Tipuri de traumatism obstetrical la nou-născut
Leziunile craniene pot fi cauzate de utilizarea forcepsului sau a vacuumului pentru extragerea nou-născutului. Hematomoul cefalic se simte ca o zonă umflată la nivelul scalpului și se vindecă în câteva săptămâni.
Cefalhematomul apare într-un procent de până la 2.5% dintre nașteri. Utilizarea instrumentelor în timpul nașterii poate duce de asemenea la fracturi craniene. Nervul facial este cel mai frecvent afectat în timpul nașterii (10 din 1000 de nașteri). Paralizia facială se asociază cu utilizarea forcepsului în general, dar poate să apară chiar dacă nu există o traumă în timpul nașterii.
Fractura claviculară este cea mai frecventă fractură obstetricală. Aceasta este suspectată atunci când nou-născutul mișcă asimetric membrele superioare în cadrul reflexului Moro. Zona este sensibilă, iar la palpare se simt crepitații. Fractura claviculară are un prognostic bun, cu recuperare spontană.
Hemoragiile subconjunctivale, la nivel ocular, sunt superficiale și apar datorită presiunii excesive din timpul travaliului. Acestea trec de asemenea fără a fi necesar un tratament. Echimozele (vânătăile) pot fi localizate oriunde la nivelul corpului nou-născutului, fiind cauzate de angajarea copilului prin canalul vaginal sau de procedeele de extracție efectuate de medicul obstetrician.