Semne și simptome
Tremorul esențial nu implică și alte manifestări, în afară de mișcarea incontrolată a corpului, fiind considerată o boală monosimptomatică. Tremorul debutează, de obicei, la nivelul uneia dintre extremitățile superioare (braț, antebraț sau mână), urmând să se manifeste ulterior și la nivelul celeilalte extremități, însă aproape niciodată nu se extinde către membrele inferioare.
Boala are un debut lent, progresiv în timp. Inițial, afectează membrele superioare în mod simetric însă, pe măsură ce boala progresează, este implicată și extremitatea superioară: capul, gâtul, vocea, fața, buzele sau mentonul. Nu este exclus ca afecțiunea să se prezinte printr-un anumit grad de asimetrie – în acest caz, membrul mai sever afectat este cel dominant.
Tremorul apare atunci când pacientul inițiază o anumită mișcare, cum este, de exemplu, întinderea după un anumit obiect. Pe măsură ce boala evoluează, aceasta poate afecta efectuarea activităților care necesită precizie, precum scrisul de mână sau cusutul, dar și activitățile uzuale de igienă și casnice, precum: gătitul, manipularea și manevrarea ustensilelor, băutul dintr-o ceașcă, spălatul dinților sau îmbrăcarea.
Acest lucru poate deveni extrem de deranjant pentru pacient, deoarece îi poate afecta independența, unii vârstnici necesitând, din acest motiv, prezența unui membru al familiei pentru efectuarea acestor activități, sau chiar a unui ajutor specializat.
Tremorul apare și atunci când pacientul încearcă să mențină o anumită postură, de exemplu să mențină mâna întinsă timp de câteva secunde. Acest tremur în corp poate fi accentuat de anumiți factori, precum anxietatea, stresul, foamea, oboseala, efortul fizic, temperaturile extreme și anumite medicamente.
Pe de altă parte, există și factori care determină ameliorarea acestei manifestări, cum este, de exemplu, consumul unei cantități mici de alcool. Acest gest determină scăderea amplitudinii tremorului în aproximativ 50%-70% dintre cazuri. De asemenea, tremorul dispare în momentul încetării unei acțiuni și în somn.
Există deseori confuzia între tremorul esențial și tremorul din boala Parkinson (TP). Există, totuși, multiple criterii de diferențiere între aceste două manifestări clinice:
- Momentul apariției tremorului – TE apare la utilizarea regiunii afectate a corpului, pe când TP apare în momentul repausului și dispare la inițierea acțiunii;
- Regiunea afectată – TE implică ambele părți ale corpului, putând exista rareori asimetrii, pe când TP este, de cele mai multe ori, asimetric; de asemenea, TE afectează preponderent membrele superioare, capul și gâtul și aproape niciodată membrele inferioare, situația fiind inversă în cazul TP;
- Transmiterea familială – este caracteristică TE, pe când tremorul Parkinsonian apare rareori în cadrul aceleiași familii;
- Alte manifestări – TE este monosimptomatic, pe când boala Parkinson este o afecțiune neurologică ce implică și alte manifestări clinice, pe lângă tremor.