Stadiile travaliului
Procesul travaliului este divizat în 3 stadii:
Primul stadiu al travaliului
Este cel mai lung dintre cele 3 stadii, iar definirea certă a momentului de debut este dificil de stabilit. În general, acesta începe odată cu declanșarea contracțiilor uterine regulate (la interval de 3-5 minute) și se încheie atunci când colul uterin este dilatat complet (10 cm).
Acest stadiu este subdivizat, la rândul său, în două etape:
- Etapa latentă: Presupune contracții neregulate, ușoare. Secreția vaginală poate fi clară, roz sau cu urme de sânge, anunțând eliminarea dopului gelatinos. Etapa se încheie când dilatația cervicală ajunge la 4-6 cm. Poate avea o durată de până la 20 de ore, în cazul femeilor aflate la prima sarcină și de până la 14 ore, în cazul celor multipare (cu istoric de nașteri);
- Etapa activă: Poate avea o durată de 4-8 ore, iar în această etapă pacienta trebuie să fie deja internată în spital. Începe de la dilatația cervicală de 6 cm și presupune o dilatare rapidă, cu o rată de 1,2-1,5 cm/oră. Contracțiile devin mai puternice, mai apropiate unele de altele și mai regulate (odată la 3-5 minute). Disconfortul și durerile nașterii se intensifică și apare ruperea membranelor sau a „apei”, însoțită de pierderea lichidului amniotic. Fătul începe să coboare în canalul nașterii și pacienta poate simți nevoia să împingă. De asemenea, pot apărea dureri, senzația de presiune sau crampe la nivelul spatelui (zona lombară) și al membrelor inferioare.
Al doilea stadiu al travaliului
Mai este denumită și etapa de împingere, fiind caracterizată de declanșarea nașterii. Este cea mai dificilă dintre toate stadiile, deoarece implică un efort major din partea mamei. Această etapă începe atunci când dilatația cervicală atinge 10 cm și se încheie în momentul în care bebelușul s-a născut.
Semnele că se apropie nașterea sunt contracțiile prelungite, puternice, cu o durată de 60-90 de secunde, care apar la fiecare 2-5 minute. Bebelușul începe să coboare tot mai mult în canalul nașterii, iar personalul medical îi va spune pacientei când să împingă și cu ce intensitate și când să se relaxeze.
Împingerea coordonată poate preveni ruptura de perineu (în regiunea dintre anus și vagin). Totuși, poate fi necesară epiziotomia (incizia perineului, pentru a lărgi canalul nașterii și a preveni ruptura spontană).
Odată ce capul bebelușului a fost expulzat, etapa cea mai grea s-a încheiat. Următoarele două contracții vor fi suficiente pentru a finaliza nașterea și a face cunoștință cu bebelușul. În continuare, echipa medicală curăță căile respiratorii ale nou-născutului, iar după câteva minute taie cordonul ombilical.
Acest stadiu durează maximum 3 ore în cazul femeilor nulipare (care nu au născut niciodată) și maximum 2 ore în cazul celor multipare. De asemenea, poate fi mai prelungit, dacă se administrează anestezie epidurală. Durata poate fi influențată de mai mulți factori, cum ar fi dimensiunea și prezentația fetală, particularitățile anatomice ale pelvisului mamei și comorbiditățile.
Al treilea stadiu al travaliului
Ultima etapă a travaliului debutează după nașterea bebelușului și se încheie odată cu expulzarea placentei. Eliminarea spontană a placentei durează între 5 și 30 de minute. Pacienta poate experimenta contracții ușoare, sângerări vaginale și frisoane. Medicul obstetrician poate aplica presiune pe abdomen, pentru a facilita expulzia placentei.
Specialistul va inspecta placenta. Dacă nu a fost expulzat tot conținutul uterin, fragmentele rămase trebuie îndepărtate de către specialist, pentru a preveni complicațiile, cum ar fi infecția. De asemenea, după naștere, va fi suturată cu fire chirurgicale incizia epiziotomiei sau ruptura de perineu.
Fiecare pacientă experimentează travaliul în mod diferit, iar durata fiecărui stadiu al acestui proces diferă în toate cazurile. În general, femeile cu istoric de nașteri prezintă o dilatare mai rapidă și un travaliu mai scurt decât cele nulipare.