Ce este triplul test?

Triplul test este o investigație de screening efectuată în al doilea trimestru sarcină, pentru a evalua riscul de anomalii cromozomiale și defecte de tub neural la făt. La SANADOR, viitoarele mame au acces la consultații de obstetrică și la servicii medicale complete pentru monitorizarea sarcinii de la primul control prenatal, inclusiv ecografii de sarcină, morfologie fetală, dublu test și triplu test.

Cele mai întâlnite anomalii cromozomiale care pot să apară la făt sunt trisomia 21 (Sindromul Down), trisomia 18 (sindromul Edward), sindrom Turner și trisomia 13 (sindromul Patau). Defectele de tub neural sunt anomalii congenitale care afectează creierul și măduva spinării, cele mai frecvente fiind spina bifida și anencefalia.

Triplu test în sarcină se efectuează de obicei în timpul celui de-al doilea trimestru. Acest test implică măsurarea a trei markeri specifici din sângele femeii însărcinate: alfa-fetoproteina (AFP), gonadotropina corionică umană (hCG) și estriolul neconjugat (uE3).

AFP este o proteină sintetizată în principal de ficatul fetusului, a cărei concentrație crește progresiv în cursul unei sarcini normale. HCG este un hormon produs de placentă în timpul sarcinii, care este utilizat pentru a confirma sarcina și pentru a monitoriza creșterea și dezvoltarea normală a fătului.

Estriolul neconjugat este produs în principal de placentă, iar nivelul său în serul matern creşte progresiv pe parcursul sarcinii. În funcție de valorile obținute, mai mari sau mai mici decât cele normale, acest test poate arăta riscul unor anomalii fetale.

Rezultatele testelor de sânge, împreună cu alți parametrii, precum vârsta gestațională, sunt introduse automat în anumiți algoritmi, care ajută la calcularea riscului pentru anumite defecte congenitale. Interpretarea rezultatelor se face întotdeauna în context ecografic, corelând datele analizelor cu informațiile furnizate de ecografia fetală.

Triplu test cu interpretare PRISCA este un sistem avansat de calcul al riscului prenatal, care utilizează markeri biochimici din sângele matern, diverse măsurători ecografice și date demografice, pentru a calcula cu exactitate riscul și pentru a furniza rapoarte amănunțite. Un rezultat anormal al testului nu stabilește diagnosticul de defect congenital la copil, doar impune necesitatea efectuării unor investigații suplimentare, precum testele genetice prenatale.

Când este indicat un triplu test?

Triplul test poate fi efectuat de orice femeie însărcinată, dar este indicat în special în următoarele situații:

  • Vârstă maternă avansată – femeile de peste 35 de ani prezintă un risc mai mare de a avea un copil cu malformații congenitale, în special cu sindrom Down.
  • Femei care au născut copii cu malformații congenitale.
  • Istoric medical în familie - cazuri de anomalii cromozomiale din naștere la alți membrii ai familiei.
  • Utilizarea unor medicamente sau droguri în timpul sarcinii, cu efect nociv asupra dezvoltării bebelușului.
  • Diabet zaharat insulino-dependent.
  • Diverse infecții virale în timpul sarcinii.
  • Expunere la un nivel ridicat de radiații în timpul sarcinii.
  • Programează-te acum la SANADOR! Sună la 021.9699!

Avantajele unui triplu test în sarcină

Efectuarea unui triplu test în sarcină are avantaje multiple, cele mai importante fiind:

  • Acuratețe ridicată - diagnosticului ulterior este corect în peste 80% din cazuri.
  • Metodă neinvazivă - nu prezintă reacție adverse pentru femeia gravidă sau pentru bebeluș.
  • Rapid - probele de sânge sunt recoltate în 10 minute.
  • Accesibil ca preț.
  • Permite evaluarea riscurilor – pacienta poate lua decizii informate cu privire la testele de diagnostic ulterioare și la îngrijirea prenatală necesară.

Când se face un triplu test?

Un triplu test se poate efectua în timpul celui de-al doilea trimestru de sarcină, între a 15-a și a 22-a săptămână. Însă, pentru cele mai precise rezultate, este recomandată testarea între a 16-a și a 18-a săptămână de sarcină.

În ce constă triplul test?

Efectuarea unui triplu test este similară cu alte proceduri pentru diverse analize de sânge. În schimb, nu este necesară o pregătire specială, nici măcar postul alimentar nu este obligatoriu înaintea efectuării testului.

Investigația constă în prelevarea unei probe de sânge venos de la femeia însărcinată, probă care va fi trimisă la un laborator și analizată. Deoarece procedura este una de extrem de simplă, iar cantitatea de sânge prelevată este mică, nu există efecte secundare semnificative ale acestui test.

Recoltarea sângelui pentru test trebuie să fie însoțită și de o ecografie de sarcină, care evaluează dezvoltarea fătului. Ecografia fetală poate verifica vârsta gestațională și poate analiza creierul, măduva spinării, rinichii și inima copilului, pentru a detecta eventuale probleme.

Interpretarea rezultatelor la triplu test

Rezultatele obținute la dozarea celor 3 markeri și de la ecografie fetală sunt introduse într-un program special, care calculează riscul de anomalii congenitale ale fătului, sub forma unui raport. Este stabilită o limită a acestui raport pentru fiecare anomalie, numită limită de risc.

Rezultatele obținute sunt interpretate în comparație cu aceste limite de risc și pot indica dacă o femeie însărcinată prezintă un risc scăzut, moderat sau ridicat de a avea un copil cu anomalii congenitale.

Rezultatul negativ al screeningului apare când riscului calculat este sub limita de risc stabilită, dar acest rezultat nu garantează absența anomaliilor congenitale. Riscul crescut apare în momentul în care raportul obținut depășește limita de risc stabilită, dar nu are valoare diagnostică, ci mai degrabă indică necesitatea efectuării unor investigații suplimentare – precum cariotip din lichid amniotic, cariotip din vilozități coriale sau cariotip molecular din lichid amniotic, vilozități coriale sau produs de concepție.

  • Vino la SANADOR pentru investigații avansate, esențiale în stabilirea unui diagnostic rapid și precis!

Recomandări în cazul unor rezultate anormale

Obținerea unor rezultate anormale la triplu test nu stabilește diagnosticul de anomalie cromozomială sau de defect de tub neural, ci arată necesitatea efectuării unor investigații suplimentare.

Dacă rezultatele unui triplu test nu sunt în limite normale, sunt posibile mai multe variante. Cel mai adesea, rezultatele unui triplu test în sarcină sunt anormale din cauză că:

  • Vârsta gestațională este diferită - copilul este mai mic sau mai mare decât s-a calculat inițial.
  • Sarcină este multiplă.
  • Sarcina a fost obținută prin fertilizare in vitro.
  • Mama prezintă diferite afecțiuni (diabet zaharat).
  • Pacienta este fumătoare.

Pentru a avea o certitudine însă, medicul obstetrician va recomanda efectuarea altor investigații suplimentare – amniocenteza sau biopsia de vilozități coriale, pentru realizarea de teste genetice.

  • SANADOR dispune de tehnologie medicală de top, pentru diagnostic avansat și tratament eficient. Programează-te!

Triplu test la SANADOR

SANADOR asigură servicii medicale complete de monitorizare a sarcinii, viitoarele mămici având acces la consultații de specialitate, la ecografii de sarcină, analize de laborator, screening prenatal de trimestru I și de trimestru II și la toate investigațiile speciale indicate de medicul obstetrician.

În funcție de indicația stabilită în urma unui dublu test sau a unui triplu test, pacientele beneficiază de un consult genetic și de teste genetice prenatale, pentru diagnosticul de certitudine în cazul suspiciunii de anomalii cromozomiale. Testele genetice sunt efectuate în Laboratorul de Genetică Medicală SANADOR, cu echipamente de ultimă generație, pentru diagnostic rapid și corect.

  • La SANADOR beneficiezi de toate analizele și investigațiile necesare pentru un diagnostic rapid și corect. Programează-te!

Programează-te!

Introduceți datele personale și vă vom contacta în cel mai scurt timp

SANADOR