperea administrării oricărei forme de tratament cu heparină și administrarea unei alternative de tratament anticoagulant. Opțiunile disponibile sunt:

  • Inhibitori direcți ai trombinei, medicamente cu administrare intravenoasă;
  • Medicamente similare HGMM, cu administrare subcutanată;
  • Anticoagulante directe orale (DOAC) etc.

Monitorizarea persoanelor care au avut trombocitopenie indusă de heparină

Persoanele care au avut HIT trebuie monitorizate prin dozarea numărului de trombocite din sânge. Acestea vor prezenta o creștere a numărului de trombocite la câteva zile imediat după întreruperea tratamentului cu heparină.

  • Alege SANADOR pentru servicii medicale personalizate. Programează-te la o consultație!

Diagnostic și tratament la SANADOR

În Compartimentul de Primiri Urgențe al Spitalului Clinic SANADOR, pacienții care dezvoltă trombocitopenie indusă de hepatină sau alte complicații beneficiază de servicii medicale prompte și corecte. Analizele de laborator sunt disponibile nonstop la patul bolnavului, prin protocol point-of-care, pentru diagnostic rapid, esențial în gestionarea corectă a acestei reacții adverse.

În funcție de indicația stabilită pentru fiecare pacient în parte, consultațiile și analizele de laborator sunt completate cu investigații imagistice avansate, precum ecografia Doppler, permit evaluarea și gestionarea rapidă a eventualelor complicații trombotice.

  • La SANADOR, investigațiile moderne asigură diagnosticarea precisă. Programează-te!

Programează-te

Introduceți datele personale și vă vom contacta în cel mai scurt timp

SANADOR