Tratamentele stomatologice cu laser

Ce sunt tratamentele stomatologice cu laser?

Tratamentele stomatologice cu laser sunt utilizate în diverse proceduri terapeutice, precum tratarea hipersensibilității dentare, tratamentul cariei și al bolii parodontale, precum și în scop estetic, pentru albirea dinților.

Cu ajutorul unor lasere dentare pot fi realizate tratamente dentare mai performante, cu rezultate de durată și disconfort redus. La Clinica de Stomatologie SANADOR, pacienții beneficiază de tratament dentar cu laser realizate cu echipamente de ultimă generație.

Tipuri de tratamente dentare cu laser

Cele două tipuri principale de proceduri utilizate în stomatologia cu laser sunt procedurile pe țesut dur și pe țesut moale. Țesutul dur se referă la dinți, iar țesutul moale se referă la gingii. Cele mai frecvent folosite tratamente stomatologice cu laser pentru țesut dur includ detectarea timpurie a cariilor, deoarece laserul stomatologic poate identifica semnele de degradare a dinților în stadii incipiente, permite pregătirea dinților și realizarea plombelor dentare, precum și tratarea sensibilității dentare. Dinții sensibili la cald și rece pot fi tratați cu lasere dentare care sigilează tubulii de pe rădăcina dintelui, unde se află filamentele nervoase.

Procedurile de tratament dentar cu laser folosite des pe țesutul moale includ utilizarea laserului pentru a remodela țesutul gingival asociat cu „zâmbetul gingival”, în care gingiile acoperă o mare parte din dinte. Alungirea coroanei dentare implică remodelarea atât a țesutului gingival, cât și a osului, pentru o structură dentară mai sănătoasă. Un fren lingual gros și scurt poate beneficia de o frenectomie cu laser, un tratament care ajută copiii cu anchiloglosie (numită și „limba scurtă”) să nu mai aibă dificultăți de alăptare sau de vorbire. În plus, laserele pot îndepărta pliurile de țesut moale cauzate de proteze dentare nepotrivite, fără durere sau suturi.

Alte tipuri de proceduri care folosesc laserul dentar includ vizualizarea țesuturilor prin tomografie de coerență optică, care permite medicului să vadă în siguranță în interiorul unui dinte sau al unui țesut gingival, și îndepărtarea tumorilor benigne de pe palat, gingii și părțile laterale ale buzelor și obrajilor printr-o metodă fără durere și suturi. De asemenea, laserele pot ajuta la reducerea durerii și a inflamației în articulația temporo-mandibulară, la regenerarea nervilor, tratarea herpesului bucal și albirea dinților.

  • Vino la Clinica de Stomatologie SANADOR! Sună la 021.9699!

Când este indicat un tratament stomatologic cu laser?

Tratamentul stomatologic asistat laser este popular din mai multe motive: minimizează sângerarea, este silențios, scade timpul de vindecare și poate reduce necesitatea de anestezice. Una dintre utilizările bine-cunoscute ale laserului dentar este în combaterea și prevenirea parodontozei. Metoda clasică, nechirurgicală, de tratare a stadiilor incipiente și moderate ale bolii este o curățare profundă, numită și „scalare și planare radiculară”, o procedură care implică îndepărtarea plăcii dentare și a tartrului din buzunarele gingivale adânci și eliminarea bacteriilor de pe rădăcinile dinților. Laserul a făcut acest proces mai simplu și mai confortabil. Căldura și lumina emise de laser distrug toate bacteriile prezente și elimină țesutul bolnav.

Albirea dinților nu este ceva nou. Totuși, utilizarea laserului a făcut procedura mai eficientă și mai rapidă. În albirea tradițională, o lumină este folosită pentru a încălzi agentul de albire, accelerând procesul. Pe de altă parte, atunci când este folosit laserul dentar, acesta activează substanțele chimice din agentul de albire. Adică accelerează procesul de albire și oferă cu o nuanță mai deschisă.

Un medic dentist realizează tratament stomatologic cu laser la Clinica de Stomatologie SANADOR.
La Clinica de Stomatologie SANADOR sunt disponibile echipamente laser de ultimă generație.

Stomatologia cu laser este o alternativă excelentă pentru pacienții anxioși, jucând un rol important în îndepărtarea blândă a cariilor dentare. Lumina laserului poate vaporiza bacteriile, cariile și alte acumulări nedorite. În plus, deoarece laserul este atât de precis, este necesară o cantitate mai mică de material de umplutură, iar timpul de vindecare este, de asemenea, redus. Laserul poate ajuta la eliminarea bacteriilor în exces și la îndepărtarea semnelor timpurii ale cariilor, lucru care contribuie la prevenirea viitoarelor carii.

Aspectul zâmbetului poate fi afectat de gingii neuniforme sau de un exces de țesut care face ca dinții să pară mici și scurți. Utilizarea laserului permite îndepărtarea țesutului în exces și remodelarea gingiilor, pentru a obține un aspect mai uniform și mai echilibrat.

Avantajele unor proceduri dentare cu laser

Stomatologia laser este o abordare modernă și inovatoare pentru diverse tratamente dentare. Aceasta este adesea preferată de pacienți, datorită confortului, eficienței și accesibilității sale, în comparație cu metodele clasice. Tratamentul dentar cu laser poate fi folosit pentru o gamă largă de proceduri, de la cele simple la cele complexe, fiind deosebit de util pentru tratamentele care necesită precizie și sângerare minimă.

Utilizarea stomatologiei cu laser este indicată pentru diverse afecțiuni dentare, inclusiv pentru procedurile pe țesut dentar. Aceasta oferă numeroase avantaje clinice, cum ar fi sângerare și inflamație minime, necesitatea redusă sau inexistentă de anestezie, tăieturi mai precise, uneori fără să fie necesare suturi, retracție gingivală minimă sau absentă și vindecare mai rapidă. În plus, stomatologia cu laser poate fi utilizată pentru albirea eficientă a dinților, oferind rezultate excelente.

Aceste beneficii fac din tratamentele cu laser o opțiune atractivă pentru pacienții care caută tratamente dentare minim invazive și fără durere, după cum explică Dr. Adriana-Lucia Celebidache, medic primar stomatologie generală la Clinica de Stomatologie SANADOR, cu competențe în estetică dentară prin terapie laser și fațete dentare no prep:

„Tehnologia modernă în stomatologie este minim invazivă. Folosim două tipuri de laser, în special pentru cavități, adică pentru rezolvarea cariilor și tratamente endodontice și parodontale. Pentru asta folosim WaterLase. Iar în completare folosim și un laser mai mic – Dioda. Cele două sunt foarte importante în numeroase tratamente stomatologice, din specialități diferite – endodonție, parodontologie, protetică, estetică dentară, ortodonție. Cu ajutorul unui laser dentar realizăm inclusiv ablație, pentru îndepărtarea unor lucrări dentare mai vechi sau a brackeților. În endodonție, folosim laser pentru sterilizarea canalelor și tratarea chisturilor radiculare, se elimină astfel intervențiile chirurgicale de rezecție și chiuretaj. În parodontologie putem steriliza cu laser pungile parodontale și tratăm parodontopatia, care este o boală infecțioasă, și implicit afecțiunile gingiei din jurul unui implant dentar.”

Tratament stomatologic cu laser la Clinica de Stomatologie SANADOR.
Tratament stomatologic cu laser la Clinica de Stomatologie SANADOR.

Prin urmare, cu ajutorul unui laser dentar pot fi realizate minim invaziv numeroase tratamente stomatologice, fără anestezie și fără folosirea bisturiului sau a frezei dentare. Astfel, disconfortul resimțit de pacient este minim, precizează Dr. Adriana-Lucia Celebidache:

„WaterLase folosim și în rezolvarea cariilor, indiferent de adâncimea cariei, putem să tratăm cu laser, fără anestezie și fără freză. Curățăm foarte bine caria și nu îndepărtăm țesut sănătos. Laserul este practic o ablație, rămâne țesutul sterilizat, inclusiv sub suprafața tratată, deci nu mai apare recidiva de carie. În plus, prin folosirea laserului declanșăm trei mecanisme de regenerare a țesutului dentar, a osului, a țesutului moale. Spre deosebire de bisturiu și de freză, cu care doar cureți, nu sterilizezi, cu laser putem face tratament avansat și fără anestezie. Laserele ne ajută foarte mult în acest deziderat de terapie minim invazivă.”

Cum se realizează un tratament cu laser dentar?

Un laser dentar este în esență o rază de lumină foarte concentrată. O rază obișnuită de lumină albă, precum cea a unei lanterne, conține unde de lumină cu multe lungimi diferite. O lanternă difuzează energia și emană o căldură blândă. În contrast, un laser este o rază mai concentrată, mai puternică, cu lungimi de undă aliniate, producând o lumină îngustă și intensă. Această lumină conține suficientă energie concentrată pentru a acționa asupra țesuturilor dure și moi.

Laserul dentar poate îndeplini multe funcții în locul bisturiului sau al frezei. Cu dispozitive de tratament laser, dentistul poate trata cariile dentare și boala parodontală, poate efectua biopsii și poate îndepărta leziuni și tumori. De asemenea, cu ajutorul laserului dentar, medicul stomatolog poate realiza frenectomii. În plus, stomatologia cu laser este mult mai confortabilă decât procedurile tradiționale. Adesea, pacientul nu are nevoie de anestezie locală, deoarece laserul dentar are și efect de atenuare a durerii.

Terapia laser nu este însă o metodă de tratament independentă, ci funcționează în colaborare cu terapiile tradiționale. În terapia cu laser pentru parodonțiu, medicul folosește un laser pentru a accesa și a îndepărta țesutul inflamat al gingiei din jurul rădăcinii dintelui. Apoi, îndepărtează tartrul și placa acumulate sub și în jurul liniei gingivale. În continuare, folosește un instrument diferit pentru a netezi orice zone aspre de pe suprafața dintelui, deasupra și sub linia gingivală. Eliminarea acestor zone aspre reduce riscul ca dinții și gingiile să atragă mai multe bacterii și să se infecteze în viitor.

Recuperarea după o procedură cu laser stomatologic

După terapia cu laser, este necesar un timp pentru vindecare și regenerare. În această perioadă, gingiile trebuie să fie fără infecții și să se strângă etanș în jurul dinților. Procedurile cu laser provoacă disconfort minim, iar medicul poate recomanda un antiinflamator pentru primele 24 de ore. Pot apărea sângerări, umflături, dureri sau sensibilități ușoare, care sunt normale.

În primele 24 de ore, este recomandată o dietă lichidă sau cu alimente moi, evitând alimentele condimentate, chipsurile, popcornul și covrigeii, pentru a preveni iritarea zonei chirurgicale. Mestecatul pe zona tratată trebuie evitat, pentru a nu perturba vindecarea. Fumatul este descurajat, mai ales în primele 48 de ore după procedură, fiind ideală renunțarea definitivă la acest obicei.

Este recomandată clătirea gurii cu apă de gură antimicrobiană și folosirea periajului și aței dentare pe dinții adiacenți, evitând zona tratată. Contactul cu limba în zona unde s-a intervenit trebuie minimizat. În cazul unor dureri intense prelungite, este indicat consult de specialitate.

  • La Clinica der Stomatologie SANADOR ai acces la consultații asigurate de medici empatici și experimentați. Programează-te!

Tratamente cu laser la Clinica de Stomatologie SANADOR

La Clinica Stomatologică SANADOR, medicii dentiști au experiență îndelungată în folosirea laserului dentar, pentru efectuarea diferitelor proceduri stomatologice. Cu ajutorului laserului WaterLase iPlus, stomatologii realizează tratamente sigure și precise, cu grad crescut de confort, durere redusă și vindecare mai rapidă.

De asemenea, la Clinica de Stomatologie SANADOR este disponibil și laserul cu diodă EPIC X, un dispozitiv chirurgical și terapeutic de avangardă, folosit în terapii diverse, pentru țesutul moale, albire dentară, biostimulare și terapia durerii. Astfel în funcție de indicație, fiecare pacient beneficiază de tratament minim invaziv cu laser, prin abordare individualizată, care asigură rezultate funcționale și estetice foarte bune și de durată, fără disconfort.

Programează-te!

Introduceți datele personale și vă vom contacta în cel mai scurt timp

SANADOR