Patru copii cu malformații cardiace congenitale au fost tratați minim invaziv la Spitalul Clinic SANADOR în cadrul celei mai noi misiuni umanitare de chirurgie cardiovasculară pediatrică de echipa condusă de Prof. Dr. Victor Costache, șeful Secției de Chirurgie Cardiovasculară. Copiii, cu vârste între 4 și 7 ani, fuseseră diagnosticați cu diverse forme de canal arterial persistent, cu complicații importante, care le afectau dezvoltarea și aveau un impact important asupra activității inimii. Micuții pacienți au fost tratați prin proceduri endovasculare, în Laboratorul de Cateterism Cardiac, malformațiile cardiace congenitale fiind reparate cu ajutorul unor dispozitive moderne. Echipa de la SANADOR a beneficiat de sprijinul tehnic asigurat de Prof. Dr. Petru Liuba, directorul Departamentului de Cateterism Cardiac Pediatric de la Universitatea din Lund (Suedia).

Canalul arterial persistent este o malformație congenitală relativ frecventă a inimii și este o comunicare între aorta descendentă și artera pulmonară ce persistă anormal după naștere, în loc să se închidă de la sine în prima lună de viață. Dacă defectul este important, cum era în cazul celor patru pacienți pediatrici tratați la SANADOR, copiii suferă de deficit de creștere, pot dezvolta insuficiență cardiacă congestivă și, în timp, poate apărea hipertensiunea pulmonară, o complicație extrem de gravă.

La Spitalul Clinic SANADOR, cei patru copii au fost tratați prin închiderea canalului arterial cu ajutorul unor dispozitive de ultimă generație. Toate intervențiile au fost realizate cu succes, iar copiii s-au externat după două zile de internare. Trebuie spus că s-au folosit patru tipuri de dispozitive diferite, deoarece caracteristicile fiecărui caz au impus o abordare particularizată. Intervențiile au fost posibile și datorită echipamentelor foarte performante de la Spitalul Clinic SANADOR, singurul din România dotat cu două angiografe Philipis Azurion 7, cu software avansat pentru realizarea de intervenții delicate și precise. Din echipa operatorie condusă de Prof. Dr. Victor Costache și Prof. Dr. Petru Liuba au făcut parte Dr. Anca Chitic, Dr. Florin Ionescu, Dr. Andreea Costache și Dr. Mihai Chiloflischi.

Toate intervențiile au fost efectuate pro bono, cu sprijinul acordat de Fundația Mereu Aproape. Misiunile umanitare din cadrul programului de chirurgie cardiovasculară pediatrică de la Spitalul Clinic SANADOR au scopul de a consolida programul de chirurgie cardiacă pentru copii, pentru a le putea oferi micuților cele mai bune tratamente cardiovasculare, de care adulții deja beneficiază la Centrul de excelență în chirurgia cardiovasculară minim invazivă de la Spitalul Clinic SANADOR.

SANADOR