Tratamentul trombozei venoase profunde

La Spitalul Clinic SANADOR, medici cu foarte multă experiență realizează proceduri endovasculare avansate pentru tratamentul trombozei venoase profunde, cu ajutorul echipamentelor și al tehnologiilor de ultimă generație.

Tromboaspirația cu sistemul AngioJet este o metodă modernă, efectuată în Laboratorul de Angiografie, care folosește un sistem special conceput în acest sens. Sistemul pentru trombectomie AngioJet este utilizat pentru distrugerea unor trombi periferici prin aspirație activă, restabilind rapid fluxul sanguin și ameliorând semnificativ simptomele.

Watch on YouTube
  • Sistemul pentru trombectomie AngioJet este utilizat pentru distrugerea trombilor periferici prin aspirație activă

Tromboză venoasă profundă înaltă

O pacientă de 49 ani s-a prezentat la Spitalul Clinic SANADOR cu durere pelvină cu iradiere în lomba stângă, simptome cu care se confrunta de aproximativ o săptămână înaintea internării. Ulterior, s-au instalat cianoza tegumentelor membrului inferior stâng și edemul local. Pacienta nu avea antecedente cardiovasculare, însă fusese diagnosticată cu trombofilie minoră într-o altă clinică.

  • Pacienta a fost diagnosticată cu tromboză venoasă profundă înaltă.

În urma analizelor și investigațiilor de specialitate, femeia a primit diagnosticul de tromboză venoasă profundă înaltă, ilio-femurală stângă. Pentru început, pacienta a primit tratament anticoagulant, iar la șase zile de la debutul simptomatologiei a fost transferată pe Secția de Chirurgie Cardiovasculară a Spitalului Clinic SANADOR.

Sistemul AngioJet este utilizat în Laboratorul de Angiografie pentru tratamentul trombozei venoase profunde

În urma examinării clinice riguroase, s-a constatat că bolnava era echilibrată hemodinamic, cu durere la nivelul membrului inferior stâng, însoțită de edem local important. În pasul următor, pacienta a fost investigată printr-o tomografie computerizată (CT) de torace, cu substanță de contrast, pentru identificarea unui eventual tromboembolism pulmonar, neevidențiat clinic. În plus, pacienta a fost supusă și unei ecografii Doppler venoase, prin care s-a confirmat tromboza venoasă profundă înaltă, concluziile examinării fiind următoarele: tromboză extensivă ilio-femuro-popliteo-tibială stângă, cu aspect de retromboză popliteo-tibial; tromboza VSI și VSE de la origine.

Tratament endovascular cu sistemul AngioJet

Ulterior consultului preanestezic și analizelor de laborator, pacienta a fost preluată în Laboratorul de Cardiologie intervențională, pentru tratament trombolitic și tromboaspirație locală. Procedura s-a desfășurat sub anestezie generală și a constat în puncționarea sub ghidaj ecografic a venei poplitee stângi, cu introducerea unui ghid până în vena cavă inferioară.

  • Pacienta a beneficiat de tratament endovascular cu sistemul de tromboaspirație AngioJet.

Injectarea pe teacă a evidențiat prezența de material trombotic, în cantitate mare, în întregul ax venos popliteo-femuro-iliac. Apoi manevra a continuat cu traversarea pe ghid a unui cateter până în vena cavă inferioară, însă fără a se decela prezența de trombi la acest nivel.

Cu ajutorul unei sonde Zelante DVT pentru AngioJet s-a realizat tromboliza locală cu Actilyse, la 4 niveluri pe traseul axului venos afectat. După 20 de minute de acțiune locală a tromboliticului și fără injectare locală, s-a practicat tromboaspirație cu ajutorul aceluiași cateter, executată în mod repetat, cu extragerea de material trombotic în cantitate mare.

Prin tromboaspirație s-a reușit extragerea unei cantități mari de material trombotic

Prin injectarea de control s-a descoperit o stenoză semnificativă la nivelul originii venei iliace comune stângi, care definește sindromul May-Turner, produs prin compresiunea venei iliace stângi de către artera iliacă dreaptă. Echipa medicală a decis predilatarea respectivei stenoze, cu ajutorul unui balon, manevră urmată de montarea unui stent Wallstent de 16 mm / 60 mm / 75 cm, autoexpandabil, postdilatat cu balon de 16 mm / 4 cm / 120 cm.

Rezultate excelente, cu recuperare rapidă

Rezultatul angiografic obținut în urma intervenției a fost unul optim, cu reluarea fluxului prin axul venos, iar pacienta a fost mutată în Secția de Anestezie și Terapie Intensivă, unde s-a aflat sub supraveghere continuă și a primit tratament anticoagulant. După numai o zi, bolnava a fost transferată în salon și s-a repetat testul eco Doppler venos, cu următoarea concluzie: tromboza extensivă ilio-femuro-popliteo-tibială stângă recanalizată intervențional la nivel ilio-femural; tromboză VSI și VSE la origine.

După încă două zile de supraveghere și tratament în salon, pacienta a prezentat o evoluție foarte bună, fără dureri și cu un edemul local redus considerabil, fiind externată și urmând să revină pentru control după o lună de la intervenție. 

Echipa Spitalului Clinic SANADOR care a realizat această intervenție a fost alcătuită din: Dr. Rodica Niculescu, șefa Departamentului de Cardiologie Intervențională, Dr. Vlad Bătăilă, medic specialist cardiologie cu competență în cardiologie intervențională, Dr. Elena Nechifor, medic specialist chirurgie cardiovasculară, Dr. Carmen Popescu, medic primar chirurgie vasculară, și Dr. Boris Mihai Chiloflischi, medic primar anestezie și terapie intensivă pentru chirurgia cardiovasculară.

  • Rezultatul intervenției a fost excelent, cu evoluție bună și recuperare rapidă.

Programează-te!

Introduceți datele personale și vă vom contacta în cel mai scurt timp

SANADOR