Ce este triplul test?
Triplul test este o investigație de screening efectuată în al doilea trimestru sarcină, pentru a evalua riscul de anomalii cromozomiale și defecte de tub neural la făt. La SANADOR, viitoarele mame au acces la consultații de obstetrică și la servicii medicale complete pentru monitorizarea sarcinii de la primul control prenatal, inclusiv ecografii de sarcină, morfologie fetală, dublu test și triplu test.
Cele mai întâlnite anomalii cromozomiale care pot să apară la făt sunt trisomia 21 (Sindromul Down), trisomia 18 (sindromul Edward), sindrom Turner și trisomia 13 (sindromul Patau). Defectele de tub neural sunt anomalii congenitale care afectează creierul și măduva spinării, cele mai frecvente fiind spina bifida și anencefalia.
Triplu test în sarcină se efectuează de obicei în timpul celui de-al doilea trimestru. Acest test implică măsurarea a trei markeri specifici din sângele femeii însărcinate: alfa-fetoproteina (AFP), gonadotropina corionică umană (hCG) și estriolul neconjugat (uE3).
AFP este o proteină sintetizată în principal de ficatul fetusului, a cărei concentrație crește progresiv în cursul unei sarcini normale. HCG este un hormon produs de placentă în timpul sarcinii, care este utilizat pentru a confirma sarcina și pentru a monitoriza creșterea și dezvoltarea normală a fătului.
Estriolul neconjugat este produs în principal de placentă, iar nivelul său în serul matern creşte progresiv pe parcursul sarcinii. În funcție de valorile obținute, mai mari sau mai mici decât cele normale, acest test poate arăta riscul unor anomalii fetale.
Rezultatele testelor de sânge, împreună cu alți parametrii, precum vârsta gestațională, sunt introduse automat în anumiți algoritmi, care ajută la calcularea riscului pentru anumite defecte congenitale. Interpretarea rezultatelor se face întotdeauna în context ecografic, corelând datele analizelor cu informațiile furnizate de ecografia fetală.
Triplu test cu interpretare PRISCA este un sistem avansat de calcul al riscului prenatal, care utilizează markeri biochimici din sângele matern, diverse măsurători ecografice și date demografice, pentru a calcula cu exactitate riscul și pentru a furniza rapoarte amănunțite. Un rezultat anormal al testului nu stabilește diagnosticul de defect congenital la copil, doar impune necesitatea efectuării unor investigații suplimentare, precum testele genetice prenatale.
-
Pentru investigații și tratamente moderne, alege SANADOR!