Ce este travaliul?

Travaliul este procesul natural prin care se declanșează și desfășoară nașterea naturală, fiind împărțit în mai multe etape. Este finalul mult așteptat de celor 9 luni de sarcină, la capătul cărora îți vei ține în brațe bebelușul. Alege Maternitatea SANADOR, pentru o naștere în confort deplin și

Watch on YouTube

Travaliul este procesul fiziologic prin care fetusul, membranele, cordonul ombilical și placenta sunt expulzate din cavitatea uterină. Debutul acestuia anunță declanșarea nașterii, iar procesul se încheie la aproximativ 30 de minute după nașterea bebelușului, când are loc expulzia placentei.

În cazul sarcinilor necomplicate, travaliul poate debuta cu până la 2 săptămâni înainte sau după data estimată a nașterii. Are o durată medie de 12-18 ore la prima sarcină și de 6-8 ore în cazul pacientelor care au mai născut.

Travaliul se poate declanșa în mod natural sau, în anumite cazuri, poate fi indus medicamentos (spre exemplu, cu ajutorul oxitocinei și prostaglandinelor).

  • 021 9699 Programează-te la SANADOR!

Semnele travaliului

Poate fi dificil să diferențiezi un travaliu real de unul fals. Printre semnele care anunță travaliul se numără:

  • Dureri de spate;
  • Crampe sau contracții – frecvente, din ce în ce mai intense, mai regulate și mai prelungite (cel puțin 30 de secunde fiecare). Spre deosebire de acestea, contracțiile Braxton-Hicks sunt neregulate, mai ușoare, mai rare și se ameliorează în repaus. Se recomandă monitorizarea contracțiilor, pentru a diferenția travaliul real de unul fals;
  • Eliminarea dopului gelatinos (dopul de mucus de la nivelul colului uterin, care menține închis canalul nașterii) – scurgere clară, roz sau cu urme de sânge;
  • Nevoia urgentă de a defeca, din cauza presiunii aplicate de făt asupra intestinelor;
  • Ruperea „apei” – eliminarea bruscă de lichid amniotic.

Stadiile travaliului

Procesul travaliului este divizat în 3 stadii:

Primul stadiu al travaliului

Este cel mai lung dintre cele 3 stadii, iar definirea certă a momentului de debut este dificil de stabilit. În general, acesta începe odată cu declanșarea contracțiilor uterine regulate (la interval de 3-5 minute) și se încheie atunci când colul uterin este dilatat complet (10 cm).

Acest stadiu este subdivizat, la rândul său, în două etape:

  • Etapa latentă: Presupune contracții neregulate, ușoare. Secreția vaginală poate fi clară, roz sau cu urme de sânge, anunțând eliminarea dopului gelatinos. Etapa se încheie când dilatația cervicală ajunge la 4-6 cm. Poate avea o durată de până la 20 de ore, în cazul femeilor aflate la prima sarcină și de până la 14 ore, în cazul celor multipare (cu istoric de nașteri);
  • Etapa activă: Poate avea o durată de 4-8 ore, iar în această etapă pacienta trebuie să fie deja internată în spital. Începe de la dilatația cervicală de 6 cm și presupune o dilatare rapidă, cu o rată de 1,2-1,5 cm/oră. Contracțiile devin mai puternice, mai apropiate unele de altele și mai regulate (odată la 3-5 minute). Disconfortul și durerile nașterii se intensifică și apare ruperea membranelor sau a „apei”, însoțită de pierderea lichidului amniotic. Fătul începe să coboare în canalul nașterii și pacienta poate simți nevoia să împingă. De asemenea, pot apărea dureri, senzația de presiune sau crampe la nivelul spatelui (zona lombară) și al membrelor inferioare.

Al doilea stadiu al travaliului

Mai este denumită și etapa de împingere, fiind caracterizată de declanșarea nașterii. Este cea mai dificilă dintre toate stadiile, deoarece implică un efort major din partea mamei. Această etapă începe atunci când dilatația cervicală atinge 10 cm și se încheie în momentul în care bebelușul s-a născut.

Semnele că se apropie nașterea sunt contracțiile prelungite, puternice, cu o durată de 60-90 de secunde, care apar la fiecare 2-5 minute. Bebelușul începe să coboare tot mai mult în canalul nașterii, iar personalul medical îi va spune pacientei când să împingă și cu ce intensitate și când să se relaxeze.

Împingerea coordonată poate preveni ruptura de perineu (în regiunea dintre anus și vagin). Totuși, poate fi necesară epiziotomia (incizia perineului, pentru a lărgi canalul nașterii și a preveni ruptura spontană).

Odată ce capul bebelușului a fost expulzat, etapa cea mai grea s-a încheiat. Următoarele două contracții vor fi suficiente pentru a finaliza nașterea și a face cunoștință cu bebelușul. În continuare, echipa medicală curăță căile respiratorii ale nou-născutului, iar după câteva minute taie cordonul ombilical. 

Acest stadiu durează maximum 3 ore în cazul femeilor nulipare (care nu au născut niciodată) și maximum 2 ore în cazul celor multipare. De asemenea, poate fi mai prelungit, dacă se administrează anestezie epidurală. Durata poate fi influențată de mai mulți factori, cum ar fi dimensiunea și prezentația fetală, particularitățile anatomice ale pelvisului mamei și comorbiditățile.

Al treilea stadiu al travaliului

Ultima etapă a travaliului debutează după nașterea bebelușului și se încheie odată cu expulzarea placentei. Eliminarea spontană a placentei durează între 5 și 30 de minute. Pacienta poate experimenta contracții ușoare, sângerări vaginale și frisoane. Medicul obstetrician poate aplica presiune pe abdomen, pentru a facilita expulzia placentei.

Specialistul va inspecta placenta. Dacă nu a fost expulzat tot conținutul uterin, fragmentele rămase trebuie îndepărtate de către specialist, pentru a preveni complicațiile, cum ar fi infecția. De asemenea, după naștere, va fi suturată cu fire chirurgicale incizia epiziotomiei sau ruptura de perineu.

Fiecare pacientă experimentează travaliul în mod diferit, iar durata fiecărui stadiu al acestui proces diferă în toate cazurile. În general, femeile cu istoric de nașteri prezintă o dilatare mai rapidă și un travaliu mai scurt decât cele nulipare.

Monitorizarea pacientei în timpul travaliului

Odată internată, echipa medicală va verifica pulsul, tensiunea arterială și temperatura gravidei.

În primele stadii ale travaliului, ritmul cardiac al fătului și contracțiile uterine vor fi măsurate cu ajutorul unui monitor fetal, care se atașează de abdomen. Ritmul cardiac fetal se măsoară o dată la 15 minute. În cadrul examenului ginecologic, specialistul verifică în mod regulat dilatarea colului uterin și poziția fătului.

De asemenea, personalul medical va administra fluide pe cale intravenoasă, alături de medicamente, dacă sunt necesare. Durerile nașterii pot fi ameliorate cu ajutorul unor substanțe farmaceutice sau prin anestezie regională epidurală.

Este indicată adoptarea unor poziții confortabile și schimbarea regulată a acestora, activitatea fizică ușoară (cum ar fi mers prin salon), menținerea ortostatismului în măsura în care pacienta tolerează, masajul pe spate, exercițiile de respirație și hidratarea optimă.

  • La Maternitatea SANADOR, medici cu experiență au grijă să naști în siguranță!

Complicații care pot să apară în timpul travaliului

În unele cazuri, travaliul se poate asocia cu diferite complicații:

  • Ruptura prematură de membrane – apa se rupe înainte de declanșarea travaliului;
  • Travaliul prelungit – se oprește din evoluție, având o durată mai mare de 20 de ore la nulipare sau mai mare de 14 ore la multipare;
  • Distocia la naștere – blocajul umerilor în canalul nașterii;
  • Ruptura de perineu – zona dintre anus și vagin este lezată;
  • Suferința fetală - semne care arată că fătul prezintă complicații și nu primește destul oxigen, cum ar fi ritm cardiac anormal, mișcări reduse ale fătului. Travaliul prelungit și postmaturitatea pot fi cauze ale suferinței fetale;
  • Probleme legate de cordonul ombilical – acesta poate rămâne prins în jurul gâtului fătului;
  • Asfixie la naștere – fătul nu primește suficient oxigen în uter sau nu poate respira după naștere;
  • Disproporție cefalo-pelvică – capul bebelușului este prea mare pentru pelvisul mamei;
  • Poziție anormală a fătului – în loc să fie poziționat cu capul în jos, picioarele sau șezutul bebelușului sunt primele în canalul nașterii;
  • Ruptură uterină – complicație rară, dar amenințătoare de viață, definită de ruptura peretelui uterului;
  • Travaliu precipitat – procesul este accelerat, având o durată de doar 3-5 ore;
  • Hemoragie postpartum– sângerări vaginale abundente, potențial fatale, care pot fi cauzate de tonusul uterin scăzut, asociat cu eșecul de a expulza placenta.

Unele complicații impun efectuarea unei operații de cezariană de urgență.

  • Maternitatea SANADOR susține alăptarea la sân din primele ore de la naștere!

Travaliul și nașterea la Maternitatea SANADOR

Pacientele care aleg să-și aducă pe lume copiii la Maternitatea SANADOR au la dispoziție pachete de naștere cu servicii medicale complete. Pe toată durata travaliului, viitoarele mămici sunt permanent monitorizate de echipa medicală empatică și experimentată, gata să intervină în cazul unei situații neprevăzute.

Dacă apar complicații în timpul travaliului sau al nașterii, Spitalul Clinic SANADOR dispune de un bloc operator modern, pentru intervenții chirurgicale de urgență și de o Secție de Anestezie și Terapie Intensivă de categoria I. Pentru nou-născuții prematuri sau cu probleme de sănătate,  Secția de Terapie Intensivă Neonatală dispune de toate echipamentele medicale necesare pentru îngrijire avansată.

  • Alege din pachetele de naștere oferite de Maternitatea SANADOR!

Programează-te!

Introduceți datele personale și vă vom contacta în cel mai scurt timp

SANADOR